Akut Lenfositik Lösemi (ALL)
Akut lenfositik lösemi (ALL), kan ve kemik iliği (kan hücrelerinin yapıldığı kemiklerin içindeki süngerimsi doku) kanserinin bir türüdür.
Akut lenfositik lösemide “akut” kelimesi, hastalığın hızla ilerlemesi ve olgun kan hücreleri yerine olgunlaşmamış kan hücreleri oluşturmasından kaynaklanmaktadır. Akut lenfositik lösemide “lenfositik” kelimesi, ALL’nin etkilediği, lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerini ifade eder. Akut lenfositik lösemi aynı zamanda akut lenfoblastik lösemi olarak da bilinir.
Akut lenfositik lösemi çocuklarda en sık görülen kanser türüdür ve tedaviler iyi bir iyileşme şansı sağlar. Akut lenfositik lösemi yetişkinlerde de ortaya çıkabilir, ancak tedavi şansı büyük ölçüde azalır.
Akut Lenfositik Lösemi Belirtileri
Akut lenfositik löseminin belirti ve semptomları şunları içerebilir:
- Diş etlerinden kanama
- Kemik ağrısı
- Ateş
- Sık enfeksiyonlar
- Sık veya şiddetli burun kanaması
- Boyun, koltuk altı, karın veya kasıktaki ve çevresindeki şişmiş lenf düğümlerinin neden olduğu topaklar
- Soluk cilt
- Nefes darlığı
- Zayıflık, yorgunluk veya enerjide genel bir azalma
Ne zaman doktora görünmeli
Sizi endişelendiren kalıcı belirti ve semptomlar fark ederseniz doktorunuzla veya çocuğunuzun doktoruyla randevu alın.
Akut lenfositik löseminin birçok belirti ve semptomu gribin belirtilerini taklit eder. Ancak grip belirtileri ve semptomları sonunda iyileşir. Belirti ve semptomlar beklendiği gibi düzelmiyorsa doktorunuzla randevu alın.
Nedenleri
Akut lenfositik lösemi, bir kemik iliği hücresinin genetik materyalinde veya DNA’sında değişiklikler (mutasyonlar) geliştirdiğinde ortaya çıkar. Bir hücrenin DNA’sı, hücreye ne yapması gerektiğini söyleyen talimatları içerir. Normalde DNA, hücreye belirli bir hızda büyümesini ve belirli bir zamanda ölmesini söyler. Akut lenfositik lösemide mutasyonlar kemik iliği hücresine büyümeye ve bölünmeye devam etmesini söyler.
Bu olduğunda kan hücresi üretimi kontrolden çıkar. Kemik iliği, lenfoblast adı verilen lösemik beyaz kan hücrelerine dönüşen olgunlaşmamış hücreler üretir. Bu anormal hücreler düzgün bir şekilde çalışamazlar ve sağlıklı hücreler oluşturup onları geride bırakabilirler.
Akut lenfositik lösemiye yol açabilecek DNA mutasyonlarına neyin sebep olduğu belli değil.
Risk faktörleri
Akut lenfositik lösemi riskini artırabilecek faktörler şunlardır:
- Önceki kanser tedavisi. Diğer kanser türleri için belirli türde kemoterapi ve radyasyon tedavisi gören çocuklar ve yetişkinlerde akut lenfositik lösemi gelişme riski artabilir.
- Radyasyona maruz kalma. Nükleer reaktör kazasından sağ kurtulanlar gibi çok yüksek düzeyde radyasyona maruz kalan kişilerde akut lenfositik lösemi gelişme riski yüksektir.
- Genetik bozukluklar. Down sendromu gibi bazı genetik bozukluklar, akut lenfositik lösemi riskinin artmasıyla ilişkilidir.
Teşhisi
Akut lenfositik lösemiyi teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:
- Kan testleri. Kan testleri çok fazla veya çok az beyaz kan hücresi, yeterli kırmızı kan hücresi ve yeterli trombosit olmadığını ortaya çıkarabilir. Bir kan testi ayrıca normal olarak kemik iliğinde bulunan olgunlaşmamış hücreler olan patlama hücrelerinin varlığını da gösterebilir.
- Kemik iliği testi. Kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi sırasında, kalça kemiğinden veya göğüs kemiğinden kemik iliği örneğini çıkarmak için bir iğne kullanılır. Numune, lösemi hücrelerini aramak üzere test için bir laboratuvara gönderilir.Laboratuvardaki doktorlar kan hücrelerini boyutlarına, şekillerine ve diğer genetik veya moleküler özelliklerine göre belirli türlere göre sınıflandıracaklardır. Ayrıca kanser hücrelerinde belirli değişiklikler olup olmadığına bakarlar ve lösemi hücrelerinin B lenfositlerinden mi yoksa T lenfositlerinden mi başladığını belirlerler. Bu bilgi doktorunuzun bir tedavi planı geliştirmesine yardımcı olur.
- Görüntüleme testleri. Röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya ultrason taraması gibi görüntüleme testleri, kanserin beyne, omuriliğe veya vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
- Omurilik sıvısı testi. Omurilik musluğu olarak da adlandırılan bir lomber ponksiyon testi, omurilik sıvısının (beyni ve omuriliği çevreleyen sıvı) bir örneğini toplamak için kullanılabilir. Örnek, kanser hücrelerinin omurilik sıvısına yayılıp yayılmadığını görmek için test edilir.
Prognozunuzu belirlemek
Doktorunuz bu testlerden ve prosedürlerden elde edilen bilgileri prognozunuzu belirlemek ve tedavi seçeneklerinize karar vermek için kullanır. Diğer kanser türleri, kanserin ne kadar yayıldığını belirtmek için sayısal aşamaları kullanır, ancak akut lenfositik löseminin herhangi bir aşaması yoktur.
Bunun yerine durumunuzun ciddiyeti şu şekilde belirlenir:
- İlgili lenfositlerin türü – B hücreleri veya T hücreleri
- Lösemi hücrelerinizde bulunan spesifik genetik değişiklikler
- Yaşınız
- Kan örneğinde tespit edilen beyaz kan hücrelerinin sayısı gibi laboratuvar testlerinden elde edilen sonuçlar
Akut Lenfositik Lösemi Tedavisi
Genel olarak akut lenfositik löseminin tedavisi ayrı aşamalara ayrılır:
- İndüksiyon tedavisi. Tedavinin ilk aşamasının amacı kandaki ve kemik iliğindeki lösemi hücrelerinin çoğunu öldürmek ve normal kan hücresi üretimini yeniden sağlamaktır.
- Konsolidasyon tedavisi. Remisyon sonrası tedavi olarak da adlandırılan bu tedavi aşaması, vücutta kalan lösemiyi yok etmeyi amaçlamaktadır.
- Bakım terapisi. Tedavinin üçüncü aşaması lösemi hücrelerinin yeniden büyümesini önler. Bu aşamada kullanılan tedaviler genellikle çok daha düşük dozlarda, uzun bir süre, çoğu zaman yıllar boyunca verilir.
- Omuriliğin önleyici tedavisi. Tedavinin her aşamasında, akut lenfositik lösemili kişiler, merkezi sinir sisteminde bulunan lösemi hücrelerini öldürmek için ek tedavi alabilirler. Bu tedavi türünde kemoterapi ilaçları sıklıkla doğrudan omuriliği kaplayan sıvıya enjekte edilir.
Durumunuza bağlı olarak akut lenfositik lösemi tedavisinin aşamaları iki ila üç yıla kadar sürebilir.
Tedaviler şunları içerebilir:
- Kemoterapi. Kanser hücrelerini öldürmek için ilaçların kullanıldığı kemoterapi, genellikle akut lenfositik lösemili çocuklar ve yetişkinler için bir indüksiyon tedavisi olarak kullanılır. Kemoterapi ilaçları konsolidasyon ve idame aşamalarında da kullanılabilir.
- Hedefli terapi. Hedefe yönelik ilaç tedavileri, kanser hücrelerinde mevcut olan spesifik anormalliklere odaklanır. Hedefe yönelik ilaç tedavileri, bu anormallikleri engelleyerek kanser hücrelerinin ölmesine neden olabilir. Hedeflenen tedavinin sizin için yararlı olup olmayacağını görmek için lösemi hücreleriniz test edilecektir. Hedefe yönelik tedavi tek başına veya indüksiyon tedavisi, konsolidasyon tedavisi veya idame tedavisi için kemoterapiyle kombinasyon halinde kullanılabilir.
- Radyasyon tedavisi. Radyasyon terapisi, kanser hücrelerini öldürmek için X ışınları veya protonlar gibi yüksek güçlü ışınlar kullanır. Kanser hücreleri merkezi sinir sistemine yayılmışsa doktorunuz radyasyon tedavisi önerebilir.
- Kemik iliği nakli. Kök hücre nakli olarak da bilinen kemik iliği nakli, konsolidasyon tedavisi olarak veya nüksetme meydana gelirse tedavi etmek için kullanılabilir. Bu prosedür, lösemili bir kişinin, lösemik kemik iliğini sağlıklı bir kişinin lösemisiz iliğiyle değiştirerek sağlıklı kemik iliğini yeniden oluşturmasına olanak tanır.Kemik iliği nakli, lösemi üreten kemik iliğini yok etmek için yüksek dozda kemoterapi veya radyasyonla başlar. Daha sonra iliğin yerini uyumlu bir donörden alınan kemik iliği alır (allojenik nakil).
- Lösemiyle savaşmak için bağışıklık hücrelerinin mühendisliği. Kimerik antijen reseptörü (CAR)-T hücresi terapisi adı verilen özel bir tedavi, vücudunuzun mikroplarla savaşan T hücrelerini alır, onları kanserle savaşacak şekilde tasarlar ve onları tekrar vücudunuza aşılar.CAR -T hücre tedavisi çocuklar ve genç yetişkinler için bir seçenek olabilir. Konsolidasyon tedavisi veya nüksetmeyi tedavi etmek için kullanılabilir.
- Klinik denemeler. Klinik araştırmalar, yeni kanser tedavilerini ve mevcut tedavileri kullanmanın yeni yollarını test etmeye yönelik deneylerdir. Klinik araştırmalar size veya çocuğunuza en son kanser tedavisini deneme şansı verirken, tedavinin yararları ve riskleri belirsiz olabilir. Klinik araştırmaların yararlarını ve risklerini doktorunuzla tartışın.
Yaşlı yetişkinler için tedavi
65 yaşın üzerindekiler gibi daha yaşlı yetişkinler tedavilerden dolayı daha fazla komplikasyon yaşama eğilimindedir. Yaşlı yetişkinlerin prognozu genellikle akut lenfositik lösemi tedavisi gören çocuklara göre daha kötüdür.
Seçeneklerinizi doktorunuzla tartışın. Genel sağlığınıza, hedeflerinize ve tercihlerinize bağlı olarak lösemi tedavisi görmeye karar verebilirsiniz.
Bazı insanlar kanser tedavisinden vazgeçmeyi tercih edebilir, bunun yerine semptomlarını iyileştiren ve kalan süreyi en iyi şekilde değerlendirmelerine yardımcı olan tedavilere odaklanabilirler.
Referanslar:
- Akut Lenfositik Lösemi (ALL)
- https://www.cancer.org/cancer/types/acute-lymphocytic-leukemia/about/what-is-all.html
- https://www.cancer.gov/types/leukemia/patient/adult-all-treatment-pdq
- https://www.nhs.uk/conditions/acute-lymphoblastic-leukaemia/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21564-acute-lymphocytic-leukemia