Görme Alanı Testi
Görme alanı testi (Visual Field Test) çevresel görüşünüzü veya baktığınız bir şeyin üstünü, altını ve yanlarını ne kadar iyi görebildiğinizi ölçer. Buna perimetri testi de denir. Görme alanı testi, glokom da dahil olmak üzere birçok durum için önemlidir.
Görme alanı testi, bir göz doktorunun çeşitli göz koşullarını teşhis etmeniz veya izlemeniz için size verdiği basit ve ağrısız bir testtir.
Görme alanı testi iki şeyi ölçer:
- Gözünüzün hareket etmeden ne kadar yukarı, aşağı, sol ve sağ gördüğü (düz ileri bakarken).
- Görebildiğiniz alanın tamamının adı olan görme alanının farklı kısımlarında görüşünüzün ne kadar hassas olduğu.
Normalde gözleriniz önünüzdeki alanın geniş bir alanını görür. Gözlerinizi hareket ettirmeden , yalnızca önünüzde olanı değil, aynı zamanda yukarıda, aşağıda ve her iki tarafta bulunanların bir kısmını da görebilirsiniz. Sağlayıcılar, tam önünüzde olmayan, görebildiğiniz tüm alana “çevresel görüş” adını verir. Bu, tam önünüzde görebileceğiniz alanı çevreler (merkezi görüş).
Görüş genellikle görüş alanının tam ortasında en iyisidir, bu nedenle muhtemelen gözlerinizi daha net görmek istediğiniz şeylere doğru çevirirsiniz. Bir nesne görüşünüzün merkezinden ne kadar uzaktaysa, onu o kadar az net görebilirsiniz. Bir nesne yeterince yana doğru hareket ettiğinde görüş alanınızdan tamamen kaybolur.
Görme alanı testi ne zaman yapılır?
Bir göz doktoruna veya göz doktoruna gittiğinizde, görme alanı testi rutin göz muayenesinin bir parçasıdır. Test, göz doktorunuzun, glokom gibi görmeye yavaş yavaş zarar veren hastalıkların erken belirtilerini bulmasına yardımcı olabilir . Glokomlu bazı kişiler görmeleriyle ilgili herhangi bir sorun fark etmezler ancak görme alanı testi çevresel görme kaybı olduğunu gösterir.
Görme alanı testi aynı zamanda sağlayıcınızın sinir sisteminizin görmenizi sağlayan kısmı hakkında daha fazla bilgi edinmesine de yardımcı olabilir. Sinir sisteminizin görsel kısmı şunları içerir:
- Retinanız , gözünüzün ışık enerjisini elektrik sinyaline dönüştüren bir tercüman gibi olan kısmı .
- Optik siniriniz , sinyalleri görüntüye dönüşebilmeleri için beyninize taşıyan sinirdir.
- Beyniniz , sinyallerin gördüğünüz görüntülere dönüştüğü yerdir.
Bu sistemin herhangi bir parçasındaki sorunlar görüş alanınızı değiştirebilir. Test sonuçlarında, sağlayıcıların belirli yaralanma veya hastalık türlerini tanımasına yardımcı olan iyi bilinen modeller vardır.
Uzmanlar görme alanı testlerini düzenli aralıklarla tekrarlayarak durumunuzun iyiye mi yoksa kötüye mi gittiğini anlayabilir.
Hekimin testi istemesine neden olabilecek tıbbi durumlar
Sağlık uzmanınız, belirli rahatsızlıklarınız varsa (veya sahip olabileceğinizi düşünüyorsa) test yaptırmanızı isteyebilir. Sağlayıcılar sonuçları aşağıdaki gibi durumları teşhis etmek ve izlemek için kullanır:
- Glokom .
- İnme .
- Makula dejenerasyonu .
- Multipl skleroz (MS) .
- Graves hastalığı.
- Hipofiz bezi
- Kör nokta (skotom).
Neden bazı kişilerin görme alanı testlerini defalarca yaptırması gerekiyor?
Bazen göz doktorunuz sonuçların doğru olduğundan emin olmak için görme alanı testini hemen tekrarlamak isteyebilir. Örneğin yorgunsanız test sonuçları güvenilmez olabilir.
Sağlayıcınız ayrıca birkaç hafta, birkaç ay veya bir yıl sonra tekrar görme alanı testi yapmanızı önerebilir. Yeni sorunları erken tespit etmelerini sağlamak için bu gerekli olabilir. Belirli göz rahatsızlıklarınız varsa, doktorunuz tedavinin ne kadar işe yaradığını öğrenmek için düzenli olarak görme alanı testleri yapacaktır.
Glokom tedavisinde görme alanı testleri özellikle önemlidir. Bu testler, görme kaybınız olup olmadığını fark etmeden önce sağlayıcınıza söyleyecektir. Bu, glokom hastalarının doktorlarıyla olan tüm randevularına uymalarının nedenlerinden sadece bir tanesi.
Görme alanı testi sırasında ne olur?
Görme alanı testine hazırlanmanıza gerek yoktur. İnvaziv değildir, bu nedenle herhangi bir yan etki yaşamanız muhtemel değildir.
Birkaç tür görme alanı testi vardır, ancak hepsinin ortak bir noktası vardır: Bir noktaya dümdüz bakarsınız ve yan tarafta bir nesne veya ışık gördüğünüzde sinyal verirsiniz.
Sağlayıcınız, testin doğru olması için tam olarak nereye bakmanız gerektiğini size açıklayacaktır.
En temel iki görme alanı testi türü çok basittir:
- Amsler ızgarası: Amsler ızgarası, mükemmel kareler oluşturan düz çizgilerden oluşan bir desendir. Izgaranın ortasındaki büyük bir noktaya bakarsınız ve çizgilerin bulanık, dalgalı veya kırık göründüğü alanları tanımlarsınız. Amsler ızgarası, yalnızca görme alanının ortasını (merkezi görüşünüzü) ölçen ve doktorunuza az miktarda bilgi sağlayan hızlı bir testtir.
- Yüzleşme görsel alanı : Bu testteki “yüzleşme” terimi, testi yapan kişinin testi yapan kişiye dönük olarak yaklaşık 3 veya 4 fit (yaklaşık 1 metre) uzakta oturduğu anlamına gelir. Sağlayıcı kollarını düz bir şekilde yanlara doğru tutar. Dümdüz ileri bakıyorsunuz ve testi yapan kişi bir elini, ardından diğerini içeriye doğru size doğru hareket ettiriyor. Ellerini gördüğünüz anda işaret veriyorsunuz.
Yüzleşme görme alanı testi, görme alanının yalnızca dış kenarını ölçer. Çok kesin değil.
Diğer test türleri
Statik ve kinetik perimetri testleri de dahil olmak üzere görme alanı testleri için farklı türde veya terimler duyabilirsiniz. (Perimetri testi, çevresel görme testi demenin başka bir şeklidir.)
- Kinetik perimetri testleri: Kinetik perimetri testi, testi yapan kişinin bir nesneyi hareket ettirdiği ve sizin onu ne zaman görebildiğinizi ona söylediğiniz testtir. Sağlayıcılar sıklıkla Goldmann perimetri testini kullanır.
- Statik perimetri testleri: Otomatik çevresel görme testleri statik perimetri testleridir. Kase şeklindeki bir makineye bakıyorsunuz ve nesneyi gördüğünüzde düğmelere basarak tepki veriyorsunuz. Yaygın statik test türleri Humphrey ve Octopus’tur.
Görme alanı testi ne kadar sürer?
Bir test genellikle göz başına yaklaşık beş ila 10 dakikadan uzun sürmez.
Ne tür görme alanı testleri daha detaylı bilgi verir?
Görme alanı testlerini gerçekleştirmek ve sonuçları hesaplamak için bilgisayarlı cihazlar mevcuttur. Bu cihazlar daha tekrarlanabilir ve doğru sonuçlar verir çünkü:
- Test sırasında başınız hep aynı yerdedir.
- Enstrümanın bakabileceğiniz büyük bir merkezi “hedefi” vardır, böylece görüş alanının merkezi sabit kalır.
- Cihaz, görmeyi test etmek için küçük ışık noktalarını kullanır. Sağlayıcı, her konumdaki görüş hassasiyetini ölçmek için ışığın parlaklığını ve rengini değiştirebilir.
- “Normal” sonuçlar için net standartlar vardır. Cihaz her yeni testi bu standartlarla karşılaştırabilir.
Görme alanı testinin sonuçları ne anlama geliyor?
“Normal” bir görme alanı testi, görme sorunu olmayan insanları da aynı şekilde görebileceğiniz anlamına gelir.
Görme alanı testi görme kaybının miktarını ve etkilenen bölgeleri gösterir. Cihaz, sonuçları nokta veya sayı desenleri halinde yazdırır. Desenler sağlayıcınıza gözlerinizin ve görme alanı sisteminizin ne kadar iyi çalıştığını anlatır. Bu, sağlayıcınızın altta yatan bir sağlık durumunu ve hangi tedaviye ihtiyacınız olduğunu teşhis etmesine yardımcı olur.
Görme alanı kaybını gösteren bir test, bazı bölgelerdeki görmenin olması gerektiği kadar keskin olmadığı anlamına gelir. Bir test, küçük bir görme alanı kaybınızın olduğunu veya geniş alanlarda tüm görme kaybınızın olduğunu gösterebilir.
Testin sonuçlarını ne zaman öğrenmeliyim?
Genellikle sağlayıcınız size sonuçları hemen verebilmelidir.
Sonuçlar anormalse sonraki adımlar nelerdir?
Anormal sonuçlar farklı anlamlara gelebilir. Bu sonuçlar glokom, makula dejenerasyonu veya felç gibi farklı türdeki sorunları gösterebilir. Takip değişecektir.
Göz doktorunuz sizinle tedavi seçeneklerini tartışacaktır.
Referanslar:
- Görme Alanı Testi
- https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/visual-field-testing
- https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/14420-visual-field-test
- https://glaucoma.org/what-is-a-visual-field-test/
- https://www.webmd.com/eye-health/what-is-the-visual-field
- https://www.verywellhealth.com/understanding-your-visual-field-test-3421843