Pembe Göz (Konjonktivit)

Pembe göz (konjonktivit), göz kapağınızın iç yüzeyini ve gözünüzün dış kaplamasını kaplayan şeffaf doku olan konjonktivanın iltihaplanmasıdır (kızarıklık) . Bu doku göz kapağınızın ve göz kürenizin nemli kalmasına yardımcı olur. Virüslerden, bakterilerden, alerjenlerden ve diğer nedenlerden dolayı hasta olabilirsiniz.

Pembe gözün tıbbi adı konjonktivittir. Bir veya iki gözde olabilir.

Konjonktivit neye benziyor?

Pembe gözlü bir gözde beyaz kısım açık pembe ila kırmızımsı görünür ve göz kapaklarınız şiş veya sarkıktır. Enfekte gözden sıvı (akıntı) geldiğini veya kirpiklerinizde ve göz kapaklarınızda kabuklanmalar olduğunu görebilirsiniz.

Konjonktivit ile arpacık arasındaki fark nedir?

Hem pembe göz hem de arpacık , kızarıklık, ışığa duyarlılık ve göz kapaklarınızda kabuklanma gibi bazı ortak semptomları paylaşır. Ancak bu iki durum farklıdır ve farklı nedenleri vardır.

Arpacık, göz kapağınızın üzerinde veya içinde, kirpiklerinizin kenarına yakın bir yerde oluşan kırmızı, ağrılı bir şişliktir. Pembe göz, göz kapağınızın iç yüzeyinin ve gözünüzün dış kaplamasının iltihaplanmasıdır. Göz kapağınızda veya göz çevresinde şişliklere neden olmaz.

Arpacık, göz kapağınızdaki yağ bezlerinde meydana gelen bir enfeksiyondan kaynaklanır. Konjonktivite virüsler, bakteriler, alerjenler ve arpacık nedeninden farklı diğer nedenler neden olur.

Pembe göz ne kadar yaygındır?

Çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen göz enfeksiyonlarından biridir. ABD’de her yıl yaklaşık 6 milyon vaka yaşanıyor.

Konjonktivit belirtileri nelerdir?

Belirtileri şunlardır:

  • Gözünüzün beyazında veya göz kapağınızın iç kısmında kızarıklık.
  • Artan yırtılma.
  • Özellikle uykudan sonra kirpiklerinizin üzerinde kabuk tutan koyu sarı akıntı.
  • Gözünüzden yeşil veya beyaz akıntı.
  • Bir veya iki gözde kumlanma hissi.
  • Kaşıntılı gözler (özellikle alerjiden kaynaklanan göz pembeliğinde).
  • Göz yanması (özellikle kimyasalların ve tahriş edici maddelerin neden olduğu göz pembeliğinde).
  • Bulanık görüş.
  • Işığa karşı artan hassasiyet.
  • Şişmiş göz kapakları.

Tanı

Yalnızca sağlık uzmanınız size kesin olarak teşhis koyabilir, ancak karakteristik özelliği olan birkaç semptomu aramanız gerekir. Gözünüzün beyazı açık pembe ila kırmızımsı renkteyse muhtemelen pembe gözünüz vardır ve bu:

  • Sürekli yırtılıyor.
  • Yeşil, sarı veya beyaz akıntısı vardır.
  • Kaşınıyor.

Nedenleri

Pembe gözün pembe veya kırmızımsı rengi, gözünüzü kaplayan zardaki (konjonktiva) kan damarları iltihaplanıp onları daha görünür hale getirdiğinde ortaya çıkar. İnflamasyonun nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Virüsler. En yaygın nedeni virüslerdir. Soğuk algınlığı veya COVİD-19 gibi koronavirüsler de göz pembeliğine neden olabilen virüsler arasında yer alıyor.
  • Bakteriler. Bakteriyel konjonktivite neden olan yaygın bakteri türleri arasında Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumonia ve Pseudomonas aeruginosa bulunur .
  • Alerjenler. Buna küfler, polenler veya alerjiye neden olan diğer maddeler de dahildir .
  • Tahriş edici maddeler. Buna şampuanlar, kozmetik ürünler, kontakt lensler , kir, duman ve havuz kloru dahildir.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE ). Bir virüs (herpes simpleks) veya bakteri ( bel soğukluğu veya klamidya ) CYBE’ye neden olabilir. CYBE hem yetişkinlerde hem de yenidoğanlarda göz pembeliğine neden olabilir.
  • Gözünüzde yabancı bir cisim var.
  • Bebeklerde gözyaşı kanallarının tıkalı veya tam olarak açılmamış olması .
  • Otoimmün koşullar . Kendi bağışıklık sisteminizin aşırı tepki vermesine neden olan hastalıklar göz pembeliğinin nadir bir nedenidir.

Bulaşıcı mıdır?

Bakteri veya virüsler nedeniyle oluşan göz pembeliği oldukça bulaşıcıdır (kişiden kişiye çok kolay yayılır). Bunun nedeni, sahip olduğunuzu bilmeden konjunktivit yayabilmenizdir. Ayrıca hepimiz sandığımızdan çok daha fazla yüzümüze ve gözümüze dokunuyoruz.

Alerjilerin neden olduğu konjonktivit bulaşıcı değildir.

Ne kadar süre bulaşıcıyım?

Bakterilerden göz pembeliği alırsanız, semptomlarınız varken veya antibiyotik tedavisine başladıktan yaklaşık 24 ila 48 saat sonrasına kadar bulaşıcısınız demektir.

Bir virüs nedeniyle göz pembeliği yaşarsanız, belirtileriniz olduğu sürece (genellikle birkaç gün) bulaşıcısınız demektir. Herhangi bir belirti fark etmeden önce de yayabilirsiniz.

Pembe göz nasıl yayılır?

  • Başka bir kişiyle yakın temas sırasında (dokunmak, el sıkışmak). Virüsler ve bakteriler başkasının elinden sizinkine geçiyor, sonra gözünüze dokunuyorsunuz.
  • Bakteri veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunarak, ellerinizi yıkamadan önce gözlerinize dokunarak.
  • Eski göz makyajını kullanarak veya bakteri ya da virüs bulaşmış makyajı paylaşarak.
  • Cinsel temas yoluyla. CYBE’lerin neden olduğu pembe göz, enfekte meni veya vajinal sıvı vajinal sıvıya dokunduğunuzda ve ardından ellerinizi yıkamadan gözlerinize dokunduğunuzda yayılır.

Konjonktivit nasıl teşhis edilir?

Göz doktorunuz veya çocuk doktorunuz sizin gözlerinizi veya çocuğunuzun gözlerini inceleyecektir. Doktorunuz genellikle semptomlara ve sağlık geçmişine dayanarak pembe gözü teşhis edebilir. Görüşünüzü kontrol etmek için bir keskinlik testi (göz çizelgesi testi) yapabilirsiniz .

Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınıza söyleyin:

  • Yakın zamanda viral veya bakteriyel bir enfeksiyon geçirdiniz.
  • Alerjiler.
  • Son zamanlarda gözünüze tahriş edici (kimyasallar veya yabancı cisimler gibi) bir şey kaçtıysa.
  • Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyona maruz kaldınız.
  • Ailede otoimmün hastalık öyküsü veya otoimmün hastalığınızın olduğunu düşündürecek başka bir neden.

Pembe göz teşhisi için hangi testler yapılacak?

Yaygın olmasa da, doktorunuz gözün pembeleşmesine bakterinin neden olduğunu düşünüyorsa veya enfeksiyon şiddetliyse test yapmak isteyebilir. Gözünüzün etrafındaki salgıları toplamak için yumuşak uçlu bir çubuk (sürüntü) kullanacaklar ve ardından örneği bir laboratuvara gönderecekler. Laboratuarneyin sebep olduğunu bulmak için testler yapacaktır.

Pembe gözün bakteriyel mi yoksa viral mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Pembe gözün belirtileri nedeni ne olursa olsun aynı olabilse de, sağlık uzmanınız bakteriyel mi yoksa viral mi olduğunu belirlemeye yardımcı olmak için birkaç işaret kullanır:

  • Yaş : Yetişkinlerde vakaların çoğuna virüsler neden olur. Bakteri ve virüslerin her biri çocuklarda yaklaşık aynı sayıda pembe göz enfeksiyonuna neden olur.
  • Kulak enfeksiyonu : Çocuğunuzda bakteriyel konjonktivit varsa, aynı zamanda kulak enfeksiyonunun da olması yaygındır .
  • Akıntı miktarı : Gözünüzden çok fazla akıntı gelmesi genellikle bakteriyel bir enfeksiyonun işaretidir.
  • Göz beyazının rengi veya tonu : Somon (açık pembe) rengi viral bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Kırmızımsı bir rengin bakteriyel konjunktivit olma olasılığı daha yüksektir.
  • Bir veya iki gözde ise : Her iki gözde de varsa, buna muhtemelen bir virüs neden oluyordur.

Konjonktivit nasıl tedavi edilir?

Pembe gözün tedavisi, bunun bakteri, virüs, alerjen veya başka bir şeyden kaynaklanıp kaynaklanmadığına bağlıdır.

Bakterilerin neden olduğu pembe göz tedavisi

Bakteriler neden oluyorsa, doktorunuz size antibiyotik (göz damlası, merhem veya hap) reçetesi verecektir. Gözünüze veya çocuğunuzun gözüne merhem sürmek zorsa endişelenmeyin. Merhem kirpiklere kadar ulaşırsa büyük ihtimalle eriyip göze karışacaktır.

Virüslerin neden olduğu pembe göz tedavisi

Bir virüsün neden olduğu pembe göz, herpes simpleks virüsü, varicella-zoster virüsü ( su çiçeği / zona ) veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan kaynaklanmadığı sürece tedaviye ihtiyaç duymaz . Bunlar antiviral ilaçlar gerektiren ciddi enfeksiyonlardır. Tedavi edilmezse gözünüzde iz bırakabilir veya görme kaybına neden olabilirler.

Antibiyotikler bir virüsün neden olduğu hastalığı tedavi edemez.

Tahriş edici maddelerin neden olduğu pembe göz tedavisi

Gözünüze bir şey kaçarsa ve tahriş ederse, gözlerinizi beş dakika boyunca hafif ılık su ile yıkayın. Tahriş edici maddelere daha fazla maruz kalmaktan kaçının.

Gözleriniz durulandıktan sonraki dört saat içinde iyileşmeye başlamalıdır. Aksi takdirde sağlık uzmanınızı arayın. Gözlerinizdeki madde kuvvetli asit veya alkalin bir kimyasalsa (lavabo temizleyicisi gibi), gözlerinizi suyla yıkayın ve derhal sağlık uzmanınızı arayın.

Alerjilerin neden olduğu pembe göz tedavisi

Alerjik konjonktivit reçeteli veya reçetesiz göz damlaları ile tedavi edilir. Bunlar, alerjik reaksiyonları kontrol etmek için antihistaminikler veya steroidler veya dekonjestanlar gibi antiinflamatuar ilaçlar içerir .

Kapalı gözlerinize soğuk kompres uygulayarak belirtilerinizi geçici olarak hafifletebilirsiniz. Belirtilerinize neden olan alerjenlerden kaçınarak veya reçetesiz satılan alerji ilaçlarını alarak bu tür göz pembeliğini önleyebilirsiniz.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların (CYBE) neden olduğu pembe göz tedavisi

CYBE’lerin neden olduğu pembe göz nadirdir ancak ciddi olabilir. Bakteriyel pembe göz de antibiyotiklerle, viral pembe göz ise antiviral ilaçlarla tedavi edilir.

Yeni doğan bebeklerde görme kaybına neden olabilecek ciddi bir türü gelişebilir. Hamileyseniz ve bir CYBE ile yaşıyorsanız, bebeğiniz doğum sırasında bakterileri alabilir. ABD hastanelerindeki standart uygulama, enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için her yeni doğan bebeğin gözüne antibiyotik merhem sürmektir.

Otoimmün hastalığın neden olduğu pembe gözün tedavisi

Otoimmün bir hastalıktan kaynaklanan pembe gözünüz varsa, altta yatan hastalığın tedavisi pembe gözünüzü de tedavi edecektir. Sağlık uzmanınıza, gözünüz daha iyi hissedene kadar semptomlarınızı nasıl yöneteceğinizi sorun.

Pembe göz kendiliğinden geçer mi?

Hafif pembe göz vakaları genellikle birkaç günden birkaç haftaya kadar kendi kendine kaybolur. Viral konjonktivitin çoğu nedeninin tedaviye ihtiyacı yoktur. Bakteriyel konjonktivit için antibiyotikler belirtilerinizin süresini ve bulaşıcı olduğunuz süreyi azaltır.

Pembe göz enfeksiyonunun yayılmasını nasıl önleyebilirim?

Sizde veya çocuğunuzda bakteriyel veya viral göz nezlesi varsa, sağlık uzmanınız siz bulaşıcı olmayana kadar işten, okuldan veya kreşten evde kalmanızı önerebilir. Bunun ne kadar sürebileceğini öğrenmek için sağlık uzmanınıza danışın. 24 saat boyunca antibiyotik kullanıyorsanız veya artık semptomlarınız yoksa enfeksiyonu yayma olasılığınız genellikle daha düşüktür.

İyi genel hijyen ve göz bakımı uygulamalarının takip edilmesi de pembe gözün yayılmasının önlenmesine yardımcı olabilir.

  • Enfekte olmuş göz(ler)e dokunmayın veya ovalamayın.
  • Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın.
  • Gözlerinizdeki akıntıları günde iki kez taze bir pamuk kullanarak yıkayın. Pamuk topunu atın ve daha sonra ellerinizi sabun ve ılık suyla yıkayın.
  • Gözünüze veya başka birinin gözüne göz damlası veya merhem sürdükten sonra ellerinizi yıkayın.
  • Makyaj malzemesi, kontakt lens, havlu veya bardak gibi kişisel eşyaları paylaşmayın.

Pembe gözüm varsa ne bekleyebilirim?

Oldukça bulaşıcı olmasına rağmen genellikle ciddi bir durum değildir. Hafif ila orta dereceli pembe göz vakalarının çoğu, tedavi gerektirmeden kendi kendine iyileşir.

Pembe gözün şiddetli olması durumunda sıklıkla tedaviye ihtiyaç duyulur. Belirtileri hissettiğiniz süreyi kısaltabilir ve durumu başkalarına yayabilir.

Pembe göz ne kadar sürer?

Bakteriyel konjonktivitiniz varsa bir hafta içinde iyileşmelidir. Belirtileriniz kaybolsa bile, sağlık uzmanınızın önerdiği şekilde herhangi bir ilacı alın.

Viral konjonktivit genellikle dört ila yedi gün sürer. Sorunun tamamen çözülmesi 14 gün kadar sürebilir.

Pembe gözüm varsa kreşe, okula veya işe ne zaman dönebilirim?

Belirtileriniz ortadan kalkar kalkmaz siz veya çocuğunuz genellikle kreşe, okula veya işe dönebilirsiniz. Bu, bakteriyel bir enfeksiyon için antibiyotik tedavisinden 24 saat sonra ve viral enfeksiyondan iki ila yedi gün sonra olabilir.

Gözlerinde şunlar olmamalıdır:

  • Sarımsı akıntı.
  • Kirpiklerinizde veya gözlerinizin kenarlarında kabuklanma.
  • Pembe renk.

Geri dönmenin ne zaman güvenli olacağı konusunda sağlık uzmanınıza danıştığınızdan emin olun. Pembe gözünüze alerji veya bulaşıcı olmayan başka bir şey neden olduysa evde kalmanıza gerek yoktur.

Pembe göz semptomlarını hafifletmek için ne yapabilirim?

Vakaların çoğu hafif olduğundan, genellikle iyileşene kadar semptomları evde hafifletebilirsiniz. Reçetesiz “yapay gözyaşı” göz damlası kullanmak, tahriş edici maddelerden kaynaklanan kaşıntı ve yanmayı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Not: Diğer göz damlası türleri gözleri tahriş edebilir, bu nedenle kullanmayın. Kızarıklığı tedavi etmek için pazarlanan göz damlalarından kaçının. Diğer gözde enfeksiyon yoksa aynı damla şişesini kullanmayın.

Semptomları hafifletmek için yapabileceğiniz diğer şeyler şunlardır:

  • Belirtileriniz ortadan kalkana kadar kontakt lenslerinizi kullanmayı bırakın.
  • Gözlerinize soğuk kompres uygulayın (veya kendinizi daha iyi hissediyorsanız sıcak tutun) ve el bezlerini veya havluları başkalarıyla paylaşmayın.
  • Yüzünüzü ve göz kapaklarınızı hafif sabun veya bebek şampuanı ile yıkayın ve tahriş edici maddeleri gidermek için suyla durulayın.

Pembe göz geri gelebilir mi?

Özellikle alerjiye bağlı pembe gözünüz varsa pembe göz tekrar ortaya çıkabilir. Alerjenle (alerjiyi tetikleyen bir madde) her temas ettiğinizde gözleriniz reaksiyon gösterebilir.

Bakteriyel veya viral konjonktivit varsa, yanlışlıkla kendinize de enfeksiyon bulaştırabilirsiniz.

Başka bir bulaşıcı vakaYla karşılaşmamak için:

  • Yatak çarşaflarınızı, yastık kılıflarınızı, havlularınızı ve el bezlerinizi sıcak su ve deterjanla yıkayın. Bunları sık sık değiştirin.
  • Enfeksiyon geçene kadar göz makyajı yapmaktan kaçının. Eski göz makyajını ve enfeksiyon başlamadan hemen önce kullanılan makyaj malzemelerini atın.
  • Kontak lens yerine gözlük kullanın. Gözlüklerinizi sık sık temizleyin.
  • Tek kullanımlık kontakt lensleri atın. Uzun süre yıpranan lensleri ve tüm gözlük kılıflarını iyice temizleyin. Yalnızca steril temas solüsyonunu kullanın. Lensleri takmadan veya çıkarmadan önce ellerinizi yıkayın.
  • Enfekte bir göz için göz damlası kullandıysanız, aynı göz damlasını enfeksiyonlu olmayan bir göz için kullanmayın.

Pembe göz için doktora gitmeli miyim?

Mutlaka doktora başvurmanıza gerek yoktur. Çoğu zaman belirtileri kendi kendine geçinceye kadar evde tedavi edebilirsiniz. Ancak herhangi bir endişeniz varsa sağlık uzmanınızı aramaktan asla çekinmemelisiniz.

Bazı belirtiler ülser gibi kalıcı görme kaybıyla sonuçlanabilecek ciddi bir sorunun işareti olabilir. Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızı arayın veya hemen tıbbi yardım isteyin:

  • Işığa karşı hassasiyette artış, özellikle de şiddetliyse.
  • Bulanık görme veya görmede azalma .
  • Göz ağrısı .
  • Gözünüze bir şey kaçmış gibi hissetmek.
  • Gözlerinizden büyük miktarda akıntı.
  • Kötüleşen belirtiler.

 

Referanslar:

  1. Pembe Göz (Konjonktivit)
  2. https://www.aao.org/eye-health/diseases/pink-eye-conjunctivitis
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pink-eye/symptoms-causes/syc-20376355
  4. https://www.cdc.gov/conjunctivitis/index.html
  5. https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-conjunctivitis

Pembe Göz (Konjonktivit)

Sosyal medyada paylaş!