Sık İdrara Çıkma
Sık idrara çıkma (Frequent Urination, FU), gün veya gece boyunca çok fazla idrara çıkmanız gerektiği zamandır. Günlük yaşamınızı rahatsız edici ve rahatsız edicidir. Cinsiyet veya cinsiyete bakılmaksızın tüm insanlar arasında yaygın bir şikayettir.
Sık idrara çıkma nedir?
FU birçok farklı durumun belirtisidir ve çok çeşitli tedavileri olabilir. Hamilelik belirtisi veya idrar yolu enfeksiyonu ya da diyabet , aşırı aktif mesane veya prostat sorunları gibi daha ciddi veya uzun süreli durumlar olabilir .
Çoğu durumda, sağlık uzmanınız altta yatan durumu tedavi ederek FU’nın hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Geceleri sık idrara çıkma
Bazen geceleri işemek için uyanmak yaygındır. Aslında idrar yapmak için kalkmak normaldir. Genel olarak, 40’lı ve 50’li yaşlarınızda her gece bir kez, 60’lı ve 70’li yaşlarınızda gecede iki kez ve hatta 80’li ve sonrasında gecede iki ila üç kez işemeyi bekleyebilirsiniz. Ancak geceleri çok sık uyanmak yeterince uyumanızı engelleyebilir ve bazen bir sağlık sorununun işareti olabilir. Bu tür FU durumuna noktüri denir . Kalp yetmezliği , bacaklarda ödem (şişlik) ve uyku bozuklukları gibi bazı ciddi durumların geceleri sık idrara çıkma olasılığı daha yüksektir.
Normal olan nedir ve kaç kez idrara çıkmak çok sıktır?
Çoğu insan günde ortalama yedi ila sekiz kez işiyor. Bundan daha fazla işeme ihtiyacı hissediyorsanız veya her saat veya 30 dakikada bir kalkıyorsanız, sık sık idrara çıkıyor olabilirsiniz. Özellikle çok fazla sıvı içiyorsanız veya belirli ilaçları alıyorsanız, bu yine de “normal” olarak kabul edilebilir. En önemli şey sizin için neyin tipik olduğudur.
Aşağıdaki durumlarda sık sık idrara çıkma olasılığınız daha yüksektir:
- Hamilelik
- 70 yaşın üzeri
- Büyümüş prostat
Sık idrara çıkmanın nedeni nedir?
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok durum FU’ya neden olabilir:
- İdrar yolu, mesane ve pelvik rahatsızlıklar.
- Gebelik.
- Diyabet.
- Prostat büyümesi.
- Beyninizi ve sinir sisteminizi etkileyen koşullar.
- İlaçlar.
1. İdrar yolu, mesane ve pelvik rahatsızlıklar.
İdrar yolu enfeksiyonları (İYE), sık idrara çıkmanın en yaygın nedenidir. Bunlar mesanenizdeki, üretranızdaki veya idrar yolunuzun diğer kısımlarındaki bakteriyel enfeksiyonlardır. Bunlar arasında sistit (mesane enfeksiyonu), üretrit (üretra enfeksiyonu) ve piyelonefrit (böbrek enfeksiyonu) bulunur . Maya enfeksiyonları, bakteriyel vajinoz (BV) veya trikomonas dahil olmak üzere farklı vajinit türleri de FU’ya neden olabilir.
Sık idrara çıkmaya neden olabilecek idrar yolunuzla ve pelvik bölgenizle ilgili diğer durumlar şunlardır:
- İnterstisyel sistit/mesane ağrısı sendromu.
- Aşırı aktif mesane sendromu.
- Üretral , mesane veya uterusun vajinanıza sarkması .
- Pelvik bölgenize radyasyon tedavisi .
- Nadiren mesane kanseri veya pelvik tümör.
- Üretranızın daralması (üretral darlık).
2. Gebelik
Hamilelik sırasında sık idrara çıkma çok yaygındır. Fetus mesanenize baskı yaparak mesanenin daha az tutulmasına ve daha fazla işemenize neden olabilir.
Hamilelikte FU ne zaman başlar?
Birinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinizde daha FU gerekebilir. İkinci trimesterde daha az görülür.
3. Diyabet
Sık idrara çıkma hem Tip 1 hem de Tip 2 diyabetin ortak bir belirtisidir. Vücudunuz glikozu parçalamak için insülin kullanamadığında, ondan kurtulmak için daha fazla idrar yapar. Diyabetin, diğer FU nedenlerine göre daha fazla miktarda idrara (poliüri) neden olma olasılığı daha yüksektir.
4. Prostat büyümesi
Erkeklerde ve doğumda erkek olarak atanan kişilerde (AMAB) , prostat, boşalma sırasında çıkan sıvının bir kısmını üreten, golf topu büyüklüğünde bir bezdir. Büyümüş prostat (iyi huylu prostat hiperplazisi) veya daha nadiren prostat tümörleri idrar sisteminize baskı yapabilir ve sık idrara çıkmaya neden olabilir.
5. Diğer nedenler
Sık idrara çıkmanın diğer nedenleri şunlardır:
- Felç.
- Omurilik yaralanmaları .
- Fibromiyalji.
- Diüretikler (vücudunuzdaki fazla tuz ve suyun atılmasına yardımcı olan ilaçlar).
- Alkol veya kafein.
Sık idrara çıkma olup olmadığını nasıl anlarım?
Günde sekiz defadan fazla veya geceleri iki defadan fazla işiyorsanız ya da günlük idrara çıkma sayısı sizi rahatsız ediyorsa, sık idrara çıkıyor olabilirsiniz. Bir sağlık uzmanı belirtilerinizi anlamanıza ve nedenini bulmanıza yardımcı olabilir.
Bunu yapmak için size şu tür sorular sorabilirler:
- Hangi ilaçları alıyorsunuz?
- Genellikle ne kadar sıvı içersiniz ve ne tür?
- Her zamankinden daha fazla mı içiyorsun?
- Alkol veya kafein kullanıyor musunuz?
- Günün veya gecenin belirli saatlerinde kendinizi daha çok hareket ederken buluyor musunuz?
- Bacaklarınızda şişlik mi var?
- Horlar mısın?
Sağlayıcı ayrıca İYE’leri test etmek için idrar örneği alabilir. Başka neden bulamazlarsa, sık idrara çıkmaya neden olabilecek tümörleri veya diğer yapısal sorunları aramak için ultrason veya BT taraması kullanabilirler. Bazı durumlarda mesanenizin içine bakmak için sistoskop (küçük bir kamera) kullanabilirler .
Sık idrara çıkmayı nasıl durdurabilirim?
Tedaviyle sık idrara çıkmayı yönetebilir veya durdurabilirsiniz. Sağlık uzmanınız genellikle belirtilerinizin nedenini belirleyerek başlayacaktır.
Tedavi altta yatan duruma bağlıdır ve şunları içerebilir:
- Günlük olarak içtiğiniz sıvıların türü ve miktarı da dahil olmak üzere sıvı değişiklikleri.
- İdrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotikler .
- Diyabet, prostat sorunları veya devam eden diğer durumların yönetimi.
- Aşırı aktif mesane için pelvik taban fizik tedavisi.
- Sık idrara çıkma ihtiyacı ile birlikte idrar kaçırmanız da varsa Kegel egzersizleri yapın .
Sık idrara çıkmayı doğal yollarla yönetmek için evde ne yapabilirim?
Bir enfeksiyonun veya altta yatan başka bir durumun neden olmadığı FU durumunu yönetmek için çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri vardır.
Bunlar şunları içerir:
- Yatmadan iki saat önce sıvı tüketmekten kaçının.
- Gazlı içecekler, çaylar ve kafeinli diğer kahve dışı içecekler de dahil olmak üzere içtiğiniz alkol ve kafein miktarını sınırlayın.
- Sızıntıları önlemek için koruyucu bir ped veya iç çamaşırı giyin. Bu, durumunuz tedavi edilirken hayatınızı sürdürmenize yardımcı olabilecek kısa vadeli bir çözümdür.
FU’yı tedavi etmemenin olası komplikasyonları veya riskleri nelerdir?
FU’nın birçok nedeni ciddi olmasa da, bazıları tedavi edilmezse yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Ciddi komplikasyonlar arasında tedavi edilmeyen diyabette tehlikeli derecede yüksek kan şekeri, dehidrasyon ve vücudunuzun diğer bölgelerine yayılan enfeksiyonlar yer alır.
FU konusunda ne zaman endişelenmeliyim?
FU’nın birçok nedeni endişe kaynağı değildir. Kendinizi günde sekiz defadan fazla tuvalete gidiyorsanız veya vücudunuz için normalden daha fazla işiyormuş gibi hissediyorsanız, bir sağlık uzmanıyla görüşün. Sebebini bulmanıza ve tedavi etmenize yardımcı olabilirler.
FU konusunda ne zaman sağlık uzmanına başvurmalıyım?
FU’ya neden olan koşullar küçükten ciddiye kadar değiştiğinden, tipik idrara çıkma düzenlerinizin dışındaki herhangi bir şey hakkında bir sağlayıcıyla konuşmalısınız. Sebep genellikle tedavi edilebilecek geçici bir semptomdur.
Sık idrara çıkma ile birlikte şu belirtilere sahipseniz hemen bir uzmana başvurun:
- Ateş.
- Kusma.
- Alt sırt veya yan ağrı.
- İdrarınızda kan (hematüri) .
- Penis veya vajinal akıntı .
Referanslar:
- Merck Manual, Consumer Version. Urination, Excessive or Frequent.
- The Urinary System. In: Suneja M, Szot JF, LeBlond RF, Brown DD. eds. DeGowin’s Diagnostic Examination. 11th ed. McGraw Hill; 2020.
- U.S. Department of Health and Human Services, Office on Women’s Health. Urinary incontinence
- U.S. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Symptoms and Causes of Bladder Control Problems (Urinary Incontinence)
- Zhang Y, Wang XD, Song Y, et al. Epidemiology of Frequent/Urgent Urination in Older Adults in China: A Multicenter, Cross-Sectional Study. Front Public Health. 2021 Sep 7;9:669070.
- Sık İdrara Çıkma