Yenidoğan APGAR skoru yorumlama
Yenidoğan APGAR skoru yorumlama, doğumdan sonraki bir ve beşinci dakikalarda yapılır. Doğumu takip eden birinci dakikada apgar skoru düşük çıkan bebekler, genelde beşinci dakikada normale dönerler.
Ailelerin büyük çoğunluğu, özellikle ilk bebeklerini dünyaya getirdiklerinde, doğumun eyleminin nasıl başlayacağını, hangi durumda hastaneye hastaneye başvurmaları gerektiğini bilemeyebilirler ve doğum eylemleri eş – dost – akraba gibi başkalarının önerileri doğrultusunda gerçekleşebilir.
Kadın doğum hastalıkları uzmanı tarafından anneye gerekli kontroller yapıldıktan sonra, doğum eylemine az bir süre kalmışsa yatış verilir ve anne doğum eylemini beklemeye koyulur.
Anne veya bebeğin sağlık durumuna ve değerlendirmede göz önüne alınan kriterlere göre anne, doğumhane veya ameliyathaneye alınır. Ebe veya kadın doğum uzmanı doktorlar, bebek doğduktan hemen sonra; bebeğin kalp atışlarına, rengine, solunumuna, hareketlerine ve uyarılara karşı verdiği tepkilere bakarlar ve saydığımız maddelere 0-2 arasında değerler vererek 10 üzerinden bir değerlendirme yaparlar.
İşte bu değerlendirme tamamlandıktan sonra ortaya çıkan sonuç; APGAR SKORU’dur. (Apgar anlamı; Activity – Pulse – Grimace – Appearence – Respiration).
APGAR skoru değerlendirmesi, doğumdan sonraki bir ve beşinci dakikalarda yapılır. Doğumu takip eden birinci dakikada apgar skoru düşük çıkan bebekler, genelde beşinci dakikada normale dönerler. Genelde çoğu bebek, 7-10 arasında apgar skoru ile doğar. Eğer değerler düşük çıkmışsa test ilerleyen dakikalarda tekrar edilir. Değerlendirme sonucu 1-3 arası çıkmışsa durum kritik, 4-6 arası normalden düşük, 7 ve üzeri çıkmışsa normal olarak kabul edilir.
Eğer bebeğin apgar skoru düşük çıkmışsa acil müdahale edilmesi gerekir. Bebeğin apgar değerleri 10, 15 ve 30 dakika sonrasında normal kabul edilen düzeylere dönmezse, ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir.
Yenidoğan APGAR skoru değerlendirmesi neden düşük çıkar?
Bebeğin an itibariyle hayati tehlike yaşadığının bir göstergesi olan apgar skorunun düşük çıkmasının belli başlı nedenleri vardır.
Bunlar:
a. Göbek kordonu problemleri (Kordonun bebeğin boynuna dolanması gibi)
b. Plasentanın bebekten önce, aniden ayrılması,
c. Rahim yırtılması,
d. Travma (Bebeğin anne karnından yardımla (vakum gibi) çıkarılması esnasında yaşanabilecek durumlar),
e. Aşırı vajinal kanamalar,
f. Annenin yüksek tansiyonu (ağır preeklampsi),
g. Anne ve bebekteki enfeksiyonlar, apgar değerlerinin düşük çıkmasına neden olur.
Yenidoğan APGAR skoru nasıl geliştirilmiştir?
Apgar skoru değerlendirmeleri, Virginia Apgar isimli anestezi doktoru tarafından geliştirilmiştir. Dr. Apgar, bebeklerin doğar doğmaz bir çocuk hastalıkları uzmanı tarafından incelenmesi gerektiğini düşünmüştür. Bebeklerin sağlık durumları hakkında bir değerlendirme yapılması adına çalışmalar yapmış ve 1952 yılında bunun standartlaşması için gerekli çalışmaları başlatmıştır. Günümüzde de, Dr Apgar’ın soyadı ile isimlendirilmiş bu değerlendirme skoru hastanelerde uygulanmaktadır.

Yenidoğan APGAR Skoru Yorumlama:
Referanslar:
1. Apgar score
2. APGAR Score
3. Yenidoğan APGAR skoru yorumlama
