Hafta hafta gebelik hesaplama
Hafta hafta gebelik hesaplama programı; hamilelik boyunca doktorunuza yaptıracağınız tetkiklerin takibini hedefler!
Hafta hafta gebelik nasıl hesaplanır, kaç haftalık hamileyim, bebeğim ne zaman doğar gibi soruların cevabını her anne adayı merak edebilir. Sizin için en detaylı ve kullanımı kolay arayüze sahip gebelik hesaplama sayfasını sunuyoruz. Bu sayfada; gebelik testinin doğru sonuç göstereceği tarihi, ilk kalp atışları ne zaman duyulmaya başlanıyor, bebeğin cinsiyeti ne zaman belli oluyor gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.
Kadın doğum uzmanları, gebelik takvimlerini hazırlarken sanılanın aksine döllenme tarihini değil, son adet tarihinin başlangıç gününü baz alarak hesaplama yaparlar. Döllenme tarihi ise, genellikle son adet tarihinden yaklaşık olarak 15 gün sonrasıdır.
• Hafta hafta gebelik hesaplama programı; dönem dönem, detaylı hamilelik haftası hesaplaması ve hafta hafta hamilelik takibi için kullanılmaktadır.
• Gebelik takvimi kullanarak bir çeşit otomatik hesaplama ve otomatik hesaplayıcı formüllerinden yararlanarak hafta hafta gebelik takibi sırasında yapılması gereken gebelik testleri ve gebelik incelemeleri sıralamasını da bulabilirsiniz.
• Hamilelik takvimi hesaplaması için öncelikle son adet tarihinizi doğru girmeniz gereklidir.
Hafta hafta gebelik hesaplama için “Son adet tarihinizin (SAT) ilk gününü” girin ve Hesapla tuşuna basın.
Sistem, son adet tarihinizi girdikten sonra, gebelik süreciniz ve bebeğinizin gelişimi ile ilgili tüm detayları otomatik olarak size verecektir. Her ne kadar buradaki hesaplama bilimsel temellere dayanıyor olsa da, lütfen gebelik süreciniz boyunca hekiminizin takibinden ayrılmayın. Düzenli olarak doktorunuzu ziyaret edin.
Kaç haftalık gebelik kaç aylıktır?
1-4 haftalar arası gebelik: 1 aylıktır
5-8 haftalar arası gebelik: 2 aylıktır.
9-13 haftalar arası gebelik: 3 aylıktır.
14-17 haftalar arası gebelik: 4 aylıktır.
18-21 haftalar arası gebelik: 5 aylıktır.
22-26 haftalar arası gebelik: 6 aylıktır.
27-30 haftalar arası gebelik: 7 aylıktır.
31-35 haftalar arası gebelik: 8 aylıktır.
36-40 haftalar arası gebelik: 9 aylıktır.
Hafta hafta gebelik hesaplama programı neden önemlidir?
• Gebelik haftasını doğru hesaplayarak bebeğin gelişimini izlemek.
• Gebelik boyunca anneyi takip etmek ve dolayısıyla gerekli durumlarda ilaç takviyesinde bulunmak.
• Gebeliğe bağlı ortaya çıkabilecek sorunları önceden saptayabilmek ve ona göre hareket ederek önlemler almak.
• Bebekte var olabilecek sorunları erken dönemde teşhis edebilmek, gerektiğinde tedavi etmek.
Bu sayfada kullanılan gebelik haftası parametreleri şunlardır:
• Bebeğin Tahmini Doğum Tarihi
• Rahim İçine Ekilme Günü
• İlk Doktor Ziyareti (6. Hafta)
• Bebeğin Kalp Atımına Başladığı Gün
• Kabaca Bebeğin Dış Etkilerle Sakatlık İhtimalinin Yüksek Olduğu Dönem (4-12. Haftalar Arası)
• Yapılacaksa CVS (9-13. Haftalar Arası)
• Ense Kalınlığı Ölçümü ve İkili Test (11-14. Haftalar Arası)
• Yapılacaksa Amniosentez Zamanı (16-20. Haftalar Arası)
• Alfa Feto Protein Bakılma Zamanı (16-20. Haftalar Arası)
• Üçlü Test (16-20. Haftalar Arası)
• 2 Düzey Ultrasonografi (18-23. Haftalar Arası)
• Bebek Kalbinin Ultrasonografisi (23. Hafta)
• Gebelik Diyabeti Tarama (50 Gr Glukoz Yükleme Testi) (24. Hafta)
Hafta hafta gebelik hesaplama programı:
Hamilelik takvimi hesaplama programı:
Hamilelik takvimi hesaplama programı; adet döngüsünü, gebe kalma sürecini ve hafta hafta gebelik gelişimini anlamanıza yardımcı olur!
Gravite veya gebelik olarak da bilinen hamilelik takvimi, genellikle son adet döneminden itibaren yaklaşık 40 hafta veya dokuz ay ay sürer ve doğumda biter.
Her ne kadar çoğu kadın adet döngüsünün temelini, bebeklerin nasıl yapıldığını ve gebelik sürecini anlasa da, kendi bedenlerimiz ve üreme süreci hakkında gerçekte ne kadar az şey bildiğimiz şaşırtıcı bir gerçektir. Tabii ki, genişleyen teknolojik yenilikler sayesinde, gittikçe daha fazla şey öğreniyoruz. Ancak bir kadın ve olası bir anne olarak, konuyla ilgili hedefli bir eğitimden muhtemelen yararlanabilirsiniz.
Ancak, araştırmanız gereken birçok bilgi vardır ve nereden başlayacağınızı bilemeyebilirsiniz, özellikle de normlara uymuyorsanız.
Bu yüzden burada, adet döngüsünü, gebe kalma ve gebelik sürecini ve tarihlerinin nasıl belirlendiğini anlamanıza yardımcı olacak temel bir rehber var. Jinekoloğunuzu sorgulamak veya daha fazla hedeflenmiş metin bulmak için sıçrama tahtası olarak kullanabileceğiniz temel bilgileri arıyorsanız, işte farkında olmak isteyebileceğiniz birkaç nokta.
Adet döngüsü nedir, Menstruasyon siklusu nasıl olur, Hafta hafta gebelik hesaplama programında yeri nedir?
Ortalama adet döngüsü 28 gündür ve dört aşamadan oluşur. Her kadının vücudunun farklı olduğunu hatırlamak önemlidir ve eğer bir tür hormon regülasyonunda (doğum kontrol hapı gibi) olmadıkça; döngünüzün 21 ila 35 gün arasında değişmesi tamamen normaldir.
Adet döngünüzde, aşağıdaki aşamaları deneyimleyeceksiniz: menstrual, foliküler, yumurtlama ve luteal dönemler.
Menstrual döneme neredeyse kesinlikle aşinasınız – kabaca her adet döngüsünün ilk haftasını oluşturur. Mens (veya uterusun astarının dökülmesi) ortalama 5 gün sürme eğilimindedir, ancak bu sizin özel döngünüze bağlıdır ve hatta aydan aya değişebilir.
Menstrual dönemin hemen ardından, vücutta artan östrojene cevaben uterus, döllenmiş bir yumurta almak için hazırlanırken, yeni bir astar geliştirmeye başlar. Bu, yaşayabilir bir yumurta üretmek için yumurtalık köklerinin uyarıldığı foliküler fazdır.
Yumurtlama evresinin başlangıcında (28 günlük bir döngünün yaklaşık 14 günü, ancak 11 ve 16 arasında olabilir) olgun ovum (yumurta) salgılanır, bundan sonra fallop tüplerinden aşağı yukarı uterus boyunca üç veya dört gün ilerler. Yumurta, uterusa ulaştığında, artık yaşayabilir hale gelmeden önce en fazla 24 saat içinde döllenmesi sağlanır.
Son olarak, luteal fazda folikül, uterus astarını daha da güçlendirmek için östrojen ve progesteron hormonlarını üretmeye başlar. Folikül artık korpus luteum olarak bilinir.
Önümüzdeki iki hafta boyunca (yaklaşık olarak) uterusun astarı oluşmaya devam edecek, ancak eğer hamilelik gerçekleşmezse, adet döngüsü yeniden başlayacak ve menstrual döneminden başlayacaktır.
Hafta hafta gebelik hesaplama programına göre gebe kalmak için planlama yapma:
Yüz milyonlarca bireyden biri olan tek bir sperm, bir çocuk yapmak için yumurtanıza giden yolu bulur.
Gerçekten anlamanız gereken nokta, gebe kalmak için en yüksek şansınız olan dönemin, 28 günlük bir döngünün 14. gününe düştüğüdür. Bununla birlikte, modern teknoloji sayesinde, artık bebek yapmayı denemeye yönelik en iyi tarihleri anlamak için takviminize güvenmek zorunda değilsiniz.
Birincisi, size yumurtanın düşmesinin muhtemel tarihini söylemek için bir yumurtlama (ovulasyon) hesap makinesi programı kullanabilirsiniz, bu özellikle de adet döngünüzün 28 günlük normlara uymaması durumunda faydalıdır. Ayrıca bazal vücut sıcaklığınızı (BBT) da kontrol edebilirsiniz.
Olgun bir yumurta serbest bırakıldığında, BBT’niz yaklaşık bir derece fahrenheit artar. Bu oluşumu izleyerek, vücudunuzun döngü boyunca genellikle yumurta ürettiği gün hakkında iyi bir fikir edinebilirsiniz.
Unutmayın, yumurtanız en fazla bir gün canlı kalabilir, oysa sperm 3-6 gün boyunca aktif kalabilir. Bu nedenle, yumurtanızın ne zaman olgunlaşacağından ve döngünüz boyunca serbest bırakılacağından emin değilseniz, yumurtlarken aktif spermin mevcut olduğundan emin olmak için 5-6 günlük bir süre içinde ilişkiye girmek en iyisidir.
Gebelik Trimesterleri, Hafta hafta gebelik hesaplama:
Bir yumurta başarıyla döllenirse, yaklaşık 38 hafta veya dokuz buçuk ay süren, toplam üç gebelik döneminden geçersiniz.
Hamileliğin başından sonuna kadar genellikle on ay olduğunu duymuş olabilirsiniz, ancak bunun nedeni doğum öncesi sürenin uzunluğunun mevcut adet döngüsünün ilk gününe göre belirlenmesidir. Ne de olsa, kesin gebe kalma tarihi her zaman kesin olarak bilinmemektedir.
Gebeliğin evrelerine adanmış üç aylık dönem, aylara ve hatta haftalara ile bölünerek incelenebilir. Böylece, ihtiyaç duyduğunuz daha ayrıntılı bilgiyi bulabilirsiniz.
Birinci trimester; onüç hafta sürer ve fetus bu süre içinde büyük risk ile karşı karşıyadır. Hem düşük hem de doğum kusurları, sabah bulantısı gibi problemler, bu dönemde en sık görülür.
Bu nedenle kadınların kendilerine ve gebelik fetüsüne özen göstermeleri son derece önemlidir. Sigara, aşırı alkol ve uyuşturucu gibi zarar verebilecek herhangi bir maddeye maruz kalmaktan kaçınırken, aynı zamanda uygun beslenmenin ve dinlenme de şarttır.
İkinci üç aylık dönem aynı zamanda sağlığınıza önem vermenizi gerektirir, ancak genellikle sabah rahatsızlığı, yorgunluk ve diğer olumsuz belirtilerin azalması nedeniyle altın dönem olarak adlandırılır. 26. hafta boyunca süren bu aşamada, bir ultrason gelişmekte olan fetüsün cinsiyetini ortaya çıkarabilir ve hareketin başlangıcı yaşanabilir.
Son olarak, doğumla sonuçlanan üçüncü üç aylık dönem; kilo alımı ve artan fetal hareket ile karakterizedir. Üçüncü üç aylık dönemde, ağrılar, sık idrara çıkma, lekelenme, hafif kasılmalar (Braxton Hicks) ve kolostrum denilen sarımsı bir sıvı şeklinde gelen süt başlangıçları da dahil olmak üzere çeşitli belirtileri vardır.
Tabii ki, hamilelik süreci için çok daha fazlası var – temel bir bakışta kapsanmayacak kadar fazla. Ancak, yukarıdaki hususlar, konuyla ilgili daha fazla araştırma yapmak için size bir başlangıç noktası sağlamalıdır.
Gebeliğin bitiş tarihleri:
Duymuş olabileceğiniz gibi, son tarihler nadiren doğrudur ve dalgalanabilir. Bazı kadınlar bitiş tarihlerine çok yakın başvururken, diğerleri erken doğum deneyimleyecek (37 hafta ya da daha erken doğum) ya da kasılmaların başlaması için öngörülen bitiş tarihinden sonra günler ya da hatta haftalar boyunca bekleyeceklerini göreceklerdir.
Son tarihler, birkaç faktörden etkilenebilir. Örneğin, birden fazla fetusu destekliyorsanız, ikizlerde veya üçüzlerde olduğu gibi, erken doğum da dahil olmak üzere komplikasyon olasılığı artabilir.
Öte yandan, bebeğiniz dünyaya gelme konusunda isteksiz görünüyorsa, doktorunuz doğum yapmayı seçebilir. Bu, genellikle iki hafta gecikmişseniz, suyunuz kırılmışsa ancak kasılmalarınız yoksa veya plasental zedelenme geçiriyorsanız ortaya çıkar.
Eğer anne ve / veya fetus doğumun doğal olarak başlamasını beklerken daha fazla zarara maruz kalırsa, doktorunuz doğumun indüklenmesini önerebilir. Fakat ortalama doğum, sağlıklı gebelik süresince, gebelik haftasının 38. haftasında (veya son adet döngüsünün başlangıç tarihinden itibaren sayıyorsanız, 40. hafta) doğum eylemi büyük olasılıkla gerçekleşir.
Kısırlık:
Adet döngüsü, gebe kalma ve gestasyon; menstruasyona başladığı andan itibaren menopoza girinceye kadar, tüm sağlıklı kadınlar için hemen hemen aynı şekilde gerçekleşse de, her kadının bedensel işlevlerinde çok büyük farklılıklar vardır. Ve kısırlık nadir değildir.
Yaş, kilo, hormonal dalgalanmalar, göreceli sağlık durumu, yaşam tarzı seçimleri, genetik bozukluklar, enfeksiyonlar, hastalıklar, düzensiz uterus ve hatta patolojik servikal mukus gibi birçok faktöre neden olabilir.
Çabalarınıza rağmen gebe kalmakta zorluk çekiyorsanız, bir kadın doğum uzmanı hastalığınızı teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Veya belirli engellerin üstesinden gelmenize yardımcı olacak ilave tedaviler olabilir.
İn vitro fertilizasyon, sperm donörleri ve hatta taşıyıcı anneler de hepsi seçeneklerdir. Ancak üreme organlarınızı ve nasıl çalıştıklarını anlamak, olası sorunları önceden zamanında tespit etmenize yardımcı olur, böylece zamanında onları ele alabilirsiniz.
Ve eğer sağlıklı, ısrarcı ve biraz şanslıysanız, yakında istediğiniz aileyi oluşturmaya başlayabilmeniz gerekir.
Hamilelik takvimi hesaplama programı:
Bu sayfada; gebelik testinin doğru sonuç göstereceği tarihi, ilk kalp atışları ne zaman duyulmaya başlanıyor, bebeğin cinsiyeti ne zaman belli oluyor gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.
Referanslar:
1. Doğacak çocuğun kan grubunu hesaplama programı
3. Gebelikte kalori ihtiyacı hesaplama
4. Hafta hafta gebelik hesaplama
5. Takvim yöntemine göre hamilelikten korunma
6. Adet takvimine göre hamile kalma
7. Rhythm method for natural family planning
8. Birth Control: Rhythm Method (Fertility Awareness)
11. Periods and fertility in the menstrual cycle
13. Menstrual cycles and ovulation
14. What Is Ovulation? 16 Things to Know About Your Menstrual Cycle
15. Gebelikte kalori ihtiyacı hesaplama, kilo alımı
