Adrenal Tümör

Sağlık Bilgisi Paylaş !

Adrenal tümör nedir?

Adrenal tümörlere giriş yapmadan önce böbrek üstü bezlerinin anatomik ve fizyolojik özelliklerinden bahsetmekte fayda vardır. Böbreküstü bezi vücutta hormon üreten bir organdır. Hormonlar vücutta birçok farklı fonksiyona yardımcı olan maddelerdir. Adrenal bezin yaptığı bir tür hormon adrenalin (epinefrin) ve benzer hormonlardır. Bu hormon sınıfı kan basıncını ve kalp atış hızını korumaya yardımcı olur. Adrenalin ayrıca tehdit edildiğimizde koşmamıza veya savaşmamıza yardımcı olur. Böbreküstü bezi, steroid gibi diğer hormonları da üretir. Büyümemizi (kortizol), böbrek fonksiyonumuzu (aldosteron) ve cinsel gelişimimizi (östrojen ve testosteron) korumamıza yardımcı olan bu steroid benzeri hormonlar.

Tümörler, her iki tip hormon üreten dokudan gelebilir (adrenalin ailesi veya steroid ailesi). Bu tümörler iyi huylu (kanserli değil, vücuda yayılamaması açısından) veya malign (kanserli) olabilir. İyi huylu tümör için başka bir isim adenomdur. Adrenalin yapan kısmından gelen tümörlere feokromositoma da denir. Feokromositomalar iyi huylu (daha yaygın) veya kötü huylu olabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda, nöroblastom adı verilen adrenal bezden de ortaya çıkabilecek bir tümör türü vardır.

Bu tümörler nadirdir. Steroid tipi hormonlar yapan kanserler, çocuklarda kanserlerin sadece % 0.2’sini oluşturur. İyi huylu tümörler, kötü huylu tümörlerden biraz daha yaygındır. Nöroblastom, adrenal bezden kaynaklanan en yaygın tümördür ve başka bir sayfada tartışılmaktadır.

Adrenal tümör belirtileri nelerdir?

Bu hastaların çoğu yüksek tansiyona veya hızlı nabız hızına sahip olacaktır. Bazı hastalarda, tümör göbeğin şişmesine neden olacak kadar büyüyebilir. Bazı hastaların çok fazla hormonun etkileri nedeniyle problemleri olacaktır. Bu; anormal saç büyümesi, sakal büyümesi, erken ergenlik veya meme gelişimiyle sonuçlanabilir. Bazı hastalar şişman hale gelebilir veya çatlaklar kötü olabilir. Bazen, bu tümörlerin hiçbir semptomu yoktur. Kitle, başka bir nedenle yapılan bir röntgende görülür.

Adrenal tümör tanısında hangi test ve tetkikler yapılır?

Tümörün anormal derecede yüksek hormon üretip üretmediğini görmek için idrar ve kan toplanacaktır. Yükselebilen hormonlar adrenalin ailesi veya steroid ailesidir. Hiç hormon yapmayan bazı tümörler vardır.

Tümörün ne kadar büyük olduğunu ve lenf düğümlerine veya uzak bölgelere yayılıp yayılmadığını bilmemize yardımcı olan röntgen testleri yapılır. Ultrasonlar, göğüs röntgenleri, BT taramaları ve MRI’lar çocuğunuzun teşhis ve tedavisine yardımcı olmak için kullanılabilir. Bazen nükleer tıp taraması, adrenal bezde ne tür bir tümör olduğunu bulmaya yardımcı olabilir.

Adrenal tümör belirtileri ve tedavisi
Adrenal tümör belirtileri ve tedavisi

Adrenal tümör tedavisi nasıl yapılır?

Adrenal tümörün adrenalin yapıp yapmadığını bilmek önemlidir. Eğer öyleyse, cerrahiyi güvenli hale getirmek için kan basıncını ve kalp atış hızını kontrol eden ilaçlar gereklidir.
Testler analiz edildikten sonra tümör çıkarılacaktır. Çocuklarda tüm adrenal tümörler çıkarılır. Bu, tümörün kanserli olup olmadığını belirlememize yardımcı olur. Ayrıca kemoterapi veya radyasyonun gerekli olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olur, böylece tümör geri gelmez.

Riskler / Faydalar :

Kanama, enfeksiyon ve tümörün geri dönüşünü içerir.

Evde bakımda nelere dikkat etmek gerekir?

Diyet:

Eve döndükten sonra çocuğunuzun diyeti normal olmalıdır.

Aktivite:

Ameliyattan iyileşme genellikle yaklaşık bir ay sürer. İyileşme döneminden sonra, cerrahi yaralar iyileştikten sonra aktivite kısıtlamasına gerek yoktur.

Yara bakımı:

Ameliyattan kısa bir süre sonra sünger banyoları verilebilir. Yaralar sünger banyoları ile yıkanabilir. Yaklaşık bir hafta sonra düzenli banyolar yapılabilir.

İlaçlar:

Dışkı yumuşatıcıları, müshil ve ağrı kesici ilaçlar çocuğunuz için reçete edilebilir.

Doktoru neye çağırmalı:

Çocuğunuzun ateşi, yaranın etrafında kızarıklık, dışkılama veya sıvıları alıkoyma veya kusma varsa doktoru arayın veya tıbbi yardım alın.

Takip bakımı:

Çocuğunuzun, tümörlerin geri gelmediğinden emin olmak için endokrinolog veya kanser doktorunuz tarafından düzenli olarak takip edilmesi gerekir.

Adrenal tümörlerde uzun vadeli sonuçlar nelerdir?

Adrenalin yapan tümörlerin çoğu iyi huyludur. Birkaçı malign ve kemoterapi alması gerekecektir.

Steroid hormonları yapan tümörlerin değerlendirilmesi daha zordur. Bazen, tümör mikroskop altında incelendikten sonra bile, kanserli tümörler ile kanser olmayanlar arasındaki farkları belirlemek zordur. Doktorunuz çocuğunuzun tümör nüksü açısından nasıl izleneceğini tartışacaktır. Tümör kanserli gibi görünüyorsa, çocuk kemoterapiye ihtiyaç duyabilir.

Referanslar:

  1. Signs and Symptoms of Adrenal Cancers
  2. Adrenal Tumors
  3. Benign adrenal tumors
  4. Adrenal Tumors
  5. Adrenal tümör belirtileri ve tedavisi
  6. Hiperinsülinemi belirtileri ve tedavisi

Adrenal Tümör