Beyin Tümörü 2
Beyin tümörü beyindeki veya yakınındaki hücrelerin büyümesidir. Beyin tümörleri beyin dokusunda meydana gelebilir. Beyin tümörleri beyin dokusunun yakınında da meydana gelebilir. Yakındaki yerler arasında sinirler, hipofiz bezi, epifiz bezi ve beynin yüzeyini kaplayan zarlar bulunur. Beyin tümörleri beyinde başlayabilir. Bunlara birincil beyin tümörleri denir. Bazen kanser vücudun diğer bölgelerinden beyne yayılır. Bu tümörler metastatik beyin tümörleri olarak da adlandırılan ikincil beyin tümörleridir.
Sağlık Bilgisi İçeriği
Beyin Tümörü
Primer beyin tümörlerinin birçok farklı türü mevcuttur. Bazı beyin tümörleri kanserli değildir. Bunlara kanserli olmayan beyin tümörleri veya iyi huylu beyin tümörleri denir. Kanserli olmayan beyin tümörleri zamanla büyüyebilir ve beyin dokusuna baskı yapabilir. Diğer beyin tümörleri, kötü huylu beyin tümörleri olarak da adlandırılan beyin kanserleridir. Beyin kanserleri hızla büyüyebilir. Kanser hücreleri beyin dokusunu istila edip yok edebilir.
Beyin tümörlerinin boyutları çok küçükten çok büyüğe kadar değişir. Bazı beyin tümörleri çok küçükken fark edilir çünkü hemen fark ettiğiniz semptomlara neden olurlar. Diğer beyin tümörleri ise bulunmadan önce çok büyür. Beynin bazı kısımları diğerlerinden daha az aktiftir. Beyin tümörü beynin daha az aktif olan bir kısmında başlarsa hemen semptomlara neden olmayabilir. Tümör tespit edilmeden önce beyin tümörünün boyutu oldukça büyüyebilir.
Beyin tümörü tedavisi seçenekleri, sahip olduğunuz tümörün türüne, büyüklüğüne ve konumuna bağlıdır. Yaygın tedaviler arasında ameliyat ve radyasyon tedavisi yer alır.
Beyin Tümörü Türleri
Beyin tümörlerinin birçok türü vardır. Beyin tümörünün türü, tümörü oluşturan hücrelerin türüne bağlıdır. Tümör hücreleri üzerinde yapılan özel laboratuvar testleri hücreler hakkında bilgi verebilir. Sağlık ekibiniz bu bilgiyi tümörün türünü belirlemek için kullanır.
Bazı tümör türleri genellikle kanserli değildir. Bunlara kanserli olmayan beyin tümörleri veya iyi huylu beyin tümörleri denir. Bazı beyin tümörü türleri genellikle kanserlidir. Bu türlere beyin kanserleri veya kötü huylu beyin tümörleri denir. Bazı beyin tümörü tipleri iyi huylu veya kötü huylu olabilir.
İyi huylu beyin tümörleri yavaş büyüyen beyin tümörleri olma eğilimindedir. Kötü huylu beyin tümörleri hızlı büyüyen beyin tümörleri olma eğilimindedir.
Beyin tümörü türleri şunları içerir:
- Gliomalar ve ilgili beyin tümörleri. Gliomalar , glial hücrelere benzeyen hücrelerin büyümeleridir. Glia hücreleri beyin dokusundaki sinir hücrelerini çevreler ve destekler. Glioma türleri ve ilgili beyin tümörleri arasında astrositom , glioblastoma , oligodendroglioma ve ependimoma yer alır . Gliomalar iyi huylu olabilir ancak çoğu kötü huyludur. Glioblastoma, malign beyin tümörlerinin en sık görülen türüdür.
- Koroid pleksus tümörleri. Koroid pleksus tümörleri beyni ve omuriliği çevreleyen sıvıyı üreten hücrelerde başlar. Bu sıvıya beyin omurilik sıvısı denir. Koroid pleksus tümörleri beyindeki ventrikül adı verilen sıvı dolu boşluklarda bulunur. Koroid pleksus tümörleri iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Koroid pleksus karsinomu bu tip beyin tümörünün kötü huylu formudur. Çocuklarda daha sık görülür.
- Embriyonel tümörler. Embriyonel tümörler fetal gelişimden arta kalan hücrelerde başlar. Embriyonel hücreler adı verilen hücreler doğumdan sonra beyinde kalır. Embriyonel tümörler, çoğunlukla bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen kötü huylu beyin tümörleridir. En sık görülen embriyonal tümör türü medulloblastomadır . Genellikle beynin beyincik adı verilen alt arka kısmında bulunur.
- Germ hücreli tümörler. Germ hücreli tümörler , germ hücreleri adı verilen ve daha sonra sperm ve yumurta hücrelerine dönüşen üreme hücrelerinde başlar. Germ hücreleri çoğunlukla yumurtalıklarda ve testislerde bulunur. Ancak bazen beyin de dahil olmak üzere vücudun diğer kısımlarında da bulunurlar. Germ hücreli tümörler beyinde meydana geldiğinde genellikle epifiz bezinin veya hipofiz bezinin yakınında bulunurlar. Germ hücreli tümörler çoğunlukla iyi huyludur. Çocuklarda daha sık görülürler.
- Pineal tümörler. Epifiz tümörleri beynin epifiz bezinin içinde ve çevresinde başlar. Epifiz bezi beynin merkezinde yer alır. Uykuya yardımcı olan melatonin adlı hormonu üretir. Pineal tümörler iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Pineoblastoma , çocuklarda en sık görülen, kötü huylu bir epifiz tümörüdür.
- Meningiomlar. Menenjiyomlar , beyin ve omurilik çevresindeki zarlarda başlayan beyin tümörleridir. Menenjiyomlar genellikle iyi huyludur ancak bazen kötü huylu da olabilirler. Menenjiyomlar iyi huylu beyin tümörlerinin en sık görülen türüdür.
- Sinir tümörleri. Sinir tümörleri sinirlerin içinde ve çevresinde meydana gelen büyümelerdir. Kafada meydana gelen en yaygın tip, schwannoma olarak da adlandırılan akustik nöromadır . Bu iyi huylu tümör, iç kulağı beyne bağlayan ana sinir üzerinde bulunur.
- Hipofiz tümörleri. Beyin tümörleri hipofiz bezinin içinde ve çevresinde başlayabilir. Bu küçük bez beynin tabanına yakın bir yerde bulunur. Hipofiz bezinin içinde ve çevresinde meydana gelen tümörlerin çoğu iyi huyludur. Hipofiz tümörleri hipofiz bezinin kendisinde meydana gelir. Kraniofaringioma , hipofiz bezinin yakınında meydana gelen bir tür beyin tümörüdür.
- Diğer beyin tümörleri. Beyin içinde ve çevresinde başka birçok nadir tümör türü de meydana gelebilir. Tümörler beyin çevresindeki kaslarda, kan damarlarında ve bağ dokusunda başlayabilir. Kafatasının kemiklerinde tümörler oluşabilir. Kötü huylu beyin tümörleri beyindeki mikroplarla savaşan bağışıklık sistemi hücrelerinden başlayabilir. Bu tür beyin kanserine birincil merkezi sinir sistemi lenfoması denir.
Beyin Tümörü Belirtileri
Beyin tümörünün belirti ve semptomları beyin tümörünün boyutuna ve konumuna bağlıdır. Semptomlar aynı zamanda tümör derecesi olarak da adlandırılan beyin tümörünün ne kadar hızlı büyüdüğüne de bağlı olabilir.
Beyin tümörlerinin neden olduğu genel belirti ve semptomlar şunları içerebilir:
- Sabahları daha da kötüleşen baş ağrısı veya kafa basıncı.
- Daha sık görülen ve daha şiddetli görünen baş ağrıları.
- Bazen gerilim baş ağrısı veya migren olarak tanımlanan baş ağrıları.
- Mide bulantısı ya da kusma.
- Bulanık görme, çift görme veya görüşünüzün yanlarında görme kaybı gibi göz sorunları.
- Kol veya bacakta his veya hareket kaybı.
- Denge sorunu.
- Konuşma sorunları.
- Çok yorgun hissediyorum.
- Günlük konularda kafa karışıklığı.
- Bellek sorunları.
- Basit komutları takip etmekte zorluk çekiyorum.
- Kişilik veya davranış değişiklikleri.
- Nöbetler, özellikle nöbet öyküsü yoksa.
- İşitme sorunları.
- Baş dönmesi veya dünyanın dönüyormuş hissi, aynı zamanda vertigo olarak da adlandırılır.
- Çok aç hissetmek ve kilo almak.
Kanserli olmayan beyin tümörleri yavaş gelişen semptomlara neden olma eğilimindedir. Kanserli olmayan beyin tümörlerine iyi huylu beyin tümörleri de denir. İlk başta fark etmediğiniz hafif semptomlara neden olabilirler. Semptomlar aylar veya yıllar geçtikçe daha da kötüleşebilir.
Kanserli beyin tümörleri hızla kötüleşen semptomlara neden olur. Kanserli beyin tümörlerine beyin kanserleri veya kötü huylu beyin tümörleri de denir. Aniden ortaya çıkan semptomlara neden olurlar. Birkaç gün veya hafta içinde daha da kötüleşirler.
Beyin tümöründe baş ağrıları
Baş ağrısı beyin tümörlerinin en sık görülen belirtisidir. Beyin tümörü olan kişilerin yaklaşık yarısında baş ağrısı görülür. Büyüyen bir beyin tümörü etrafındaki sağlıklı hücrelere baskı yaparsa baş ağrısı meydana gelebilir. Veya bir beyin tümörü beyinde, kafadaki basıncı artıran ve baş ağrısına yol açan şişmeye neden olabilir.
Beyin tümörlerinin neden olduğu baş ağrısı ağrısı genellikle sabah uyandığınızda daha da kötüleşir. Ancak bu her an gerçekleşebilir. Bazı kişilerde uykudan uyandıran baş ağrıları olur. Beyin tümörü baş ağrıları, öksürürken veya ıkınırken daha da kötüleşen ağrıya neden olma eğilimindedir. Beyin tümörü olan kişiler çoğunlukla baş ağrısının gerilim tipi baş ağrısına benzediğini bildirirler. Bazı insanlar baş ağrısının migrene benzediğini söylüyor.
Başın arka kısmındaki beyin tümörleri boyun ağrısıyla birlikte baş ağrısına da neden olabilir. Beyin tümörü başın ön kısmında meydana gelirse baş ağrısı göz ağrısı veya sinüs ağrısı gibi hissedilebilir.
Lokasyona göre beyin tümörü belirtileri
Beynin ana kısmına beyin denir. Beynin farklı bölgelerindeki beyin tümörleri farklı semptomlara neden olabilir.
- Beynin ön kısmındaki beyin tümörleri. Ön loblar beynin ön kısmındadır. Düşünceyi ve hareketi kontrol ederler. Frontal lob beyin tümörleri denge sorunlarına ve yürüme güçlüğüne neden olabilir. Unutkanlık ve olağan aktivitelere ilgisizlik gibi kişilik değişiklikleri olabilir. Bazen aile üyeleri beyin tümörü olan kişinin farklı göründüğünü fark ederler.
- Beynin ortasındaki beyin tümörleri. Parietal loblar beynin üst orta kısmındadır. Dokunma, tat, koku, görme ve işitme ile ilgili bilgilerin işlenmesine yardımcı olurlar. Parietal lob beyin tümörleri duyularla ilgili sorunlara neden olabilir. Örnekler arasında görme sorunları ve işitme sorunları yer alır.
- Beynin arka kısmındaki beyin tümörleri. Oksipital loblar beynin arka kısmındadır. Görmeyi kontrol ederler. Oksipital lob beyin tümörleri görme kaybına neden olabilir.
- Beynin alt kısmındaki beyin tümörleri. Temporal loblar beynin yanlarındadır. Anıları ve duyuları işlerler. Temporal lob beyin tümörleri hafıza sorunlarına neden olabilir. Birisinin orada olmayan bir şeyi görmesine, tatmasına veya koklamasına neden olabilirler. Bazen tadı veya kokusu hoş olmayan veya alışılmadık olabilir.
Ne zaman doktora görünmeli
Sizi endişelendiren kalıcı belirti ve semptomlarınız varsa, sağlık uzmanınızdan randevu alın.
Beyin Tümörü Nedenleri
Beyinde başlayan beyin tümörleri
Beyindeki hücrelerin büyümesiyle başlayan beyin tümörlerine birincil beyin tümörleri denir. Doğrudan beyinde veya yakındaki dokuda başlayabilirler. Yakındaki doku, beyni kaplayan meninks adı verilen zarları içerebilir. Beyin tümörleri sinirlerde, hipofiz bezinde ve epifiz bezinde de meydana gelebilir.
Beyin tümörleri, beynin içindeki veya yakınındaki hücrelerin DNA’larında değişiklik olması durumunda meydana gelir. Bir hücrenin DNA’sı, hücreye ne yapması gerektiğini söyleyen talimatları içerir. Değişiklikler, hücrelere hızlı bir şekilde büyümelerini ve doğal yaşam döngülerinin bir parçası olarak sağlıklı hücreler öldüğünde yaşamaya devam etmelerini söylüyor. Bu, beyinde çok sayıda ekstra hücre oluşmasını sağlar. Hücreler tümör adı verilen bir büyüme oluşturabilir.
Beyin tümörlerine yol açan DNA değişikliklerine neyin sebep olduğu belli değil. Beyin tümörü olan birçok insanda bunun nedeni hiçbir zaman bilinmemektedir. Bazen ebeveynler DNA değişikliklerini çocuklarına aktarır. Değişiklikler beyin tümörü riskini artırabilir. Bu kalıtsal beyin tümörleri nadirdir. Ailenizde beyin tümörü geçmişi varsa bunu sağlık uzmanınızla konuşun. Aile geçmişinizin beyin tümörü riskini artırıp artırmadığını anlamak için genetik alanında eğitim almış bir sağlık uzmanıyla görüşmeyi düşünebilirsiniz.
Çocuklarda beyin tümörleri meydana geldiğinde bunların birincil beyin tümörleri olması muhtemeldir. Yetişkinlerde beyin tümörlerinin başka bir yerde başlayıp beyne yayılan kanser olma olasılığı daha yüksektir.
Beyne yayılan kanser
İkincil beyin tümörleri, kanser başka bir yerde başlayıp beyne yayıldığında meydana gelir. Kanser yayıldığında buna metastatik kanser denir.
Herhangi bir kanser beyne yayılabilir, ancak yaygın türleri şunlardır:
- Meme kanseri.
- Kolon kanseri.
- Böbrek kanseri.
- Akciğer kanseri.
- Melanom.
Neden bazı kanserlerin beyne yayıldığı, diğerlerinin ise başka yerlere yayılma olasılığının daha yüksek olduğu açık değil. İkincil beyin tümörleri çoğunlukla kanser öyküsü olan kişilerde görülür. Nadiren beyin tümörü vücudun başka bir yerinde başlayan kanserin ilk belirtisi olabilir. Yetişkinlerde ikincil beyin tümörleri, birincil beyin tümörlerinden çok daha yaygındır.
Risk faktörleri
Primer beyin tümörü olan çoğu insanda bunun nedeni açık değildir. Ancak doktorlar riski artırabilecek bazı faktörler tespit etti.
Risk faktörleri şunları içerir:
- Yaş. Beyin tümörleri her yaşta ortaya çıkabilir ancak çoğunlukla yaşlı erişkinlerde görülür. Bazı beyin tümörleri çoğunlukla yetişkinleri etkiler. Bazı beyin tümörleri en sık çocuklarda görülür.
- Irk. Herkeste beyin tümörü olabilir. Ancak bazı beyin tümörü türleri, belirli ırklardan insanlarda daha yaygındır. Örneğin gliomalar beyaz insanlarda daha yaygındır. Menenjiyomlar siyahi insanlarda daha sık görülür.
- Radyasyona maruz kalma. Güçlü tipte radyasyona maruz kalan kişilerde beyin tümörü riski artar. Bu güçlü radyasyona iyonlaştırıcı radyasyon denir. Radyasyon vücut hücrelerinde DNA değişikliklerine neden olacak kadar güçlüdür. DNA değişiklikleri tümörlere ve kanserlere yol açabilir. İyonlaştırıcı radyasyon örnekleri arasında kanseri tedavi etmek için kullanılan radyasyon terapisi ve atom bombalarının neden olduğu radyasyona maruz kalma yer alır.Gündelik nesnelerden gelen düşük seviyeli radyasyonun beyin tümörleriyle bağlantısı yoktur. Düşük radyasyon seviyeleri cep telefonlarından ve radyo dalgalarından gelen enerjiyi içerir. Cep telefonu kullanmanın beyin tümörlerine yol açtığına dair ikna edici bir kanıt yok. Ancak emin olmak için daha fazla çalışma yapılıyor.
- Beyin tümörü riskini artıran kalıtsal sendromlar. Ailelerde beyin tümörü görülme riskini artıran bazı DNA değişiklikleri. Örnekler arasında nörofibromatozis 1 ve 2’ye neden olan DNA değişiklikleri, tüberoz skleroz, Lynch sendromu, Li-Fraumeni sendromu, Von Hippel-Lindau hastalığı, ailesel adenomatöz polipozis, Cowden sendromu ve Gorlin sendromu yer alır.
Önleme
Beyin tümörlerini önlemenin hiçbir yolu yok. Eğer beyin tümörünüz varsa buna sebep olacak hiçbir şey yapmadınız demektir.
Beyin tümörü riski yüksek olan kişiler tarama testlerini düşünebilir. Tarama beyin tümörünün önlenmesi değildir. Ancak tarama, küçük olduğunda ve tedavinin başarılı olma ihtimalinin daha yüksek olduğu durumlarda beyin tümörünün bulunmasına yardımcı olabilir.
Ailenizde beyin tümörü öyküsü veya beyin tümörü riskini artıran kalıtsal sendromlar varsa, bunu sağlık uzmanınızla konuşun. Bir genetik danışmanla veya genetik alanında eğitim almış başka bir sağlık uzmanıyla görüşmeyi düşünebilirsiniz. Bu kişi, riskinizi ve bunu yönetmenin yollarını anlamanıza yardımcı olabilir. Örneğin beyin tümörü tarama testlerini düşünebilirsiniz. Test, görüşünüzü, işitmenizi, dengenizi, koordinasyonunuzu ve reflekslerinizi test etmek için bir görüntüleme testi veya nörolojik muayeneyi içerebilir.
Beyin Tümörü Teşhisi
Sağlık uzmanınız beyin tümörünüz olabileceğini düşünüyorsa emin olmak için bir takım testlere ve prosedürlere ihtiyacınız olacaktır.
Bunlar şunları içerebilir:
- Nörolojik muayene. Nörolojik muayene, beyninizin farklı bölümlerinin nasıl çalıştığını görmek için test eder. Bu muayene görüşünüzü, işitmenizi, dengenizi, koordinasyonunuzu, gücünüzü ve reflekslerinizi kontrol etmeyi içerebilir. Bir veya daha fazla alanda sorun yaşıyorsanız bu, sağlık uzmanınız için bir ipucudur. Nörolojik muayenede beyin tümörü tespit edilmez. Ancak sağlayıcınızın beyninizin hangi kısmında sorun olabileceğini anlamasına yardımcı olur.
- Kafa CT taraması. CT taraması olarak da adlandırılan bilgisayarlı tomografi taraması, resim oluşturmak için X ışınlarını kullanır. Yaygın olarak mevcuttur ve sonuçlar hızla geri gelir. Dolayısıyla , baş ağrınız veya birçok olası nedeni olan başka semptomlarınız varsa, BT yapılacak ilk görüntüleme testi olabilir. CT taraması beyninizin içindeki ve çevresindeki sorunları tespit edebilir. Sonuçlar sağlık uzmanınıza bir sonraki testin hangisi olacağına karar vermesi için ipuçları verir. Sağlayıcınız BT taramanızın beyin tümörü gösterdiğini düşünüyorsa beyin MR’ına ihtiyacınız olabilir.
- Beyin MR’ı. MRI olarak da adlandırılan manyetik rezonans görüntüleme, vücudun iç kısmının resimlerini oluşturmak için güçlü mıknatıslar kullanır. MRI beyin tümörlerini tespit etmek için sıklıkla kullanılır çünkü beyni diğer görüntüleme testlerinden daha net gösterir.Genellikle MR çekiminden öncekoldaki bir damara bir boya enjekte edilir . Boya daha net resimler sağlar. Bu, daha küçük tümörlerin görülmesini kolaylaştırır. Sağlık ekibinizin beyin tümörü ile sağlıklı beyin dokusu arasındaki farkı görmesine yardımcı olabilir.Bazen daha detaylı resimler oluşturmak için özel bir MRI tipine ihtiyaç duyarsınız . Bir örnek fonksiyonel MRI’dır . Bu özel MR, beynin hangi bölümlerinin konuşma, hareket etme ve diğer önemli görevleri kontrol ettiğini gösterir. Bu, sağlık uzmanınızın ameliyat ve diğer tedavileri planlamasına yardımcı olur.Bir diğer özel MR testi ise manyetik rezonans spektroskopisidir. Bu test, tümör hücrelerindeki belirli kimyasalların seviyelerini ölçmek için MRI kullanır. Kimyasalların çok fazla veya çok az olması, sağlık ekibinize sahip olduğunuz beyin tümörünün türü hakkında bilgi verebilir.Manyetik rezonans perfüzyonu başka bir özel MRI türüdür . Bu test, beyin tümörünün farklı kısımlarındaki kan miktarını ölçmek için MRI kullanır. Tümörün daha fazla kan içeren kısımları tümörün en aktif kısımları olabilir. Sağlık ekibiniz bu bilgiyi tedavinizi planlamak için kullanır.
- Beynin PET taraması. PET taraması olarak da adlandırılan pozitron emisyon tomografi taraması bazı beyin tümörlerini tespit edebilir. PET taramasında damara enjekte edilen radyoaktif izleyici kullanılır . İzleyici kanda dolaşır ve beyin tümörü hücrelerine bağlanır. İzleyici, PET makinesinin çektiği resimlerde tümör hücrelerinin ön plana çıkmasını sağlıyor. Hızla bölünen ve çoğalan hücreler izleyiciden daha fazlasını alacaktır.PET taraması , hızla büyüyen beyin tümörlerini tespit etmede en yararlı yöntem olabilir. Örnekler arasında glioblastomalar ve bazı oligodendrogliomalar bulunur. Yavaş büyüyen beyin tümörleri PET taramasında tespit edilemeyebilir . Kanserli olmayan beyin tümörleri daha yavaş büyüme eğilimindedir, dolayısıyla PET taramaları iyi huylu beyin tümörleri için daha az kullanışlıdır. Beyin tümörü olan herkesin PET taramasına ihtiyacı yoktur. PET taramasına ihtiyacınız olup olmadığını sağlık uzmanınıza sorun .
- Bir doku örneği toplamak. Beyin biyopsisi, laboratuvarda test edilmek üzere beyin tümörü dokusunun bir örneğinin alınmasına yönelik bir prosedürdür. Genellikle bir cerrah, beyin tümörünü çıkarmak için ameliyat sırasında numune alır.Ameliyat mümkün değilse iğneyle örnek alınabilir. Beyin tümörü dokusunun bir örneğinin bir iğne ile çıkarılması, stereotaktik iğne biyopsisi adı verilen bir prosedürle yapılır.Bu işlem sırasında kafatasına küçük bir delik açılır. Delikten ince bir iğne sokulur. İğne doku örneği almak için kullanılır. İğnenin yolunu planlamak için CT ve MR gibi görüntüleme testleri kullanılır. Biyopsi sırasında bölgeyi uyuşturmak için ilaç kullanıldığı için hiçbir şey hissetmezsiniz. Çoğunlukla sizi farkında olmadan uyku benzeri bir duruma sokan ilaçlar da alırsınız.Sağlık ekibiniz ameliyatın beyninizin önemli bir kısmına zarar verebileceğinden endişeleniyorsa ameliyat yerine iğne biyopsisi yaptırabilirsiniz. Tümörün ameliyatla ulaşılması zor bir noktada olması durumunda, beyin tümöründen dokuyu çıkarmak için bir iğneye ihtiyaç duyulabilir.Beyin biyopsisinin komplikasyon riski vardır. Riskler arasında beyinde kanama ve beyin dokusunda hasar yer alır.
- Doku örneğinin laboratuvarda test edilmesi. Biyopsi örneği test için laboratuvara gönderilir. Testler hücrelerin kanserli olup olmadığını görebilir. Hücrelerin mikroskop altında görünme şekli, sağlık ekibinize hücrelerin ne kadar hızlı büyüdüğünü anlatabilir. Buna beyin tümörünün derecesi denir. Diğer testler hücrelerde hangi DNA değişikliklerinin mevcut olduğunu bulabilir. Bu, sağlık ekibinizin tedavi planınızı oluşturmasına yardımcı olur.
Beyin tümörü derecesi
Beyin tümörünün derecesi, tümör hücreleri laboratuarda test edildiğinde belirlenir. Derece, sağlık ekibinize hücrelerin ne kadar hızlı büyüdüğünü ve çoğaldığını söyler. Derecelendirme, hücrelerin mikroskop altında nasıl göründüğüne dayanmaktadır. Notlar 1’den 4’e kadar değişir.
1. derece beyin tümörü yavaş yavaş büyür. Hücreler yakındaki sağlıklı hücrelerden pek farklı değil. Derece yükseldikçe hücreler değişikliklere uğrar ve çok farklı görünmeye başlarlar. 4. derece beyin tümörü çok hızlı büyür. Hücreler yakındaki sağlıklı hücrelere hiç benzemiyor.
Beyin tümörlerinin herhangi bir aşaması yoktur. Diğer kanser türlerinin aşamaları vardır. Bu diğer kanser türleri için evre, kanserin ne kadar ilerlemiş olduğunu ve yayılıp yayılmadığını açıklar. Beyin tümörleri ve beyin kanserlerinin yayılma olasılığı yoktur, dolayısıyla aşamaları yoktur.
Prognoz
Sağlık ekibiniz, prognozunuzu anlamak için teşhis testlerinizdeki tüm bilgileri kullanır. Prognoz, beyin tümörünün tedavi edilebilme ihtimalinin ne kadar olduğudur. Beyin tümörü olan kişilerin prognozunu etkileyebilecek şeyler şunlardır:
- Beyin tümörünün türü.
- Beyin tümörü ne kadar hızlı büyüyor?
- Beyin tümörünün beyin içinde olduğu yer.
- Beyin tümörü hücrelerinde hangi DNA değişiklikleri mevcut?
- Beyin tümörünün ameliyatla tamamen alınıp alınamayacağı.
- Genel sağlığınız ve refahınız.
Prognozunuz hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bunu sağlık ekibinizle görüşün.
Beyin Tümörü Tedavisi
Beyin tümörünün tedavisi, tümörün beyin kanseri olup olmamasına veya iyi huylu beyin tümörü olarak da adlandırılan kanserli olup olmamasına bağlıdır. Tedavi seçenekleri aynı zamanda beyin tümörünün tipine, boyutuna, derecesine ve konumuna da bağlıdır. Seçenekler arasında ameliyat, radyasyon tedavisi, radyocerrahi, kemoterapi ve hedefe yönelik tedavi yer alabilir. Sağlık ekibiniz tedavi seçeneklerinizi değerlendirirken genel sağlığınızı ve tercihlerinizi de dikkate alır.
Tedaviye hemen ihtiyaç duyulmayabilir. Beyin tümörünüz küçükse, kanserli değilse ve semptomlara neden olmuyorsa hemen tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Küçük, iyi huylu beyin tümörleri büyümeyebilir veya çok yavaş büyüyebilir ve hiçbir zaman sorun yaratmayabilir. Beyin tümörünün büyümesini kontrol etmek için yılda birkaç kez beyin MR taraması yaptırabilirsiniz . Beyin tümörü beklenenden daha hızlı büyürse veya semptomlar gelişirse tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Ameliyat
Beyin tümörü ameliyatının amacı, tümör hücrelerinin tamamının çıkarılmasıdır. Tümör her zaman tamamen çıkarılamaz. Mümkün olduğunda, cerrah beyin tümörünün güvenli bir şekilde mümkün olduğu kadar büyük kısmını çıkarmaya çalışır. Beyin tümörü çıkarma ameliyatı, beyin kanserlerini ve iyi huylu beyin tümörlerini tedavi etmek için kullanılabilir.
Bazı beyin tümörleri küçüktür ve çevredeki beyin dokusundan ayrılması kolaydır. Bu, tümörün tamamen çıkarılması olasılığını artırır. Diğer beyin tümörleri çevre dokudan ayrılamaz. Bazen bir beyin tümörü beynin önemli bir kısmının yakınındadır. Bu durumda ameliyat riskli olabilir. Cerrah güvenli olduğu kadar tümörü çıkarabilir. Beyin tümörünün yalnızca bir kısmının çıkarılmasına bazen subtotal rezeksiyon denir.
Beyin tümörünüzün bir kısmının çıkarılması semptomlarınızı azaltmanıza yardımcı olabilir.
Beyin tümörü çıkarma ameliyatını yapmanın birçok yolu vardır. Hangi seçeneğin sizin için en iyisi olduğu durumunuza bağlıdır.
Beyin tümörü ameliyatı türlerine örnekler şunları içerir:
- Beyin tümörüne ulaşmak için kafatasının bir kısmı çıkarılıyor. Kafatasının bir kısmının çıkarılmasını içeren beyin ameliyatına kraniyotomi denir. Beyin tümörü çıkarma operasyonlarının çoğu bu şekilde yapılır. Kraniyotomi, kanserli beyin tümörleri ve iyi huylu beyin tümörlerinin tedavisinde kullanılır.Cerrah kafa derinizde bir kesim yapar. Deri ve kaslar yoldan çekilir. Daha sonra cerrah, kafatası kemiğinin bir bölümünü kesmek için bir matkap kullanır. Beyne erişim sağlamak için kemik çıkarılır. Tümör beynin derinliklerindeyse, sağlıklı beyin dokusunu nazikçe yoldan uzak tutmak için bir araç kullanılabilir. Beyin tümörü özel aletlerle kesilerek çıkarılır. Bazen tümörü yok etmek için lazerler kullanılır.Ameliyat sırasında bölgeyi uyuşturacak ilaç alırsınız, böylece hiçbir şey hissetmezsiniz. Ayrıca ameliyat sırasında sizi uyku benzeri bir duruma sokan ilaç da verilir. Bazen beyin ameliyatı sırasında uyandırılırsınız. Buna uyanık beyin ameliyatı denir. Uyandığınızda, cerrah sorular sorabilir ve siz yanıt verirken beyninizdeki aktiviteyi izleyebilir. Bu, beynin önemli bölümlerine zarar verme riskini azaltmaya yardımcı olur.Tümör çıkarma ameliyatı bittiğinde kafatası kemiğinin bir kısmı tekrar yerine yerleştirilir.
- Beyin tümörüne ulaşmak için uzun, ince bir tüp kullanmak. Endoskopik beyin ameliyatı, beyne uzun, ince bir tüpün yerleştirilmesini içerir. Tüpe endoskop denir. Tüpün, cerraha resim ileten bir dizi merceği veya küçük bir kamerası vardır. Tümörü çıkarmak için tüpün içine özel aletler yerleştirilir.Endoskopik beyin cerrahisi sıklıkla hipofiz tümörlerinin tedavisinde kullanılır. Bu tümörler burun boşluğunun hemen arkasında büyür. Uzun, ince tüp burun ve sinüslerden beyne yerleştirilir.Bazen beynin diğer bölgelerindeki beyin tümörlerini çıkarmak için endoskopik beyin ameliyatı kullanılır. Cerrah kafatasında bir delik açmak için matkap kullanabilir. Uzun, ince tüp dikkatlice beyin dokusundan geçirilir. Tüp beyin tümörüne ulaşana kadar devam eder.
Beyin tümörünü çıkarmak için yapılan ameliyatın yan etki ve komplikasyon riski vardır. Bunlar enfeksiyon, kanama, kan pıhtıları ve beyin dokusunda yaralanmayı içerebilir. Diğer riskler, tümörün bulunduğu beyin kısmına bağlı olabilir. Örneğin, gözlere bağlanan sinirlerin yakınındaki bir tümör üzerinde yapılan ameliyatta görme kaybı riski bulunabilir. İşitmeyi kontrol eden sinirdeki tümörün çıkarılması ameliyatı işitme kaybına neden olabilir.
Radyasyon tedavisi
Beyin tümörleri için radyasyon terapisi, tümör hücrelerini öldürmek için güçlü enerji ışınları kullanır. Enerji X ışınlarından, protonlardan ve diğer kaynaklardan gelebilir. Beyin tümörleri için radyasyon tedavisi genellikle vücudun dışındaki bir makineden gelir. Buna dış ışın radyasyonu denir. Nadiren radyasyon vücudun içine yerleştirilebilir. Buna brakiterapi denir.
Radyasyon tedavisi beyin kanserlerini ve iyi huylu beyin tümörlerini tedavi etmek için kullanılabilir.
Dış ışın radyasyon tedavisi genellikle kısa günlük tedavilerde yapılır. Tipik bir tedavi planı, 2 ila 6 hafta boyunca haftada beş gün radyasyon tedavisi almayı içerebilir.
Dış ışın radyasyonu beyninizde sadece tümörün bulunduğu bölgeye odaklanabileceği gibi beyninizin tamamına da uygulanabilir. Beyin tümörü olan kişilerin çoğunda, tümörün etrafındaki bölgeye yönelik radyasyon uygulanacaktır. Çok sayıda tümör varsa beynin tamamının radyasyon tedavisine ihtiyacı olabilir. Beynin tamamı tedavi edildiğinde buna tüm beyin radyasyonu denir. Tüm beyin radyasyonu çoğunlukla vücudun başka bir kısmından beyne yayılan ve beyinde birden fazla tümör oluşturan kanseri tedavi etmek için kullanılır.
Geleneksel olarak radyasyon terapisinde X ışınları kullanılır, ancak bu tedavinin daha yeni bir şekli protonlardan gelen enerjiyi kullanır. Proton ışınları yalnızca tümör hücrelerine zarar verecek şekilde daha dikkatli bir şekilde hedeflenebilir. Yakındaki sağlıklı dokuya zarar verme olasılıkları daha düşük olabilir. Proton tedavisi çocuklarda beyin tümörlerinin tedavisinde faydalı olabilir. Ayrıca beynin önemli bölgelerine çok yakın olan tümörlerin tedavisinde de yardımcı olabilir. Proton terapisi, geleneksel X-ışını radyasyon terapisi kadar yaygın olarak mevcut değildir.
Beyin tümörleri için radyasyon tedavisinin yan etkileri, aldığınız radyasyonun türüne ve dozuna bağlıdır. Tedavi sırasında veya hemen sonrasında ortaya çıkan yaygın yan etkiler yorgunluk, baş ağrısı, hafıza kaybı, kafa derisi tahrişi ve saç dökülmesidir. Bazen radyasyon tedavisinin yan etkileri yıllar sonra ortaya çıkar. Bu geç yan etkiler hafıza ve düşünme problemlerini içerebilir.
Radyocerrahi
Beyin tümörleri için stereotaktik radyocerrahi, yoğun bir radyasyon tedavisi şeklidir. Beyin tümörüne birçok açıdan radyasyon ışınlarını hedefler. Her ışın çok güçlü değil. Ancak ışınların buluştuğu nokta, tümör hücrelerini öldüren çok yüksek dozda radyasyona maruz kalıyor.
Radyocerrahi beyin kanserlerini ve iyi huylu beyin tümörlerini tedavi etmek için kullanılabilir.
Beyin tümörlerini tedavi etmek amacıyla radyasyon sağlamak için radyocerrahide kullanılan farklı teknoloji türleri vardır. Bazı örnekler şunları içerir:
- Lineer hızlandırıcı radyocerrahi. Doğrusal hızlandırıcı makinelere LINAC makineleri de denir. LINAC makineleri CyberKnife, TrueBeam ve diğerleri gibi marka adlarıyla bilinir. Bir LINAC makinesi, dikkatlice şekillendirilmiş enerji ışınlarını birkaç farklı açıdan teker teker hedefler. Işınlar X ışınlarından yapılmıştır.
- Gamma Knife radyocerrahisi. Gamma Knife makinesi aynı anda birçok küçük radyasyon ışınını hedefler. Işınlar gama ışınlarından yapılmıştır.
- Proton radyocerrahisi. Proton radyocerrahisi protonlardan yapılmış ışınları kullanır. Bu en yeni radyocerrahi türüdür. Daha yaygın hale geliyor ancak tüm hastanelerde mevcut değil.
Radyocerrahi tipik olarak bir veya birkaç tedavide yapılır. Tedaviden sonra evinize gidebilirsiniz, hastanede kalmanıza gerek yoktur.
Radyocerrahinin yan etkileri arasında çok yorgun hissetme ve saç derinizde cilt değişiklikleri yer alır. Başınızın derisi kuru, kaşıntılı ve hassas olabilir. Cildinizde kabarcıklar veya saç dökülmesi olabilir. Bazen saç dökülmesi kalıcıdır.
Kemoterapi
Beyin tümörleri için kemoterapide tümör hücrelerini öldürmek için güçlü ilaçlar kullanılır. Kemoterapi ilaçları hap şeklinde alınabilir veya damar içine enjekte edilebilir. Bazen kemoterapi ilacı ameliyat sırasında beyin dokusuna yerleştirilir.
Kemoterapi beyin kanserlerini ve iyi huylu beyin tümörlerini tedavi etmek için kullanılabilir. Bazen radyasyon tedavisiyle aynı anda yapılır.
Kemoterapinin yan etkileri aldığınız ilaçların türüne ve dozuna bağlıdır. Kemoterapi bulantı, kusma ve saç dökülmesine neden olabilir.
Hedefe yönelik tedavi
Beyin tümörleri için hedefe yönelik tedavi, tümör hücrelerinde bulunan belirli kimyasallara saldıran ilaçları kullanır. Hedefe yönelik tedaviler, bu kimyasalları bloke ederek tümör hücrelerinin ölmesine neden olabilir.
Belirli beyin kanseri türleri ve iyi huylu beyin tümörleri için hedefe yönelik tedavi ilaçları mevcuttur. Beyin tümörü hücreleriniz, hedefe yönelik tedavinin size yardımcı olup olmayacağını görmek için test edilebilir.
Tedaviden sonra iyileşme
Tedaviden sonra beyninizin tümörün bulunduğu kısmının işlevini yeniden kazanması için yardıma ihtiyacınız olabilir. Hareket etme, konuşma, görme ve düşünme konusunda yardıma ihtiyacınız olabilir. Özel ihtiyaçlarınıza göre sağlık uzmanınız şunları önerebilir:
- Kaybedilen motor becerileri veya kas gücünü yeniden kazanmanıza yardımcı olacak fizik tedavi .
- İş dahil tipik günlük aktivitelerinize geri dönmenize yardımcı olacak mesleki terapi .
- Konuşmanın zor olduğu durumlarda yardımcı olacak konuşma terapisi .
- Okul çağındaki çocuklara, hafızalarındaki ve düşüncelerindeki değişikliklerle baş etmelerine yardımcı olacak özel dersler.
Alternatif tıp
Tamamlayıcı ve alternatif beyin tümörü tedavileri üzerine çok az araştırma yapılmıştır. Beyin tümörlerini iyileştirecek hiçbir alternatif tedavi kanıtlanmamıştır. Ancak tamamlayıcı tedaviler, beyin tümörü tanısının getirdiği stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Başa çıkmanıza yardımcı olabilecek bazı tamamlayıcı tedaviler şunlardır:
- Sanat Terapisi.
- Egzersiz yapmak.
- Meditasyon.
- Müzik terapisi.
- Gevşeme egzersizleri.
Seçenekleriniz hakkında sağlık ekibinizle konuşun.
Referanslar:
- Beyin Tümörü
- Beyin Tümörleri
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/brain-tumor/symptoms-causes/syc-20350084
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/brain-tumor
- https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Brain-Tumors
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/brain-tumor/brain-tumor-types