Tüylü Hücreli Lösemi

Sağlık Bilgisi Paylaş !

Tüylü hücreli lösemi (Hairy cell leukemia), beyaz kan hücrelerinin kanseridir. Beyaz kan hücreleri mikroplarla savaşmaya yardımcı olur. Birkaç farklı beyaz kan hücresi türü vardır. Rol oynayan beyaz kan hücrelerine B hücreleri ayrıca B lenfositleri de denir. Vücut çok fazla B hücresi üretir. Hücreler sağlıklı B hücrelerine benzemiyor. Bunun yerine lösemi hücrelerine dönüşecek değişikliklere uğrarlar. Lösemi hücreleri mikroskop altında “tüylü” görünür.

Lösemi hücreleri, doğal hücre yaşam döngüsünün bir parçası olarak sağlıklı hücreler öldüğünde yaşamaya devam eder. Lösemi hücreleri vücutta birikir ve semptomlara neden olur.

Sıklıkla yavaş yavaş kötüleşir. Tedavinin hemen başlaması gerekmeyebilir. İhtiyaç duyulduğunda tedavi genellikle kemoterapiyle yapılır.

Bilim insanları kıllı hücreli lösemiye benzeyen ancak çok daha hızlı kötüleşen bir kanser türü buldu. Bu diğer kanser türüne tüylü hücreli lösemi varyantı denir. Benzer isme sahip olmasına rağmen ayrı bir kanser türü olarak kabul edilir.

Tüylü Hücreli Lösemi Belirtileri

Semptoma neden olmayabilir. Bazen bir sağlık uzmanı bunu başka bir durum için yapılan kan testi sırasında kazara bulur.

Semptomlara neden olduğunda aşağıdakilere neden olabilir:

  • Karnınızdaki dolgunluk hissi, aynı anda çok az miktarda yemek yemeyi rahatsız edebilir
  • Tükenmişlik
  • Kolay morarma
  • Tekrarlayan enfeksiyonlar
  • Zayıflık
  • İstemsiz kilo vermek

Ne zaman doktora görünmeli

Sizi endişelendiren kalıcı belirti ve semptomlarınız varsa sağlık uzmanınızdan randevu alın.

Tüylü Hücreli Lösemi Nedenleri

Neyin sebep olduğu belli değildir. Lösemi beyaz kan hücrelerinde başlar. Beyaz kan hücreleri vücuttaki mikroplarla savaşmaya yardımcı olur. Birkaç tür beyaz kan hücresi vardır. Tüylü hücreli lösemide rol oynayan beyaz kan hücrelerine B hücreleri denir.

B hücreleri DNA’larında değişiklikler geliştirdiğinde meydana gelir. Bir hücrenin DNA’sı, hücreye ne yapması gerektiğini söyleyen talimatları içerir. Değişiklikler B hücrelerine düzgün çalışmayan çok daha fazla B hücresi üretmelerini söylüyor. Doğal hücre yaşam döngüsünün bir parçası olarak sağlıklı hücreler öldüğünde bu hücreler yaşamaya devam eder.

Düzgün çalışmayan B hücreleri, kemik iliği ve diğer organlardaki sağlıklı kan hücrelerini geride bırakır . Bu tüylü hücreli löseminin semptomlarına ve komplikasyonlarına yol açar. Örneğin fazla hücreler dalak, karaciğer ve lenf düğümlerinde şişmeye neden olabilir. Sağlıklı kan hücreleri için yeterli yer yoksa bu durum sık enfeksiyona, kolay morarmaya ve çok yorgun hissetmeye neden olabilir.

Risk faktörleri

Risk aşağıdaki durumlarda daha yüksek olabilir:

  • Daha yaşlı yetişkinler. Her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak kıllı hücreli lösemi teşhisi konan kişilerin çoğu 50’li veya 60’lı yaşlarındadır. Çocuklarda nadirdir.
  • Erkekler. Herkesin başına gelebilir. Fakat erkeklerde daha olasıdır.

Komplikasyonlar

Tüylü hücreli lösemi genellikle çok yavaş bir şekilde kötüleşir. Bazen uzun yıllar boyunca sabit kalır. Bu nedenle hastalığın komplikasyonları çok azdır.

Çok az sağlıklı kan hücresi

Vücutta çok fazla lösemi hücresi varsa, bunlar sağlıklı kan hücrelerini geride bırakabilir. Bu şunlara yol açabilir:

  • Enfeksiyonlar. Vücudunuzun mikroplarla savaşmak için sağlıklı beyaz kan hücrelerine ihtiyacı vardır. Vücudunuz yeterince sağlıklı beyaz kan hücresi üretemezse daha fazla enfeksiyona yakalanabilirsiniz.
  • Kanama. Vücudunuzun kanamayı kontrol etmek için sağlıklı trombosit hücrelerine ihtiyacı vardır. Kanınızdaki trombosit sayısı düşükse daha kolay morardığınızı fark edebilirsiniz. Ayrıca burun veya diş etlerinizden kanama olabilir.
  • Anemi. Vücudunuzun vücudunuzda oksijen taşımak için sağlıklı kırmızı kan hücrelerine ihtiyacı vardır. Çok az kırmızı kan hücresine sahip olmak anemi olarak adlandırılır. Anemi kendinizi çok yorgun hissetmenize neden olabilir.

Diğer kanser riskinde artış

Bazı araştırmalar kıllı hücreli lösemili kişilerde diğer kanser türlerine yakalanma riskinin arttığını buldu. Diğer kanserler arasında Hodgkin dışı lenfoma, Hodgkin lenfoması ve diğerleri yer alır. Diğer kanserlerin kıllı hücreli lösemiden mi yoksa kanser tedavilerinden mi kaynaklandığı belli değil.

Teşhis

Tüylü hücreli lösemiyi teşhis etmek için sağlık uzmanınız şunları önerebilir:

  • Fizik sınavı. Sağlayıcınız çok büyük olup olmadığını görmek için dalağınıza dokunabilir. Dalak, üst karın bölgesinin sol tarafında bulunan oval şekilli bir organdır. Dalağınız çok büyükse karnınızda dolgunluk hissedebilirsiniz. Yemek yerken ağrı veya rahatsızlık hissedebilirsiniz.
  • Kan testleri. Kanınızdaki kan hücrelerinin düzeylerini ölçmek için kan testi yaptırabilirsiniz. Bu teste diferansiyelli tam kan sayımı (CBC) adı verilir. Kanınızda üç ana tip kan hücresi vardır. Bunlar kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri içerir. Tüylü hücreli lösemide, tam kan sayımı testi bu hücrelerin tüm seviyelerinin çok düşük olduğunu gösterebilir. Başka bir kan testi türü kanınıza mikroskop altında bakmayı içerebilir. Bu test tüylü hücreli lösemi hücrelerini bulabilir. Bu teste periferik kan yayması denir.
  • Kemik iliği biyopsisi. Kemik iliği biyopsisi, test için kemik iliğinizin bir kısmının alınmasına yönelik bir prosedürdür. Sağlayıcınız kalça bölgenizden az miktarda kemik iliği alacaktır. Bu örnek kıllı hücreli lösemi hücrelerini aramak için kullanılır.
  • Lösemi hücrelerini analiz etmek için laboratuvar testleri. Kanınızdan ve kemik iliğinizden toplanan kıllı hücreli lösemi hücreleri laboratuvarda test edilir. Bu testler hücrelerin DNA’sındaki değişikliklere bakar. Bu, sağlayıcınızın prognozunuzu ve hangi tedavilerin sizin için en iyi olduğunu anlamasına yardımcı olur.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması. CT taraması vücudunuzun iç kısmının ayrıntılı görüntülerini gösterir. Sağlayıcınız dalağınızdaki ve lenf düğümlerinizdeki şişliği aramak için CT taraması isteyebilir.

Tüylü Hücreli Lösemi Tedavisi

Tüylü hücreli lösemi tedavileri hastalığın kontrolünde iyidir. Ancak bunu tamamen ortadan kaldıramazlar. Bunun yerine tedaviler kanseri kontrol altına alabilir ve böylece hayatınızı her zamanki gibi devam ettirebilirsiniz. Tüylü hücreli lösemi hastası kişiler hastalıkla uzun yıllar yaşayabilirler.

Tedavinin hemen başlaması gerekmeyebilir

Tüylü hücreli lösemi tedavisinin her zaman hemen başlaması gerekmez. Bu kanser genellikle zamanla çok yavaş bir şekilde kötüleşir. Kanser semptomlara neden olmaya başlarsa beklemeyi ve tedavi olmayı seçebilirsiniz.

Tedaviniz yoksa sağlık uzmanınızla düzenli randevularınız olacaktır. Tüylü hücreli löseminin kötüleşip kötüleşmediğini görmek için kan testleri yaptırabilirsiniz.

Tüylü hücreli lösemi semptomları yaşamaya başlarsanız tedaviye başlamaya karar verebilirsiniz. Tüylü hücreli lösemili çoğu insanın eninde sonunda tedaviye ihtiyacı olacaktır.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için güçlü ilaçlar kullanan bir ilaç tedavisidir. Tüylü hücreli löseminin genellikle ilk tedavisidir. Kemoterapi kıllı hücreli lösemide oldukça etkilidir. Çoğu insan kemoterapiden sonra tam veya kısmi bir iyileşme elde eder. Remisyon, kanser belirtisinin olmadığı anlamına gelir.

Tüylü hücreli lösemi için kemoterapi bir atış olarak verilebilir. Veya damar içine infüzyon şeklinde verilebilir.

Tüylü hücreli löseminiz geri gelirse, doktorunuz aynı ilaçla kemoterapinin tekrarlanmasını veya farklı bir ilacın denenmesini önerebilir. Başka bir seçenek hedefe yönelik ilaç tedavisi olabilir.

Hedefe yönelik ilaç tedavisi

Hedefe yönelik ilaç tedavileri, kanser hücrelerinde bulunan spesifik kimyasallara saldırır. Hedefe yönelik ilaç tedavileri, bu kimyasalları bloke ederek kanser hücrelerinin ölmesine neden olabilir.

Hedefli ilaç tedavisi bazen tüylü hücreli löseminin ilk tedavisi olarak kullanılır. Kemoterapi ile birlikte kullanılabilir. Daha sık olarak, kemoterapiden sonra kanser geri gelirse hedefe yönelik tedavi bir seçenektir.

Sağlık hizmeti sağlayıcınız, hedefe yönelik ilaç tedavisinin sizin için işe yarayıp yaramayacağını görmek için kanser hücrelerinizi test ettirecektir.

Referanslar:

  1. Tüylü Hücreli Lösemi (Hairy Cell Leukemia)
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499845/
  3. https://www.cancer.gov/types/leukemia/patient/hairy-cell-treatment-pdq
  4. https://www.hairycellleukemia.org/hairy-cell-leukemia
  5. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/hairy-cell-leukaemia

Tüylü Hücreli Lösemi (Hairy Cell Leukemia)