Diş Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş apsesi, genellikle diş çürüğü veya diş eti enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkan ciddi bir enfeksiyon durumudur. Bu makalede, diş apsesi hakkında detaylı bilgi verilecek, belirtileri, tedavisi ve önleme yöntemleri açıklanacaktır.

Nedir?

Diş apsesi, dişin içinde veya etrafında meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyon sonucu oluşan irin dolu bir boşluktur. Bu durum, dişin iltihaplanması ve çevre dokuların etkilenmesiyle karakterizedir.

Nedenleri

En sık karşılaşılan neden, ağır diş çürümesidir. Diğer nedenler arasında; kırık veya tedavi anındaki diş eti travması ve diş eti hastalığıdır.

Bu problemler, diş minesinde açıklıklara neden olabilir ve bu da bakterilerin diş merkezine (pulpa) bulaşmasını sağlar. Enfeksiyon ayrıca, diş kökünden dişi destekleyen kemiklere de yayılabilir.

Diş Apsesi Belirtileri

Diş apsesinin sık görülen belirtileri arasında; şiddetli ve sürekli bir diş ağrısından kaynaklanan zonklayan ağrı veya keskin veya ateş eden ağrı sayılabilir.

Diğer semptomlar şunları içerebilir:

  1. Ateş
  2. Çiğnerken ağrı
  3. Dişlerin sıcak veya soğuğa duyarlılığı (çoğunlukla sıcak – bazen soğukla ​​rahatlama)
  4. Ağızda acı tat
  5. Ağız kokusu
  6. Şişmiş boyun lenf bezleri
  7. Genel rahatsızlık, huzursuzluk hissi
  8. Kızarıklık ve diş etlerinin şişmesi
  9. Üst veya alt çenedeki şişmiş bölge
  10. Diş eti tarafında açık, akıcı bir yara
  11. Dişin gevşemesi

Diş kökü enfeksiyonun sonucu olarak diş ölürse, diş ağrısı durabilir. Ancak, bu enfeksiyonun iyileştiği anlamına gelmez; enfeksiyon aktif kalır ve dokuya yayılmaya ve tahrip etmeye devam eder. Bu nedenle, yukarıdaki semptomlardan herhangi birine sahipseniz, ağrı kesilse bile diş hekimi görmek önemlidir.

Tanısı

Diş hekiminiz dişlerinizi bir özel diş aletleri ile muayene edecektir. Apseli bir dişiniz varsa, diş hekimi aleti ile dişe dokunulduğunda ağrı hissedeceksiniz. Diş hekiminiz ısırdığınızda veya ağzınızı sıkıca kapattığınızda ağrınızın artıp artmadığını da soracaktır. Ayrıca diş hekiminiz dişinizde apseden öncelikle şüphelenebilir, çünkü diş etleriniz şişmiş ve kırmızı olabilir.

Diş hekiminiz ayrıca apse etrafındaki kemiğin erozyonunu (yıpranmasını) aramak için röngten çekmek isteyebilir.

Diş apsesi tedavisi nasıl yapılır?

Tedavinin amacı, enfeksiyonu ortadan kaldırmak, dişi korumak ve komplikasyonları önlemektir.

Enfeksiyonu ortadan kaldırmak için, apse boşaltılmalıdır. Drenaj, diş yoluyla kök kanalı olarak bilinen bir prosedürle yapılabilir. Diş ayrıca, soketten drenaja izin verecek şekilde çıkarılabilir (çekilebilir). Son olarak, apse boşaltmanın üçüncü bir yolu şişmiş dokunun kesilerek boşaltılması ile olur. Antibiyotikler enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olmak için reçete edilir.

Dişi korumak için, hastalıklı kök dokularını gidermek için kök kanalı ameliyatı önerilebilir ve dişin üzerine bir taç (crown) yerleştirilebilir. Bazen etkilenen dişin çıkarılması gerekebilir.

Diş apsesinin acısını ve rahatsızlığını gidermek için, ılık tuzlu su durulamaları ve ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz.

Önlenebilir mi?

İyi ağız hijyeni uygulamalarını takip etmek ve rutin diş muayeneleri yapmak, dişte apse riskini azaltabilir. Ayrıca, dişleriniz travma geçiriyorsa (örneğin gevşemiş veya yontulmuş), hemen diş hekimine başvurun.

 

Referanslar:

  1. Oral Health – Ağız diş sağlığı
  2. Dental Health & Hygiene for Young Children
  3. Childrens teeth
  4. Keeping Your Childs Teeth Healthy
  5. Diş apsesi belirtileri ve tedavisi!
  6. Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı
  7. Bruxism
  8. Diş gıcırdatma tedavisi, Çocuklarda bruksizm

 

Diş Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Sosyal medyada paylaş!