Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır

Bebeklerde düzenli uykuyu nasıl sağlarız, Bebeklerin uyku düzeni nasıl sağlanır, Bebekler için düzenli uyku önerileri konusunda genel bilgi vereceğim.

Bebeklerin Uyku Düzeni – ya da eksikliği – muhtemelen bebek bakımının en çok tartışılan yönüdür. Yeni ebeveynler çabucak keşfederken, bebeklerinin uykularının kalitesi ve miktarı evdeki herkesin refahını etkiler. Ve çocuk beşikten yatağa geçerken uyku mücadeleleri nadiren sona ermektedir.

Gecenin ortasında uyandığında nasıl cevap vermeli? Ve çocuklar için ne kadar uyku yeterli?

Bebeklerin uyku düzeni nasıl olmalı?

  • Uyku ihtiyacı yaşa göre değişmektedir. Ancak, bebeğin veya 2 yaşındaki çocuğun ihtiyaç duyduğu uykuya ilişkin sık rastlanan “kurallar” kendi çocuğunuza geldiğinde yararlı olmayabilir. Bu sayılar, belirli yaştaki çocuk grupları için rapor edilen ortalamalardır.
  • Tüm çocukların belirli bir yaş grubunda ihtiyaç duydukları büyülü saat yoktur. İki yaşındaki Ahmet 12 saat uyuyabilir, 2 yaşındaki Mehmet ise ertesi gün sadece 9 saat uyuyabilir.
  • Yine de uyku çocukların sağlığı için çok önemlidir. Uyku eksikliği ile çocuğun davranışları arasındaki bağlantı her zaman açık değildir. Yetişkinler yorgun olduklarında huysuz olabilirler ya da enerji tüketemezler, ancak çocukların davranışlarında aşırı değişiklikler olabilir.
  • İşte çocuğun uyumasına yardımcı olacak yaşa uygun ipuçlarıyla, yaşa dayalı bazı yaklaşık rakamlar.

6 aya kadar bebeklerin uyku düzeni nasıl olmalı?

  • Yenidoğanların iç saatleri tam olarak gelişmemiştir. Günde 18 saate kadar uyurlar, gece ile gündüz arasında eşit olarak bölünmüşlerdir. Yeni doğanlar genellikle ilk birkaç hafta içinde, iyi bir kilo alımına kadar, her 3 ila 4 saatte bir uyandırılmalıdır. Bundan sonra, bir bebek daha uzun süre uyursa sorun değildir.
  • Bu ilk haftalardan sonra, bebekler bir seferde 4 veya 5 saat boyunca uyuyabilir – bu, küçük karınlarının beslenmeler arasında ne kadar süre gidebileceği ile ilgilidir. Bebekler geceleri iyi bir şekilde uyurlarsa, gün içinde daha sık emzirme veya biberon almak isteyebilirler.
  • Ebeveynler gece uyumanın uzak bir durum olduğunu hissettiğinde, bebekleri genellikle geceleri daha uzun süre uyumaya başlar. 3. ayda bir bebek ortalama olarak yaklaşık 14 saat uyur, geceleri 8 ila 9 saat (genellikle bir veya iki kez kesilir) ve iki veya üç saat gündüz kestirir.
  • Hafif uyku sırasında bebeklerin ağlayabildiğini ve her türlü başka ses çıkarabileceğini bilmek önemlidir. Geceleri uyanmasalar bile, tekrar uykuya dalmadan önce birkaç dakika uyanık kalabilirler.
  • Fakat 6 aylıktan küçük bir bebek ağlamaya devam ederse, cevap verme zamanı gelmiştir. Bebeğiniz gerçekten rahatsız olabilir: aç, ıslak, soğuk, hatta hasta. Ancak, değişim ve beslenme için rutin gece uyanmaları mümkün olduğu kadar çabuk ve sessiz olmalıdır.
  • Çocuğunuzun uyumasını beklerken konuşma, oyun oynama, ışıkları açma veya parlak bir mobil cihaz kullanma gibi gereksiz bir uyarı vermeyin. Gece uykusu için olduğu fikrini teşvik edin. Bunu öğretmelisiniz, çünkü bebeğiniz ihtiyaçlarının karşılandığı sürece ne zaman olduğunu umursamıyor.
  • İdeal olarak, bebeğinizi uyumadan önce yatağa yerleştirin. Basit bir yatma zamanı rutini oluşturmak için henüz erken değildir. Her gece sürekli ve aynı sırada yapılan sakinleştirici faaliyetler (banyo, okuma, şarkı söyleme) rutinin bir parçası olabilir. Bebeğiniz onları uyku ile ilişkilendirir ve rüzgârın azalmasına yardım eder.
  • Amaç, bebeklerin kendi başlarına uykuya dalmalarını ve kendilerini rahatlatmayı ve gecenin ortasında uyanmaları gerektiğinde uyumaya devam etmelerini öğrenmektir.

6 – 12 ay arası bebeklerin uyku düzeni nasıl olmalı ve ne kadar uyumalı?

  • 6. ayda, bebeklerin uyku düzenini sağlamak için günde ortalama 14 saat uykuya ihtiyacı vardır, her gün 2 ila 30 dakika süren 2 ila 3 gündüz uykusu yapabilir. Bazı bebekler, özellikle de emzirilenler gece hala uyanabilir. Fakat çoğu, artık gece yarısı beslemeye ihtiyaç duymuyordur.
  • Bebeğiniz gecenin ortasında uyanırsa, ancak bunun açlıktan kaynaklandığını düşünmüyorsanız, bebeğinize gitmeden önce birkaç dakika bekleyin. Bazen bebeklerin yatması için sadece birkaç dakikaya ihtiyaç duyarlar. Uyumazsa rahatlatılmalıdır (bebeğinizle yumuşak konuşun, sırtını ovun), sonra tekrar uyumak için bırakılmalıdır – hasta olmadıkça. Hasta bebeklerin alınmaları ve bakım görmeleri gerekir. Bebeğiniz hasta görünmüyor ve ağlamaya devam ediyorsa, biraz daha bekleyebilirsiniz.
  • 6 ila 12 ay arasında, gelişimin normal bir parçası olan ayrılma kaygısı devreye girer. Ancak gecenin kuralları, bebeğin ilk doğum gününde de aynıdır: Bebeğinizi kaldırmamaya, ışıkları açmamaya, şarkı söylemeye, konuşmaya, oyun oynamama veya çocuğunuzu beslememeye çalışın. Bu etkinliklerin tümü bebeğinizin kendi kendine uyuya kalmasını ve daha fazla uyanmayı tercih etmesine izin vermez.

Bebekler (1 – 3 yaş, toddler) ne kadar uyumalı?

  • 1 ila 3 yaş arası, çoğu küçük çocuk, 24 saatlik bir süre boyunca yaklaşık 12 ila 14 saat uyur. Ayrılma kaygısı, ya da sadece anne ve babayla uyumayı istemek (ve hiçbir şeyi kaçırmamak), bir çocuğu uyanık kalmak için motive edebilir.
  • Düzenli olarak yatak zamanı ayarlamak ve bunlara bağlı kalmak önemlidir. Ebeveynler bazen çocukları ayakta tutarken yatma vakti uyuyacaklarını düşünerek hata yaparlar. Fakat gerçek şu ki, çocuklar fazla yorulurlarsa uyumakta zorlanıyorlar. Çoğu çocuk gün boyunca 1 ila 3 saatlik kestirmeler yapsa da, çocuğunuzu uyumaya zorlamanız gerekmez. Ancak, yürümeye başlayan çocuğunuz uyumamayı seçse bile, sessiz bir zaman planlamanız önemlidir.
  • Çocukların rahatlamaları ve uyumak için hazırlanmaları için yatma zamanı rutini oluşturun. Bir bebek için rutin, 5-30 dakika uzunluğunda olabilir ve hikaye okuma, banyo yapma ve yumuşak müzik dinleme gibi sakinleştirici aktiviteler içerebilir.
  • Gecelik ritüel ne olursa olsun, yürümeye başlayan çocuğunuz muhtemelen her gece aynı olması konusunda ısrar edecektir. Mümkün olduğunda, çocuğunuzun yatmadan önce rutin seçimler yapmasını sağlayın: hangi pijamaları giymeli, hangi hayvanı yatağa götürecek, hangi müziği çalacak. Bu küçük çocuğunuza bir kontrol hissi verir.
  • En iyi uyuyanlar bile ebeveynlere ara sıra uyandırma çağrısı yapar. Diş çıkarma, yürümeye başlayan çocuğu uyandırabilir ve rüyalar görebilir. Aktif hayal bu yaşta başlar ve çok küçük çocuklar için rüyalar oldukça endişe verici olabilir. Kabuslar, hayalgücünü gerçeklikten ayırt edemeyen yürümeye başlayan çocuk için özellikle korkutucudur. (Öyleyse, yürümeye başlayan çocuğunuz yatmadan önce gördüğü TV programlarını dikkatlice seçin.)
  • Bu zamanlarda çocuğunuzu rahatlatın. Bebeğiniz isterse rüya hakkında konuşabilir ve çocuğunuz sakinleşinceye kadar kalabilir. O zaman çocuğunuzu en kısa sürede tekrar uyumaya teşvik edin.

Referanslar:

  1. Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır
  2. Bebeklerin Uyku Düzeni
  3. Sleep Problems in Children
  4. Çocuğun uyku bozukluğu nedenleri
  5. Bebeklerin uyku düzeni nasıl sağlanır
  6. Kaliteli uyku için uygun süre nedir?
  7. Obstrüktif Uyku Apnesi
  8. Çocuğun uyku bozukluğu tedavisi, Uykusuzluk
  9. Çocukların Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır
  10. Çocuklarda Uyurgezerlik Nedir?
  11. Anne Bebeğin Birlikte Uyuması
Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır
Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır
Sosyal medyada paylaş!