Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı

Sağlık Bilgisi Paylaş !

Çocuklarda ağız diş sağlığı neden önemlidir? Çocuğumun diş hekimine ilk ziyaretine ne zaman planlamalıyım? 3 yaşındaki çocuğum diş ipi mi kullanmalı? Çocuğumun diş teline ihtiyacı olup olmadığını nasıl bilebilirim? Birçok ebeveyn, çocuklarının ne zaman diş hekimine ihtiyaç duyduklarına karar vermekte zorlanır. Diş hastalıklarını önlemek istediklerini biliyorlar, ancak her zaman bunu yapmanın en iyi yolunu bilmiyorlar. İşte bazı ipuçları ve kurallar.

Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı

Çocuklarda ağız diş sağlığını korumak için ne zaman dişlerini fırçalamaya başlamalı?

Bebeğin ilk dişi görünmeden önce iyi diş bakımı başlar. Dişleri görememeniz, onların orada olmadığı anlamına gelmez. Dişler aslında gebeliğin ikinci üç ayında oluşmaya başlar. Doğumda, bebeğinizin bazıları çenede tamamen geliştirilmiş 20 adet birincil dişi vardır.

İşte bu küçük dişlere ne zaman ve nasıl bakılmalı?

  1. Bebeğiniz diş çıkarmaya başlamadan önce bile, zararlı bakterileri gidermek için diş etlerinin üstüne temiz, nemli bir bez sürün.
  2. Bebeğiniz diş aldığında, onları bir bebek diş fırçası ile fırçalayın. Su ve küçük bir miktar florürlü diş macunu (yaklaşık bir pirinç tanesinin büyüklüğü) kullanın.
  3. Bebeğinizin dişleri temas ettiğinde, aralarında diş ipi kullanmaya başlayabilirsiniz.
  4. 2 yaş civarında çocuğunuz fırçalarken tükürmeyi de öğrenmelidir. Çocuğunuza su dökmek ve tükürmek için su vermekten kaçının çünkü bu, diş macununu yutmayı daha muhtemel hale getirebilir.
  5. 3 yaş ve üstü çocuklar sadece bezelye büyüklüğünde florürlü diş macunu kullanmalıdır.
  6. Diş macunu yutması daha muhtemel olduğundan, fırçalama yaparken her zaman 8 yaşından küçük çocukları denetleyin.
  7. İyi beslenme alışkanlıkları uygulanmıyorsa, bebeklerde bile diş çürümeleri gelişebilir. Bebeği biberonla uyutmak uygun olabilir, ancak bebeğin dişlerine zarar verebilir. Meyve suyu veya sütün şekeri bebeğin dişlerinde saatlerce kalırsa, enameli etkileyerek  şişe ağız olarak bilinen bir durum yaratabilirler. Çukurlu veya renksiz ön dişler şişe ağzının belirtileridir. Ciddi vakaları olan çocuklar oyuklar geliştirebilir ve çektikleri ön dişlerin hepsine ihtiyaç duyabilir (kalıcı dişler daha sonra büyür).

Ebeveynler ve çocuk bakıcıları, küçük çocukların her gün içmek için belirli zamanlar belirlemelerine yardımcı olmalıdır, çünkü gün boyunca biberonla emmek, genç dişlere eşit derecede zarar verebilir. 6 aydan küçük bebeklerin şişeden küçük bir fincana geçmesi teşvik edilir . 12 aylıkken, kupayı kendi başlarına kullanmak için gerekli motor becerilere ve koordinasyona sahip olacaklar.

Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı

Çocuklar ne zaman diş hekimine götürülmeli?

ADA, ağız diş sağlığını korumada ilk adım olarak, çocukların ilk doğum günlerinde (1 yaş) bir diş hekimi görmelerini önerir. Bu ilk ziyarette diş hekimi bebeğiniz kucağınıza otururken uygun fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerini açıklayacak ve detaylı bir muayene yapacaktır. Bu ziyaretler sorunları erken bulmada yardımcı olabilir ve çocukların diş hekimini ziyaret etmeye alışmalarına yardımcı olabilir, böylece büyüdükçe daha az korkacaklar.

Çocuğunuzu, çocuk tedavisinde uzmanlaşmış bir diş hekimine götürmeyi düşünün. Pediatrik diş hekimleri, çocuk diş sağlığı ile ilgili çok çeşitli konuları ele almak için eğitilmiştir. Ayrıca bir ortodontist veya çene yeniden hizalaması için bir ağız cerrahı gibi farklı bir uzmana yönlendirmeniz gerektiğini de bilirler.

Çocuğun boşluklar veya diğer sorunlar için risk altında olduğu görülüyorsa, diş hekimi bütün dişler gelmeden önce bile topikal florür uygulamasına başlayabilir (bu, çocuk doktorunun ofisinde de yapılabilir). Florür diş minesini sertleştirir, çocukluk çağı en sık görülen oral hastalıklardan korunmaya yardımcı olur – diş çürükleri.

Çocukların dişlerindeki boşlukları (kavite) nasıl önleyebiliriz?

Bakteriler ve yemekten sonra dişlere bırakılan yiyecekler fırçalanmadığında kavite oluşur. Asit bir diş üzerinde toplanır ve bir delik veya boşluk oluşuncaya kadar enamel yumuşatılır.

İşte boşlukları uzak tutmanın yolu:

  1. Ağız diş sağlığı eğitiminde, erken diş bakımı alışkanlıklarına başlatın. Çocuklara günde en az iki kez florürlü diş macunu ile fırçalamayı ve düzenli olarak diş ipi kullanmayı öğretin.
  2. Yeterince florid al. Düzenli florür kullanımı, enameli sertleştirir ve asidin nüfuz etmesini zorlaştırır. Su kaynağınız florlanmamışsa veya aileniz arıtılmış su kullanıyorsa, diş hekiminizden florür takviyesi isteyin. Çoğu diş macunu florür içerir, ancak tek başına diş macunu bir çocuğun dişlerini tam olarak korumaz. Bununla birlikte, çok fazla florid diş renginin bozulmasına neden olabileceğinden dikkatli olun. Takviye yapmadan önce diş hekiminize danışın.
  3. Bazı yiyecekleri sınırlandırın veya önleyin. Şekerli yiyecekler, meyve suları, şekerlemeler (özellikle yapışkan sakızlı şeker, sakızlı vitaminler) enameli aşındırabilir ve oyuklara neden olabilir.

Çocuklarınız bu yiyecekleri yerse, şekerlerini yıkamak için yedikten sonra ağızlarını çalkalamalarını veya dişlerini fırçalamalarını sağlayın. Aynı şey tatlandırılmış sıvı ilaçları almak için de geçerlidir: daima çocukların daha sonra durulamasını veya fırçalamasını sağlayın.

Çocuğunuzun daimi dişleri büyüdükçe, diş hekimi çoğu çiğnemenin yapıldığı arka dişlere ince bir reçine (dolgu macunu adı verilen) yıkayarak çürümenin önlenmesine yardımcı olabilir. Bu koruyucu kaplama, bakterilerin, azı dişlerinin erişilmesi zor aralıklara yerleşmesini önler.

Çocuklardaki ağız diş sağlığı sorunları nelerdir?

Diş çürümesi veya diş eti hastalığına yatkınsanız, çocuklarınızın ağız diş sağlığı daha yüksek risk altında olabilir. Bu yüzden bazen en iyi fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıkları bile boşluğu önleyemez. Çocuğunuz tedavi gerektiren bir boşluğun belirtisi olabilecek diş ağrısından şikayet ederse diş hekiminizi aramayı unutmayın. Yeni materyaller, pediatrik dişhekimlerinin her zamankinden daha fazla dolum ve tamir seçeneğine sahip olduğu anlamına gelir, çocukların ağız diş sağlığı için bu bir avantajdır. Kalıcı dişlerdeki çoğu dolguda amalgam (özel bir metal karışımı) adı verilen gümüş renkli bir malzeme bir zamanlar tercih edilen madde olmuştur.

Fakat şimdi, kompozit reçineler gibi diğer malzemeler popüler hale geliyor. Dolgu dışarı çıkmayacak şekilde dişlere yapışan reçineler ve ayrıca yaralanma veya yarık damak gibi koşullar nedeniyle hasar görmüş dişleri yeniden oluşturmak için de kullanılabilir. Reçineler genellikle diş renginde olduğu için daha uygun olarak kabul edilir. Ancak kırılma, çürüme veya bebek dişlerinde bozulma olması durumunda, diş hekimleri genellikle paslanmaz çelik veya seramik kronları tercih etmektedir. Kronlar çürümenin yayılmasını önlerken dişi tutarlar.

Bazı nadir durumlarda, genellikle daha karmaşık bir diş prosedürü yapılacaksa, bir diş hekimi genel anestezi kullanılmasını önerecektir. Ebeveynler, prosedürü kabul etmeden önce ilacı veren uzmanların eğitimli bir anestezi uzmanı veya oral cerrah olduğundan emin olmalıdır. Sakın korkmayın, diş hekiminize sorular sorun. Düzenli muayeneler ve iyi diş hijyeni bu tür kapsamlı diş çalışmalarına duyulan ihtiyacı önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, çocuklarınızı spor sırasında ciddi diş yaralanmalarını önleyebilecek bir ağız koruyucu kullanmaya teşvik edin.

Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı

Ortodonti nedir?

Çocuklar büyüdükçe, ısırıkları ve dişlerinin düzlüğü bir sorun haline gelebilir. Ortodontik tedavi artık daha erken yaşlarda başlıyor ve diş telleri de zamanla değişti. Utanç verici eski donanım – metal tel ve diş telleri ile doldurulmuş bir ağız – geçmişte kaldı. 7 yaşından küçük çocuklar artık düzeltici aletler kullanmaktadır ve plastik esaslı (bazen temiz) materyaller metalin yerini almıştır.

Ortodontistler, dişlerin genç yaşta manipülasyonunun uzun vadede daha kolay ve daha etkili olabileceğini bilirler. Daha küçük çocukların dişleri, daha sonra büyük bir tedaviyi önleyen oldukça küçük ortodontik cihazlarla yerleştirilebilir. Çocuklar büyüdükçe, ağız diş sağlığını korumak için, diş hekiminizin tavsiyelerine bağlı olarak, her 3 ayda bir ila yılda bir kez rutin diş muayeneleri planlayın. Şekerli yiyecekleri kontrol altında tutmak, düzenli fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı teşvik etmek ve diş hekiminizle birlikte çalışmak diş sağlığına iyi gelecektir.

Referanslar:

  1. Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı
  2. Oral Health – Ağız diş sağlığı
  3. Dental Health & Hygiene for Young Children
  4. Childrens teeth
  5. Keeping Your Childs Teeth Healthy
  6. Diş apsesi belirtileri ve tedavisi!
  7. Bruxism
  8. Diş gıcırdatma tedavisi, Çocuklarda bruksizm
  9. Diş Estetiği (Dental Aesthetics)
  10. Diş İmplantı
  11. Diş Köprüsü Nedir?
  12. Diş Ağrısı Tedavisi
Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı
Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı