Diş Eti Hastalığı Tedavisi
Nedir?
Diş eti hastalığının tedavisi çok çeşitli diş prosedürlerini kapsar. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, ağzınızdaki enfeksiyonu azaltmak ve periodontal (diş eti) hastalığından zarar gören dokuları yeniden inşa etmek için bu prosedürleri kullanır . Periodontistler (diş eti uzmanları) genellikle bu işlemleri gerçekleştirir. Ancak genel diş hekimleri bazen diş eti hastalığının daha hafif formlarını tedavi eder.
Diş eti hastalığı, diş yüzeylerinde plak ve tartar oluştuğunda ortaya çıkar. Diş etleriniz bu tahriş edici maddelerdeki bakterilere tepki verir ve kırmızı, şiş ve hassas hale gelir. Dişlerinizi fırçaladığınızda veya diş ipi kullandığınızda da diş etleriniz kanayabilir.
Diş eti hastalığını ne kadar erken tedavi ederseniz, uzun süreli ağız sağlığına sahip olma şansınız o kadar artar. En erken aşamasında ( diş eti iltihabı ), diş eti hastalığı geri döndürülebilir. Ancak daha sonraki aşamalar ( periodontitis ) diş etlerinize ve altta yatan kemiğe zarar verir. Bu, dişlerinizin çevresinde boşluklara (veya periodontal ceplere) neden olur ve bu da daha fazla enfeksiyona, dişlerin sallanmasına ve hatta diş kaybına yol açar.
Diş eti hastalıkları tedavileri en sık uygulanan diş prosedürleri arasındadır. ABD’de 30 yaş ve üzeri yetişkinlerin neredeyse yarısında bir tür diş eti hastalığı vardır. ABD’deki yetişkinlerin yaklaşık %9’unun ileri düzeyde diş eti hastalığı tedavisine ihtiyacı vardır.
Diş Eti Hastalığı Tedavisi
Cerrahi veya cerrahi olmayan diş eti hastalığı tedavisine ihtiyacınız olup olmadığı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır:
- Diş eti hastalığının aşaması.
- Mevcut ağız sağlığınız.
- Mevcut genel sağlığınız.
- Tedavi sonrası ağız hijyeni talimatlarını takip etme yeteneğiniz.
Diş eti hastalığının cerrahi olmayan ve cerrahi olmayan tedavi seçenekleri mevcuttur. Ayrıca birçok periodontist, tedaviniz sırasında sizi rahat ettirmek için sedasyonlu diş hekimliği hizmeti sunmaktadır. Daha fazlasını öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla görüşün.
Ameliyatsız Tedaviler
Diş eti iltihabı veya hafif periodontitis gibi erken evre diş eti hastalığı olan kişiler, cerrahi olmayan tedavilerden yararlanabilirler.
Periodontal hastalığın cerrahi olmayan tedavileri şunları içerir:
1. Diş profilaksisi
Birçok insanın yılda iki kez hijyenistleriyle yaptığı gibi rutin bir diş temizliğidir. Bu işlem sırasında, bir sağlayıcı diş yüzeylerinizden plak ve tartarı temizler.Diş eti iltihabı (diş eti hastalığının ilk aşaması) olan kişiler genellikle evde profesyonel diş temizliği ve iyileştirilmiş ağız hijyeni ile durumu tersine çevirebilirler. Özel durumunuza bağlı olarak, zararlı bakterileri uzak tutmak için diş hekiminizle veya hijyenistinizle daha sık temizlik yapmanız gerekebilir.
2. Ölçeklendirme ve kök planyalama
Diş taşı temizliği ve kök düzeltme (derin diş temizliği) kök yüzeylerinizdeki plak ve tartarı gidermek için diş eti çizginizin derinliklerine ulaşır. Periodontistiniz veya diş hijyenistiniz, dişlerinizi iyice temizlemenin yanı sıra, diş köklerinizdeki pürüzlü noktaları da düzeltecektir. Bu, bakteri ve plakların yeniden yapışmasını önlemeye yardımcı olur. Periodontistiniz diş etlerinizi uyuşturmak ve bu işlem sırasında rahat etmenizi sağlamak için size lokal anestezi verecektir .
3. Antibiyotik tedavisi
Periodontistiniz antibiyotikleri tek başına bir tedavi olarak veya diğer prosedürlerle birlikte kullanabilir . Diş eti hastalığının tedavisinde kullanılan yaygın antibiyotikler arasında minosiklin HCl (Arestin®) veya klorheksidin (PerioChip®) gibi ürünler bulunur. Periodontistiniz bu ilaçları diş etleriniz ve dişleriniz arasındaki boşluğa (periodontal cep) yerleştirebilir.
4. Lazer periodontal tedavi
Bu işlem sırasında periodontistiniz hastalıklı dokuyu çıkarmak ve diş etlerinizin altındaki bakterileri öldürmek için küçük bir lazer kullanır. Bazı durumlarda sağlayıcılar, geleneksel diş eti ameliyatına alternatif olarak lazer tedavisini önermektedir. Geleneksel diş eti ameliyatından farklı olarak lazer tedavisi kesi veya dikiş gerektirmez.
Cerrahi Tedavi
Orta ila ileri derecede periodontal hastalığı olan kişiler genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Diş eti hastalığının cerrahi tedavileri şunları içerir:
1. Cep küçültme ameliyatı (flep ameliyatı)
Bu işlem sırasında periodontistiniz diş eti çizginiz boyunca kesiler oluşturacak ve ardından diş etlerinizi geçici olarak dişlerinizden uzaklaştıracaktır. Bu onların altındaki kökleri görmelerini sağlar. Daha sonra tartar birikimini giderecek ve kök yüzeylerinizi temizleyecekler. Bazı durumlarda hasarlı kemik bölgelerini pürüzsüzleştirip yeniden şekillendirebilirler, bu da bakterilerin saklanmasını ve büyümesini zorlaştırır. Son olarak diş etlerinizi yeniden konumlandıracak ve yerine dikeceklerdir.
2. Kemik grefti
Diş kemiği grefti, diş eti hastalığından zarar görmüş alanları yeniden inşa etmek için kendi kemiğinizi, bağışlanmış kemiğinizi veya sentetik kemiğinizi kullanır. Greft, vücudunuz yeni kemik oluşturabilene kadar yer tutan bir tür iskele görevi görür. Periodontistler sıklıkla cep küçültme ameliyatıyla birlikte kemik grefti uygularlar .
3. Diş eti grefti
Greft, diş eti çekilmesini (diş etleriniz dişlerinizden çekildiğinde) tedavi etmek için kendi dokunuzu, bağışlanmış dokunuzu veya sentetik dokunuzu kullanır. Diş eti çekilmesi periodontal hastalıkların sık görülen bir belirtisidir.
Diş eti aşılama ameliyatı sırasında periodontistiniz doku aşısını diş etlerinizin çekildiği bölgelere yerleştirir ve yerine diker. Kendi dokunuzu kullanırlarsa damağınızdan grefti alırlar.
4. Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu
Periodontal hastalık, diş kökü ile kemik arasında oluşan boşluklara neden olabilir. Rehberli doku rejenerasyonu sırasında periodontistiniz, diş eti dokunuzun kemiğin olması gereken yerde büyümesini önlemek için hasarlı bölgeye bir membran yerleştirir. Bu vücudunuza dişinizin etrafındaki kemiği yenilemek için zaman tanır. Çoğu durumda periodontistler bu sürece yardımcı olmak için aynı prosedür sırasında bir kemik grefti yerleştirir.
Tedavinin Potansiyel Faydaları
Diş eti hastalığını tedavi etmenin artıları eksilerinden daha ağır basmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde diş eti hastalığı yıkıcı yoluna devam ederek enfeksiyon döngüsüne, kemik kaybına ve sonunda diş kaybına yol açar.
Hızlı tedavi ile şunları yapabilirsiniz:
- Ağzınızdaki hastalığa neden olan bakterileri ortadan kaldırın.
- Çenenizdeki kemik kaybını durdurun.
- Ağız kokusundan (ağız kokusu) kurtulun .
- Kırmızı, şiş veya hassas olmayan daha sağlıklı diş etlerine sahip olun.
- İnme , kalp hastalığı ve sayısız diğer tıbbi durum riskinizi azaltın .
Diş eti hastalığının tedavisi ne kadar başarılıdır?
Periodontal hastalık tedavisi bazı durumlarda %95’e ulaşabilen etkileyici başarı oranlarına sahiptir. Bu oranlar, yapılan işlemin türü ve kişinin tedaviden sonra dişlerine ve diş etlerine nasıl baktığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir.
Diş eti hastalığının tedavisi periodontitis nedeniyle hasar gören dişlerin uzun vadeli görünümünü değiştirebilir. Çoğu durumda, bu tür bir tedavi, tedavi olmadan umutsuz olan dişleri kurtarabilir.
Diş eti hastalığını iyileştiremeyeceğinizi, yalnızca yönetebileceğinizi anlamak önemlidir. Tedaviler tedavi etmekten ziyade önleme ve yönetime odaklanır.
Periodontal hastalık tedavisinin riskleri veya komplikasyonları nelerdir?
Diş eti hastalığı tedavisini takiben olası komplikasyonlar şunları içerir:
- Kanama.
- Enfeksiyon.
- Tedavi sonrası ağrı.
- Diş hassasiyeti .
- Diş eti çekilmesi.
Bu komplikasyonlardan herhangi birini geliştirirseniz periodontistinizi arayın. Bu yan etkileri hafifletmeye yardımcı olacak ilaçlar yazabilir veya tedaviler önerebilirler.
Aldığınız tedavinin türüne bağlıdır. Ölçeklendirme ve kök planlamanız varsa herhangi bir kesintiye ihtiyacınız olmaz. Flep ameliyatı, kemik greftleri veya diş eti greftleri gibi ilerlemiş periodontal hastalık için prosedürlere tabi tutulursanız, iyileşmek için bir ila dört haftaya ihtiyacınız olacaktır.
Diş eti hastalığı tedavisinden sonra dişlerimin ve diş etlerimin bakımını nasıl yapmalıyım?
Diş eti hastalığı tedavinizin hemen ardından periodontistiniz size ayrıntılı bakım talimatlarının yer aldığı bir liste verecektir. Bu yönergeler, ne tür bir prosedür uyguladığınıza bağlı olarak değişir. Tedavi sonrası özel bakım hakkında periodontistinize danışmayı unutmayın. Genel olarak şunları yapmalısınız:
- Tüm ilaçları tam olarak periodontistinizin önerdiği şekilde alın.
- Durmayan kanama veya ilaçla geçmeyen ağrı gibi herhangi bir yan etki gelişirse periodontistinizi arayın.
- Tedavi alanını temiz tutun. (Periodontistiniz, özel durumunuza göre bunu nasıl yapacağınızı size anlatacaktır.)
Uzun süreli ağız hijyeni
Diş eti hastalığının tedavisi ağzınızdaki zararlı bakterilerin azaltılmasına yardımcı olur. Ancak evde iyi ağız hijyeni uygulamazsanız bakteriler yeniden çoğalabilir ve sizi başladığınız yerde bırakabilir. Bunun olmasını önlemek için periodontistinizin özel talimatlarına uymalısınız. İşte bazı genel kurallar:
- Dişlerinizi her gün iki ila üç kez fırçalayın ve diş fırçanızı diş eti çizgisine doğru tutun. Bu, dişleriniz ve diş etleriniz arasında saklanan zararlı bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur.
- Dişlerinizi günde bir kez diş ipiyle temizleyin. Diş ipini sabah, gündüz veya yatmadan önce kullanmanız önemli değil. Ancak diş ipi kullanımı dişlerinizin arasındaki plak, tartar ve bakterilerin giderilmesi için gereklidir.
- Günde iki kez antibakteriyel gargara kullanın. Ağız kuruluğu (kserostomi) riskinizi azaltmak için alkolsüz bir formül seçin .
- Rutin diş temizliği için diş hekiminize veya hijyenistinize başvurun. Bu ziyaretlerin sıklığı, hastalığınızın ciddiyetine bağlı olarak herkes için farklıdır. Örneğin, bazı insanlar yılda yalnızca iki temizliğe ihtiyaç duyarken, bazıları dört temizliğe ihtiyaç duyabilir.
Gargara periodontal hastalığa yardımcı olur mu?
Gargara periodontal hastalığın önlenmesi ve tedavisinde etkili bir araçtır. Ancak şunu aklınızda bulundurun: Gargara, diş fırçalamanın, diş ipi kullanmanın veya rutin diş hekimi ziyaretlerinin yerini tutmaz.
Klorheksidin veya hidrojen peroksit içeren alkolsüz bir antibakteriyel formül seçin. Bu bileşenler plak ve tartarın azaltılmasına yardımcı olur. Hangi marka veya formülü satın alacağınızdan emin değilseniz diş hekiminize veya periodontoloji uzmanınıza danışın.
Diş eti hastalığının tedavisinde hidrojen peroksit kullanabilir miyim?
Hidrojen peroksit dişlerinizdeki plak ve tartarı azaltırken, diş eti dokunuzu yakabileceğinden asla seyreltmeden kullanmamalısınız. Ancak isterseniz bir ölçü hidrojen peroksiti üç ölçü su ile birleştirebilirsiniz. Bu karışımı 60 saniye boyunca çalkalayın, ardından tükürün. Veya halihazırda hidrojen peroksit içeren bir gargara satın alabilirsiniz.
Diş eti hastalığını diş hekimi olmadan tedavi edebilir miyim?
Diş eti hastalığı tedavi edilemez. Sadece yönetilebilir. Ancak diş eti hastalığını bir diş hekimi veya periodontistin yardımı olmadan başarılı bir şekilde yönetemezsiniz. Bunun nedeni, bakterilerin diş etlerinizin yüzeyinin çok altına, fırçalama ve diş ipi kullanımının ulaşamayacağı yere sızmasıdır.
En iyi ihtimalle, özenli ağız hijyeni yıkım sürecini yavaşlatabilir. Ancak profesyonel tedavi, uygun yönetim ve uzun vadeli ağız sağlığının anahtarıdır.
Diş eti hastalığında lazer tedavisinin artıları ve eksileri nelerdir?
Periodontistler, hastalığa neden olan bakterileri öldürmek ve tedavi alanını sterilize etmek için lazer ışık tedavisini kullanır. Çoğu prosedürde olduğu gibi, artıları ve eksileri vardır.
Diş eti hastalığında lazer tedavisinin artıları
Lazer tedavisinin en dikkate değer faydaları şunlardır:
- Doğruluk ve hassasiyet. Periodontal lazerler sağlıklı dokuyu sağlam bırakırken hastalıklı dokuyu hedef alır.
- Azaltılmış ağrı. Lazer tedavisi geleneksel diş eti ameliyatına göre daha az invazif olduğundan, bu işlemi geçiren kişilerde genellikle daha az ağrı, şişlik ve rahatsızlık görülür.
- Daha kısa iyileşme. Lazer tedavisinden sonra iyileşme, geleneksel diş eti ameliyatına kıyasla daha kısa olma eğilimindedir. Ancak kesin iyileşme süreleri, kaç dişin tedaviye ihtiyaç duyduğuna ve hastalığın ciddiyetine bağlı olarak değişir.
Diş eti hastalığında lazer tedavisinin eksileri
Periodontal lazer tedavisinin büyük bir dezavantajı vardır: İlerlemiş periodontal hastalığın tedavisinde her zaman etkili değildir. Şiddetli periodontitiniz varsa periodontistiniz geleneksel flep ameliyatını önerebilir.
Referanlar:
- Diş Eti Hastalığı Tedavisi
- https://www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-disease
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/symptoms-causes/syc-20354473
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21482-gum-periodontal-disease
- https://www.webmd.com/oral-health/gingivitis-periodontal-disease