Diş Eti Çekilmesi
Nedir?
Bir çeşit diş eti hastalığıdır . Bu, diş eti dokunuzun dişlerinizden çekilip alttaki köklerin ortaya çıkmasıyla olur. Bu, dişlerinizi çürüklere karşı daha savunmasız hale getirir. Dişleriniz fırçalarken veya yemek yerken daha hassas hale gelebilir. Diş eti çekilmesi hafif, orta veya şiddetli olabilir. Bir dişi veya birden fazla dişi etkileyebilir.
Kimleri Etkiler?
Diş eti çekilmesi her yaştan insanı etkileyebilse de en çok 65 yaş üstü kişilerde görülür. Aşağıdaki durumlarda yakalanma olasılığınız daha yüksektir:
- Periodontal hastalığınız var.
- Diş teli veya başka bir ortodontik tedavi görmüşseniz.
- Çiğneme tütünü kullanın.
- Dudak veya dil piercingi yaptırın.
- Dişlerinizi agresif bir şekilde fırçalayın.
Ne Kadar Yaygındır?
Yaygın bir diş problemidir. Aslında 65 yaş üstü kişilerin yaklaşık %88’inde bir veya daha fazla dişte vardır.
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri
En belirgin belirtisi diş kökünün açığa çıkmasıdır.
Diğer uyarı işaretleri şunları içerir:
- Diş eti çizginizin yakınında ağrı veya rahatsızlık.
- Sıcağa, soğuğa ve tatlılara karşı hassasiyet.
- Dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken hassasiyet.
- Diş temizliği sırasında hassasiyet.
Tedavi edilmediği takdirde diş eti çekilmesi kemik kaybı, diş hareketliliği veya “kıpırdama” hissi ve hatta diş kaybı gibi diğer ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir. Yukarıda sıralanan belirtilerden herhangi birini fark ederseniz hemen diş hekiminizle randevu alın.
Diş Eti Çekilmesi Nedenleri
Diş etleriniz birçok nedenden dolayı çekilebilir. Nedenleri şunlardır:
- Çok sert veya çok agresif fırçalamak.
- Diş plağı veya tartar birikmesi.
- Periodontal hastalık.
- Diş eti dokunuzda travma veya yaralanma.
- Anormal diş konumlandırması (yanlış hizalama).
- Sigara içmek veya tütün çiğnemek.
- Dudak ve dil piercingleri.
Çoğu zaman kötü ağız hijyeni katkıda bulunan bir faktördür ancak durum her zaman böyle değildir. Pek çok insanın ince diş eti dokusuna genetik yatkınlığı vardır.
Nedeni ne olursa olsun, zamanında teşhis ve tedavi, uzun vadeli ağız sağlığı sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
Tanı
Diş hekiminiz rutin muayene sırasında diş eti çekilmesini teşhis edebilir. Periodontal sonda adı verilen özel bir alet kullanarak her dişteki diş eti çekilmesi miktarını ölçecekler.
Diş eti çekilmesinin olduğu bölgelerde kemik kaybı sık görülür. Bu nedenle diş hekiminiz her dişin etrafındaki periodontal cepleri de ölçecektir. Sağlıklı ceplerin boyutu 1 ila 3 milimetre arasındadır. Diş eti iltihabında cepler 4 milimetre boyutundadır. Periodontal hastalığınız varsa cepleriniz 5 milimetre veya daha yüksek olacaktır.
Diş etleri tekrar büyüyebilir mi?
Ne yazık ki, çekilen diş etleri tekrar büyüyemez. Ancak diş eti çekilmesinin daha da kötüleşmesini önlemek için gerekli adımları atabilirsiniz.
Neden olduğu hassasiyeti nasıl azaltabilirim?
Diş eti çekilmesi olan birçok kişi ağrı veya hassasiyet yaşar. Bunun nedeni diş köklerinizin koruyucu mine ile kaplı olmamasıdır. O kadar güçlü olmayan çimentoyla kaplılar. Diş hekiminiz , diş eti çekilmesiyle ilişkili rahatsızlığı azaltmak için florür verniği veya diğer hassasiyet giderici maddeleri uygulayabilir . Evde hassasiyet giderici diş macunu da kullanabilirsiniz. Diş hijyenistiniz, diş temizliğiniz sırasında sizi daha rahat ettirmek için uyuşturucu maddeler de kullanabilir .
Diş eti çekilmesine karşı en iyi diş macunu hangisidir?
Yukarıda bahsedildiği gibi duyarsızlaştırıcı diş macunu, diş eti çekilmesiyle ilişkili rahatsızlığın hafifletilmesine yardımcı olabilir. Potasyum nitrat, kalay florür, arginin ve stronsiyum klorür gibi aktif maddeleri arayın. Bu bileşenler dişlerinizin içindeki sinirleri sakinleştirmeye yardımcı olur. Duyarsızlaştırıcı diş macununun uzun süre kullanılması en iyisidir ve etki etmeye başlaması birkaç hafta sürebilir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Tdavisi büyük ölçüde bu duruma neyin sebep olduğuna bağlıdır. Hafif vakalar, topikal antibiyotikler, diş yapıştırma veya ortodonti gibi cerrahi olmayan tedavilerle iyileştirilebilir. Ancak çoğu durumda sorunu tamamen düzeltmek için diş eti çekilmesi ameliyatına ihtiyaç duyulur.
Cerrahi olmayan tedaviler
Diş eti çekilmesinin cerrahi olmayan tedavileri şunları içerebilir:
- Topikal antibiyotikler . Diş eti çekilmesi periodontal hastalıktan kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz veya hijyenistiniz dişlerinizi nasıl daha etkili şekilde temizleyebileceğiniz konusunda sizinle birlikte çalışacaktır. Diş eti çizgisinin derinlerinde bulunan diş eti hastalığına neden olan zararlı bakterilerden kurtulmak için lokal anestezi altında diş taşı temizliği ve kök düzeltme (derin diş temizliği) yapılabilir . Bazen periodontistiniz ( diş eti hastalığı uzmanı), diş eti hastalığının tedavisine yardımcı olmak için doğrudan diş etlerinizin altına bir antibiyotik yerleştirilmesini önerebilir.
- Diş yapıştırma . Bazen diş hekiminiz çekilme bölgesini diş renginde kompozit reçine ile kamufle edebilir. Bu, açıkta kalan diş kökünüzü kaplayarak daha az fark edilmesini ve daha rahat olmasını sağlar.
- Ortodonti . Dişin çarpık olması, eğilmesi veya dönmesi diş eti çekilmesine neden olabilir. Bu durumlarda diş telleri bir seçenek olabilir. Diş uygun hizaya getirildikten sonra diş eti marjı zamanla düzelebilir.
Diş eti çekilmesi ameliyatı
Diş eti çekilmesi ameliyatı, en öngörülebilir ve en uzun süreli tedavi seçeneğidir. Tipik olarak bu işlemi bir periodontist (diş eti uzmanı) gerçekleştirir.
Bu ameliyat sırasında eksik diş eti dokunuzun yerine diş eti grefti kullanılır. Greft genellikle damağınızdan alınır ancak bazen sterilize edilmiş insan donör dokusundan da gelebilir.
Diş eti grefti uygun pozisyona geldiğinde cerrahınız onu yerine diker. Diş eti aşılama prosedürlerinin birkaç farklı türü vardır. Cerrahınız sizin durumunuza hangisinin uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Günümüzün diş eti aşılama prosedürleri minimal invaziftir.
Diş eti grefti ameliyatından sonra iyileşme ne kadar sürer?
İyileşme süreniz, kaç dişin tedavi edildiği, diş eti greftinin nereden geldiği ve ne tür bir greftleme işleminin yapıldığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Çoğu durumda, diş eti çekilmesi ameliyatı geçiren kişiler yaklaşık iki hafta içinde kendilerini normale dönmüş hissederler.
Cerrahınız size ameliyat sonrası ayrıntılı talimatlar verecektir. Rahat ve başarılı bir iyileşme sağlamak için bu talimatları yakından takip etmelisiniz.
Önleyebilir miyim?
Her zaman önlenemez, özellikle de genetik olarak ince diş eti dokusuna yatkınsanız. Ancak doğru diş ve diş eti bakımını uygulayarak enfeksiyona bağlı riski önemli ölçüde azaltabilirsiniz . Örneğin:
- Dişlerinizi her gün iki kez iyice fırçalayın.
- Günde bir kez diş ipi kullanın.
- Günde iki kez antimikrobiyal ağız gargarası kullanın.
- Diş temizliği konusunda diş hekiminizin tavsiyelerine uyun. (Birçok kişi altı aylık temizlikle diş etlerinin sağlığını koruyabilir, ancak bazılarının daha sık ziyaretlere ihtiyacı olabilir.)
- Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın.
- Sigara içmeyin veya çiğneme tütünü kullanmayın.
Herhangi bir belirti fark ederseniz diş hekiminize başvurun.
Referanslar: