Legionella, Lejyoner Hastalığı ve Pontiac Ateşi
Legionella (Lejyoner Hastalığı ve Pontiac Ateşi); su ortamlarında doğal olarak bulunan bakteriler tarafından neden olan enfeksiyonları tanımlayan bir terimdir. Bu bakteriler, insanlarda Lejyoner hastalığı (LH) veya Pontiac ateşi (PA) gibi iki farklı klinik tabloya yol açabilirler. Bu makalede, bu bakterilerin ne olduğunu, nedenlerini, belirtilerini, tanı yöntemlerini ve tedavi seçeneklerini ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.
Bu bakteriler, LH adı verilen ciddi bir tür pnömoniye (akciğer enfeksiyonu) neden olabilir. Ayrıca PA adı verilen daha az ciddi bir hastalığa da neden olabilir.
Tanım
Çevresel su kaynaklarında doğal olarak bulunan gram-negatif bakterilerdir. İnsanlar enfeksiyonlarına su buharı, sis veya aerosol yoluyla maruz kaldıklarında duyarlıdır. Bu bakteriler, özellikle su tesisatlarında, sıcak su tanklarında, havalandırma sistemlerinde ve soğutma kulelerinde bulunurlar.
Legionella Enfeksiyonlarının Nedenleri
Bu enfeksiyonlar, genellikle aerosolize olmuş su damlacıklarının solunmasıyla bulaşır.
Bu bakteriler göller ve akarsular gibi tatlı su ortamlarında doğal olarak bulunur. Bakteriler, insan yapımı bina su sistemlerinde büyüyüp yayıldıklarında bir sağlık sorunu haline gelebilir.
- Duş başlıkları ve lavabo bataryaları
- Soğutma kuleleri (binalar veya endüstriyel prosesler için merkezi hava soğutma sistemlerinin bir parçası olarak su ve fan içeren yapılar)
- Sıcak tüp
- Dekoratif çeşmeler ve su özellikleri
- Sıcak su depoları ve ısıtıcılar
- Büyük, karmaşık sıhhi tesisat sistemleri
Ev ve araba klimaları havayı soğutmak için su kullanmadığından bakteri üremesi riski taşımaz.
Ancak, bir aracın (araba, kamyon, kamyonet, okul otobüsü veya taksi gibi) ön cam silme sıvısı deposunda, özellikle deponun orijinal ön cam temizleme sıvısı değil de suyla dolu olması durumunda büyüyebilir.
İki ana klinik tablo ile ilişkilidirler:
- LH: Bu ciddi enfeksiyon, Legionella pneumophila türü bakteriler tarafından neden olur. İnsanlar genellikle havalandırma sistemleri, duşlar veya havuzlar gibi kapalı su sistemlerinde bu bakterilere maruz kalırlar.
- PA: Bu daha hafif enfeksiyon, Legionella longbeachae türü bakteriler tarafından neden olur ve genellikle toprakla temas sonucu veya bahçe işleri sırasında bulaşır.
Belirtiler
Enfeksiyonlarının belirtileri, enfeksiyonun türüne ve bireysel farklılıklara bağlı olarak değişebilir.
Lejyoner hastalığı
Hastalık diğer zatürre türlerine (akciğer enfeksiyonu) çok benzer ve aşağıdaki semptomları içerir:
- Öksürük
- Nefes darlığı
- Ateş
- Kas ağrıları
- Baş ağrıları
Aynı zamanda ishal, mide bulantısı ve kafa karışıklığı gibi diğer semptomlarla da ilişkilendirilebilir. Belirtiler genellikle bakterilere maruz kaldıktan 2 ila 14 gün sonra başlar, ancak daha uzun da sürebilir.
Zatürre semptomları geliştirirseniz hemen bir doktora görünün. Son iki hafta içinde bakteriye maruz kalıp kalmadığınızı, jakuzi kullanıp kullanmadığınızı, herhangi bir geceyi evden uzakta geçirip geçirmediğinizi veya hastanede kalıp kalmadığınızı belirtmeyi unutmayın.
Pontiac Ateşi
Lejyoner hastalığından daha hafif bir enfeksiyondur. Semptomlar öncelikle ateş ve kas ağrılarıdır. Semptomlar bakterilere maruz kaldıktan birkaç saat ila 3 gün sonra başlayabilir ve genellikle bir haftadan kısa sürer. Lejyoner hastalığından farklıdır çünkü bu hastalığı olan bir kişide zatürre yoktur.
Ortak belirtiler arasında şunlar bulunabilir:
- LH: Yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, kas ağrıları, öksürük, nefes darlığı, bulanık görme ve karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar.
- PA: Hafif ateş, kas ağrıları, halsizlik ve bazen kuru öksürük gibi daha hafif semptomlar.
Nasıl Yayılır?
Legionella bir bina su sisteminde büyüyüp çoğaldıktan sonra , bakteri içeren su, insanların nefes alabileceği kadar küçük damlacıklar halinde yayılabilir. İnsanlar, bakteriyi içeren havadaki küçük su damlacıklarını soluduklarında her iki hastalığa yakalanabilirler.
Daha az yaygın olarak, insanlar bakteri içeren içme suyunun aspirasyonuyla hastalanabilirler. Bu, su içerken yanlışlıkla akciğerlere girdiğinde meydana gelir. Aspirasyon riski yüksek olan kişiler yutma güçlüğü çekenleri içerir.
Genel olarak insanlar her iki hastalığı diğer insanlara yaymazlar. Ancak nadir durumlarda bu mümkün olabilir.
Tanı Yöntemleri
Lejyonella enfeksiyonlarının tanısı, klinik belirtiler ve laboratuvar testleri kullanılarak konur. İdrar veya balgam örneklerinde bakterinin genetik materyali veya antikorları aranabilir.
Lejyoner hastalığı
Bu hastalığı olan kişilerde, göğüs röntgeni ile doğrulanabilen ciddi bir zatürre türü (akciğer enfeksiyonu) vardır. Doktorlar genellikle bir hastanın zatürresinin Lejyonelladan kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için tercih edilen iki test tipini kullanır :
- İdrar tahlili
- Balgam (balgam) örneği almayı veya akciğerden yıkamayı içeren laboratuvar testi
Pontiac Ateşi
Doktorlar bir kişinin hasta olup olmadığını anlamak için idrar veya kan testi yapabilir. Ancak testin negatif çıkması, birisinin bu hastalığa sahip olabileceğini dışlamaz (buna yanlış negatif denir). Doktorlar çoğunlukla laboratuar testlerinin doğruladığı bilinen başka Legionella enfeksiyonu vakaları olduğunda teşhis ederler. Her iki hastalıktan biri olduğu doğrulanan bu hastalar, hastalık şüphesi olan diğer hastalarla aynı zamanda veya yerde bakteriye maruz kalmış olabilir.
Legionella Tedavisi
Enfeksiyonun tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Genellikle florokinolon veya makrolid grubu antibiyotiklerle tedavi edilir.
Lejyoner hastalığı
Antibiyotiklerle tedavi gerektirir ve bu hastalığın çoğu vakası başarıyla tedavi edilebilir. Sağlıklı insanlar genellikle hastalığa yakalandıktan sonra iyileşir, ancak sıklıkla hastanede bakıma ihtiyaç duyarlar.
Hastalığın olası komplikasyonları şunları içerir:
- Akciğer yetmezliği
- Ölüm
Hastalığa yakalanan her 10 kişiden yaklaşık 1’i, hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle ölecektir. Sağlık kuruluşunda kaldıkları süre boyunca hastalığa yakalananlarda yaklaşık her 4 kişiden 1’i ölmektedir.
Pontiac Ateşi
Daha hafif bir enfeksiyon olduğu için tedaviye genellikle gerek yoktur.
Önleme Yöntemleri
Enfeksiyonlardan korunma önlemleri arasında şunlar bulunabilir:
- Sıcak su sistemlerinin düzenli temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi.
- Havalandırma sistemlerinin bakımının düzenli olarak yapılması.
- Bahçe işleri sırasında toprakla temas ederken eldiven ve maske kullanılması.
Sonuç
Bu bakteriler, iki farklı klinik tabloya yol açabilen enfeksiyonlara neden olabilir. Erken teşhis ve tedavi, komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. Enfeksiyondan korunmak için hijyen kurallarına ve su tesisatı bakımına dikkat etmek önemlidir. Eğer enfeksiyon şüphesi varsa veya belirtiler görülüyorsa, bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.
Referanslar:
- https://www.cdc.gov/legionella/index.html
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/legionnaires-disease/symptoms-causes/syc-20351747
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/legionellosis