Ağız hijyeni sağlıklı diş ve diş etleri için kritik öneme sahiptir. Bu, günlük olarak fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı içerir. Diş kontrolleri ve temizlikleri için de düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeniz en doğrusu olacaktır. Ağız hijyeninin iyi olmaması, ağzı etkiler ve başka hastalıklara yol açabilir.
Sağlık Bilgisi İçeriği
Çocuklarda Ağız Hijyeni: Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı
Ağız hijyeni, dişleri düzenli olarak fırçalayarak ve diş aralarını temizleyerek ağzını temiz ve hastalıktan ve diğer sorunlardan (örneğin ağız kokusu ) uzak tutmaktır. Diş hastalığını ve ağız kokusunu önlemek için ağız hijyenini düzenli olarak uygulamalısınız. En yaygın diş problemleri diş çürükleri ve diş eti iltihabı ve periodontit gibi diş eti bozukluklarıdır. İyi ağız hijyeni sağlıklı bir ağız ve dişlere yol açar.
Bu şu anlama gelir:
- Dişleriniz temiz ve kalıntısızdır.
- Fırçaladığınızda ya da diş ipi kullandığınızda diş etleriniz pembe olur ve ağrı ya da kanama olmaz.
- Ağız kokusu her zaman endişe verici bir durum değildir.
Diş etleriniz fırçalarken veya diş ipi kullanırken ağrıyorsa, kanıyorsa ya da tekrarlayan ağız kokusu yaşıyorsanız diş hekiminize danışın. Bu belirtilerden herhangi biri bir soruna işaret edebilir.
İyi Ağız Hijyeninin Avantajları Nelerdir?
1. Daha sağlıklı dişler ve diş etleri
Patojenik mikropların oluşturduğu yapışkan biyofilmin birikmesi diş yüzeyini bozabilir, bu da boşluk oluşumuna, diş çürümesine ve diş kaybına neden olabilir. Sağlıklı dişler daha önemli çiğneme fonksiyonu ve sonuçta daha iyi sağlık anlamına gelir. Ayrıca diş eti sağlığı güçlü ve sağlıklı dişlerin temel taşıdır. Düzenli diş eti bakımı, yetişkin diş kaybının en yaygın nedenlerinden biri olan bulaşıcı diş eti bozukluklarına yol açabilecek bakteri gelişimini en aza indirir.
2. Güzel gülümseme
Dişlerinizi beyazlatmak için beyazlatma prosedürlerini kullanabiliriz, ancak dişlerinizi yalnızca diş beyazlatıcı bir maddeyle fırçalamak, günlük olarak florürlü diş macunu herhangi bir lekeyi veya renk değişikliğini gidermeye yardımcı olabilir. Diş macunundaki hafif aşındırıcılar kiri ve yüzey lekelerini gidererek dişlerinizin temiz, sağlıklı ve beyaz görünmesini sağlar. Güzel bir gülümsemenin tarifi bu.
3. Daha taze bir nefes
Hiç bir iş arkadaşınıza ya da arkadaşınıza nefeslerine dayanamadığınız için nane ikram ettiniz mi? Ağız kokusu, ağzınızdaki bakterilerden kaynaklanır ve bu bakteriler sonunda plak oluşturur. Ağız hijyeni; fırçalama ve sık temizlik, plakların ortadan kaldırılmasına ve dişlerinizde diş taşı oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca ağzınızdaki yiyecek ve bakterileri yok etmenin ve nefesinizi taze tutmanın ucuz ve etkili bir yoludur.
4. Ağız kanseri riskinin azalması
Sağlıklı ve uygun ağız hijyeni uygulayarak ağız kanserlerini önleyebilirsiniz. Düzenli diş muayeneleri, diş hekimlerinin rutin kontrollerin yanı sıra bu tür belirtileri de araştırdığı için kanser gelişme olasılığını azaltır.
5. Diş hekimi çalışmalarına olan ihtiyacın azalması
Çürüklerin düzeltilmesi, dolgu, kaplama, protez veya dişlerin diş implantlarıyla değiştirilmesi masrafları arasında, ağız hijyeni ve sağlığınıza dikkat etmek, hayatınız boyunca sağlık harcamalarından binlerce tasarruf etmenizi sağlayabilir. Birkaç diş macunu tüpü, diş ipi ve sık sık yapılan kontroller, toplam sağlık ve esenlik için ödenecek küçük miktarlardır.
6. Hastalık riskinin azalması
Yapılan son araştırmalar, kalp krizlerini ve felçleri kötü diş hijyeninden kaynaklanan diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirdi. Her altı ayda bir diş kliniğinde uygun ağız hijyeni ve uzman diş temizliği, dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına ve kalp hastalığı ve felç riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Diş eti hastalığı aynı zamanda glikoz metabolizmasını da etkileyerek diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini yükseltir.
Kötü Ağız Hijyeninin Belirtileri Nelerdir?
Çeşitli uyarı göstergeleri, ağız sağlığı sorunlarına işaret edebilir. Yetersiz ağız hijyeninin en yaygın belirtileri şunlardır:
1. Diş eti kanaması
Kanama, şişme veya diş eti rengindeki değişiklikler ağız hijyeninizle ilgili bir sorun olduğunu gösterir. Diş eti sağlığınızla ilgili bir sorun olabilir. Diş etlerinin arkasındaki tahriş edici madde orta derecede şişmeye neden olur.
2. Diş çürüğü
Ağzınızın içini görmek zor olsa da, dişlerinizin görünümüne dikkat edin ve diş çürüğü olabilecek kahverengi veya siyah alanlara dikkat edin. Çürüklere ağızdaki bakteriler ve yüksek şeker/nişastalı beslenme neden olur ve bunlar yetersiz diş bakımı ve ağız hijyeni nedeniyle daha da kötüleşir.
3. Kronik ağız kokusu
Ağız kokusu, ağız kuruluğundan veya yediğiniz yemek ve içeceklerden kaynaklanabilir. Ancak diş eti hastalığı ve diş eti iltihabı da kronik ağız kokusu rahatsızlığını artırabilir. Dişlerinizin ve diş etlerinizin ötesinde, kronik ağız kokusu, hızlı tıbbi tedavi gerektiren altta yatan sağlık sorunlarının göstergesi olabilir.
Bu koşullar arasında şunlar yer alır:
- Sinüs enfeksiyonları
- Kronik akciğer enfeksiyonu
- Böbrek veya karaciğer hastalığı
- Gastrointestinal sorunlar
- Diyabet
4. Gevşek dişler
Beklenmedik bir şekilde gevşeyen veya düşen dişler ciddi diş eti hastalığına işaret eder. Diş kaybı aynı zamanda kemik yoğunluğunu azaltan ve kemikleri etkileyen bir durum olan osteoporozun da erken bir göstergesi olabilir .
5. Diş etlerinin çekilmesi
Yıllarca ağız hijyeninizi ihmal etmeniz veya tam bir temizliğe gereken zamanı ayırmamanız diş etlerinizin çekilmesine neden olabilir. Diş eti hastalığı dişlerin köklerini açığa çıkarır ve bu açığa çıkma önemli ölçüde bozulmaya işaret eder. Cerrahi veya profesyonel diş temizliği en iyi tedavi seçenekleridir.
6. Ağız yaraları
Ağzınızdaki yaralar ve tuhaf lekeler, beyaz veya sarımsı aft gibi iyi huylu bir durumun göstergesi olabilir. Ancak dişçiye gitmediğiniz sürece bunu bilmenin yolu yoktur. Yeni lezyonları, lekeleri veya yumruları hemen diş hekiminizle kontrol edin. Bunlar ağızdaki mantar enfeksiyonunun veya daha ciddi bir durumun sonucu olabilir .
7. Hassasiyet
Soğuk bir şey yedikten sonra ağzınızda keskin bir ağrı oluyor mu? Bu diş hassasiyetinizin olduğunu gösterir. Bu rahatsızlık bazı kişiler tarafından sıcak yiyecek tüketildiğinde de hissedilir. Bu oldukça yaygındır ve sıklıkla bunu görmezden geliriz. Ancak altta yatan bir ağız enfeksiyonunun işareti olabilir.
8. Çene ağrısı
Çene ağrısının nedeni, gün içerisinde bilinçli veya bilinçsiz olarak gerçekleştirdiğiniz diş gıcırdatma veya diş sıkma olabilir. Bazen insanlar uyku sırasında bunu yaparlar ki buna Uyku Bruksizm‘i denir. Bunun nedeni kaygı, endişe veya başka bir şey olabilir. Gıcırdatma ve diş sıkma sorununa derhal müdahale edilmezse, diş hasarına ve ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
Ağız Hijyeni Neden Önemlidir?
İyi ağız diş sağlığı ve ağız hijyeni, genel sağlıkla ilgilidir. Çürükler ve diş eti hastalıkları düzgün çiğneme ve konuşma yeteneğinizi etkileyebilir ve rahatsızlık ve ağız kokusuna neden olabilir. Pek çok kişi, kötü ağız sağlığının kalp gibi ağız dışındaki alanları da derinden etkileyebileceğinin, şeker hastalığına neden olabileceğinin, hamileliği etkileyebileceğinin ve artrit gibi kronik inflamasyona neden olabileceğinin farkında değildir .
Colgate tarafından yapılan araştırmalar, diş eti hastalığı bakterilerinin kalbinize taşınabileceğini ve kalp hastalığına, arterlerin tıkanmasına veya felce neden olabileceğini öne sürüyor. Bir diş eti enfeksiyonu olan periodontitis, hamile kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı ile ilişkilendirilmiştir. Diyabet vücudun enfeksiyona karşı direncini azaltır, diş etlerini hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirir ve potansiyel olarak kan şekeri düzeylerini etkiler. Şiddetli ağız yaraları da HIV hastalarında tipiktir .
İyi diş hijyeni önemlidir çünkü ağız hastalıklarının ve diş bozukluklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Bildiğimiz gibi önleme her zaman tedavi etmekten daha iyidir.
Hangi Koşullar Ağız Sağlığıyla İlişkilendirilebilir?
Ağız sağlığı; ağız, diş ve diş etlerinin sağlığından çok daha fazlasını kapsar. Ağız vücudun birincil giriş noktası olduğundan, kötü ağız sağlığı tüm vücuda zarar verebilir. Diş ağrısı, kanayan diş etleri ve ağız kokusu kötü ağız sağlığının belirtileridir. Ağızdaki bakteriler hızla dolaşıma girerek enfeksiyona ve iltihaba neden olabilirler. Vücudun genel sağlığına yönelik ciddi risklerden kaçınmak için, uygun ağız hijyeni uygulamak ve düzenli olarak diş hekiminize görünmek çok önemlidir.
İşte kötü ağız hijyeninin neden olduğu en yaygın ve önemli sağlık sorunlarından bazıları:
1. Endokardit
Kalp odalarınızın veya kapakçıklarınızın (endokardiyum) iç katmanındaki bu enfeksiyon genellikle vücudunuzun başka bir kısmından (örneğin ağzınız) gelen bakteri veya diğer mikropların dolaşımda hareket etmesi ve kalbinizin belirli yerlerine bağlanmasıyla meydana gelir.
2. Kardiyovasküler hastalık
Bağlantı tam olarak anlaşılmasa da, bazı kanıtlar ağızdaki bakterilerin neden olduğu iltihaplanma ve enfeksiyonların kalp hastalığı, tıkalı arterler ve felçle bağlantılı olabileceğini gösteriyor .
3. Hamilelik ve doğum komplikasyonları
Hamilelik sırasında vücuttaki hormonal değişiklikler, bir kadının ağız enfeksiyonlarına yakalanmasını çok daha kolay hale getirebilir. Annenin vücudundaki herhangi bir enfeksiyon, hamileliği boyunca komplikasyon yaşama olasılığını artırır.
Bebeklerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı, periodontit ve diş eti iltihabı gibi annenin ağız sağlığı sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Diş eti hastalığı anneyi ve bebeği önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakır.
4. Zatürre
Kötü ağız sağlığının solunum sistemi üzerinde etkisi olabilir. Ağızdaki hastalıklı dişlerden ve şişmiş diş etlerinden gelen bakteriler akciğerlere solunabilir veya dolaşım yoluyla bulaşabilir.
Ağızdaki bakteriler akciğerlere ulaşarak zatürreye ve diğer solunum sorunlarına neden olabilir.
5. Diyabet
Diyabetli kişiler sadece periodontal hastalığa katkıda bulunan enfekte diş etleri gibi enfeksiyonlara yatkın olmakla kalmaz, aynı zamanda periodontal hastalık da diyabetin yönetilmesini daha zor hale getirebilir.
Diş eti hastalığı kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olarak semptomları şiddetlendirebilir. Diyabetli kişilerin sorunlardan kaçınmak için uygun ağız sağlığını korumaları çok önemlidir. Kötü ağız sağlığının diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir çünkü diş eti hastalığı normalden daha yüksek kan şekeri seviyelerine neden olabilir.
6. HIV/AIDS
Ağrılı mukozal yaralar gibi ağız sorunları HIV/AIDS hastalarında sık görülür.
7. Osteoporoz
Bu kemik zayıflaması durumu diş kaybı ve periodontal kemik kaybıyla bağlantılıdır. Bazı osteoporoz ilaçları çene kemiği kaybına neden olma konusunda küçük bir risk taşır.
8. Alzheimer hastalığı
Alzheimer hastalığı ilerledikçe ağız sağlığı da ilerlemektedir.
Dişlerinizi Sağlıklı Tutmanın Yolları
1. Yatmadan önce dişlerinizi fırçalayın
Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamanın genellikle tavsiye edilmesi şaşırtıcı olmamalıdır. Yatmadan önce fırçalamak, gün boyunca biriken bakteri ve plakları temizler.
2. Düzgün fırçalayın
Dişlerinizi nasıl fırçaladığınız da aynı derecede önemlidir; Aslında dişlerinizi kötü bir şekilde fırçalamak neredeyse hiç fırçalamamak kadar berbattır.
Plakayı çıkarmak için acele etmeyin ve diş fırçanızla yumuşak, dairesel hareketler yapın. Çıkarılmayan plak sertleşebilir ve diş taşı ve diş eti iltihabına (erken diş eti hastalığı) neden olabilir.
3. Dilinizi ihmal etmeyin
Plak dilinizde de birikebilir ve bu sadece ağız kokusuna neden olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer ağız sağlığı sorunlarına da yol açabilir. Dişlerinizi fırçalarken dilinizi iyice temizlediğinizden emin olun.
4. Florürlü diş macunu kullanın
Diş macunu konusunda beyazlatma gücü ve tadı dışında dikkate alınması gereken faktörler vardır. Seçtiğinizin florür içerdiğinden emin olun.
Bazıları florürün sağlığın diğer yönleri üzerindeki etkilerinden endişe duysa da, bu element ağız sağlığının önemli bir bileşeni olmaya devam etmektedir. Bunun nedeni florürün güçlü çürük önleyici özelliklerinden kaynaklanmaktadır ve çürümeye neden olan mikroorganizmalarla savaşarak ve dişleriniz için koruyucu bir bariyer görevi görerek çalışır.
5. Diş ipi kullanımına diş fırçalama kadar önem verin
Her gün dişlerini fırçalayan birçok insan diş ipi kullanmaz. Diş ipi kullanmak, dişlerinizin arasındaki yiyecek parçacıklarını ortadan kaldırmaktan çok daha fazlası için faydalıdır; diş etlerini uyarır, plağı azaltır ve bölgedeki iltihabı azaltır.
Günde bir kez diş ipi kullanmak genellikle yeterlidir.
6. Diş ipi kullanma zorluklarının sizi durdurmasına izin vermeyin
Diş ipi kullanmak özellikle küçük çocuklar ve artritli yaşlı yetişkinler için zorlayıcı olabilir. Vazgeçmek yerine, dişlerinizi diş ipi ile temizlemenize yardımcı olacak ekipmanı arayın. Eczaneden alacağınız önceden paketlenmiş diş ipleri yardımcı olabilir.
7. Gargara kullanmayı düşünün
Gargara, ağzınızdaki asit miktarını azalttığı, ağızda ve diş eti çevresinde fırçalanması zor yerleri temizlediği ve dişleri yeniden mineralize ettiği için rejiminizin önemli bir parçasıdır.
8. Daha fazla su için
Su, diş sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlık açısından en sağlıklı içecektir. Genellikle her yemekten sonra su içmek en iyisidir. Fırçalama, yapışkan ve asitli yiyecek ve içeceklerin bazı zararlı etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
9. Çıtır meyve ve sebze yiyin
Hazır yemekler kullanışlıdır ancak dişlerinize zarar verebilir. Taze, gevrek sebzeler daha fazla lif içerir ve dişleriniz için en sağlıklı seçimdir. Çocuklar için, duygusal olarak üretilen gıdalardan kaçının, eşyaları küçük parçalara ayırmayı bırakın ve çenelerini kullanmalarına izin verin.
10. Şekerli ve asitli gıdaları sınırlayın
Şeker en sonunda ağızda asite dönüşerek diş minesini yok edebilir ve bu asitler çürüklere neden olur. Asitli yemekler, içecekler ve kahvenin tümü diş minesini tahrip etme potansiyeline sahiptir. Bu tür yiyeceklerden tamamen kaçınmanıza gerek olmasa da bilgi sahibi olmanın hiçbir zararı yoktur.
11. Yılda en az iki kez diş hekiminizi ziyaret edin
Genel ağız sağlığınız için kritik olan günlük uygulamalarınız. En titiz diş fırçaları ve diş ipi kullananların bile düzenli olarak diş hekimine gitmesi gerekir ve diş hekiminizin de yılda en az iki kez temizlik ve muayene yapması gerekir.
Diş hekimi yalnızca diş taşlarını temizleyip çürükleri kontrol etmekle kalmaz, aynı zamanda olası sorunları tespit edebilir ve tedavi seçenekleri önerebilir.
12. Sigara içmeyin
Sigara içmek dişlerinizin rengini bozabilir ve ağız kokusuna neden olabilir. Sigara içmek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir ancak aynı zamanda diş eti hastalığı riskinizi de önemli ölçüde artırır.
Ağız Hijyeni Rutininizi Artıracak İpuçları
1. Fırçalamadan önce bekleyin
Güne genellikle bir bardak portakal suyuyla mı başlarsınız? Eğer öyleyse, dişlerinizi temizlemeden önce birkaç dakika beklemelisiniz.
PH değeri düşük asitli yiyecek ve içecekler diş minesini anlık olarak zayıflatır. Johnson & Johnson Consumer Inc. araştırmasına göre, fırçalamayı hızlı bir şekilde takip etmek, diş minesinin bir kısmını kaldırabilir ve dişlerinizi zamanla çürümeye daha yatkın hale getirebilir.
Narenciye ve meyve suları, domates, kola veya alkol tükettikten sonra bir süre dişlerinizi fırçalamak en iyi seçenektir. Bir araştırmaya göre dişlerini temizlemek için soda içtikten sonra 30 ila 60 dakika bekleyen katılımcılarda, daha erken fırçalayanlara göre daha fazla küçük hasar görüldü.
2. Yumuşak kıllı bir fırçaya geçin
Muhtemelen diş fırçanızı her iki ila üç ayda bir (veya kıllar yıpranmışsa daha erken) değiştirmeniz gerektiğinin farkındasınızdır, ancak sert bir fırça kullanıyorsanız muhtemelen hemen değiştirin. Orta ve sert kıllara sahip fırçalar iyi hissettirebilir ancak zamanla oldukça aşındırıcı ve yıkıcı olabilirler.
3. Sırtınızı fırçalayarak başlayın
Bu sağlıklı uygulama, ulaşılması zor bölgeleri daha iyi temizlemeniz anlamına gelebilir; bu çok önemlidir çünkü azı dişlerinizdeki köşeler ve köşeler onları diş eti hastalıklarına ve çürüklere daha yatkın hale getirir.
Diş fırçalama rutininize ağzınızın arkasından başlamak (en azından ara sıra), ağzınızın arkasına ihtiyaç duyduğu ilgiyi vermek için mükemmel bir yöntemdir.
4. Rutininize gargara ve sakız ekleyin
Günde iki kez fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın yeterli olduğunu düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, antimikrobiyal bir gargara ile gargara yapmak daha fazla ağız bakterisini yok edecek ve plakla mücadeleye yardımcı olacaktır. Günde iki kez dişlerinizi fırçaladıktan ve diş ipi kullandıktan sonra 30 saniye boyunca kuvvetlice çalkalayın.
Bir diğer öneri ise sakız çiğnemek. Şekersiz sakız, ağzınızdaki mikropların azalmasına yardımcı olabilir ve dişleri, diş minesinin yenilenmesine yardımcı olan kalsiyum ve fosfat iyonlarıyla yıkayan tükürük akışını hızlandırabilir.
5. Çok sık fırçalamayın
Eskiden her yemekten sonra dişlerin fırçalanması tavsiye edilirken artık önerilmemektedir. Dişlerinizi çok sık fırçalamak diş etlerinize ve diş minenize zarar verebileceğinden günde iki kez fırçalamak yeterlidir.
6. Şekerli içecekleri sınırlayın
Şekerli içecek tüketiminizi sınırlamak ağız sağlığınıza fayda sağlar. Bu içeceklerdeki şeker dişlerinize yapışır ve ağız boşluğunda mikropların büyümesini teşvik eder.
7. Diş beyazlatıcı yiyecekler yiyin
Bazı gıdalar dişlerinizin görünümünü ve parlaklığını gerçekten iyileştirebilir.
Kereviz , salatalık, elma, armut, havuç ve marul gibi lif açısından zengin besinler, diş yüzeylerinin temizlenmesine ve diş ile diş eti arasında biriken plakların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.
8. Diş fırçası tutucunuzu yıkayın
Diş fırçası tutucunuzu en son ne zaman temizlediniz?
Evet! Fırçalarınızı temiz bir ortamda saklamanız çok önemlidir.
Fırçalarınızın üzerinde kir veya mikrop birikmesini önlemek için diş fırçası tutucusunu düzenli olarak temizlemeye özen gösterin. Banyonuz daha fazla mikrop içerebileceğinden diş fırçalarınızı dışarıda saklamanız en iyisidir.
Özet
Kötü ağız ve diş sağlığı, özgüveninizi, iletişimi ve beslenmeyi etkileyebilir ve aynı zamanda konforunuzu ve genel yaşam kalitenizi de etkileyebilir. Pek çok diş ve ağız rahatsızlığı önceden haber vermeden ortaya çıkar ve kontrol ve muayene için düzenli olarak diş hekimine gitmek, sorunu daha da kötüleşmeden tespit etmek için en iyi yaklaşımdır.
Sonuçta uzun vadeli başarınız çabalarınızla belirlenir. Her zaman her çürükten kaçınamasanız da, düzenli olarak iyi ağız hijyeni sağlayarak ciddi diş eti hastalığı ve diş kaybı riskinizi azaltabilirsiniz.
1. Muayene ve temizlik için diş hekimimi ne sıklıkla ziyaret etmeliyim?
Genel kural, her altı ayda bir diş hekimini görmeniz gerektiğidir. Araştırmalara göre herhangi bir sorunu olmayanlar yılda bir kez ziyaret edebilirken, diş sorunu olanların ise 3-4 ayda bir gitmesi gerekiyor.
2. Ağız hijyeninin altın kuralı nedir?
İşte ağız hijyeni için birkaç altın kural:
1) Florür açısından zengin diş macunu kullanarak dişlerinizi dikkatli bir şekilde fırçalayın.
2) Her iki ila üç ayda bir diş fırçanızı değiştirin
3) Sert kıllar yerine yumuşak veya orta kıllar kullanın
4) Her diş boşluğunu iyice diş ipi ile temizleyin ve kalan görünür parçacıkları temizleyin.
3. Dişlerimi doğal yollarla nasıl güçlendirebilirim?
Kalsiyum, diş minesinin oluşmasına yardımcı olduğundan sağlıklı dişler için gereklidir. Süt ürünlerinin kalsiyum açısından yüksek olduğunu biliyor olabilirsiniz, ancak yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve kuruyemişler de öyle.
4. Hangi vitamin dişlere iyi gelir?
Diş ve diş eti sağlığı için en gerekli beş vitamin şunlardır:
1 · Kalsiyum
2 · Fosfor
3 · D Vitamini
4 · C Vitamini
5 · A Vitamini
5. Diş eti çekilmesi için hangi vitaminleri almalıyım?
B vitamini eksikliği diş etlerinin çekilmesine, mukoza zarında hassasiyete ve diş ağrılarına neden olabilir. B vitamini ağız sağlığını iyileştirir, kanser yaralarını önler ve dil iltihabını azaltır. Balık, et, tavuk, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, baklagiller ve mantarların hepsi mükemmel B vitamini kaynaklarıdır.
6. Süt dişleriniz için iyi midir?
Evet, süt, dişleri güçlü tutmak için gerekli olan kalsiyum ve fosfor ile dişleri asit çürümesinden koruyan kazein proteini içerir.
7. Diş çürümesinin dört nedeni nedir?
Diş çürümesinin dört nedeni şunlardır:
1 · Kötü ağız hijyeni: Ağız hijyeni sorunları diş çürümesinin önde gelen nedenlerinden biridir.
2 · Kötü beslenme alışkanlıkları:. Yapışkan veya asitli yiyecek ve içeceklerden oluşan bir diyet tüketen hastalar, dişlerini çürüme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
3 · Dişin yeri
4 · Midedeki asitler
8. Çekilmiş diş etlerine nasıl masaj yaparsınız?
Dişlerinizin hemen arkasındaki diş etlerinize işaret parmağınızla masaj yapabilirsiniz. Hafif bir baskı uygulayın ve dairesel hareketlerle masaj yapmaya başlayın. Bir miktar ağrı ve baskı hissetmeniz normaldir ancak ağrınız varsa derhal durun ve bir dişçiye gidin.
9. Ağız bakımının beş doğru adımı nedir?
İşte en iyi beş ağız hijyeni adımı.
Adım 1 : Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın.
Adım 2 : Dişlerinizi florürlü diş macunuyla fırçalayın
Adım 3 : Fırçaladıktan sonra diş ipi kullanın
Adım 4 : Durulama veya gargara kullanmaya başlayın
Adım 5 : Diş fırçanızı daha sık değiştirin
Referanslar:
- Çocuklarda Ağız Hijyeni: Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı
- https://scholar.google.com/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
