Çocukta Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Çocukta kulak enfeksiyonu (otit), küçük çocukların doktora başvurmasının önemli bir nedenidir. Yaygın olmasına rağmen, tedavi edilmelidir. Kronik kulak enfeksiyonları çocukların konuşmayı öğrenmesi gereken işitmeyi azaltabilir. Şiddetli vakalarda, kulağın tekrarlayan enfeksiyonları (rekürren otitis) konuşma gelişimini geciktirebilir ve işitme kaybına yol açabilir.

Çocuğunuzun kulağında kronik enfeksiyon olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza kontrol ettirin. Zaman ve uygun bakım göz önüne alındığında, kronik enfeksiyonlar tedavi edilmelidir.

Çocukta kulak enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

  1. Kulakta ağrı
  2. Kulakta dolgunluk duygusu
  3. Boğuk işitme
  4. Ateş

Küçük çocuklarda ayrıca:

  1. Mide bulantısı
  2. Kusma
  3. İshal
  4. Ağrısını söyleyemeyecek kadar küçük bebekler kulaklarını ovalayabilir veya çekebilir, ağlayabilir ve sinirli olabilir veya uyuyamaz.

Kulak enfeksiyonunun nedenleri nelerdir?

Enfeksiyonlara bakteri ve virüsler neden olur (bakteri ve virüsler mikrop türüdür). Çoğu zaman, enfeksiyon çocuk bu mikroplardan biri nedeniyle soğuk alması veya öksürmesi sonrasında başlar. Mikrop, orta kulağı boğazın tepesine bağlayan kanal olan Östaki borusundan orta kulağa geçer. Orta kulak enfeksiyonları (otitis media) dokunun iltihaplanmasına neden olur. Kulağın zarı şişebilir, şişebilir ve kırmızıya dönerek ağrı ve işitme sorunlarına yol açabilir. Zarın arkasında sıvı birikebilir.

Çocukta kulak enfeksiyonu tedavisi

Otitiniz hafifse, doktorunuz kendi kendine gidip gitmediğini görmek için bekleyebilir. Tedaviye ihtiyaç duyulduğunda, bir tür ilaç olan antibiyotikler verilebilir. Antibiyotikler enfeksiyona neden olan bakterileri öldürür ve ağızdan hap veya sıvı olarak alınır. Çoğu tedavi, verilen ilaca bağlı olarak çocuğun her gün antibiyotiği yedi ila 10 gün boyunca almasını gerektirir.

Ağrı giderilse bile çocuğunuza ilaç vermeye devam edin. İlaç kesilirse enfeksiyon geri gelebilir. Başka bir muayene için çocuğunuzu geri getirmeniz istenebilir. Bu takip ziyareti, semptomlar ortadan kalkmış olsa bile enfeksiyonun geçmiş olduğundan emin olmak içindir.

Çocuğum ne kadar çabuk daha iyi hisseder?

Çocuğunuz tedavi başladıktan birkaç gün sonra kendini daha iyi hissetmeye başlamalıdır. Çocuğunuza ilaç vermek için doktorunuzun talimatlarını dikkatle izleyin.

Orta kulak sıvısı nedir?

Orta kulakta sıvı, zarının arkasındaki sıvının birikmesidir. Kulaktaki enfeksiyon veya kendi başına ortaya çıkabilir. Orta kulağın sıvısı ağrıya neden olmayabilir ve her iki kulakta işitmeyi aynı anda azaltabilir veya bozabilir.

Tedavi önemlidir, çünkü uzun süreli ortakulak sıvısı, konuşma gelişiminde gecikmeye neden olabilir. Orta kulak sıvısı üç ay içinde kendi kendine kaybolmazsa, bir antibiyotik kürü verilebilir.

Neden bazı çocukların kulaklarına tüp takmaları gerekir?

Genellikle, kronik kulak enfeksiyonları ve orta kulaktaki sıvı antibiyotiklerle veya kendi başına temizlenir. Bununla birlikte, bazen, kulak düzgün bir şekilde boşalmaz ve enfeksiyon geçtikten sonra bile zarın arkasında sıvı birikir.

Doktorunuz, sıvının boşalmasına ve orta kulağa hava girmesine izin vermek için zarına küçük tüpler yerleştirir. Tüpleri yerleştirmeden önce, doktorunuz sıvının kendi kendine tahliye olup olmadığını görmek için birkaç ay beklemelidir.

Başka bir antibiyotik turu ve işitme testi istenebilir. Tüpler sadece durum dört ila altı aydan fazla sürüyorsa ve çocuğunuzda işitme sorunları varsa önerilir.

Çocuğum her zaman kulak enfeksiyonu geçirir mi?

Çoğu çocukta altı yaşına kadar kulaktaki enfeksiyonu devam eder. Kronik kulak enfeksiyonları küçük çocuklarda daha yaygındır, çünkü Östaki tüpleri daha kısa ve daha yataydır. Bu şekil sıvının zarın arkasında toplanmasını teşvik eder.

Çocuğumu kulak enfeksiyonlarından nasıl koruyabilirim?

Çocuğunuzun kulak iltihabı riskini azaltmanın bazı yolları şunlardır:

  1. Çocuklarınızın etrafında sigara içmeyin. Çalışmalar, dumanın bir çocuğu kulakta enfeksiyonu geliştirme olasılığını iki ila üç kat daha fazla hale getirebileceğini göstermektedir.
  2. Bebeğinizi emzirin. Biberon yerine emzirilen bebeklerin kulakta enfeksiyonu geçirme olasılığı daha düşüktür.
  3. Biberonla besliyorsanız, bebeğinizi oturma pozisyonunda tutun. Bir çocuk uzanmış bir şişeyi emdiğinde, sütün orta kulağa akması daha olasıdır.
  4. Alerjileri izleyin. Alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan mukus Östaki borusunu bloke edebilir ve kulaktaki enfeksiyonları daha muhtemel hale getirebilir.
  5. Soğuk algınlığını önleyin. Soğuk algınlığını önlemek, kulaktaki problemlerinin sayısını azaltabilir.

 

Referanslar:

  1. Patient education: Ear infections (otitis media) in children (Beyond the Basics)
  2. Otitis Media: Diagnosis and Treatment
  3. Çocuklarda İşitme Kaybı Belirtileri Tedavisi
Çocukta Kulak Enfeksiyonu Belirtileri
Çocukta Kulak Enfeksiyonu Belirtileri
Sosyal medyada paylaş!