Tam diş temizliği nedir?

Diş temizliği, sağlıklı diş ve diş etlerini korumanın anahtarıdır . İşlem sırasında, diş hekimi veya diş hijyenisti diş yüzeylerinizden bakteri, plak ve tartar oluşumunu temizleyecektir . Aynı ziyaret sırasında diş dolgusu ve florür tedavileri gibi başka koruyucu hizmetleri de gerçekleştirebilirler.

Diş korkularınız veya endişeleriniz varsa diş hekiminizle konuşun. Birçok sağlayıcı , ziyaretiniz sırasında rahat ve rahat kalmanıza yardımcı olmak için sedasyonlu diş hekimliği seçenekleri sunar .

Diş temizliği türleri

İhtiyaçlarınıza göre farklı diş temizliği türleri vardır. Ancak hepsinin nihai amacı aynı: zararlı bakterileri ortadan kaldırmak ve diş sorunları riskinizi azaltmak.

  • Profilaksi. Bu, genel olarak sağlıklı diş ve diş etlerine sahip kişiler için rutin, önleyici bir temizliktir. En yaygın türüdür. Bu makale öncelikle profilaksiye odaklanmaktadır.
  • Brüt debridman. Bir yıldan fazla bir süredir dişçiye gitmeyen veya yoğun plak birikimi olan kişiler büyük bir debridmandan yararlanabilirler. Tipik bir profilaksiye benzer, ancak daha uzun sürebilir. Debridmanın asıl amacı, diş temizliği öncesinde teşhis edilemeyen herhangi bir sorunun olup olmadığını belirlemektir.
  • Ölçeklendirme ve kök planlaması . Derin diş temizliği olarak da bilinen diş taşı temizliği ve kök düzeltme, diş eti çizginizin derinliklerine ulaşarak diş köklerinizin etrafındaki bakterileri ve sertleşmiş diş taşlarını (diş taşı) temizler. Diş hekimleri bu prosedürü hafif ila orta dereceli periodontit (diş eti hastalığı) hastaları için saklar. Diş taşı temizliği ve kök düzeltmesi yapılan kişilere işlem sırasında diş etlerinin uyuşturulması için lokal anestezi yapılır.

Diş temizliğini ne sıklıkla yaptırmalısınız?

Amerikan Diş Hekimleri Birliği’ne göre insanlar, diş hekimlerinin önerdiği aralıklarla planlamalıdır. Birçok insan için bu her altı ayda bir olacaktır. Ancak bu, benzersiz ağız sağlığı ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişebilir.

Temizlik neleri içerir?

Diş temizliği her zaman dişlerinizi ölçeklendirmeyi ve cilalamayı içerir. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak diş hekiminiz veya hijyenistiniz başka teşhis ve önleyici tedaviler de önerebilir.

Temizlik sırasında yaygın olarak uygulanan tedaviler şunlardır:

Ölçeklendirme

Bu adım sırasında diş hekiminiz veya hijyenistiniz diş yüzeylerinizden plak ve tartarı çıkarmak için tartar adı verilen el aletlerini kullanacaktır. Bazı durumlarda titreşen ve su jeti püskürten ultrasonik ölçekleyici de kullanabilirler. Bu adım sırasında sürtünme sesleri duyabilirsiniz, ancak canınız yanmayacaktır.

Parlatma

Diş hekiminiz veya hijyenistiniz dişlerinizi yumuşak bir lastik kap ve özel bir macun veya pomza kullanarak parlatacaktır. Bu, diş yüzeylerindeki biyofilmi ortadan kaldırır ve diş minesine zarar vermeden plak oluşumunu azaltır.

Önleyici tedaviler

Ağız sağlığı ihtiyaçlarınıza bağlı olarak diş hekiminiz veya hijyenistiniz, diş dolgusu veya florür tedavileri gibi diğer koruyucu hizmetleri önerebilir. Derin oluklara veya yarıklara sahip arka dişleriniz (küçük azı dişleri veya azı dişleri) varsa, diş dolguları bu bölgeleri zararlı, çürüğe neden olan bakterilerden korumaya yardımcı olabilir. Florür tedavileri emayenizi güçlendirmeye ve çürük riskinizi azaltmaya yardımcı olur. Hem çocuklar hem de yetişkinler dolgu macunlarından ve florür tedavilerinden yararlanabilir. Bu önleyici tedavilerin sizin için uygun olup olmadığını diş hekiminize sorun.

Diş röntgenleri

Çoğu insanın her altı ila 36 ayda bir yeni diş röntgenine ihtiyacı vardır. Ancak düzenli takip gerektiren bir sorununuz varsa daha sık röntgene ihtiyacınız olabilir. Diş hastalıklarının teşhis ve tedavisi için rutin röntgenler önemlidir.

Tedavi önerileri

Diş hekiminiz, temizlik sırasında çürükler veya diş eti hastalıkları gibi endişe verici herhangi bir şey bulursa, tedavi seçeneklerinizi sizinle ayrıntılı olarak görüşeceklerdir.

Diş temizliği ne kadar sürer?

Ortalama olarak rutin diş temizliği 30 dakika ile bir saat arasında sürer. Debridman veya diş taşı temizliği ve kök düzeltme işlemi yapıyorsanız bu daha uzun sürebilir.

Düzenli diş temizliğinin avantajları nelerdir?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi avantaj sunar:

  • Çürükler ve diş eti hastalıkları gibi ciddi ağız sağlığı sorunları riskinin azalması .
  • Tüm vücut sağlığının iyileştirilmesi. Yıllardır sağlık hizmeti sağlayıcıları ağız sağlığı ile tüm vücut sağlığı arasındaki bağlantıyı fark etti. Rutin diş temizliği kalp hastalığı , felç ve demans riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir .
  • Kötü nefesin önlenmesi. Sertleşmiş plak ve tartar ağız kokusuna neden olabilir . Rutin temizlik, diş yüzeylerinizden zararlı mikropları (hastalığa neden olan mikroorganizmalar) temizleyerek ağız kokusundan uzak durmanıza yardımcı olabilir.
  • Azaltılmış maliyet. Diş temizliği gibi önleyici diş bakımı, sorunları başlamadan durdurmaya yardımcı olur. Bu, uzun vadede size çok fazla zaman, endişe ve para kazandırabilir.

Rutin diş temizliğinin riskleri veya komplikasyonları nelerdir?

Diş temizliği güvenli ve etkilidir. Herhangi bir risk veya komplikasyon olmasa da diş hassasiyeti veya diş eti ağrısı gibi bazı geçici yan etkilerle karşılaşabilirsiniz.

Rahatsızlığı gidermek için asetaminofen , naproksen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici alın . Hassasiyet birkaç gün içinde kaybolmalıdır.

Diş temizliği buna değer mi?

Diş temizliği ağız sağlığının gerekli bir parçasıdır. Önleyici tedaviler dolgu , kuron veya köprü gibi onarıcı tedavilere göre çok daha ekonomiktir . Yaygın ağız sağlığı sorunlarına ilişkin riskinizi azaltır. Bu, aslında genel olarak paradan tasarruf etmenize yardımcı olabilecekleri anlamına gelir.

Diş hekimimi ne zaman görmeliyim?

Rutin temizliklerinizi en az altı ayda bir diş hekiminiz veya hijyenistinizle birlikte planlamanız gerekir. Yılda iki kez yapılan temizliğin sizin için uygun olup olmadığını diş hekiminize sorun. Çürüklere veya diş eti hastalığına yatkınsanız sizi daha sık görmek isteyebilirler.

Rutin diş temizliğine ek olarak, diş ağrısı , diş eti kanaması, sallanan dişler veya diğer sorunlar gibi yeni veya endişe verici belirtiler geliştirirseniz diş hekiminizle konuşmayı unutmayın . Tedaviye ne kadar erken başlarsanız, kalıcı ve iyileştirilmiş ağız sağlığına sahip olma şansınız o kadar artar.

Kimin daha sık diş temizliğine ihtiyacı var?

Yılda iki kez yapılan randevular çoğu insan için iyi sonuç verir.

Ancak aşağıdaki durumlarda daha sık diş temizliğine ihtiyacınız olabilir:

  • Diş eti hastalığı
  • Plak birikmesi veya çürük geçmişi olan aile üyeleri .
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi .
  • Başka hastalıklar veya çok fazla stres yaşıyorsanız. (Bazı durumlar ağzınızda değişikliklere neden olabilir.)

Diş hekiminize dişlerinizi ne sıklıkla temizlemeniz gerektiğini sorun.

Dişlerinizi temizletmek neden önemlidir?

Ağız sağlığınızı en iyi şekilde korumak için çok önemlidir. Diş temizliği, tek başına fırçalama ve diş ipi kullanımıyla temizleyemeyeceğiniz kalıntı, plak, tartar ve biyofilmden (ince bir bakteri tabakası) kurtulur.

Arabanızı yıkamayı düşünün. Arabanıza su hortumuyla su püskürtmek, büyük miktardaki kir ve kalıntılardan kurtulur. Ancak parmağınızı kapının üzerinde gezdirirseniz, geride kalan ince bir kir tabakasını yine de fark edeceksiniz. Bu ince kir tabakasından ancak bir sünger ve biraz dirsek yağı kullanırsanız kurtulabilirsiniz. Evde fırçalamak ve diş ipi kullanmak, arabanıza su püskürtmek gibidir. Profesyonel temizlik geride kalanlarla ilgilenir. Optimum ağız sağlığı için evde iyi ağız hijyeni ve profesyonel diş temizliği kombinasyonuna ihtiyacınız vardır.

Referanslar:

  1. Diş Temizliği
  2. https://www.healthline.com/health/dental-oral-health/what-happens-during-a-tooth-cleaning
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11187-dental-check-up
  4. https://www.healthdirect.gov.au/teeth-cleaning