Periodontal Hastalık (Diş Eti Hastalığı)
Periodontal hastalık nedir?
Diş eti hastalığı olarak da adlandırılan periodontal hastalık, dişlerinizi destekleyen dokuların iltihaplanması ve enfeksiyonunu ifade eder . Kötü ağız hijyeni diş eti hastalıklarına neden olabilir. Ancak bazı insanlar, uygun şekilde fırçalama ve diş ipi kullanmalarına rağmen bu duruma diğerlerine göre daha yatkındır.
Periodontal hastalık ne kadar yaygındır?
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinlerin neredeyse yarısında bir tür diş eti hastalığı vardır. Diş kaybının önde gelen nedenidir.
Periodontal hastalığın belirtileri nelerdir?
Periodontal hastalık belirtileri şunları içerebilir:
- Kırmızımsı veya morumsu diş etleri.
- Kanama.
- Ağrı.
- Ağız kokusu ( ağız kokusu ).
- Hoş olmayan tat.
- Çiğneme sırasında ağrı.
- Diş eti çekilmesi (dişlerinizden uzaklaşan diş etleri).
- Gevşek dişler.
- Dişlerinizin birbirine uyma biçiminde bir değişiklik.
Periodontal hastalık aşamaları
Sağlıklı diş etleri dokunulduğunda sıkıdır. Kanama veya şişme yapmazlar. Ancak periodontal hastalık diş etlerinin renginin değişmesine (kırmızımsı veya morumsu), şişmesine ve kanamasına neden olabilir . Tedavi edilmediği takdirde diş eti hastalığı altta yatan çene kemiğinizin tahrip olmasına ve olası diş kaybına neden olabilir.
Dişlerinizin etrafındaki dokuların parçalanması yavaş yavaş gerçekleşir. Aslında çoğu insan diş eti hastalığının özellikle erken evrelerinde ağrı yaşamaz. Bu nedenle uyarı işaretlerini bilmek önemlidir.
Diş eti hastalığının dört aşaması vardır:
- Diş eti iltihabı . Bu diş eti hastalığının en erken aşamasıdır. Dişlerinizi fırçaladığınızda veya diş ipi kullandığınızda kanayabilecek kırmızı, şiş diş etleriyle başlar. Bu aşamada kemik kaybı yoktur. Sonuç olarak diş eti iltihabı uygun tedavi ile tamamen geri döndürülebilir.
- Hafif periodontit . Bakteriler diş etlerinizin altına sızarak destek kemiğini etkilemiştir. Diş etleriniz dişlerinizden çekilerek etraflarında cepler oluşabilir. Diş fırçanızın ve diş ipinizin ulaşamayacağı bu ceplerde plak ve bakteriler saklanmayı sever.
- Orta derecede periodontit . Tedavi edilmediği takdirde bakteriler dişlerinizi yerinde tutan bağları , yumuşak dokuları ve kemiği aşındırmaya başlar . Diş eti çizginizin çevresinde ağız kokusu ve irin (enfeksiyon) fark edebilirsiniz. Bazı insanlar bu aşamada ağrı geliştirir.
- İleri periodontitis . Periodontal hastalık kötüleştikçe kemik kaybı devam eder. Bu, dişlerinizin gevşemesine ve sonunda düşmesine neden olabilir.
Yeterince erken tedavi edildiğinde diş eti hastalığı geri döndürülebilir. Ancak enfeksiyon nedeniyle dişlerinizin etrafındaki kemiği zaten kaybettiyseniz hastalık geri döndürülemeyecek kadar ilerlemiş demektir. Ancak uygun tedavi ve tutarlı, özenli ağız hijyeni ile bu durumu yönetebilirsiniz.
Periodontal hastalığa ne sebep olur?
Diş plağının birikmesi periodontal hastalığın 1 numaralı nedenidir. Plak, diş etlerinizi enfekte etme potansiyeline sahip birçok farklı türde bakteri içerir. Bu nedenle ağız hijyeniniz kötüyse diş eti hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Bazı insanlarda genler, bağışıklık sisteminin bakterilere tepki verme şeklini değiştirerek diş eti hastalığında rol oynar .
Diş eti hastalığı risk faktörleri
Risk faktörü, bir hastalık veya rahatsızlığa yakalanma şansınızı artıran bir şeydir. Olası periodontal hastalık risk faktörleri şunları içerir:
- Sigara içmek veya diğer tütün kullanımı.
- Kötü ağız hijyeni .
- Diyabet .
- Lupus , skleroderma ve Crohn hastalığı dahil otoimmün hastalıklar .
- Özellikle ergenlik , hamilelik ve menopoz sırasında hormonal değişiklikler .
- Stres .
- Genetik (ebeveynlerinizde, büyükanne ve büyükbabalarınızda veya kardeşlerinizde diş eti hastalığı varsa, diş eti hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksektir).
- Kalp hastalığı
Periodontal hastalık bulaşıcı mıdır?
Diş eti hastalığına neden olan bakteriler kişiden kişiye geçebilir. Kısa gündelik temas yoluyla diş eti hastalığına yakalanamazsınız, ancak tükürük yoluyla tekrarlanan ve uzun süreli temas (öpüşmek gibi) periodontal hastalık riskinizi artırabilir.
Periodontal hastalığın komplikasyonları nelerdir?
Tedavi görmediğiniz sürece diş eti hastalığı kötüleşmeye devam ederek ağız sağlığınıza zarar verir. Diş kaybıyla sonuçlanabilecek kısır bir enfeksiyon döngüsüne yol açar.
Araştırmalar ayrıca diş eti hastalığının genel sağlığınız ve refahınız üzerinde doğrudan etkisi olduğunu kanıtladı. Diş eti hastalığı ile kalp hastalığı, felç ve diyabet gibi diğer sağlık sorunları arasında bir bağlantı vardır .
Diş hekimleri periodontal hastalıkları nasıl teşhis eder?
Diş hekimi rutin muayene sırasında diş eti hastalığınız olup olmadığını size söyleyebilir. Dişlerinizde plak oluşumunu arayacaklar ve size belirtilerinizi soracaklar. Daha ileri değerlendirme ve tedavi için sizi bir periodontiste (diş eti uzmanı) yönlendirebilirler .
Bir diş hekimi veya periodontist, periodontal sonda adı verilen bir alet kullanarak dişlerinizin etrafındaki cepleri ölçecektir. Bu onlara dişlerinizin çevresinde ne kadar kemik kaybettiğinizi söyler. Cepler ne kadar derin olursa diş eti hastalığınız o kadar şiddetli olur. Periodontistiniz ısırığınızı, dişlerinizin ne kadar gevşek olduğunu ve diş etlerinizin dişlerinizden ne kadar çekildiğini (çekildiğini) kontrol edecektir.
Ek olarak diş röntgeni çekecekler . Bu görüntülerde kemik kaybı olan alanlar ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Ayrıca kemiğinizin zaman içinde nasıl değiştiğini görmek için eski röntgen filmlerine de bakabilirler.
Periodontal hastalık tedavi edilebilir mi?
Diş eti hastalığı tedavi edilemez ancak uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir. Tedavi edemezsiniz çünkü dişlerinizin etrafındaki yapısal desteği kaybettiğinizde genellikle tamamını geri alamazsınız. Ancak periodontal tedavi enfeksiyonu azaltabilir ve kemiğinizi ve dokunuzu bir dereceye kadar yeniden inşa edebilir.
Diğer bir faktör ise genetiktir. Ağız bakterilerinin birçok farklı türü vardır. Bazı insanlar diş eti hastalığına neden olan türe sahip olmaya daha yatkındır.
Diş eti hastalığının bir aşaması tamamen geri dönüşümlüdür – diş eti iltihabı (çok erken periodontal hastalık). Diş eti iltihabını yeterince erken tespit ederseniz, düzenli diş temizliği ve özenli ağız hijyeni ile durumu tersine çevirebilirsiniz.
Periodontal hastalık nasıl tedavi edilir?
Çeşitli periodontal tedaviler mevcuttur. Sizin için doğru olan, durumunuzun ciddiyetine ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka faktöre bağlıdır:
- Sağlığın.
- İster sigara içiyor olun.
- Geçmişte ne gibi tedaviler gördünüz?
Diş temizliği ve geliştirilmiş ağız hijyeni
Çok erken periodontal hastalığı (diş eti iltihabı) olan kişiler, rutin diş temizliği ve iyileştirilmiş ağız hijyeni ile bu durumu tersine çevirebilirler. Henüz kemik kaybı olmadığı için bu konservatif yaklaşım, hastalık ilerlemeden zararlı ağız bakterilerinden kurtulur.
Doğru ağız hijyeni, günde iki ila üç kez diş fırçalamayı, her gün diş ipi kullanmayı ve düzenli muayene ve temizlik için diş hekiminizi ziyaret etmeyi içerir.
Ölçeklendirme ve kök planyalama
Ölçekleme ve kök düzeltme, rutin diş temizliğine benzer . Ancak diş etlerinizin altını daha derinlemesine temizler, diş fırçanızın ve diş ipinizin ulaşamadığı plakları ve bakterileri yok eder. Periodontistler bu tedaviyi hafif diş eti hastalığı olan kişilere önermektedir.
Bu işlem sırasında, bir diş hijyenisti dişlerinizdeki plağı temizler (ölçer) ve ardından bakterilerin yeniden yapışmasını önlemek için kök yüzeylerinizi düzleştirir (düzler). İşlem genellikle lokal anestezi kullanılarak en az iki seansta yapılır.
Cep küçültme ameliyatı
Orta ila ileri derecede diş eti hastalığı olan kişilerde cep küçültme ameliyatına ( kemik ameliyatı da denir) ihtiyaç duyulabilir . Amaç diş etinin altında hijyenistinizin ulaşamayacağı kadar derinde bulunan plak ve diş taşlarını ortadan kaldırmaktır. Bu işlem sırasında periodontist diş etlerinizde bir kesi (kesik) yapar ve bir flep oluşturur. Bu, diş etlerinizi geçici olarak diş köklerinizden geriye doğru hareket ettirmelerine olanak tanır.
Daha sonra diş köklerinizdeki plak, tartar ve bakterileri temizleyecek ve pürüzlü alanları düzelteceklerdir. İşlem tamamlandıktan sonra diş etlerinizi yeniden konumlandıracak ve kesiği dikişlerle kapatacaklar.
Periodontistler çoğu zaman cep küçültme ameliyatını kemik grefti, diş eti grefti veya yönlendirilmiş doku rejenerasyonu gibi diğer rejeneratif prosedürlerle birleştirir.
LANAP (Lazer destekli yeni bağlantı prosedürü)
Bazı periodontistler LANAP ile cep küçültme de önermektedir. Bu prosedür, elde taşınan bir lazer kullanarak periodontiti tedavi eder. Lazer, sağlıklı dokuyu sağlam bırakırken hastalıklı diş eti dokusunu hedef alır.
LANAP, geleneksel cep küçültme ameliyatına daha az invaziv bir alternatiftir. Ancak sonuçlar karışık.
Kemik grefti
Periodontistiniz diş eti hastalığından dolayı kaybettiğiniz kemiğin yerine diş kemiği grefti kullanabilir . Enfeksiyonu temizledikten sonra kemiğin aşındığı bölgelere kemik aşı malzemesi yerleştirecekler. Bu malzeme iskele veya yer tutucu görevi görerek vücudunuza zamanla kendi kemiğini yenilemesi için zaman tanır.
Diş eti aşısı
Diş eti dokusunu periodontal hastalık nedeniyle kaybettiyseniz, diş hekiminiz doku grefti olarak da adlandırılan diş eti grefti ameliyatını önerebilir . Bu prosedür açıkta kalan diş köklerini kapsar ve diş eti hattınıza kalınlık kazandırır.
Bu işlem sırasında periodontist diş eti çekilmesi olan bölgelere doku ekleyecektir. Bu doku damağınızdan gelebilir veya sağlayıcınız onu lisanslı bir kemik ve doku bankasından satın alabilir .
Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu (GTR)
Periodontistler genellikle kemik grefti ile birlikte yönlendirilmiş doku rejenerasyonunu kullanırlar. GTR, periodontal kusurların (kırılan kemik bölgeleri) onarılmasına yardımcı olur ve yumuşak dokunun bu alanlara doğru büyümesini önler.
GTR sırasında periodontist diş etleriniz ile yeni yerleştirilen kemik grefti materyali arasına yapay bir zar yerleştirir. Yumuşak doku kemikten daha hızlı yenilenir, böylece zar bu alanı açık tutar, böylece orada yumuşak doku yerine yeni kemik gelişebilir.
Trombosit açısından zengin fibrin (PRF) ve trombosit açısından zengin plazma (PRP)
Trombosit açısından zengin fibrin (PRF) ve trombosit açısından zengin plazma (PRP), iyileşmeyi ve doku yenilenmesini hızlandıran büyüme faktörleri içerir. Bir periodontist, kanınızdan küçük bir örnekten PRF ve PRP alabilir. Plazmayı kırmızı kan hücrelerinizden ayırmak için numuneyi bir santrifüjde (merkezkaç kuvveti kullanarak hızla dönen bir laboratuvar makinesi) döndürecekler. Daha sonra trombosit açısından zengin plazmayı veya fibrini cerrahi bölgeye yerleştirecekler.
İyileşmeyi hızlandırmanın yanı sıra, bu tür terapi aynı zamanda iyileşme sürelerini kısaltabilir ve ameliyat sonrası ağrıyı azaltabilir. Ve kendi kanınızdan geldiği için tamamen güvenlidir.
Periodontal hastalıkları önleyebilir miyim?
Evet, çoğu durumda tutarlı ve uygun ağız hijyeniyle diş eti hastalıklarını önleyebilirsiniz. Bazı insanlar genetik veya diğer sağlık durumlarından dolayı diş eti hastalığına daha yatkındır. Bu gibi durumlarda diş hijyenistinizle daha sık temizlik yapmanız gerekebilir.
Periodontal hastalık riskimi nasıl azaltabilirim?
Diş eti hastalığı riskinizi azaltmak için:
- Dişlerinizi her gün iki ila üç kez fırçalayın.
- Her gün dişlerinizin arasını diş ipiyle temizleyin.
- Antibakteriyel bir gargara kullanın.
- Sigara içmekten ve diğer tütün kullanımından kaçının.
- Düzenli temizlik ve muayeneler için diş hekiminizi ziyaret edin.
Diş eti hastalığı neye benziyor?
Diş eti hastalığının erken belirtileri arasında şişmiş, hassas ve kırmızımsı veya morumsu diş etleri bulunur. Dişlerinizde plak birikimi görebilirsiniz. Hastalık kötüleştikçe, sallanan dişleri ve diş eti çizginizde irin fark edebilirsiniz.
Dişlerinizi periodontal hastalıkla ne kadar süre tutabilirsiniz?
Durumunuzun ciddiyetine bağlıdır. Herkes farklı olduğu için kesin ve kesin bir kural yoktur. Genel olarak diş eti hastalığını ne kadar erken tedavi ederseniz, dişlerinizi kaybetme olasılığınız o kadar az olur.
Referanslar: