Ağız Kanseri

Sağlık Bilgisi Paylaş !

Ağız kanseri (Oral Cancer, Mouth Cancer) ağzın herhangi bir bölgesinde (ağız boşluğu) oluşabilen bir kanser türüdür. Ağız kanseri olarak da adlandırılır. Genellikle 60 yaş üstü yetişkinleri etkiler. Ağız kanseri dudaklarınızı, dilinizi ve ağzınızın çatısını (üst) ve tabanını (alt) etkiler. Ayrıca dilinizin son bölümünü içeren orofarenksi de etkiler.

Ağız kanseri 45 yaş üstü kişilerde daha sık görülür, ancak her yaştaki herkesi etkileyebilir. Düzenli diş bakımı almazsanız ve iyi ağız hijyeni uygulamazsanız ağız boşluğu kanseri oluşur.

Ağız Kanseri

Ağız kanseri ağızda rahatsızlık, yorgunluk ve mide bulantısı gibi semptomlara neden olur . Ayrıca ateş, döküntü veya nabız artışı gibi belirtiler de verir.

Ağızda bulunan ağız boşluğu, ağzın işleyişi için baskın olan aşağıdaki kısımlardan oluşur:

Dudaklar

Dudaklar, gıda alımı için bir portal görevi gören yumuşak, esnek yapılardır. İnsan dudakları, sesin ve konuşmanın eklemlenmesine yardımcı olan dokunsal bir duyu organıdır.

Diş etleri

Diş etleri ağzın yumuşak dokusunun bir kısmıdır. Dişlerin çevresinde koruyucu bir bariyer görevi görürler. Diş etlerinin çoğunluğu ağzın altındaki kemiğe sıkı bir şekilde tutunur ve bu da yiyecek sürtünmesinin azaltılmasına yardımcı olur.

Yanak Mukozası

Bukkal mukoza, yanakların ağız astarında ve dudakların dişlere temas ettiği yerde bulunur. Linea alba olarak da adlandırılır. Astar, dişlerin üst ve alt bölgeleri arasında yatay olarak uzanan yüksek beyaz bir çizgi olarak görünür.

Dilinizin ilk üçte ikisi

Dilinizin ilk üçte ikisi tat alma duyusundan sorumludur. Bu önemli kısım ağız boşluğu bölgesinde bulunmaktadır. Tat liflerini taşıyan korda timpani adı verilen sinir, dilin ön üçte ikisine tat alma duyusunu sağlar.

Ağzınızın tabanı

Ağız tabanı, ağız boşluğunda dilin altında bulunan U şeklinde bir bölgedir. Mukozal yüzey ile milohyoid kas askısı arasındaki boşluk ağız tabanı olarak kabul edilir.

Ağzınızın çatısının ilk kısmı (Damak)

Damağa ağzın çatısı denir. Ön bölüm ve arka bölüm olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Ön kısımda sert damak olarak bilinen sert çıkıntılar bulunur. Yumuşak damak, damağın arka kısmını ifade eder.

Yirmilik dişler

Çoğu insan yirmili yaşlarının sonlarında veya yirmili yaşlarının başında yirmilik dişlerini çıkarır. Yirmilik dişler genellikle ağız için değerli bir varlıktır; ancak sıklıkla yanlış hizalanırlar ve çıkarılmaları gerekir.

Ağız Kanseri Lezyonları

Lökoplaki

Lökoplaki ağzınızın iç yüzeylerinde kalın ve beyaz lekeler halinde oluşur. Tekrarlayan hasar veya tahriş gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanır. Potansiyel olarak Ağız kanserinin veya kanser öncesi değişikliklerin bir göstergesi olabilir.

Eritroplaki

Eritroplaki ciltte kabarık veya düz kırmızı bir yamadır. Eritroplaki kazındığında kanamaya neden olabilir.

Eritrolökoplaki

Eritroleukoplaki, ağzın mukoza zarlarında büyüyen anormal kırmızı ve beyaz doku yamasıdır. Bu durum tedavi edilmezse kansere dönüşebilir. Tütün ve alkol tüketimi Eritrolökoplaki’ye yatkın olma şansını artırabilir.

Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Ağız kanserinin yaygın belirtilerinden bazıları şunlardır:

Şişmeler / kalınlaşmalar

Organların, derinin veya vücudun diğer kısımlarının büyümesine şişlik denir. Şişliklerin başlıca nedeni dokularda sıvı birikmesidir. Bu sıvı birikimi kısa sürede hızlı kilo alımına yol açar.

Ağızda kanama

Ağızda kan çoğunlukla keskin maddelerin çiğnenmesi veya yutulması gibi problemlerden kaynaklanır. Ayrıca ağız yaraları , diş eti hastalıkları ve hatta agresif diş ipi kullanımı nedeniyle de tetiklenebilir . Kan öksürürseniz boğazınız kanıyor gibi görünebilir .

Duyu kaybı

Uyuşma, vücudun belirli bir kısmında his kaybıdır. Tam ya da kısmi olabilir. Birçok farklı tıbbi hastalığın ortak bir belirtisi olmasına rağmen genellikle vücudun sinirlerindeki bir sorunun işaretidir. Uyuşma vakalarının çoğu küçüktür.

Boğaz ağrısı

Boğaz ağrısı, boğazda yutulduğunda yoğunlaşan ağrı, tahriş ve kaşınma ile karakterizedir. Soğuk algınlığı veya grip gibi viral bir hastalık, boğaz ağrısının en yaygın nedenidir.

Streptokok enfeksiyonu veya strep boğaz, bakterilerin neden olduğu boğaz ağrısı türlerinden biridir .

Kulak ağrısı

Kulak ağrısı, iç veya dış kulakta işitmeyi olumsuz etkileyebilecek rahatsızlıktır. Sıklıkla aşırı sıvı ve enfeksiyondan kaynaklanır.

Dramatik kilo kaybı

İstenmeyen kilo kaybı, diyetinizi veya egzersiz alışkanlıklarınızı değiştirmeden kilo vermektir. Stresli bir duruma veya tehlikeli bir hastalığa işaret edebilir. İstenmeyen kilo kaybının birçok nedeni vardır.

Ağız kanseri aşamaları

Aşama 0

Bu, kanserin başlangıç ​​aşamasıdır. Bu aşamaya in situ karsinoma da denir. Bu aşama, ağız boşluğunda tedavi edilmediği takdirde kansere dönüşebilecek anormal astarın varlığını gösterir.

Aşama 1

Bu aşama ağız kanserinin çok erken evresidir. Bu aşamada ağzınızda 2 santimetre veya 2 santimetreden küçük tümörler bulunur.

Aşama 2

Bu, evre 1 Kanserin bir sonraki seviyesidir. Burada tümörün derinliği 2 santimetre veya daha küçüktür ancak 4 santimetreden büyük değildir.

Aşama 3

3. aşamada kanser hücreleri boyundaki lenf düğümlerine yayılabilir. Burada tümör 4 santimetreden büyüktür.

Aşama 4

Evre 4 Ağız kanserinin son ve en ileri evresidir. 4. aşamada, kanser hücreleri lenf düğümleri, yakın dokular ve akciğerler ve yemek borusu gibi vücudun diğer kısımları gibi yerlere yayılmış ve etkilenmiş olabilir.

Ağız Kanserinin Risk Faktörleri

Sigara içmek

Tütün ve alkol ağız kanserinin başlıca nedenleridir. Tütün ve alkol kanserojendir; yani hücre DNA’sına zarar verebilecek ve kansere neden olabilecek maddeler içerirler. Alkol veya sigara içtiğinizde ağız kanseri riskiniz iki katına çıkar.

Dumansız tütün kullanımı

Dumansız tütün kullanıcıları, tütün sıvılarını çene alt kısmındaki yanak içleri ile diş etleri arasına enfiye yerleştirerek çiğniyorlar. Genellikle sigara içerken ağızda tükürük birikir.

Aşırı alkol tüketimi

Aşırı alkol tüketimi yalnızca ağız kanserine neden olmaz. Ancak aynı zamanda Yüksek tansiyon , Kalp hastalığı , Felç, Karaciğer hastalığı gibi yaşamı tehdit eden sorunlara da yol açar ve sindirim sorunlarının tümü yüksek tansiyonla bağlantılıdır.

Ailede kanser öyküsü

Kanser hastalarının büyük çoğunluğunun kanser hastası olan akrabası yoktur. Kanser tüm vakaların yaklaşık %5 ila %10’unda kalıtsaldır. Kalıtsal kanser, bir kişinin DNA’sında meydana gelen ve onları kansere yakalanma konusunda diğerlerinden daha yatkın hale getiren genetik bir mutasyon veya değişikliği ifade eder.

Aşırı güneşe maruz kalma

Güneşe maruz kalmak hem gözlere hem de cilde zarar verir. Güneşte bir gün bile geçirmek gözün dış şeffaf zar tabakasında kornea yanıklarına neden olabilir. Güneşe uzun süre maruz kalmak, göz merceğinin bulanıklaşmasına ve bu da bulanık görmeye neden olan katarakta neden olabilir.

İnsan papilloma virüsü (HPV)

İnsan papilloma virüsü (HPV), kişiden kişiye cilt temasıyla yayılan bir virüstür. HPV’nin 100’den fazla farklı türü vardır; bunlardan 40’tan fazlası cinsel temas yoluyla bulaşır ve cinsel organlarınızı, ağzınızı ve boğazınızı etkiler.

Yaş

Gelişmiş ülkelerde en sık görülen hastalıklar Kanser, Kardiyovasküler hastalıklar ve Nörodejenerasyondur. Herhangi bir hastalık için en büyük risk faktörü yaştır.

Cinsiyet

Çoğu toplumda, Ağız kanseri (OC), erkek/kadın oranının yüksek olduğu bir neoplazmdır. Kadınlarda bu tümörün görülme sıklığının erkeklere göre daha düşük olması, gelişiminde endokrin rol oynadığını düşündürmektedir.

Kötü beslenme

Kötü bir beslenme planına uymak ve düzenli zamanlarda yemek yememek vücudunuz için ciddi bir sağlık tehdidine neden olur. Ayrıca birçok hastalığın vücudunuzu etkileyerek bağışıklık sisteminizi daha kötü ve kırılgan hale getirmesine neden olur.

Ağız kanseri tedavisi

Ağız kanseri aşağıdaki tedavilerin uygulanmasıyla tedavi edilebilir:

Radyasyon tedavisi

Ameliyattan sonra ağız boşluğunda kalan kanser hücrelerini yok etmek için radyasyon tedavisinden sıklıkla yararlanılır. Radyasyon tedavisi ancak doktorlar çiğneme, yutma ve konuşma yeteneğini korurken ağız kanseri tümörlerini yok edebileceğine inandıklarında gerçekleştirilir.

Hedefe yönelik tedavi

Hedefli ilaç tedavisi, kanser hücrelerini hedef alarak onların büyümesini, yayılmasını ve hayatta kalmasını engelleyen ilaçların kullanılmasıdır. Hedefli ilaç tedavisinden, ağızdaki ağız boşluğunu korumak amacıyla kanser hücrelerinin büyümesini ortadan kaldırmak veya azaltmak için yararlanılabilir.

Kemoterapi

Cerrahi ve radyasyon tedavisi, evre I veya II ağız boşluğu maligniteleri olan çoğu hasta için etkili tedavilerdir. Carboplatin ve 5-FU gibi kemoterapi ilaçları ağız kanseri tedavisinde kullanılan popüler bir kombinasyondur. Bu kombinasyon ağız boşluğu ve orofarinksteki maligniteleri azaltır.

İmmünoterapi

İmmünoterapi, ağız boşluğu ve orofaringeal malignitelere karşı mücadelede alternatif tedavi yöntemidir. İmmünoterapi, kanser hücrelerini tespit etmek ve öldürmek amacıyla kişinin bağışıklık sistemini incelemek için ilaçların kullanılmasıdır. Bağışıklık sistemindeki belirli proteinleri hedef alarak immünolojik yanıtı artırır.

Ağız kanseri ameliyatı

Özellikle ağız kanseri tedavisine yönelik yapılan ameliyatlar şunlardır:

Birincil tümör ameliyatı

Cerrah ağzınızdaki kanserli dokuyu ve tümörün etrafındaki az miktarda normal dokuyu çıkarır. Dokunun hasarlı alanını onarmak için yeniden yapılanma yapılır. Bu ameliyat vücudunuzun başka bir bölümünden sağlıklı dokunun alınmasını içerir.

Glossektomi

Glossektomi, dil kanserlerini gidermek için kullanılan bir teknik ve prosedürdür. Kısmi glossektomi, dilin yalnızca küçük tümörleri olan bir kısmının çıkarılmasıdır. Daha büyük tümörler dilin daha büyük bir kısmının çıkarılmasını gerektirir.

Mandibulektomi

Mandibulektomi veya mandibular rezeksiyon, tümörlü çene kemiğinin tamamının veya bir kısmının çıkarılmasıdır. Tümör çene kemiğine doğru ilerlemişse ameliyat önerilir. Çene hareketindeki zorluk, kanser hücrelerinin çene kemiğine yayılmasından kaynaklanmaktadır.

Maksillektomi

Maksillektomi, sert damağa (ağzın çatısının ön kısmı) yayılmış olan etkilenmiş kemiğin (maksilla) çıkarılmasıdır. Maksillektomi veya kısmi maksillektomi, kemiğin tamamını veya bir kısmını çıkarmaktır.

Sentinel lenf bezi biyopsisi

Sentinel lenf nodu biyopsisi, boynu klinik olarak negatif olan bir hastanın gizli metastatik hastalığa sahip olup olmadığını belirlemek için minimal invaziv tamamlayıcı bir yöntemdir. Bu yaklaşım boyun diseksiyonunun özgüllüğünü arttırarak ağız kanserli hastalarda morbiditeyi azaltır.

Boyun diseksiyonu

Ön küratif cerrahi geçiren lateralize orofaringeal kanserli hastalara aynı tarafta seviye II ila IV boyun diseksiyonu yapılmalıdır.

Yeniden yapılanma (Rekonstruksiyon)

Malignitenin ortadan kaldırılmasıyla birlikte rekonstrüksiyon da gerçekleşir. Yeniden yapılanma sırasında vücudun başka bir yerinden alınan doku veya kemik ağız boşluğuna aktarılabilir. Mikrovasküler cerrahi, dokuyu aktarmak için küçük kan damarlarını kesip dikerek yapılan bir ameliyattır.

Ağız kanserinin önlenmesi (Korunma yöntemleri)

İnsan papilloma virüsüne karşı aşı olun

Dokuz yaşın altındaki çocuklara HPV aşısı yapılabilir. 15 yaşını doldurduktan sonra HPV aşı serisine başlayan çocukların altı aya yayılmış üç doza ihtiyacı vardır. Pap testiniz anormal olsa bile HPV aşısını yaptırmalısınız çünkü HPV’nin tüm türleriyle enfekte olmanız pek olası değildir.

Dengeli bir diyet yiyin

İyi bir beslenme, insan vücudunu bazı hastalıklardan, özellikle de obezite , Diyabet , kalp-damar hastalıkları, kanser ve iskelet bozuklukları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan koruyabilir . Sağlıklı beslenme alışkanlıkları aynı zamanda sağlıklı bir kiloyu korumanıza da yardımcı olabilir.

Düzenli Diş Kontrolleri

Düzenli diş hekimi ziyaretleri dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlığının korunmasına yardımcı olur. Diş muayeneniz sırasında diş hekiminiz olası endişelere karşı ağzınızın tamamını kontrol edecektir. Temizlik sırasında diş hekiminiz her türlü plak veya tartar oluşumunu temizleyecek ve dişlerinizi parlatacaktır.

Ölçülü alkol tüketin

Sağlıklı kişiler için orta düzeyde alkol tüketimi, kadınlar için günde bir içki, erkekler için ise günde iki içki olarak tanımlanmaktadır. Orta düzeyde alkol kullanımının çeşitli sağlık avantajları vardır; bunlara yakalanma şansınızı azaltmak da dahildir.

  • Kalp hastalığı
  • İskemik felç
  • Diyabet ve komplikasyonları

Özet

Kişinin Ağız veya Orofaringeal kansere yönelik tedavisi ve ilacı, kanserin evresine ve ciddiyetine göre belirlenecektir.

İnsanlar ağız kanseri riskini azaltmak için her türlü tütün ürününü kullanmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca çok fazla alkol tüketmekten, hurma cevizi çiğnemekten ve düzenli diş muayenesinden kaçınmaları gerekir.

1. Ağız kanseri kronik mi yoksa geçici bir durum mudur?

Ağız kanseri, kanser hücrelerinin ağız ve boğaz dışına yayılmaması durumunda tamamen tedavi edilebilir bir kanser haline gelir. Aksi takdirde kronik bir hastalığa dönüşebilir.

2. Ağız kanserinin başlıca nedeni nedir?

Ağız kanserinin en önemli nedenlerinden biri tütün ve alkoldür.

3. Ağız kanserinin ilk evresi nedir?

Ağız kanserinin ilk evresine 1. derece evre denir. Bu aşamada özofagus kanserine benzer semptomlar görülür.

4. Ağız kanseri neye benzer?

Ağız kanserinin ilk evresi hafif belirti ve bulgularla ortaya çıkar. Ağız kanserinin erken belirtileri ve semptomları arasında geçmeyen ağız yarası (en sık görülen semptom) yer alır. Diş etleri, dil, bademcikler veya ağız astarında beyaz veya kırmızı bir alan bulunabilir.

5. Ağız kanseri erken dönemde acı verir mi?

Ağız kanseri erken evrelerinde nadiren ağrıya neden olur. Düz yamalar anormal hücre gelişiminin yaygın belirtileridir. Aft, ortasında bir çöküntü bulunan ülsere benzer. Kanser yarasının merkezi beyaz, gri veya sarı olabilirken kenarlar kırmızı olabilir.

6. Ağız kanseri nasıl iyileşir?

Kanser ağzınızın ötesine geçmemişse veya boğazınızın ağzınızın arka kısmındaki bölgesine (orofarinks) ilerlememişse, tek başına ameliyat sizi tamamen iyileştirmek için yeterli olabilir. Kanser büyükse veya boynunuza yayılmışsa cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi gerekebilir.

7. Ağız kanseri genellikle nerede başlar?

Dudaklarınızı ve ağzınızın iç kısmını kaplayan düz, ince hücreler (skuamöz hücreler), çoğu ağız kanserinin başladığı yerdir.

8. Ağız kanserinin son evresi nedir?

Ağız kanserinin en ileri evresi Evre IV’tür. Herhangi bir boyutta olabilir ancak çene ve ağız boşluğunun diğer bölgeleri gibi komşu dokulara yayılmıştır.

Referanslar:

  1. Ağız Kanseri
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mouth-cancer/symptoms-causes/syc-20350997
  3. https://www.nhs.uk/conditions/mouth-cancer/symptoms/
  4. https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/mouth-cancer
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11184-oral-cancer
  6. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mouth-cancer/diagnosis-treatment/drc-20351002

Ağız Kanseri