Bebeklerde Yumurtalık Kisti
Bebeklerde Yumurtalık Kisti Nedir? (over kisti)
Bebeklerde yumurtalık kisti; fizyolojik kistler yenidoğan dönemi ile ergenlik arasında nadirdir, çünkü yumurtalığın gonadotropin stimülasyonu bebeklik ve erken çocukluk döneminde azalır ve ergenliğe yaklaştıkça artar. Bununla birlikte, çocuklarda en basit yumurtalık kistleri fizyolojiktir ve kistik bir folikülün genişlemesinden kaynaklanır.
Bebeklerde yumurtalık kistinin bazıları hormonal olarak aktiftir ve erken gelişmiş psödopubertiye neden olur (örn. McCune-Albright sendromu). Hormonal olarak aktif kistleri olan kızlarda, yumurtalık büyümesi yumurtalık tümörü ile karıştırılarak gereksiz ooforektomiye yol açabilir. Erken vajinal kanama ve yumurtalık büyümesi ile başvuran kızlar, bu olası hatayı önlemek için McCune-Albright sendromunun özellikleri açısından değerlendirilmelidir.
İdiyopatik santral erken ergenlikli hastalarda gonadotropin stimülasyonuna yanıt olarak diğer yumurtalık kistleri ortaya çıkar; bunlar gonadotropin salgılatıcı hormon analog tedavisinin uygulanmasından sonra düzelmelidir.
Bebeklerde Yumurtalık Kisti Belirtileri
Küçük bir çocukta yumurtalık kisti genellikle ebeveyn veya klinisyen tarafından asemptomatik bir karın kitlesi olarak veya artan karın çevresi nedeniyle keşfedilir. Prepubertal kızlarda 1818 ultrasonografik çalışmanın retrospektif olarak gözden geçirilmesinde 99’unda (% 5) yumurtalık kistleri saptandı; olguların yüzde 62’sinde kist rastlantısal bir bulgudur.
Embriyolojik yumurta 10. torasik vertebra seviyesinden alçalır ve ergenlik ile gerçek pelvise inişini tamamlar. Bu nedenle, erken yaşamda, yumurtalık bir karın organıdır ve torsiyona daha duyarlıdır (uzamış bir utero-yumurtalık ligamentinden kaynaklandığı düşünülmektedir).
Periumbilikal veya alt kadranda lokalize olan kronik karın ağrısı mevcut olabilir. Apandisit veya peritoniti düşündürebilecek düzeyde akut şiddetli ağrı; over torsiyonu, perforasyon, enfarktüs veya kanamadan (yumurtalık kitlesinden) kaynaklanabilir. Alternatif olarak çocuk, muhtemelen tedavi olmadan çözülebilen veya acil cerrahi gerektiren torsiyonun bir uyarı işareti olarak işlev görebilen kısmi veya aralıklı over torsiyonu nedeniyle aralıklı ağrıdan şikayet edebilir. Over torsiyonu ayrıca bulantı, kusma, solgunluk ve lökositoza (sol kayma ile birlikte) neden olur, ardından daha az şiddetli lokalize ağrı gelir. Büyük bir tümörü düşündüren spesifik olmayan semptomlar arasında karın dolgunluğu veya şişkinlik ve idrar sıklığı veya retansiyonu bulunur.
Tanısı
Ultrasonografi bebeklerde yumurtalık kisti tanısında birincil değerlendirme aracıdır. Ağrı nedeniyle torsiyondan şüpheleniliyorsa, Pelvik Renkli Doppler ultrasonografi ilavesi yardımcı olabilir. Bununla birlikte, Doppler her zaman kesin değildir, çünkü Doppler torsiyone bir yumurtalıkta kan akışının tamamen kesilmesi olmadan kan akımının devam ettiğini gösterebilir ve alternatif olarak, Doppler akışı normal yumurtalıklarda mevcut olmayabilir. Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme de şüpheli bulguları netleştirmek amacıyla kullanılmıştır; bu çalışmaların değeri belirlenmemiştir.
Tekrarlayan, büyük veya multisistik yumurtalık kitleleri ve erken cinsel gelişim belirtileri olan çocuklar erken ergenlik için değerlendirilmelidir. Precocity olmadığında periovaryan veya mezotelyal kist olasılığı düşünülmelidir.
Bebeklerde Yumurtalık Kisti Tedavisi
Prepubertal yaş grubunda yumurtalık kistinin tedavisi, kistin ultrasonografiye, klinik belirtilere ve önemli semptomların varlığına bağlıdır.
Tamamen kistik olan veya kanamayı düşündüren az sayıda iç ekoya sahip olan ve komplike özellikleri (septasyon, artmış solid doku veya kalsifikasyon) olmayan bir yumurtalık kütlesi neredeyse kesinlikle iyi huyludur ve gözlemle yönetilebilir. Dört ila sekiz hafta içinde bir takip ultrason muayenesi yapılmalıdır. Kist gerilemediyse ve ultrasonik özellikler hala devam ediyorsa, kız asemptomatik kaldığı sürece sürekli gözlem uygundur.
92 kız çocukta (ortalama yaş 14.9 yaş) basit ve kompleks kistlerin (çapın 5 cm’den büyük) geriye dönük olarak gözden geçirilmesinde 23 hasta ilk ultrasonik görünüm ya da kalıcılık nedeniyle cerrahi olarak tedavi edildi; 10’unda neoplazmlar bulundu (altı teratom, iki kistadenom, bir granülosa hücreli tümör, bir Sertoli-Leydig hücreli tümör). Tedavi edilen 51 hastadan sekizi prepubertal idi. Kistlerin yüzde 90’ı yaklaşık iki hafta içinde kendiliğinden düzeldi. Çapı 5,5 cm’den küçük basit kistleri olan 64 çocuktan oluşan bir dizi, hepsinin zamanla kendiliğinden düzeldiğini bulmuştur. Çapı 9 cm’den büyük olan çocuklarda ve ergenlerde yumurtalık kitleleri malignite riskini arttırmaktadır.
Kanama ile akut ruptür meydana gelirse, kanamanın kendi kendine sınırlı veya hemodinamik instabilite ile ilişkili olup olmadığını belirlemek önemlidir. İkinci durumda, çocuk stabilize edilmeli ve daha sonra genellikle laparoskopik olarak uygulanabilen cerrahiye alınmalıdır. Hemoperitoneum, laparoskopiye kontrendikasyon değildir. Serbest kan ve pıhtılar aspire edilir ve kanama alanlarının fulgurasyonu ile hemostaz sağlanır. Laparotomi, cerrah çocuklarda laparoskopik prosedürlerde deneyimli değilse veya hasta hipotansif ise ve hemen stabilize edilemezse endikedir.
Aksine, torsiyone yumurtalık genellikle kurtarılabileceğinden, yumurtalık torsiyonu tanısı sırasında cerrahi daima endikedir. Torsiyon laparoskopik olarak yapılabilir. Normal yumurtalık torsiyonunu önlemek için kontralateral yumurtalığın ooforopeksisinin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği belirsizdir. Ooopropeksi laparoskopik olarak güvenli bir şekilde yapılabilir.
Torsiyon ile ilişkili yumurtalık kitleleri genellikle iyi huyludur. Örnek olarak, birbirini takip eden 106 ayrı yumurtalık ameliyatı geçiren 2 gün ila 20 yaş arası 102 kız çocuğu tanımlayan bir seride akut karın ağrısı ile başvuranların yüzde 42’sinde (59’un 25’i) yumurtalık torsiyonu saptandı; bu kızlardan sadece birinde yumurtalık kitlesi malign idi. Aksine, asemptomatik abdominal kitle ile başvuranların yüzde 26’sında (23 hastanın 6’sı) malignite mevcuttu.
Referanslar:
- Fetüste yumurtalık kisti
- Prenatal diagnosis of fetal ovarian cyst
- Fetal Ovarian Cyst
- Yenidoğanda yumurtalık kisti
- Management of Complex Ovarian Cysts in Newborns
- Conservative treatment for complex neonatal ovarian cysts
- Bebeklerde yumurtalık kisti
- Management of ovarian cysts in infants
- Ergen çocuklarda yumurtalık kisti
- Guideline for the management of ovarian cysts in children and adolescents
- Ovarian Cysts in Adolescents
- Anormal rahim kanaması
