Avasküler Nekroz (Osteonekroz)
Sayfa İçeriği
Avasküler nekroz, kan akışının yetersizliği nedeniyle kemik dokusunun ölümüdür. Osteonekroz olarak da adlandırılan bu durum, kemikte küçük kırılmalara yol açarak kemiğin çökmesine neden olabilir. Süreç genellikle aylar, yıllar alır.
Kırık bir kemik veya çıkık eklem, kemiğin bir bölümüne kan akışını durdurabilir. Ayrıca uzun süreli yüksek dozda steroid ilaç kullanımı ve çok fazla alkol kullanımıyla da ilişkilidir.
Herkes etkilenebilir. Ancak bu durum en çok 30 ila 50 yaş arasındaki kişilerde görülür.
Avasküler Nekroz Belirtileri
Bazı kişilerde nekrozun erken evrelerinde hiçbir semptom görülmez. Durum kötüleştikçe, etkilenen eklemler yalnızca üzerlerine ağırlık verildiğinde zarar görebilir. Sonunda, uzanırken bile acıyı hissedebilirsiniz.
Ağrı hafif veya şiddetli olabilir. Genellikle yavaş yavaş gelişir. Kalçanın avasküler nekrozuna bağlı ağrı kasık, uyluk veya kalçada yoğunlaşabilir. Kalçanın yanı sıra omuz, diz, el ve ayak da etkilenebilir.
Bazı kişilerde her iki kalçada veya her iki dizde olduğu gibi her iki tarafta da avasküler nekroz gelişir.
Herhangi bir eklemde devam eden ağrı için sağlık uzmanınıza başvurun. Olası bir kırık kemik veya çıkık eklem için derhal tıbbi yardım isteyin.
Osteonekroz Nedenleri
Kemiğe kan akışı kesildiğinde veya azaldığında meydana gelir. Kan akışının azalması şunlardan kaynaklanabilir:
- Eklem veya kemik travması. Eklemin yerinden çıkması gibi bir yaralanma yakındaki kan damarlarına zarar verebilir. Radyasyon içeren kanser tedavileri de kemiği zayıflatabilir ve kan damarlarına zarar verebilir.
- Kan damarlarında yağ birikintileri. Yağ (lipitler) küçük kan damarlarını tıkayabilir. Bu, kemiklere kan akışını azaltabilir.
- Bazı hastalıklar. Orak hücreli anemi ve Gaucher hastalığı gibi tıbbi durumlar da kemiğe kan akışını azaltabilir.
Bazen travmanın neden olmadığı avasküler nekrozun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Aşırı alkol kullanımı, bazı ilaçlar ve diğer hastalıklarla birleşen genetik muhtemelen rol oynamaktadır.
Risk faktörleri
Avasküler nekroz gelişimi için risk faktörleri şunları içerir:
- Travma. Kalça çıkığı veya kırığı gibi yaralanmalar yakındaki kan damarlarına zarar verebilir ve kemiklere giden kan akışını azaltabilir.
- Steroid kullanımı. Prednizon gibi yüksek dozda kortikosteroid kullanımı yaygın bir nedenidir. Nedeni bilinmiyor ancak bazı uzmanlar kortikosteroidlerin kandaki lipit düzeylerini artırarak kan akışını azaltabileceğine inanıyor.
- Çok fazla alkol içmek. Birkaç yıl boyunca günde birkaç alkollü içki içmek de kan damarlarında yağ birikintilerinin oluşmasına neden olabilir.
- Bifosfonat kullanımı. Kemik yoğunluğunu artırmaya yönelik ilaçların uzun süreli kullanımı çene osteonekrozunun gelişmesine katkıda bulunabilir. Bu nadir komplikasyon, multipl miyelom ve metastatik meme kanseri gibi kanserler için bu ilaçların yüksek dozlarını alan bazı kişilerde ortaya çıkmıştır.
- Bazı tıbbi tedaviler. Kanser için radyasyon tedavisi kemiği zayıflatabilir. Organ nakilleri, özellikle de böbrek nakilleri de avasküler nekrozla ilişkilidir.
Avasküler nekrozla ilişkili tıbbi durumlar şunları içerir:
- Pankreatit
- Gaucher hastalığı
- HIV/AIDS
- Sistemik lupus eritematoz
- Orak hücre anemisi
- Dalgıç hastalığı veya virajlar olarak da bilinen dekompresyon hastalığı
- Lösemi gibi bazı kanser türleri
Komplikasyonları
Tedavi edilmeyen avasküler nekroz kötüleşir. Sonunda kemik çökebilir. Ayrıca kemiğin pürüzsüz şeklini kaybetmesine neden olarak muhtemelen şiddetli artrite yol açar.
Önleme
Avasküler nekroz riskini azaltmak ve genel sağlığı iyileştirmek için:
- Alkolü sınırlayın. Ağır içicilik, en önemli risk faktörlerinden biridir.
- Kolesterol düzeylerini düşük tutun. Küçük yağ parçacıkları kemiklere kan akışını engelleyen en yaygın maddedir.
- Steroid kullanımını izleyin. Sağlık uzmanınızın geçmişte veya şu anda yüksek dozda steroid kullanımınız hakkında bilgi sahibi olduğundan emin olun. Steroide bağlı kemik hasarının, tekrarlanan yüksek doz steroid kürleri ile kötüleştiği görülmektedir.
- Sigara içmeyin. Sigara içmek kan damarlarını daraltır ve bu da kan akışını azaltabilir.
Teşhis
Fiziksel bir muayene sırasında, bir sağlık uzmanı eklemlerinizin etrafına baskı yaparak hassasiyeti kontrol edecektir. Ayrıca hareket aralığının azalıp azalmadığını görmek için eklemleri farklı konumlarda hareket ettirebilirler.
Görüntüleme testleri
Birçok durum eklem ağrısına neden olabilir. Görüntüleme testleri ağrının kaynağını belirlemeye yardımcı olabilir. Testler şunları içerebilir:
- Röntgenler. İlerleyen aşamalarında meydana gelen kemik değişikliklerini ortaya çıkarabilirler. Durumun erken aşamalarında, röntgenler genellikle herhangi bir sorun göstermez.
- MR ve CT taraması. Bu testler, kemikte avasküler nekroza işaret edebilecek erken değişiklikleri gösterebilen ayrıntılı görüntüler üretir.
- Kemik taraması. Damar içine az miktarda radyoaktif madde enjekte edilir. Bu izleyici kemiklerin yaralanan veya iyileşen kısımlarına gider. Görüntüleme plakasında parlak noktalar olarak görünür.
Avasküler Nekroz Tedavisi
Amaç daha fazla kemik kaybını önlemektir.
İlaçlar
Avasküler nekrozun erken evrelerinde bazı ilaçlar semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir:
- Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler). İbuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) veya naproksen sodyum (Aleve) gibi reçetesiz satılan ilaçlar avasküler nekrozla ilişkili ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Daha güçlü nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) reçeteyle satılmaktadır.
- Osteoporoz ilaçları. Bu tür ilaçlar avasküler nekrozun ilerlemesini yavaşlatabilir, ancak kanıtlar karışıktır.
- Kolesterol düşürücü ilaçlar. Kandaki kolesterol ve yağ miktarının azaltılması, avasküler nekroza neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önlenmesine yardımcı olabilir.
- Kan damarlarını açan ilaçlar. İloprost (Ventavis) etkilenen kemiğe kan akışını artırabilir. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
- Kan incelticiler. Pıhtılaşma bozuklukları için warfarin (Jantoven) gibi kan incelticiler kemikleri besleyen damarlarda pıhtılaşmayı önleyebilir.
Terapi
Sağlık uzmanınız şunları önerebilir:
- Dinlenmek. Ağırlığı eklemden uzak tutmak için birkaç ay boyunca fiziksel aktiviteyi kısıtlamak veya koltuk değneği kullanmak kemik hasarını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
- Egzersizler. Bir fizyoterapist, eklemdeki hareket aralığının korunmasına veya iyileştirilmesine yardımcı olacak egzersizleri öğretebilir.
- Elektriksel uyarım. Elektrik akımları, vücudun hasarlı kemiğin yerini alacak yeni kemik üretmesini teşvik edebilir. Elektriksel stimülasyon ameliyat sırasında kullanılabilir ve doğrudan hasarlı bölgeye uygulanabilir. Veya cilde yapıştırılan elektrotlar aracılığıyla da verilebilir.
Cerrahi ve diğer prosedürler
Çoğu insan avasküler nekroz ilerleyene kadar semptom geliştirmediğinden, sağlık uzmanınız ameliyat önerebilir. Seçenekler şunları içerir:
- Çekirdek dekompresyonu. Bir cerrah kemiğin iç tabakasının bir kısmını çıkarır. Ağrıyı azaltmanın yanı sıra, kemiğin içindeki ekstra alan, sağlıklı kemik dokusunun ve yeni kan damarlarının üretimini tetikler.
- Kemik nakli (greft). Bu prosedür avasküler nekrozdan etkilenen kemik bölgesinin güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Greft, vücudun başka bir bölgesinden alınan sağlıklı kemik parçasıdır.
- Kemiğin yeniden şekillendirilmesi (osteotomi). Ağırlığın hasarlı kemikten kaydırılmasına yardımcı olmak için ağırlık taşıyan eklemin üstünden veya altından bir kemik parçası çıkarılır. Kemiğin yeniden şekillendirilmesi eklem değişiminin ertelenmesine yardımcı olabilir.
- Ortak değiştirme. Etkilenen kemik çökmüşse veya diğer tedaviler yardımcı olmuyorsa ameliyatla eklemin hasarlı kısımları plastik veya metal parçalarla değiştirilebilir.
- Rejeneratif tıp tedavisi. Kemik iliği aspirasyonu ve konsantrasyonu, kalçanın avasküler nekrozunun erken evrelerinde yardımcı olabilecek daha yeni bir prosedürdür. Ameliyat sırasında cerrah ölü kalça kemiğinden bir örnek alır ve yerine kemik iliğinden alınan kök hücreleri yerleştirir. Bu yeni kemiğin büyümesine izin verebilir. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
Referanslar: