Romatoid Artrit
Romatoid artrit, eklemlerinizden daha fazlasını etkileyebilen kronik inflamatuar bir hastalıktır. Bazı kişilerde bu durum cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları da dahil olmak üzere çok çeşitli vücut sistemlerine zarar verebilir. Bir otoimmün bozukluk olan romatoid artrit, bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla kendi vücudunuzun dokularına saldırdığında ortaya çıkar.
Sağlık Bilgisi İçeriği
Romatoid Artrit
Osteoartritin aşınma ve yıpranma hasarından farklı olarak, eklemlerinizin iç yüzeyini etkileyerek ağrılı bir şişmeye neden olur ve bu da sonunda kemik erozyonuna ve eklem deformitesine neden olabilir. Romatoid artritle ilişkili iltihaplanma vücudun diğer bölgelerine de zarar verebilir. Yeni ilaç türleri tedavi seçeneklerini önemli ölçüde geliştirmiş olsa da şiddetli romatoid artrit hala fiziksel sakatlıklara neden olabilir.
Romatoid Artrit Belirtileri
Belirti ve semptomları şunları içerebilir:
- Hassas, sıcak, şişmiş eklemler
- Genellikle sabahları ve hareketsizlikten sonra daha kötü olan eklem sertliği
- Yorgunluk, ateş ve iştahsızlık
Erken romatoid artrit, ilk önce küçük eklemlerinizi, özellikle de parmaklarınızı ellerinize ve ayak parmaklarınızı ayaklarınıza bağlayan eklemleri etkileme eğilimindedir. Hastalık ilerledikçe semptomlar sıklıkla bileklere, dizlere, ayak bileklerine, dirseklere, kalçalara ve omuzlara yayılır. Çoğu durumda belirtiler vücudunuzun her iki tarafındaki aynı eklemlerde ortaya çıkar.
Romatoid artritli kişilerin yaklaşık %40’ında eklemleri içermeyen belirti ve semptomlar da görülür.
Etkilenebilecek alanlar şunlardır:
- Deri
- Gözler
- Akciğerler
- Kalp
- Böbrekler
- Tükürük bezleri
- Sinir dokusu
- Kemik iliği
- Kan damarları
Romatoid artrit belirti ve semptomları şiddete göre değişebilir ve hatta gelip gidebilir. Alevlenme adı verilen hastalık aktivitesinin arttığı dönemler, şişlik ve ağrının hafiflediği veya kaybolduğu göreceli iyileşme dönemleriyle dönüşümlü olarak gerçekleşir. Zamanla romatoid artrit eklemlerin deforme olmasına ve yerinden kaymasına neden olabilir. Eklemlerinizde kalıcı rahatsızlık ve şişlik varsa doktorunuzdan randevu alın.
Romatoid Artrit Nedenleri
Romatoid artrit otoimmün bir hastalıktır. Normalde bağışıklık sisteminiz vücudunuzu enfeksiyon ve hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Romatoid artritte bağışıklık sisteminiz eklemlerinizdeki sağlıklı dokulara saldırır. Ayrıca kalbiniz, akciğerleriniz, sinirleriniz, gözleriniz ve cildinizle ilgili tıbbi sorunlara da neden olabilir.
Genetik bir bileşen muhtemel görünse de doktorlar bu süreci neyin başlattığını bilmiyor. Genleriniz aslında romatoid artrite neden olmasa da, hastalığı tetikleyebilecek çevresel faktörlere (belirli virüs ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyon gibi) tepki verme olasılığınızı artırabilir.
Risk faktörleri
Romatoid artrit riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:
- Cinsiyet. Kadınların geliştirme olasılığı erkeklerden daha fazladır.
- Yaş. Her yaşta ortaya çıkabilir ancak en sık orta yaşlarda başlar.
- Aile öyküsü. Ailenizin bir üyesinde varsa, hastalığa yakalanma riskiniz artabilir.
- Sigara içmek. Sigara içmek, özellikle hastalığa genetik yatkınlığınız varsa, artrit gelişme riskinizi artırır. Sigara içmenin ayrıca hastalığın şiddetinin artmasıyla da ilişkili olduğu görülmektedir.
- Fazla ağırlık. Aşırı kilolu kişilerde gelişme riski biraz daha yüksek gibi görünmektedir
Komplikasyonları
Romatoid artrit aşağıdaki gelişme riskinizi artırır:
- Osteoporoz. Romatoid artritin kendisi, romatoid artrit tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarla birlikte, kemiklerinizi zayıflatan ve onları kırılmaya daha yatkın hale getiren bir durum olan osteoporoz riskinizi artırabilir.
- Romatoid nodüller. Bu sert doku çıkıntıları çoğunlukla dirsekler gibi basınç noktalarının çevresinde oluşur. Ancak bu nodüller kalp ve akciğerler dahil vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir.
- Kuru gözler ve ağız. Romatoid artriti olan kişilerin, gözler ve ağızdaki nem miktarını azaltan bir hastalık olan Sjögren sendromunu geliştirme olasılığı daha yüksektir.
- Enfeksiyonlar. Hastalığın kendisi ve onunla savaşmak için kullanılan ilaçların birçoğu bağışıklık sistemini bozarak enfeksiyonların artmasına neden olabilir. Grip, zatürre, zona ve COVİD-19 gibi hastalıklardan korunmak için aşılarla kendinizi koruyun.
- Anormal vücut bileşimi. Yağın yağsız kütleye oranı, romatoid artritli kişilerde, normal vücut kitle indeksine (BMI) sahip olanlarda bile genellikle daha yüksektir.
- Karpal tünel Sendromu. Bileklerinizi etkiliyorsa iltihap, elinizin ve parmaklarınızın çoğuna hizmet eden sinirleri sıkıştırabilir.
- Kalp sorunları. Atardamarların sertleşmesi ve tıkanmasının yanı sıra kalbinizi çevreleyen kesenin iltihaplanması riskini de artırabilir.
- Akciğer hastalığı. Kişilerde akciğer dokularında iltihaplanma ve yara izi oluşma riski artar, bu da ilerleyici nefes darlığına neden olabilir.
- Lenfoma. Lenf sisteminde gelişen bir grup kan kanseri olan lenfoma riskini artırır.
Teşhis
Romatoid artritin erken evrelerinde teşhis edilmesi zor olabilir çünkü erken belirti ve semptomlar diğer birçok hastalığın belirtilerini taklit eder. Tanıyı doğrulayacak herhangi bir kan testi veya fiziksel bulgu yoktur. Fizik muayene sırasında doktorunuz eklemlerinizi şişlik, kızarıklık ve sıcaklık açısından kontrol edecektir. Ayrıca reflekslerinizi ve kas gücünüzü de kontrol edebilir.
Kan testleri
Romatoid artritli kişilerde sıklıkla yüksek eritrosit sedimantasyon hızı (ESR, aynı zamanda sed hızı olarak da bilinir) veya C-reaktif protein (CRP) seviyesi bulunur; bu, vücutta bir iltihabi sürecin varlığına işaret edebilir. Diğer yaygın kan testleri romatoid faktör ve anti-siklik sitrulinlenmiş peptid (anti-CCP) antikorlarını arar.
Görüntüleme testleri
Doktorunuz zamanla eklemlerinizdeki romatoid artritin ilerleyişini izlemeye yardımcı olması için röntgen çekilmesini önerebilir. MR ve ultrason testleri, doktorunuzun vücudunuzdaki hastalığın ciddiyetini değerlendirmesine yardımcı olabilir.
Romatoid Artrit Tedavisi
Romatoid artritin tedavisi yoktur. Ancak klinik çalışmalar, hastalık değiştirici antiromatizmal ilaçlar (DMARD’ler) olarak bilinen ilaçlarla tedaviye erken başlandığında semptomların gerileme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
İlaçlar
Doktorunuzun önerdiği ilaç türleri belirtilerinizin şiddetine ve ne kadar süredir romatoid artrit geçirdiğinize bağlı olacaktır.
- NSAID’ler. Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ağrıyı hafifletebilir ve iltihabı azaltabilir. Reçetesiz satılan NSAID’ler arasında ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) ve naproksen sodyum (Aleve) bulunur. Daha güçlü NSAID’ler reçeteyle satılmaktadır. Yan etkiler mide tahrişini, kalp problemlerini ve böbrek hasarını içerebilir.
- Steroidler. Prednizon gibi kortikosteroid ilaçlar inflamasyonu ve ağrıyı azaltır ve eklem hasarını yavaşlatır. Yan etkiler arasında kemiklerin incelmesi, kilo alımı ve diyabet sayılabilir. Doktorlar sıklıkla semptomları hızlı bir şekilde hafifletmek ve ilacın kademeli olarak azaltılması amacıyla bir kortikosteroid reçete eder.
- Geleneksel DMARD’lar. Bu ilaçlar romatoid artritin ilerlemesini yavaşlatabilir ve eklemleri ve diğer dokuları kalıcı hasarlardan koruyabilir. Yaygın DMARD’lar arasında metotreksat (Trexall, Otrexup, diğerleri), leflunomid (Arava), hidroksiklorokin (Plaquenil) ve sülfasalazin (Azulfidin) bulunur. Yan etkiler değişiklik gösterebilir ancak karaciğer hasarını ve ciddi akciğer enfeksiyonlarını içerebilir.
- Biyolojik ajanlar. Biyolojik yanıt değiştiriciler olarak da bilinen bu yeni DMARD sınıfı, abatacept (Orencia), adalimumab (Humira), anakinra (Kineret), certolizumab (Cimzia), etanersept (Enbrel), golimumab (Simponi), infliximab (Remicade), rituximab ( Rituxan), sarilumab (Kevzara) ve tocilizumab (Actemra).Biyolojik DMARD’lar genellikle metotreksat gibi geleneksel bir DMARD ile eşleştirildiğinde en etkilidir . Bu ilaç türü enfeksiyon riskini de artırıyor.
- Hedeflenen sentetik DMARD’lar. Geleneksel DMARD’lar ve biyolojikler etkili değilse Baricitinib (Olumiant), tofacitinib (Xeljanz) ve upadacitinib (Rinvoq) kullanılabilir . Daha yüksek tofasitinib dozları akciğerlerde kan pıhtılaşması, ciddi kalple ilgili olaylar ve kanser riskini artırabilir.
Terapi
Doktorunuz sizi, eklemlerinizi esnek tutmaya yardımcı olacak egzersizleri öğretebilecek bir fiziksel veya mesleki terapiste yönlendirebilir. Terapist ayrıca eklemlerinizi rahatlatacak günlük görevleri yerine getirmenin yeni yollarını da önerebilir. Örneğin, ön kollarınızı kullanarak bir nesneyi almak isteyebilirsiniz.
Yardımcı cihazlar, ağrılı eklemlerinize baskı yapılmasını önlemenizi kolaylaştırabilir. Örneğin, tutma yeri olan bir mutfak bıçağı, parmaklarınızın ve bilek eklemlerinizin korunmasına yardımcı olur. Düğme kancaları gibi bazı aletler giyinmeyi kolaylaştırabilir. Kataloglar ve tıbbi malzeme mağazaları fikir aramak için iyi yerlerdir.
Ameliyat
İlaçlar eklem hasarını önlemede veya yavaşlatmada başarısız olursa, siz ve doktorunuz hasarlı eklemleri onarmak için ameliyatı değerlendirebilirsiniz. Ameliyat ekleminizi kullanma yeteneğinizi geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca ağrıyı azaltabilir ve işlevi iyileştirebilir.
Romatoid artrit ameliyatı aşağıdaki prosedürlerden bir veya daha fazlasını içerebilir:
- Sinovektomi. Eklemin iltihaplı astarını (sinovyum) çıkarmak için yapılan ameliyat, ağrının azaltılmasına ve eklemin esnekliğinin arttırılmasına yardımcı olabilir.
- Tendon onarımı. İltihap ve eklem hasarı, ekleminizin etrafındaki tendonların gevşemesine veya yırtılmasına neden olabilir. Cerrahınız ekleminizin etrafındaki tendonları onarabilir.
- Ortak füzyon. Eklemi stabilize etmek veya yeniden hizalamak ve eklem değişiminin bir seçenek olmadığı durumlarda ağrıyı hafifletmek için eklemin cerrahi olarak kaynaştırılması önerilebilir.
- Toplam eklem değişimi. Eklem protezi ameliyatı sırasında cerrahınız ekleminizin hasarlı kısımlarını çıkarır ve metal ve plastikten yapılmış bir protez yerleştirir.
Ameliyat kanama, enfeksiyon ve ağrı riski taşır. Faydalarını ve risklerini doktorunuzla tartışın.
Yaşam tarzı ve ev ilaçları
Romatoid artritiniz varsa vücudunuzun bakımı için gerekli adımları atabilirsiniz. Bu kişisel bakım önlemleri, romatoid artrit ilaçlarınızla birlikte kullanıldığında belirti ve semptomlarınızı yönetmenize yardımcı olabilir:
Düzenli egzersiz. Hafif egzersiz, eklemlerinizin etrafındaki kasları güçlendirmeye yardımcı olabilir ve hissedebileceğiniz yorgunluğun azaltılmasına yardımcı olabilir. Egzersiz yapmaya başlamadan önce doktorunuza danışın. Yeni başlıyorsanız yürüyüşe çıkın. Hassas, yaralı veya ciddi derecede iltihaplı eklemleri egzersiz yapmaktan kaçının.
Isı veya soğuk uygulayın. Isı ağrınızı hafifletmeye ve gergin, ağrılı kasları gevşetmeye yardımcı olabilir. Soğuk, ağrı hissini köreltebilir. Soğuk ayrıca uyuşturma etkisine sahiptir ve şişliği azaltabilir.
Rahatlamak. Yaşamınızdaki stresi azaltarak acıyla baş etmenin yollarını bulun. Yönlendirilmiş imgeleme, derin nefes alma ve kas gevşetme gibi tekniklerin tümü ağrıyı kontrol etmek için kullanılabilir.
Alternatif tıp
Romatoid artrit için umut vaat eden bazı yaygın tamamlayıcı ve alternatif tedaviler şunlardır:
- Balık Yağı. Bazı ön çalışmalar, balık yağı takviyelerinin romatoid artrit ağrısını ve sertliğini azaltabileceğini bulmuştur. Yan etkiler arasında mide bulantısı, geğirme ve ağızda balık tadı sayılabilir. Balık yağı ilaçları etkileyebilir, bu nedenle önce doktorunuza danışın.
- Bitki yağları. Çuha çiçeği, hodan ve siyah frenk üzümü tohumları, romatoid artrit ağrısına ve sabah tutukluğuna yardımcı olabilecek bir tür yağ asidi içerir. Yan etkiler baş ağrısı, ishal ve gaz içerebilir. Bazı bitkisel yağlar karaciğer hasarına neden olabilir veya ilaçları etkileyebilir, bu nedenle önce doktorunuza danışın.
- Tai Chi. Bu hareket terapisi, derin nefes almayla birlikte hafif egzersizler ve esneme hareketlerini içerir. Birçok insan hayatlarındaki stresi azaltmak için tai chi’yi kullanıyor. Küçük çalışmalar, tai chi’nin romatoid artritli kişilerde ruh halini ve yaşam kalitesini iyileştirebileceğini bulmuştur. Bilgili bir eğitmen tarafından yönetildiğinde tai chi güvenlidir. Ancak ağrıya neden olacak hareketler yapmayın.
Referanslar:
- Romatoid Artrit
- https://www.arthritis.org/diseases/rheumatoid-arthritis
- https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4924-rheumatoid-arthritis