Ergen Çocuklarda Yumurtalık Kisti

Ergen çocuklarda yumurtalık kisti nedir?

Ergen çocuklarda yumurtalık kisti değerlendirilirken; menarş ile 18 yaş arasındaki genç kadınlar, hem basit hem de komplike kistlerin gelişiminin oldukça yaygın olduğu bir yaş grubunu oluşturur. Ergen yumurtalıkları, farklı gelişim aşamalarında birden fazla folikül içerebilir. Çoğu basit kist, olgunlaşan folikülün yumurtlama ve tutulma başarısızlığından kaynaklanır.

Ergenlerde yumurtalık kisti belirtileri nelerdir?

Postmenarşeal ergenlerde yumurtalık kisti asemptomatik olabilir (ve tesadüfen bulunabilir), ancak adet düzensizliklerine, pelvik ağrıya veya büyükse idrar sıklığı, kabızlık veya pelvik ağırlığa neden olabilir. Rüptür, küçük veya şiddetli olabilen karın içi ağrı ve kanamaya yol açar. Over torsioynu ayrıca akut ağrıya, bulantı, kusma, solgunluk ve lökositoza (sol kayma ile birlikte) neden olur, bunu genellikle daha az şiddetli lokalize ağrı izler. Bazı yırtılmamış fonksiyonel kistlerin neden semptomlara neden olduğu ve bazılarının neden olmadığı açık değildir.

Ergen çocuklarda yumurtalık kisti teşhisi nasıl konulur?

Ergenlerde yumurtalık kistinin ayırıcı tanısı, fonksiyonel yumurtalık, cinsel aktivitenin başlangıcı ve hamilelik olasılığı nedeniyle karmaşıktır. Bu yaş grubundaki kistik kitlelerin çoğunluğu fizyolojik kistler olsa da, diğer olasılıklar dikkate alınmalı ve şunları içermelidir:

  • Obstrüktif genital lezyonlar (örn. İmperfore hymen – kızlık zarı, noncommunicating uterine horn – iletişim kuramayan uterus boynuzu); konjenital obstrüktif lezyonlar sıklıkla menstrüel sikluslar ve siklik alt karın ağrısı ile ilişkili olarak ortaya çıkar.
  • Yumurtalık tümörleri (örn., Benign kistik teratomlar, seröz veya müsinöz kistadenomlar)
  • Tubal durumlar (örn. Paratubal kist, geniş ligament kisti, ektopik gebelik, hidrosalpinx, pyosalpinx)
  • Uterus kitleleri (örn., Kornual ektopik gebelik, adenomiyom, leiomyom, gebelik)
  • Gastrointestinal durumlar (örn. Apendiks apsesi)

Değerlendirme

Değerlendirme, dismenore ve kontraseptif kullanımı ve fizik muayene dahil olmak üzere ayrıntılı bir adet ve cinsel öykü içermelidir. Jinekolojik kitleler için görüntüleme gerektiğinde, ultrasonografi ilk basamak yöntemidir.

Ultrason muayenesinde veya abdominal radyografide kalsifikasyon varlığı bir teratom gösterir. Adneksal kitlelerin renkli Doppler ölçümleri, malignansi ile ilgili neovaskülarizasyondan kaynaklanabilir olan düşük periferik direnç tespit etmek için kullanılır. Klinik değerlendirmeye dayanarak belirtildiği gibi bir hamilelik testi ve tam kan sayımı elde edilir.

Ergen çocuklarda yumurtalık kistinin tedavisi:

Foliküler kistler

  • Ergenlerde rutin muayenede bulunan foliküler kistlerin çoğu iki ila sekiz hafta içinde kendiliğinden düzelir. Ultrason muayenesinde <6 cm’den küçük asemptomatik basit kistler, oral kontraseptif hapların uygulanmasıyla veya uygulanmadan görülebilir. Bazı klinisyenler, yumurtalık-hipotalamik ekseni bastırmak için oral kontraseptifler uygularlar. Böylece yeni kistler oluşmaz. Modern düşük doz oral kontraseptif hapların fonksiyonel kistlerin gelişimini önlemede minimum etkinliği olduğu görülmektedir. Hasta aylık olarak bimanual veya ultrason muayenesi ile değerlendirilmelidir.

Tedavi

  • Basit bir sıvı dolu kist devam ederse, boyut olarak büyürse, 4 ila 6 cm’den büyükse veya semptomlara neden olursa, laparoskopik kistektomi gerekebilir. 6 cm’den büyük kistlerin kendiliğinden gerilemesi mümkündür ve bu nedenle gözlem ilk tercih edilen seçenektir. Kistektomi yapılırsa, patolojik muayene için kist duvarı gönderilmelidir. Aspirasyon sonrası yüksek nüks oranı nedeniyle kist aspirasyonuna göre over kistektomi tercih edilir.
  • 6 ila 10 cm arasındaki asemptomatik basit kistler de kendiliğinden düzelebilir ve güvenle gözlemlenebilir. Kist tekrarlarsa veya cerrahi müdahale gerekiyorsa, prosedür konservatif olmalı ve mümkün olduğunca fazla yumurtalık dokusunu korumalıdır. Ameliyat sırasında tesadüfen küçük foliküler kistleri bulunan hastalar, bu kistler kendiliğinden çözüleceğinden kist aspirasyonu veya kistektomi geçirmemelidir; yumurtalık ve peritubal adezyonlar yumurtalık cerrahisinden sonra oluşabilir ve infertilite ve / veya pelvik ağrı ile sonuçlanabilir.

Corpus luteum kistleri

Corpus luteum kistleri de yaygındır. Yumurtlamadan sonra normal bir corpus luteum oluşumundan kaynaklanır ve çapı 5 ila 12 cm’ye ulaşabilir. Bu kistlerin ultrason görünümü, artmış iç ekolarla karakterizedir. Kist içine kanama veya intraperitoneal kanama ile rüptür oluşabilir.

Tedavi

  • Ağrı veya intraperitoneal kanama olmadığında, iki hafta ila üç ay arasındaki bir süre boyunca gözlem ve muhtemelen oral kontraseptif haplarla tedavi uygundur. Oral kontraseptif haplar, takip ultrasonunda karışıklığı azaltmak için, mevcut kist gerilemesine yardımcı olmayacak şekilde yeni bir kistin oluşmasını engelleyecektir. Çoğu korpus luteal kist, iki haftadan üç aya kadar gözlem süresi boyunca tutulur.
  • Gözlem için üst boyut sınırı yoktur; cerrahi müdahale gerekmeksizin büyük korpus luteal kistler bile görülebilir. Corpus luteum kistleri, artan yumurtalık boyutu ve ağırlığı nedeniyle yüksek torsiyon riski altındadır. Kanama veya şiddetli ağrı ile bile, gözlem ilk basamak tedavidir. Kist genellikle kendiliğinden düzelir ve serbest intraperitoneal kan yeniden emilir. Ameliyat nadiren gereklidir.
  • Kalıcı / katkısız yumurtalık kistleri, kist ve kist duvarının çıkarılması ve yumurtalığın korunması ile cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Büyük (10 cm’den büyük) kistler bile bir yumurtalık kistektomisi ile tedavi edilebilir ve normal over dokusunun korunması ile gerilmiş normal yumurtalık korteksinin korunması sağlanır.

Referanslar:

  1. Fetüste yumurtalık kisti
  2. Prenatal diagnosis of fetal ovarian cyst
  3. Fetal Ovarian Cyst
  4. Yenidoğanda yumurtalık kisti
  5. Management of Complex Ovarian Cysts in Newborns
  6. Conservative treatment for complex neonatal ovarian cysts
  7. Bebeklerde yumurtalık kisti
  8. Ergen çocuklarda yumurtalık kisti
  9. Guideline for the management of ovarian cysts in children and adolescents
  10. Ovarian Cysts in Adolescents
  11. Anormal rahim kanaması

Ergen Çocuklarda Yumurtalık Kisti

Sosyal medyada paylaş!