Kaka Kaçırma Tedavisi
Sayfa İçeriği
Çocuklarda kaka kaçırma nedir?
Çocuklarda kaka kaçırma (dışkı inkontinansı, gaita inkontinansı, enkoprezis) nedenlerinin, belirtilerini ve tedavisini özetlemeye çalıştım. Çocuğunuzun tuvalet dışındaki yerlerde bağırsak hareketleri varsa, bunun ne kadar sinir bozucu olabileceğini bilirsiniz. Ebeveynler, pantolonlarını kirleten çocukların rahatsız olma ya da gitmeye istekli olduklarında tuvaleti kullanmayacak kadar tembel olduklarını varsayabilirler.
Ama birçok çocuk tuvalet eğitimi yaşından sonra iç çamaşırlarını kirletirler (genellikle 4 yaş sonrası) ve buna enkoprezis denir. Bağırsaklarıyla ilgili tuvalete gitme dürtüsünü körelten problemleri vardır. Bu yüzden genellikle bu tür kazaları kontrol edemezler.
Enkoprezis bir hastalık değildir. Farklı nedenleri olabilecek bir belirtidir.
Kaka kaçırmanın belirtileri nelerdir?
İlk başta, ebeveynler çocuklarının basit bir diyare vakası olduğunu düşünebilirler. Ancak sürekli olarak devam ettiğinde, özellikle çocuk hasta olmadığında, başka bir sorun olduğu açıktır.
Dışkı birikmesi kolonu uzattığından, sinirler beyine bağırsak hareketi geldiğini söyleme konusunda sıkıntı yaşarlar. Eğer tedavi edilmezse, kirlenme daha da kötüleşecektir. Sonra çocuklar iştahlarını kaybedebilir veya mide ağrısından şikayet edebilir.
Büyük, sert bir kaka da dışkı, tuvalet kağıdı veya tuvalette kan bırakacak olan anüsün etrafındaki yırtılmaya neden olabilir.
Ebeveynler, sinirlenebilirler. İnkar, sakin görünen bir çocuğun durumu olabilir – çocuklar utançla yüzleşemez ve durum hakkında hissettikleri suçluluk duygusuyla karşı karşıya kalır. Hatta bazıları kirli külotlarını ebeveynlerinden saklamaya çalışır.
Başka bir neden daha bilimsel olabilir: Beyin kaka kokusuna alışınca, çocuk artık kokuyu fark etmeyebilir.
Çocukta kaka kaçırma nedenleri nelerdir?
Enkoprezis vakalarının çoğu kabızlıktan kaynaklanmaktadır. Bir kişi kabız olduğunda dışkı (kaka) sert, kuru ve zorludur. Pek çok çocuk tuvalete girerken hissedecekleri acıları önlemek için bağırsak hareketlerini tutmaya çalışır.
Kabızlık ve kaka kaçırma ilişkisi!
“Normal” bir kaka kavramının geniş bir yelpazesi vardır. Bir çocuk günde bir veya iki kaka yaparken, bir diğeri haftada sadece üç veya dört kez tuvalete gider.
Her 3 günde bir sorunsuz yumuşak, orta büyüklükte kaka yapan bir çocuk kabız değildir. Ancak her gün sert (küçük veya büyük) kaka yapan bir çocuk kabızdır. Yani her gün tuvalete giden, ancak sadece sert küçük kaka yapan diğer çocuklar da var.
Sert kaka nedenleri arasında şunlar olabilir:
a. Diyet alışkanlığı
b. Hastalık
c. Yeterince sıvı içmemek
d. Lazımlık eğitimi sırasında tuvalet korkusu
e. Tuvalete sınırlı erişim (okulda olduğu gibi)
Bazı çocuklar boşanma veya yakın akrabalarının ölümü gibi stresli yaşam olaylarından sonra kronik kabızlık geliştirebilir.
Rektal cerrahi veya Hirschsprung hastalığı ve spina bifida gibi doğum kusurları, kabızlığa neden olabilir, ancak bu nadir görülür.
Çocuklarda dışkı kaçırma problemi nelere neden olabilir?
Bir çocuk kabız kaldığında, kaka rektumda birikmeye başlar ve kolonun içine geri dönebilir – sinir bozucu bir döngü başlar.
Kolonun işi, kuyudaki suyu çıkarmaktır. Kaka ne kadar uzun süre oraya sıkışırsa, o kadar fazla su çıkarılır – ve büyük, kuru kakayı dışarı itmek zorlaşır. Büyük kaka aynı zamanda kolonu uzatır, oradaki kasları zayıflatır ve tuvalete gitme zamanı geldiğini çocuğa söyleyen sinirleri etkiler.
O zaman, kolon sert kakayı kolayca dışarı çıkaramaz ve acı vericidir. Bu nedenle, çocuk sıklıkla dans ederek, bacaklarını geçerek ya da ayak uçlarında yürüyerek kaka yapmaktan kaçınmaya devam eder.
Zamanla, rektum ve kolonun alt kısmı o kadar dolu hale gelir ki sfinkterin (dışkıların anüs dışına geçişini kontrol eden kaslı kapakçık) kakayı tutması zorlaşır. Çocuk pantolonunu kirletebilir. Daha yumuşak bir kaka da büyük dışkı kütlesinin etrafından sızabilir ve sfinkter gevşetildiğinde çocuğun iç çamaşırını lekeleyebilir.
Çocuklar bu kirlenmeyi önleyemezler – ne olduğu hakkında hiçbir fikirleri yoktur – çünkü sinirler kakayı düzenleyen sinyalleri göndermiyordur.
Çocukta kaka kaçırma tanısı nasıl konulur?
Çocuğunuzda bu belirtilerden herhangi biri varsa doktora başvurun:
a. Çocuğunuz hasta olmadan iç çamaşırında kaka veya sıvı olması
b. Kaka yaparken, sert kaka veya ağrı
c. Tuvalet tıkayan kaka
d. Göbek ağrısı
e. İştah kaybı
f. Klozette veya tuvalet kağıdı üzerinde kan
Gaita inkontinansı ve kabızlık, çocukların pediatrik gastroenterologları (mide ve bağırsak hastalıklarını teşhis eden ve tedavi eden doktorlar) görmeye gitmelerinin ana nedenidir.
Çocuklarda kaka kaçırma tedavisi – enkoprezis nasıl tedavi edilir?
Enkoprezis davranışsal bir mesele ya da basit bir öz kontrol eksikliği değildir. Sorunu yaşayan bir çocuğu cezalandırmak veya küçük düşürmek işleri daha da kötüleştirir.
Bunun yerine, bu zorlu fakat tedavi edilebilir sorunu çözmede yardım için doktorunuzla konuşun. Doktor ayrıca çocuğunuzun bir gastroenterolog görmesini önerebilir.
Kaka kaçıran çocuğun tedavisi üç aşamada gerçekleşir:
1. Rektum ve kolondan sert kakanın boşaltılması:
Çocuğun yaşına ve diğer şeylere bağlı olarak, doktor, dışkı yumuşatıcı, müshil ve / veya lavmanlar dahil ilaçlar önerebilir. Müshil ve lavmanları sadece doktor gözetiminde verin. Bu tedavileri asla doktorunuza danışmadan evde yapmayınız.
2. Çocuğunuzun düzenli kaka yapmaya başlamasına yardımcı olunması. Bu, dışkı yumuşatıcı ajanların yardımı ile yapılır. Bağırsakları normal boyutuna geri çekme şansı vermek için dışkı yumuşatıcılarını / müshillerini kullanmaya devam etmek önemlidir. Bağırsakların kasları gerilir, bu yüzden iyileşmeleri için zamana ihtiyaçları vardır.
Ebeveynlerden ayrıca yemeklerden sonra (bağırsaklar doğal olarak uyarıldığında) lazımlık zamanlamaları istenecektir. Çocuk tuvalete yaklaşık 5 ila 10 dakika oturacak. Bu, çocukların tuvalete gitme dürtüsüne dikkat etmeyi öğrenmelerine yardımcı olur.
3. Dışkı ilaçcı kullanımının azaltılması. Düzenli kaka yapma gerçekleştikçe, doktor çocuğun dışkı yumuşatıcı ve / veya müshil kullanmasını azaltacaktır.
Relapsların normal olduğunu, bu yüzden cesareti kırmaması gerektiğini unutmayın. Çocuğunuz tedavi sırasında, özellikle dışkı yumuşatıcılardan uzaklaştığı zaman tekrar kabız olabilir veya pantolonunu kirletebilir.
Çocuğunuzun ilerlemesini izlemenin iyi bir yolu, günlük bir kaka takvimi tutmaktır. Kaka yapmanın sıklığını, tutarlılığını (sert, yumuşak, kuru) ve boyutunu (büyük, küçük) not ettiğinizden emin olun.
Sabır tedavide anahtardır. Uzatılmış kolonun normal boyutuna dönmesi ve kolondaki sinirlerin tekrar etkili hale gelmesi birkaç ay sürebilir.
Diyet ve Egzersizin Önemi:
Dışkı ve tuvalet ihtiyacını düzenli tutmak için diyet ve egzersiz çok önemlidir. Çocuğunuzun bol miktarda lif bakımından zengin yiyecekler aldığından emin olun. Taze meyveler, kuru erik ve kuru üzüm gibi kuru meyveler, kuru baklagiller, sebzeler ve yüksek lifli ekmek ve mısır gevreği servis yapın.
Çocuğunuzun diyetine bu yaratıcı yolları eklemeyi deneyin:
a. Normal un yerine tam buğday unu kullanarak kurabiye veya kek pişirin. Karışıma kuru üzüm, doğranmış veya saf elma veya kuru erik ekleyin.
b. Kurabiye ve kek gibi unlu mamullere, köfte veya burgerlere kepek ekleyip, üzerine tahıl serpilir. (İşin püf noktası çok fazla kepek eklemek değildir, yiyecek talaş gibi tadacaktır.)
c. Fıstık ezmesi ile doldurulmuş elmaları servis edin.
d. Fıstık ezmesi ve kepekli krakerlerle lezzetler yaratın.
e. Dondurma, donmuş yoğurt veya bazı ek gevrekleri için yüksek lifli tahıl içeren normal yoğurt.
f. Meyveli kepekli waffle servis yapın.
g. Tam tahıllı gözleme karışımı ile krep yapın ve şeftali, kayısı veya üzümle süsleyin.
h. Meyveli yüksek lifli tahıl.
i. Tam buğday krep içine kuru üzüm veya saf kuru erik veya kabak gizle.
j. Spagetti sosu veya makarna ve peynir için rendelenmiş havuç veya kabak püresi ekleyin.
k. Çorbaya mercimek ekleyin.
l. Tam tahıllı yumuşak taco kabukları ile fasulye burritoları hazırlayın.
Çocuğunun her gün bol miktarda sıvı, özellikle de su içmesine yardımcı olun. Çocuğunuz yeterince su içmiyorsa, sulandırılmış % 100 meyve suyu (armut, şeftali veya kuru erik gibi) bir seçenektir. Ayrıca, çocuğunuzun günlük süt alımını sınırlamak (süt, peynir ve yoğurt dahil) yardımcı olabilir.
Kaka kaçıran çocuklara kabızlık önerileri:
Kaka kaçırmanın başarılı tedavisi, çocuğun aldığı desteğe bağlıdır. Bazı ebeveynler, pozitif takviyenin çocuğu tedavi boyunca teşvik etmeye yardımcı olduğunu fark eder. Örneğin, tuvalete oturtmak veya ilaç almak için bir takvim üzerine, kaka işareti veya denemek için bir yıldız veya etiket yapıştırın.
Suçlama ya da bağırma – bu sadece çocuğunuzun kendini kötü hissetmesini sağlar ve durumu kontrol etmenize yardımcı olmaz. Çocuğunuz bu sorunla dünyadaki tek kişi olmadığına dair sevgi, destek ve güvenceyle birlikte, çocuğunuz sorunun üstesinden gelebilir.
Kaka kaçırma problemi ve enkoprezis, Çocuk Cerrahisi Uzmanı tarafından araştırılması ve tedavi planlanması gereken bir durumdur.
Referanslar:
- Nocturnal enuresis in children: Management
- Bedwetting in Children & Teens: Nocturnal Enuresis
- What is encopresis?
- Encopresis
- Çocukta idrar kaçırma nedir, altını ıslatma
- Çocukta idrar kaçırma nedenleri nelerdir?
- Enkoprezis nedir, kaka kaçırma nasıl tedavi edilir?
- Kaka kaçırma nedir, nasıl tedavi edilir?
- Kabızlık nasıl geçer? Çocuklarda kabızlığın tedavisi
- Kabızlık diyeti, kabızlık nasıl giderilir?