Adenomyoz Tedavisi
Sayfa İçeriği
Adenomyoz, normalde uterusu kaplayan doku, uterusun kas duvarına doğru büyüdüğünde ortaya çıkar. Yer değiştiren doku, her adet döngüsü sırasında kalınlaşarak, parçalanarak ve kanayarak normal şekilde hareket etmeye devam eder. Büyümüş bir rahim ve ağrılı, ağır adet dönemleri ortaya çıkabilir.
Doktorlar adenomyozise neyin sebep olduğundan emin değiller ancak hastalık genellikle menopozdan sonra düzelir. Adenomyozis nedeniyle ciddi rahatsızlığı olan kadınlar için hormonal tedaviler yardımcı olabilir. Rahmin alınması (histerektomi) adenomyozisi tedavi eder.
Adenomyoz Belirtileri
Bazen adenomiyoz hiçbir belirti veya semptoma neden olmaz veya yalnızca hafif bir rahatsızlığa neden olur. Ancak adenomiyoz aşağıdakilere neden olabilir:
- Ağır veya uzun süreli adet kanaması
- Adet sırasında şiddetli kramp veya keskin, bıçak benzeri pelvik ağrı (dismenore)
- Kronik pelvik ağrı
- Ağrılı ilişki (disparoni)0
Rahminiz büyüyebilir. Rahminizin daha büyük olup olmadığını bilmeseniz de alt karnınızda hassasiyet veya baskı fark edebilirsiniz.
Ne zaman doktora görünmeli
Regl dönemleriniz sırasında düzenli faaliyetlerinizi engelleyen uzun süreli, ağır kanamanız veya şiddetli kramplarınız varsa, doktorunuzla görüşmek için randevu alın.
Adenomyozis Nedenleri
Adenomyozun nedeni bilinmemektedir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok teori vardır:
- İnvazif doku büyümesi. Bazı uzmanlar rahim duvarındaki endometrial hücrelerin rahim duvarlarını oluşturan kasları istila ettiğine inanmaktadır. Sezaryen (Sezaryen) gibi bir operasyon sırasında yapılan rahim kesileri, endometriyal hücrelerin rahim duvarına doğrudan istilasını teşvik edebilir.
- Gelişimsel kökenler. Diğer uzmanlar, fetüste rahim ilk oluştuğunda endometrial dokunun rahim kasında biriktiğinden şüpheleniyorlar.
- Doğumla ilgili rahim iltihabı. Başka bir teori, adenomiyoz ile doğum arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. Doğum sonrası dönemde uterus astarının iltihaplanması, uterusu kaplayan hücrelerin normal sınırında bir kırılmaya neden olabilir.
- Kök hücre kökenleri. Yeni bir teori, kemik iliği kök hücrelerinin rahim kasını istila ederek adenomiyoza neden olabileceğini öne sürüyor.
Adenomyozisin nasıl geliştiğine bakılmaksızın büyümesi vücutta dolaşan östrojene bağlıdır.
Risk faktörleri
Adenomyoz için risk faktörleri şunları içerir:
- Sezaryen, miyomların alınması veya dilatasyon ve kürtaj (D&C) gibi önceki rahim ameliyatı
- Doğum
- Orta yaş
Östrojene bağlı olan adenomiyoz vakalarının çoğu 40’lı ve 50’li yaşlarındaki kadınlarda bulunur. Bu kadınlarda adenomiyoz, genç kadınlara kıyasla östrojene daha uzun süre maruz kalmayla ilişkili olabilir. Ancak mevcut araştırmalar bu durumun genç kadınlarda da yaygın olabileceğini düşündürmektedir.
Komplikasyonları
Adet dönemleriniz sırasında sıklıkla uzun süreli, ağır kanamalar yaşıyorsanız, yorgunluk ve diğer sağlık sorunlarına neden olan kronik anemi geliştirebilirsiniz.
Zararlı olmasa da adenomiyozla ilişkili ağrı ve aşırı kanama yaşam tarzınızı bozabilir. Ağrınız olduğu için veya kanamaya başlayacağınızdan endişe ettiğiniz için geçmişte hoşunuza giden aktivitelerden kaçınabilirsiniz.
Teşhisi
Diğer bazı rahim rahatsızlıkları, adenomiyozunkine benzer belirti ve semptomlara neden olabilir, bu da adenomiyozun teşhis edilmesini zorlaştırır. Bu durumlar arasında miyom tümörleri (leiomyomlar), rahim dışında büyüyen rahim hücreleri (endometriozis) ve rahim iç yüzeyindeki büyümeler (endometrial polipler) yer alır.
Doktorunuz ancak belirti ve semptomlarınızın diğer olası nedenlerini dışladıktan sonra adenomiyozunuz olduğu sonucuna varabilir.
Doktorunuz aşağıdakilere dayanarak adenomiyozdan şüphelenebilir:
- Belirti ve bulgular
- Genişlemiş, hassas bir uterusu ortaya çıkaran bir pelvik muayene
- Uterusun ultrasonla görüntülenmesi
- Uterusun manyetik rezonans görüntülemesi (MRI)
Bazı durumlarda doktorunuz, daha ciddi bir durumunuzun olmadığından emin olmak için test (endometrial biyopsi) amacıyla rahim dokusu örneği alabilir. Ancak endometrial biyopsi, doktorunuzun adenomiyoz tanısını doğrulamasına yardımcı olmaz.
Ultrason ve Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi pelvik görüntüleme, adenomiyoz belirtilerini tespit edebilir, ancak bunu doğrulamanın tek yolu histerektomiden sonra uterusu incelemektir.
Adenomyoz Tedavisi
Adenomyoz genellikle menopozdan sonra kaybolur, bu nedenle tedavi, yaşamın bu aşamasına ne kadar yakın olduğunuza bağlı olabilir.
Adenomyozis için tedavi seçenekleri şunları içerir:
- Antiinflamatuar ilaçlar. Doktorunuz ağrıyı kontrol altına almak için ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) gibi antiinflamatuar ilaçlar önerebilir. Adet döneminiz başlamadan bir ila iki gün önce bir anti-inflamatuar ilaca başlayarak ve onu adetiniz sırasında alarak, adet kan akışını azaltabilir ve ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilirsiniz.
- Hormon ilaçları. Kombine östrojen-progestin doğum kontrol hapları veya hormon içeren yamalar veya vajinal halkalar, ağır kanamayı ve adenomiyozla ilişkili ağrıyı azaltabilir. Rahim içi araç gibi yalnızca progestin içeren doğum kontrolü veya sürekli kullanılan doğum kontrol hapları sıklıkla amenoreye (adet dönemlerinizin yokluğuna) neden olur ve bu da bir miktar rahatlama sağlayabilir.
- Histerektomi. Ağrınız şiddetliyse ve başka hiçbir tedavi işe yaramadıysa doktorunuz rahminizin alınması için ameliyat önerebilir. Adenomyozu kontrol altına almak için yumurtalıklarınızın alınması gerekli değildir.
Kendi kendine bakım
Adenomyozise bağlı pelvik ağrıyı ve krampları hafifletmek için şu ipuçlarını deneyin:
- Sıcak bir banyoya dalın.
- Karnınıza bir ısıtma yastığı kullanın.
- İbuprofen gibi antiinflamatuar ilaçları alın.
Referanslar:
- Adenomyoz Tedavisi
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14167-adenomyosis
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539868/
- https://www.webmd.com/women/adenomyosis-symptoms-causes-treatments
- https://www.nhs.uk/conditions/adenomyosis/
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/adenomyosis