İnsülin Direnci Belirtileri ve Tedavisi
İnsülin Direnci nedir?
İnsülin direnci; kaslarınızdaki, yağınızdaki ve karaciğerinizdeki hücrelerin insüline iyi tepki vermediği ve enerji için kanınızdaki glikozu kullanamadığı zamandır -. Bunu telafi etmek için pankreasınız daha fazla insülin yapar. Zamanla kan şekeri seviyeniz yükselir.
İnsülin direnci sendromu; obezite , yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve tip 2 diyabet gibi bir grup problem içerir. Her 3 insandan 1’ini etkileyebilir. Ayrıca metabolik sendrom olarak da adlandırılabilir.
İnsülin nedir?
İnsülin, pankreasınız tarafından salgılanan bir hormondur. Ana rolü, kan dolaşımınızda dolaşan besin miktarını düzenlemektir. İnsülin çoğunlukla kan şekeri yönetiminde rol oynasa da, aynı zamanda yağ ve protein metabolizmasını da etkiler.
Karbonhidrat içeren bir yemek yediğinizde, kan dolaşımınızdaki kan şekeri miktarı artar. Pankreasınızdaki hücreler bu artışı algılar ve insülini kanınıza bırakır. İnsülin daha sonra kan dolaşımınızda dolaşır ve hücrelerinize kanınızdan şeker almasını söyler. Bu işlem kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olur. Özellikle yüksek kan şekerinin toksik etkileri olabilir, bu da ciddi hasara neden olabilir ve tedavi edilmezse ölüme neden olabilir.
Bununla birlikte, hücreler bazen insüline doğru yanıt vermeyi durdurur. Buna insülin direnci denir. Bu durumda, pankreasınız kan şekeri seviyenizi düşürmek için daha fazla insülin üretir. Bu, kanınızda hiperinsülinemi adı verilen yüksek insülin seviyelerine yol açar.
Zamanla, hücreleriniz insüline karşı giderek daha dirençli hale gelebilir ve bu da hem insülin hem de kan şekeri seviyelerinde artışa neden olabilir. Sonunda, pankreasınız hasar görebilir ve insülin üretiminin azalmasına neden olabilir.
Kan şekeri seviyeleri belirli bir eşiği aştıktan sonra, tip 2 diyabet teşhisi konabilir . İnsülin direnci, dünyadaki insanların yaklaşık % 9’unu etkileyen bu yaygın hastalığın ana nedenidir.
İnsülin Direnci belirtileri nelerdir?
Sadece bir takım şikayetlerle insülin direnciniz olduğunu söyleyemezsiniz. Kan şekeri seviyenizi kontrol eden bir kan testi yaptırmanız gerekir.
Benzer şekilde, doktorunuzu görmeden insülin direnci sendromunun (yüksek tansiyon, düşük “iyi” kolesterol seviyeleri ve yüksek trigliseritler) bir parçası olan diğer koşulların çoğuna sahip olup olmadığınızı bilemezsiniz.
Bazı insülin direnci belirtileri şunları içerir:
- Erkeklerde 40 inç (101,6 cm) ve kadınlarda 35 inç (88,9 cm) üzerinde bir bel
- 130/80 veya daha yüksek tansiyon değerleri
- 100 mg / dL’nin üzerinde açlık glikoz seviyesi
- 150 mg / dL üzerinde açlık trigliserit seviyesi
- Erkeklerde 40 mg / dL’nin altında ve kadınlarda 50 mg / dL’nin üzerinde bir HDL kolesterol seviyesi
- Akantozis nigricans adı verilen koyu, kadifemsi cilt lekeleri
İnsülin Direncinin risk faktörleri ve nedenleri:
Bu durumu daha muhtemel hale getirebilecek şeyler şunlardır:
- Obezite, özellikle karın yağı
- Aktif olmayan yaşam tarzı
- Karbonhidratlardan yüksek diyet
- Gestasyonel diyabet
- Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı ve polikistik over sendromu gibi sağlık koşulları
- Aile öyküsünde şeker hastalığı
- Sigara içmek
- Yaş – 45 yaşından sonra olması daha olasıdır
- Cushing sendromu ve akromegali gibi hormonal bozukluklar
- Steroidler, antipsikotikler ve HIV ilaçları
- Uyku apnesi gibi uyku sorunları
İnsülin Direnci Teşhisi
Doktorunuz insülin direncini teşhis etmek için bunları kullanacaktır:
- Sorular. Ailenizin tıbbi geçmişini bilmek isteyecek.
- Fizik muayene. Tartacak ve tansiyonunu kontrol edecek.
- Açlık kan şekeri: Bu test, en az 8 saat boyunca yemek yemeden kan şekerinizi ölçer.
- Oral glikoz tolerans testi: İlk olarak, açlık glikoz testine (kan şekeri ölçümü) girersiniz. Sonra şekerli bir sıvı içeceksin. Bundan iki saat sonra, bir kan testi daha yapacaksın.
- Hemoglobin A1c testi: Bu kan testi son 3 aydaki ortalama kan şekeri düzeyinizi gösterir. Doktorlar bunu prediyabet veya diyabet teşhisi için kullanırlar. Diyabetiniz varsa, kontrol altında olup olmadığını göstermeye yardımcı olur. ( HbA1C hesaplama programı )
İnsülin Direnci Tip 2 Diyabete nasıl ilerler?
İnsülin direnciniz olduğunda, pankreasınız bunu telafi etmek için ekstra insülin yapar. Bir süre bu işe yarayacak ve kan şekeri seviyeleriniz normal kalacaktır.
Zamanla, pankreasınız ayak uyduramaz. Yeme ve egzersiz şeklinizde değişiklik yapmazsanız , prediyabet olana kadar kan şekeri seviyeniz yükselir.
Doktorunuz prediyabet için şu kan testi sonuçlarını arayacaktır:
- Açlık plazma glikoz testi: 100-125
- Oral glukoz tolerans testi: ikinci testten sonra 140-199
- HbA1c sonuçları % 5.7 il a% 6.4
Prediyabeti tedavisini yapamazsanız, test seviyeleriniz ulaştığında size tip 2 diyabet teşhisi konulur:
- Açlık kan şekeri: 126 veya üstü
- Oral glukoz tolerans testi: İkinci testten sonra 200 veya daha yüksek
- % 6.5 veya üstü A1c sonuçları
İnsülin Direnci tedavisi ve önlenmesi:
İnsülin direncini tersine çevirmek ve tip 2 diyabeti önlemek için adımlar atabilirsiniz:
a. Egzersiz:
- Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün veya daha fazla ılımlı aktivite yapın (tempolu yürüyüş gibi).
b. Sağlıklı bir kilo alın!
- Kaç kilo olmanız gerektiğinden veya kilo verme hedefine nasıl ulaşacağınızdan emin değilseniz, endokrinoloji doktorunuza danışın. Ayrıca bir beslenme uzmanı konuşmak isteyebilirsiniz.
c. Sağlıklı diyetle beslen!
- Meyve, sebze, kepekli tahıllar , fındık, fasulye, balık , baklagiller ve diğer yağsız proteinleri düşünün.
d. İlaç al!
- Doktorunuz kan şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olmak için metformin etken maddeli ilaç reçete edebilir .
İnsülin Direnci komplikasyonları:
Eğer metabolik sendrom tedavi edilmezse, bu yol açabilir:
- Şiddetli yüksek kan şekeri
- Şiddetli düşük kan şekeri
- Kalp krizi
- İnme
- Böbrek hastalığı
- Göz problemleri
- Kanser
- Alzheimer hastalığı
Şeker Hastalığından korunmak için insülin direnci diyeti yapın!
İnsülin direnci diyeti, büyük fark yaratabilir. Zaten direnciniz varsa, diyet değişikliği daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir.
Doğru gıda karışımı; insülin ve kan şekerinizi kontrol altında tutar.
İnsülin direnciniz olduğunda, bu denge bozulur. Vücudunuzun enerji için yiyecek yakması daha zordur. Ve kan dolaşımınızda çok fazla şeker biriktiğinde, tip 2 prediyabet veya diyabet yolunda olabilirsiniz .
Ve bu sizi insülin direnci diyetine götürebilir .
İnsülin direnci diyetinde hedefler nelerdir?
İnsüline direnci diyeti için özel gıdalara ihtiyacınız yoktur. Özetle, daha az sağlıksız yağ, şeker , et ve işlenmiş nişastalar ve daha fazla sebze, meyve, kepekli tahıllar , balık ve yağsız kümes hayvanları yiyeceksiniz.
Ancak alışkanlıkları değiştirmek zor olabilir. Başlamadan önce bazı basit ipuçlarını aklınızda bulundurun.
Sağlıklı alışkanlıkları benimseyin. Bu yemeğe yaklaşımınızı değiştirmekle ilgilidir. Yavaş gidin ve kalıcı olabilecek yeni alışkanlıklar oluşturun. Belki daha şekersiz soda içebilirsiniz.
Sizin için çalışmasını sağlayın. Başkalarının yemekten hoşlandığından farklı yiyeceklerin tadını çıkarabilirsiniz. Diyetin, tat alma tomurcuklarınıza ve yaşam tarzınıza uyması gerekir. Çoğu insanın yol boyunca desteğe ihtiyacı vardır, bu nedenle iyi bir endokrinoloji uzmanı doktor ve diyetisyen büyük bir müttefik olabilir.
Yemekleri atlamayın. Yemek yemenin daha az kalori ve daha fazla kilo kaybı anlamına geldiğini düşünebilirsiniz. Bu sadece insülin ve kan şekeri seviyenizi yukarı ve aşağı hareket ettirir. Ve bu daha fazla karın yağına yol açabilir , bu da vücudunuzun insüline karşı koyma olasılığını artırır.
Kalori ve kaliteye odaklanın. Karbonhidrat, protein ve yağların en iyi karışımı üzerindeki tartışmaların net cevapları yoktur. En iyi seçeneğiniz, toplam kalorileri izlemek ve onları gerçekten saymaktır.
Karıştırın. Her şeyi düzeltecek sihirli bir yiyecek yok, bu yüzden ne yediğini değiştir. Bir seçeneğiniz olduğunda, daha fazla vitamin , mineral ve lif içeren yiyecekleri seçin.
İnslülin direncinden koruyucu beslenme önerileri nelerdir?
Yemekleri ve atıştırmalıkları düzelttiğinizde, amaçlamanız gereken şeyler:
Bol sebze. Ispanak gibi koyu yeşil, yapraklı sebzeler alın. Karbonhidrat ve kalorileri düşüktür ve besin maddeleriyle doludurlar, böylece istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.
Taze sebzeler en iyisidir. Dondurursanız veya konserve ederseniz, ilave yağ, tuz veya şeker olmadığından emin olun.
Patates, bezelye ve mısır gibi nişastalı sebzelere dikkat edin. Daha fazla karbonhidratları var, bu yüzden onlara daha çok tahıl gibi davranın ve aşırıya kaçmayın.
Bol meyve. Vitaminler, mineraller ve liflerle dolu, başka bir harika seçim. İstediklerinizi uyarlamak için tatlılar ile meyveyi değiştirin.
Yine, taze en iyisidir. Şurup eklenmiş konserve meyvelerden kaçının. Ve unutmayın ki meyveler karbonhidrat sayılır.
Yüksek fiber. Günde 50 gramdan fazla lif yediğinizde, kan şekerinizi dengelemenize yardımcı olur. Badem, siyah fasulye, brokoli, mercimek ve yulaf ezmesi lif bakımından zengindir.
Sınırlı karbonhidrat. Karbonhidrat yiyebilirsin, ama akıllıca seç. Beyaz ekmek ve makarna gibi işlenmiş gıdalar yerine meyveler, sebzeler, tam tahıllar, fasulye ve az yağlı sütteki karbonhidratları tercih edin.
Un haline dönüştürülmemiş tam tahıllar daha da iyidir. Yani için kahvaltıda, tost üzerinde yulaf.
Yağsız protein. Yeterli protein aldığınızdan emin olmak istiyorsunuz, ancak yağ yüklü olduğunda değil.
Sığır eti, kuzu eti ve domuz eti ile sınırlandırın ve aşağıdakileri uygulayın:
a. Derisiz tavuk veya hindi
b. Balık, ton balığı, sardalya ve somon
c. Az yağlı peynir ve yumurta akı
d. Fasulye, mercimek ve fındık ezmesi gibi bitkilerden gelen proteinler
Sağlıklı yağlar. Doymuş ve trans yağların sağlıklı olanlar ile değiştirilmesi insülin direncini azaltabilir. Bu daha az et, tam yağlı süt ve tereyağı ve daha fazla zeytin, ayçiçeği ve susam yağı anlamına gelir.
Az yağlı süt. Az yağlı süt, yağsız yoğurt ile kalsiyum, protein ve daha az kalori alırsınız.
Ayrıca, çeşitli çalışmalar az yağlı süt ürünlerinin insülin direncini azalttığını göstermektedir.
Tam yağlıya alışkınsanız, yavaşça çevirebilirsiniz. Bu nedenle, yağsız duruma geçmeden önce bir süre % 1 veya% 2 süt deneyin.
Kaçınılması gereken gıdalar nelerdir?
- Uzak durmak için elinizden gelenin en iyisini yapın:
- Genellikle şeker, yağ ve tuz eklenmiş işlenmiş gıdalar. Kutular, ambalajlar, muhtemelen işlenir.
- Doymuş ve trans yağ, insülin direncini artırabilir. Bunlar esas olarak et ve peynir gibi hayvansal kaynaklardan ve kısmen hidrojene yağlarda kızartılmış gıdalardan gelir.
- Soda, meyve içecekleri, buzlu çaylar ve vitamin suyu gibi şekerli içecekler kilo almanızı sağlayabilir .
Referanslar:
- Insulin and Insulin Resistance — The Ultimate Guide
- Insulin Resistance
- Canan Karatay diyeti listesi ile kilo verin
- Şeker hastalığı kan testleri
- Şeker hastaları için diyet listesi
- Şeker hastalığından korunma yolları
- Diyabet nedir? Şeker hastalığı, Diabetes Mellitus
- Şeker Hastalarında HbA1c hesaplama & Risk Hesabı
- Gebelik şekeri HbA1c hesaplama, insülin
- Diyabet nedir? Diyabetin belirtileri nedenleri
- Hiperinsülinemi belirtileri ve tedavisi
- insülin direnci: Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
- ideal kilo hesaplama, Vücut kitle indeksi hesabı
- Metabolik cerrahi Tip 2 diyabet ameliyatı
- Diabetes Mellitus
- Metabolic Surgery in the Treatment Algorithm for Type 2 Diabetes
- Metabolic Surgery: Weight Loss, Diabetes, and Beyond