Diyabet Tedavisi (Şeker Hastalığının Tedavisi)
Diyabet tedavisinde, diyabet ilaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde almanız çok önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde diyabet ciddi, hatta yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir . Komplikasyonlar hayati vücut fonksiyonlarının kaybına (böbrekleriniz gibi), körlüğe, ayak parmaklarının veya ayakların kesilmesi ihtiyacına ve hatta ölüme (özellikle kardiyovasküler hastalıktan) yol açabilir. İlaçlarınızı önerildiği şekilde alarak diyabetle ilişkili komplikasyon gelişme riskinizi büyük ölçüde azaltırsınız.
Sağlık Bilgisi İçeriği
Diyabet Tedavisi (Şeker Hastalığının Tedavisi)
Diyabet Tedavisi, yaşam tarzındaki değişiklikleri (diyet ve egzersiz) ve ayrıca ilacı (gerekirse) içerir. Diyabet ağızdan alınan ilaçlarla (haplarla), insülinle ve/veya enjekte edilen diğer ilaçlarla tedavi edilebilir. Tip 1 diyabetli kişilerin her zaman insüline ihtiyacı vardır. Tip 2 diyabetli kişiler genellikle birkaç yıl boyunca ağızdan alınan ilaçlarla tedaviye ihtiyaç duyarlar, ancak sonunda glikoz kontrolünü sürdürmek için insüline ihtiyaç duyabilirler.
Diyabet Tedavisi
Tedaviniz sahip olduğunuz diyabetin türüne bağlı olacaktır. Diyabetin çeşitli türleri vardır:
Tip 1 diyabet, pankreas insülin yapmayı bıraktığında ortaya çıkar . Genellikle çocuklarda ve gençlerde görülür, ancak yaşamın ilerleyen dönemlerinde de ortaya çıkabilir. Tip 1 diyabetli kişilerin hayatta kalabilmesi için insüline ihtiyacı vardır.
Tip 2 diyabet, diyabetin en sık görülen türüdür. Tip 2 diyabette vücut yeterli miktarda insülin üretemez ve insülinin etkilerine karşı dirençli hale gelir. Çoğu aşırı kilolu veya obez olan yetişkinlerde daha sık görülür. Ancak gençler de tip 2 diyabete yakalanabilir.
Gestasyonel diyabet, yalnızca hamilelik sırasında ortaya çıkan bir diyabet türüdür. Genellikle bebek doğduktan sonra kaybolur. Bununla birlikte, gestasyonel diyabeti olan kadınların daha sonraki yaşamlarında tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Size reçete edilebilecek birçok ilaç türü vardır. Çeşitli seçenekler bunaltıcı olabilir; tüm isimleri ve teknik terimleri ezberlemek önemli değildir, ancak bilmeniz gereken şey ARE seçeneklerinin olduğunu anlamaktır. Bunlardan hangisinin sizin için en yararlı olabileceğini belirlemek için doktorunuzla birlikte çalışın.
Diyabet Tedavisinin Endokrin Bağlantısı
İnsülin Tedavisi
İnsülin, hücrelerin “kilidini açarak” kan şekeri seviyenizi yönetmenize yardımcı olur, böylece hücreler ihtiyaç duydukları enerji için kan şekerinize erişebilirler. Yeterli insülin olmadığında veya hücreleriniz insülin direnci adı verilen bir duruma sahip olduğunda, pankreasınızın düzgün ürettiği insülini kullanamadıklarında kan şekeri birikir ve sonunda atardamarlarınıza zarar verebilir ve komplikasyonlara yol açabilecek başka sorunlara neden olabilir. Zamanla birçok kişi kan şekeri düzeylerini kontrol etme konusunda ek yardıma ihtiyaç duyar. Bu, doktorların genellikle insülin reçete ettiği zamandır.
İnsülin pankreas tarafından üretilen bir hormondur. Şekerin kandan hücrelere taşınmasına yardımcı olur. Hücreler vücudun çalışması için şekeri enerji olarak kullanır. Tip 1 diyabetiniz (T1D) varsa vücudunuz çok az insülin üretir veya hiç üretmez. Bu yüzden insülin almanız gerekiyor. Tip 2 diyabetiniz (T2D) varsa, vücudunuz çok az insülin üretir veya ürettiği insülini düzgün şekilde kullanamaz. T1D’niz varsa insülin almanız gerekir. T2D’niz varsa kan şekeri seviyenizi daha iyi yönetmenize yardımcı olmak için insülin almanız gerekebilir.
İnsülin Çeşitleri
Diyabet tedavisinde, aldığınız insülinin türü üç faktöre bağlıdır: çalışmaya başlaması ne kadar sürer (başlangıç), en güçlü etki noktasına ulaştığı zaman (zirve) ve ne kadar sürer (süre). Bazı insülin türlerine bazal insülinler denir. Bunlar daha uzun süre dayanır ve size gün boyunca ve gece boyunca sabit dozda insülin verir. Diğer türlere yemek zamanı, hızlı veya bolus insülinler denir. Bunlar genellikle daha kısa sürer ancak yemekten sonra kan şekerindeki ani yükselişlerle başa çıkmanız için size insülin sağlar.
Yemek zamanı (veya “bolus”) insülini : Yemekten sonra kan şekeri seviyesindeki artışı kontrol etmek için yemeklerden önce kullanılır.
- Hızlı etkili: İnsülin glulisin (Apidra), İnsülin lispro (Humalog), İnsülin aspart (NovoLog) ve İnhale insülin insan (Afrezza).
- Kısa etkili: Düzenli (Humulin R, Novolin R).
Arka Plan (veya “bazal”) İnsülin : Yemekler arasında ve gece boyunca kan şekeri seviyenizi kontrol eder. Bu genellikle günde bir veya iki kez kullanılır. Tek başına veya ağızdan alınan ilaçlarla veya hızlı etkili insülinle birlikte kullanılabilir.
- Orta etkili: NPH (Humulin N, Novolin N)
- Uzun etkili: İnsülin detemir (Levemir), İnsülin glarjin (Lantus, Basaglar, Toujeo) ve İnsülin degludec (Tresiba)
Önceden Karıştırılmış İnsülin : Yemeklerden sonra ve öğünler arasında kan şekeri düzeylerini kontrol eden bolus ve bazal insülin kombinasyonu. Bunlar genellikle kahvaltı ve akşam yemeğinden önce günde iki kez kullanılır. Tek başına veya ağızdan alınan ilaçlarla birlikte kullanılabilirler.
Diyabet tedavisinde, doktorunuzun reçete edeceği insülin türü, diyabetinizin türüne, yaşam tarzınıza (ne zaman ve ne yediğiniz, ne kadar egzersiz yaptığınız), yaşınıza ve vücudunuzun insüline verdiği tepkiye bağlı olacaktır. Bu aynı zamanda kan şekerinizi ne sıklıkla kontrol edebildiğinize ve kendinize enjeksiyon yapabildiğinize de bağlıdır. Tip 1 diyabetli kişiler genellikle hem bazal hem de yemek zamanı insülinine ihtiyaç duyar. İnsülin kullanan tip 2 diyabetli çoğu kişi başlangıçta sadece bazal (uzun etkili) insülinle başlayabilir.
Tip 2 Diyabet İlaçları
Tip 2 diyabetli kişiler genellikle ağızdan alınan ilaçlarla birkaç yıl, hatta uzun yıllar boyunca tedaviye ihtiyaç duyarlar ancak sonunda glikoz kontrolünü sürdürmek için insüline ihtiyaç duyabilirler. Diyabet tedavisi için size reçete edilebilecek birçok ilaç türü vardır. Çeşitli seçenekler bunaltıcı olabilir; tüm isimleri ve teknik terimleri ezberlemek önemli değildir, ancak bilmeniz gereken şey ARE seçeneklerinin olduğunu anlamaktır. Bunlardan hangisinin sizin için en yararlı olabileceğini belirlemek için doktorunuzla birlikte çalışın.
Biguanidler
Metformin, diyabetli kişiler için yaygın olarak ilk ilaç olarak kullanılan bir ilaçtır. Ağızdan alınan bir haptır ve düzenli ve yavaş salınımlı formlarda gelir. Karaciğerin protein veya yağı şekere dönüştürmesini durdurmaya yardımcı olarak çalışır. İnsülin salınımında artışa neden olmaz ancak vücudun insülin etkilerine karşı daha duyarlı hale gelmesine neden olabilir. Tek başına veya diğer diyabet hapları veya insülin ile birlikte alınabilir. Ayrıca diğer diyabet tedavisi ilaçlarıyla birlikte tek hap kombinasyonu halinde gelir.
DPP-4 inhibitörleri
DPP-4 inhibitör ilaçları (jenerik isimler: sitagliptin saksagliptin ve linagliptin), tip 2 diyabet için inkretin bazlı bir ilaç türüdür. Bu tür ilaçlar, pankreasın nasıl çalıştığını kontrol etmeye yardımcı olan inkretin adı verilen hormonların etkisine dayanır. GLP-1 inkretinler, yemekten sonra pankreasınızın daha fazla insülin üretmesine neden olarak vücudunuzun glikozu kullanmasına yardımcı olur. GLP-1’in etkileri yalnızca birkaç dakika sürer çünkü DPP-4 adı verilen bir enzim (vücudunuzdaki kimyasal reaksiyona neden olan bir madde), kandaki GLP-1’i hızla parçalar. DPP-4 inhibitörleri, DPP-4 enziminin etkisini bloke eder. Bu, GLP-1’in daha uzun süre dayanmasını sağlar ve kanınızdaki GLP-1 miktarını artırır. Daha fazla GLP-1, kanda daha az glikoz birikmesi anlamına gelir.
DPP-4 inhibitörleri hap şeklinde gelir ve ağız yoluyla alınır. Tek başına veya diğer diyabet tedavisi ilaçlarıyla birlikte kullanılırlar. Ayrıca DPP-4 inhibitörü ve başka türde diyabet ilacı içeren kombinasyon hapları da mevcuttur. Böbrek probleminiz varsa sitagliptin veya saksagliptin dozunuzun (ancak linagliptin değil) ayarlanması gerekebilir.
GLP-1 reseptör agonistleri
İnkretin mimetikleri olarak da adlandırılan GLP-1 reseptör agonisti ilaçları, tip 2 diyabet için bir tür inkretin bazlı ilaçtır. Bu ilaç türü, pankreasın nasıl çalıştığını kontrol etmeye yardımcı olan inkretin adı verilen hormonların etkisine dayanmaktadır. GLP-1 adı verilen bir inkretin türü, yemekten sonra pankreasınızın daha fazla insülin üretmesine neden olur ve kan şekeri seviyelerinin normal aralıkta tutulmasına yardımcı olur. Bu ilaçlar (exenatide, dulaglutide, lixisenatide, liraglutide ve semaglutide) vücudunuz tarafından yapılan GLP-1 etkisini kopyalar veya taklit eder. GLP-1’in etkileri yalnızca birkaç dakika sürer, ancak GLP-1 reseptör agonistlerinin etkisi saatler veya günlerce sürebilir.
GLP-1 reseptörü agonistleri en yaygın olarak karnınızın, uyluğunuzun veya üst kolunuzun derisinin altına enjekte ettiğiniz bir sıvı halinde gelir. Hangi ilacı kullandığınıza bağlı olarak günde bir veya iki kez ya da haftada bir kez enjekte edersiniz. Semaglutide ayrıca günde bir kez dozlanan bir hap olarak da gelir. GLP-1 reseptör agonistleri tek başına veya diğer diyabet ilaçlarıyla birlikte kullanılır.
SGLT2 İnhibitörleri
Sodyum-Glikoz yardımcı taşıyıcı-2 inhibitörleri, hap olarak gelen bir diyabet ilaçları sınıfıdır. Bu ilaç grubu böbreklerin glikozu tekrar kana almasını ve fazla glikozun idrarla atılmasını durdurur. Bu ilaçlar (canagliflozin, dapagliflozin ve empagliflozin) tek başına veya diğer diyabet ilaçlarıyla birlikte kullanılabilir.
İnsülin salgılatıcılar
İnsülin salgılatıcılar tip 2 diyabet tedavisi için kullanılan ilaç türlerinden biridir. Tip 2 diyabetli birçok kişi yeterli insülin üretmez. İnsülin salgılatıcılar pankreasınızın insülin yapmasına ve serbest bırakmasına (veya salgılamasına) yardımcı olur. İnsülin kan şekerinizin çok yüksek olmasını önlemeye yardımcı olur. Vücudunuz ihtiyaç duyduğu insülini aldığında kendinizi daha iyi hissedersiniz. Sağlıklı bir diyet, egzersiz ve diğer diyabet ilaçları ile hedef kan şekeri düzeylerinize ulaşamadığınızda doktorunuz bu insülin salgılayan hapları sizin için reçete edebilir.
İnsülin salgılayan ilaçlar
- Sülfonilüreler (Genel isimler): Glimepirid, Glipizide, Glyburide
- Meglitinidler (Genel isimler): Repaglinid, Nateglinid
TZD’ler
Tiazolidinedionlar veya “glitazonlar” olarak da adlandırılan TZD’ler, tip 2 diyabet tedavisi için bir tür haptır.
Genel isimler şunlardır:
- Pioglitazon (en sık kullanılır)
- Rosiglitazon (nadiren kullanılır)
TZD’ler insülin direncini azaltarak ve vücut dokularını insülinin etkilerine karşı daha duyarlı hale getirerek kan şekeri seviyelerinizi hedefte tutmanıza yardımcı olur. Daha sonra glikoz ihtiyaç duyulan yerde hücrelerinize girebilir. TZD’ler ayrıca karaciğerinizin ürettiği glikoz miktarını da azaltır; bu, tip 2 diyabetli kişilerde çok fazla olabilir.
Diyabet tedavisinde kullanılan başka türde diyabet hapları da mevcuttur. Her tür farklı şekilde çalışır. Nadiren tek diyabet ilacınız olarak TZD’yi alabilirsiniz ancak çoğu zaman bunu metformin veya sülfonilüre gibi başka türde bir diyabet hapıyla birlikte alırsınız. Bazı insanlar TZD artı başka türde diyabet ilacı içeren kombinasyon hapları alır.
Referanslar:
- Diyabet Tedavisi (Şeker Hastalığının Tedavisi)
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/diagnosis-treatment/drc-20351199
- https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/diabetes-treatments
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/insulin-medicines-treatments
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes