Aktinik Keratoz

Sağlık Bilgisi Paylaş !

Aktinik keratoz, yıllarca güneşe maruz kalma sonucu gelişen ciltte sert, pullu bir yamadır. Çoğunlukla yüzde, dudaklarda, kulaklarda, ön kollarda, kafa derisinde, boyunda veya ellerin arkasında bulunur. Solar keratoz olarak da bilinen aktinik keratoz yavaş yavaş büyür ve genellikle ilk olarak 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Güneşe maruz kalmanızı en aza indirerek ve cildinizi ultraviyole (UV) ışınlardan koruyarak bu cilt rahatsızlığı riskinizi azaltabilirsiniz.

Tedavi edilmediği takdirde aktinik keratozun skuamöz hücreli karsinom adı verilen bir tür cilt kanserine dönüşme riski yaklaşık %5 ila %10’dur.

Aktinik Keratoz Belirtileri

Aktinik keratozların görünümü farklılık gösterir.

Belirtiler şunları içerir:

  • Çapı genellikle 2,5 santimetreden az olan kaba, kuru veya pullu deri parçası
  • Cildin üst katmanında düz ila hafif kabarık yama veya şişlik
  • Bazı durumlarda sert, siğil benzeri bir yüzey
  • Pembe, kırmızı veya kahverengi dahil renk çeşitleri
  • Kaşıntı, yanma, kanama veya kabuklanma
  • Başın, boynun, ellerin ve önkolların güneşe maruz kalan bölgelerinde yeni lekeler veya şişlikler

Ne zaman doktora görünmeli

Kanserli olmayan lekeler ile kanserli olanları ayırt etmek zor olabilir. Bu nedenle, yeni cilt değişikliklerinin bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmesi en iyisidir; özellikle pullu bir nokta veya leke devam ediyorsa, büyüyorsa veya kanıyorsa.

Nedenleri

Aktinik keratoz, güneşten veya bronzlaşma yataklarından gelen ultraviyole (UV) ışınlarına sık veya yoğun maruz kalma nedeniyle oluşur.

Risk faktörleri

Herkes aktinik keratoz geliştirebilir. Ancak aşağıdaki durumlarda yüksek risk altındasınız:

  • Kızıl veya sarı saçlı ve mavi veya açık renkli gözlere sahip olmak
  • Çok fazla güneşe maruz kalma veya güneş yanığı geçmişiniz varsa
  • Güneş ışığına maruz kaldığında çillenme veya yanma eğilimi gösterir
  • 40 yaşın üzerinde olanlar
  • Güneşli bir yerde yaşayın
  • Açık havada çalışmak
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak

Komplikasyonlar

Erken tedavi edilirse aktinik keratoz temizlenebilir veya ortadan kaldırılabilir. Tedavi edilmezse bu lekelerin bir kısmı skuamöz hücreli karsinoma dönüşebilir. Bu, erken teşhis edilip tedavi edildiğinde genellikle yaşamı tehdit etmeyen bir kanser türüdür.

Önleme

Güneş güvenliği aktinik keratozu önlemeye yardımcı olur. Cildinizi güneşten korumak için şu adımları izleyin:

  • Güneşte geçirdiğiniz süreyi sınırlayın. Özellikle saat 10.00 ile 14.00 arasında güneşte kalmaktan kaçının ve güneş yanığına veya bronzlaşmaya neden olacak kadar uzun süre güneşte kalmaktan kaçının.
  • Güneş koruyucu kullanın. Açık havada vakit geçirmeden önce, Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin önerdiği gibi, güneş koruma faktörü (SPF) en az 30 olan geniş spektrumlu, suya dayanıklı bir güneş koruyucu uygulayın. Bunu bulutlu günlerde bile yapın. Maruz kalan tüm ciltlerde güneş koruyucu kullanın. Ve dudaklarınıza güneş koruyuculu dudak balsamı kullanın. Güneş koruyucuyu dışarı çıkmadan en az 15 dakika önce uygulayın ve her iki saatte bir veya yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık yeniden uygulayın. 6 aydan küçük bebeklere güneş kremi önerilmemektedir. Bunun yerine mümkünse onları güneşten uzak tutun. Veya onları gölgelik, şapka ve kolları ve bacakları kapatan giysilerle koruyun.
  • Örtmek. Güneşten ekstra korunmak için kollarınızı ve bacaklarınızı saran sıkı dokunmuş giysiler giyin. Ayrıca geniş kenarlı bir şapka takın. Bu, beyzbol şapkası veya golf siperliğinden daha fazla koruma sağlar.
  • Bronzlaşma yataklarından kaçının. Bronzlaşma yatağından gelen UV ışınları , güneşten gelen bronzluk kadar ciltte hasara neden olabilir.
  • Cildinizi düzenli olarak kontrol edin ve değişiklikleri sağlık uzmanınıza bildirin. Cildinizi düzenli olarak inceleyin, yeni cilt büyümelerinin gelişimini veya mevcut benlerde, çillerde, şişliklerde ve doğum lekelerinde değişiklikler olup olmadığını kontrol edin. Aynaların yardımıyla yüzünüzü, boynunuzu, kulaklarınızı ve saç derinizi kontrol edin. Kollarınızın ve ellerinizin üst ve alt kısımlarını inceleyin.

Aktinik Keratoz Teşhisi

Sağlık uzmanınız muhtemelen cildinize bakarak aktinik keratozunuz olup olmadığını belirleyebilecektir. Herhangi bir şüpheniz varsa sağlık uzmanınız cilt biyopsisi gibi başka testler de yapabilir. Deri biyopsisi sırasında laboratuvarda analiz için küçük bir deri örneği alınır. Biyopsi genellikle uyuşturucu enjeksiyonundan sonra klinikte yapılabilir.

Aktinik keratoz tedavisinden sonra bile sağlık uzmanınız, cildinizi yılda en az bir kez cilt kanseri belirtileri açısından kontrol ettirmenizi önerebilir.

Aktinik Keratoz Tedavisi

Aktinik keratoz bazen kendi kendine kaybolur ancak güneşe daha fazla maruz kaldıktan sonra tekrar ortaya çıkabilir. Hangi aktinik keratozların cilt kanserine dönüşeceğini söylemek zordur, bu nedenle genellikle önlem olarak çıkarılırlar.

İlaçlar

Birkaç aktinik keratozunuz varsa, sağlık uzmanınız bunları gidermek için fluorourasil (Carac, Efudex diğerleri), imiquimod (Aldara, Zyclara) veya diklofenak gibi ilaçlı bir krem ​​veya jel reçete edebilir. Bu ürünler birkaç hafta boyunca ciltte iltihaplanma, pullanma veya yanma hissine neden olabilir.

Cerrahi ve diğer prosedürler

Aktinik keratozu gidermek için birçok yöntem kullanılır:

  • Dondurma (kriyoterapi). Aktinik keratoz sıvı nitrojen ile dondurularak giderilebilir. Sağlık uzmanınız maddeyi etkilenen cilde uygulayarak kabarmaya veya soyulmaya neden olur. Cildiniz iyileştikçe hasarlı hücreler dökülerek yeni cildin ortaya çıkmasına olanak tanır. Kriyoterapi en yaygın tedavi yöntemidir. Yalnızca birkaç dakika sürer ve sağlık uzmanınızın ofisinde yapılabilir. Yan etkiler arasında kabarcıklar, yara izleri, cilt dokusunda değişiklikler, enfeksiyon ve etkilenen bölgenin cilt renginde değişiklikler sayılabilir.
  • Scraping (curettage). In this procedure, your health care provider uses a device called a curet to scrape off damaged cells. Scraping may be followed by electrosurgery, in which a pencil-shaped instrument is used to cut and destroy the affected tissue with an electric current. This procedure requires local anesthesia. Side effects may include infection, scarring and changes in skin color of the affected area.
  • Laser therapy. This technique is increasingly used to treat actinic keratosis. Your health care provider uses an ablative laser device to destroy the patch, allowing new skin to appear. Side effects may include scarring and discoloration of the affected skin.
  • Photodynamic therapy. Your health care provider might apply a light-sensitive chemical solution to the affected skin and then expose it to a special light that will destroy the actinic keratosis. Side effects may include inflamed skin, swelling and a burning sensation during therapy.

Referanslar:

  1. Aktinik Keratoz
  2. https://www.nhs.uk/conditions/actinic-keratoses/
  3. https://dermnetnz.org/topics/actinic-keratosis
  4. https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/actinic-keratosis/
  5. https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/actinic-keratosis-treatment
  6. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/actinic-keratosis

Aktinik Keratoz