Şeker Hastalığı Kan Testleri
Sayfa İçeriği
Şeker hastalığı hangi testle anlaşılır?
Endokrinoloji uzmanınız şeker hastalığı kan testleri yoluyla diyabet, prediyabet ve gestasyonel diyabet tanısı koyabilir. Şeker hastalığı kan testleri, kan şekerinizin çok yüksek olup olmadığını gösterir.
Diyabetiniz olabileceğini düşünüyorsanız, kendinizi teşhis etmeye çalışmayın. Kan şekeri ölçüm cihazı gibi tezgahtan satın alabileceğiniz test ekipmanı diyabet tanısı koyamaz.
Şeker hastalığı kan testleri kimlere yapılmalıdır?
Diyabet semptomları olan herkes hastalık için test edilmelidir. Bazı kişilerde herhangi bir belirti görülmez, ancak diyabet için risk faktörleri olabilir ve test edilmesi gerekebilir. Test, sağlık profesyonellerinin şeker hastalığını daha erken bulmasına ve diyabeti tedavi etmek ve komplikasyonları önlemek için hastalarıyla birlikte çalışmasına olanak tanır.
Test ayrıca sağlık profesyonellerinin prediyabet bulmasını sağlar. Aşırı kiloluysanız, hafif bir kilo vermek için yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, tip 2 diyabeti geciktirmenize veya önlemenize yardımcı olabilir.
Tip 1 diyabette şeker hastalığı kan testleri:
Çoğu zaman, tip 1 diyabet testi, diyabet semptomları olan kişilere yapılır. Doktorlar genellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde tip 1 diyabet tanısı koyarlar. Tip 1 diyabet ailesel özellik gösterdiğinden, TrialNet adlı bir çalışma, semptomları olmasa bile, hastalığı olan kişilerin aile üyelerine testler sunmaktadır.
Tip 2 diyabette şeker hastalığı kan testleri:
Uzmanlar, tip 2 diyabet için şeker hastalığı kan testlerini şu kişilere önerebilir:
. 45 yaşında veya daha büyükseniz
. 19 ila 44 yaşları arasında, aşırı kilolu veya obez ve bir veya daha fazla diyabet risk faktörüne sahip
. gestasyonel diyabet olan bir kadın
Tip 2 diyabet çoğunlukla yetişkinlerde gelişmesine rağmen, çocuklar da tip 2 diyabet geliştirebilir. Uzmanlar, aşırı kilolu veya obez olan ve diyabet geliştirmek için en az iki risk faktörüne sahip olan 10 ila 18 yaş arasındaki çocukların test edilmesini önerir.
. düşük doğum ağırlığı
. hamile iken şeker hastalığı olan bir annenin bebeği
. Tip 2 Diyabet için Risk Faktörlerinde belirtilen herhangi bir risk faktörü
Gestasyonel diyabette şeker hastalığı kan testleri (Gebelik şekeri):
Önceden diyabet tanısı olmayan tüm gebe kadınlar, gestasyonel diyabet açısından test edilmelidir . Hamileyseniz, 24 ila 28 haftalık hamilelik arasında bir glikoz testi yaptırırsınız.
Diyabet ve prediyabet tanısı koymak için hangi şeker hastalığı kan testleri kullanılır?
Doktorlar, diyabet teşhisi için sıklıkla açlık plazma glikozu (FPG) kan testini veya HbA1C testini kullanırlar. Bazı durumlarda, rastgele bir plazma glikoz (RPG) testi kullanabilirler.
Açlık plazma glikozu (FPG) kan testi nedir?
FPG kan testi, kan şekeri düzeyinizi tek bir noktada ölçer. En güvenilir sonuçlar için, bu testi en az 8 saat oruç tuttuktan sonra sabahları almak en iyisidir. Oruç, su yudumları dışında yiyecek ve içecek hiçbir şeye tüketmemek anlamına gelir.
HbA1C testi nedir?
HbA1C testi, son 3 ayda kan glukoz ortalama seviyeleri sağlayan bir kan testidir. HbA1C testi için diğer isimler hemoglobin A1C, glikatlı hemoglobin ve glikosile hemoglobin testidir. Bu testten önce yiyebilir ve içebilirsiniz. Diyabet teşhisi için A1C kullanımı söz konusu olduğunda, doktorunuz yaşınız ve anemi veya kanınızla ilgili başka bir sorun olup olmadığı gibi faktörleri dikkate alacaktır. HbA1C testi anemisi olan kişilerde doğru değildir.
Afrika, Akdeniz veya Güneydoğu Asya kökenli iseniz, HbA1C test sonuçlarınız yanlış yüksek veya düşük olabilir. Sağlık uzmanınızın farklı tipte bir A1C testi yapması gerekebilir.
Doktorunuz, HbA1C test sonucunuzu yüzde 7 A1C gibi yüzde olarak bildirecektir. Yüzde ne kadar yüksek olursa, ortalama kan şekeri seviyeniz o kadar yüksek olur.
Diyabetli kişiler de diyabetlerini kontrol altına almak için A1C testinden gelen bilgileri kullanır.
Rastgele plazma glikozu (RPG) testi nedir?
Bazen sağlık uzmanları, diyabet semptomları olduğunda diyabet tanısı koymak için RPG testini kullanırlar ve oruç tutulana kadar beklemek istemezler. RPG testi için bir gece aç olmanıza gerek yoktur. Bu kan testini istediğiniz zaman yapabilirsiniz.
Gestasyonel diyabet tanısı koymak için hangi şeker hastalığı kan testleri kullanılır?
Gebe kadınlara glikoz yükleme testi, oral glikoz tolerans testi veya her ikisi birden uygulanabilir. Bu testler vücudunuzun glikozu ne kadar iyi idare ettiğini gösterir.
Glikoz testi:
Hamileyseniz ve doktorunuz sizi gestasyonel diyabet için kontrol ediyorsa, önce glikoz testi testini yaptırabilirsiniz. Bu test için başka bir isim glikoz tarama testidir. Bu testte, bir sağlık uzmanı, glikoz içeren tatlı bir sıvı içtikten 1 saat sonra kanınızı alır. Bu test için aç olmanıza gerek yoktur. Kan şekeriniz çok yüksekse (135 ila 140 veya daha fazla), aç karnına oral glikoz tolerans testi için geri dönmeniz gerekebilir.
Oral glukoz tolerans testi (OGTT):
OGTT, en az 8 saat boyunca aç kalarak kan şekerini ölçer. İlk olarak, bir sağlık uzmanı kanınızı alır. Sonra glikoz içeren sıvıyı içeceksiniz. Gestasyonel diyabet teşhisi için, kanınızın her 2 ila 3 saat boyunca alınmasına ihtiyacınız olacaktır.
OGTT sırasında herhangi iki veya daha fazla kan testi zamanında yüksek kan şekeri seviyeleri – açlık, 1 saat, 2 saat veya 3 saat – gestasyonel diyabetiniz olduğu anlamına gelir. Doktorunuz, OGTT sonuçlarınızın ne anlama geldiğini açıklayacaktır.
Sağlık uzmanları OGTT’yi hamile olmayan insanlarda tip 2 diyabet ve prediyabet tanısı koymak için de kullanabilirler. OGTT sağlık profesyonellerinin tip 2 diyabet ve prediyabeti FPG testinden daha iyi tespit etmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, OGTT daha pahalı bir testtir ve verilmesi o kadar kolay değildir. Tip 2 diyabet ve prediyabet tanısı koymak için, sağlık uzmanının, glikoz içeren sıvıyı içtikten 1 saat sonra ve 2 saat sonra tekrar kanınızı alması gerekir.
Diyabet veya prediyabetim varsa şeker hastalığı kan testleri bana ne söyler?
Diyabet ve prediyabet için her test farklı bir ölçüm kullanır. Genellikle, diyabet tanısı koymak için aynı test yönteminin ikinci bir günde tekrarlanması gerekir. Doktorunuz ayrıca diyabetiniz olduğunu doğrulamak için ikinci bir test yöntemi kullanabilir.
Aşağıdaki tablo, hamile değilseniz test numaralarınızın ne anlama geldiğini anlamanıza yardımcı olur.
Teşhis | HbA1C (yüzde) | Açlık plazma glikozu (FPG) a | Oral glukoz tolerans testi (OGTT) a b | Rastgele plazma glikoz testi (RPG) a |
Normal | 5,7 altı | 99 veya daha düşük | 139 veya daha düşük | |
Prediyabet | 5,7 – 6,4 | 100 ila 125 | 140 – 199 | |
Şeker hastalığı | 6.5 veya üstü | 126 veya üstü | 200 veya üstü | 200 veya üstü |
a Glikoz değerleri desilitre başına miligram veya mg / dL’dir.
b 75 gram glikoz içtikten 2 saat sonra. Gestasyonel diyabet tanısı koymak için doktorlar kullanırlar.
Kaynak: Amerikan Diyabet Derneği’nden uyarlanmıştır. Diyabetin sınıflandırılması ve teşhisi. Diyabet bakımı.2016; 39 (1): S14 – S20, tablo 2.1, 2.3.
Hangi tür diyabet olduğumu bilmek için şeker hastalığı kan testlerinden hangileri yapılmalıdır?
Burada açıklanan testler diyabetiniz olduğunu doğrulasa da, hangi tipte olduğunuzu belirleyemezler. Bazen sağlık uzmanları tip 1 veya tip 2 olup olmadığından emin değildirler. Monojenik diyabet adı verilen bebeklerde ortaya çıkabilecek nadir bir tip diyabet de tip 1 diyabetle karıştırılabilir. Tedavi diyabet tipine bağlıdır, bu nedenle hangi tipe sahip olduğunuzu bilmek önemlidir.
Diyabetinizin tip 1 olup olmadığını öğrenmek için doktorunuz belirli otoantikorları arayabilir. Otoantikorlar, sağlıklı doku ve hücrelere yanlışlıkla saldıran antikorlardır. Diyabete özgü birkaç otoantikor tipinden birinin veya daha fazlasının varlığı, tip 1 diyabette yaygındır, ancak tip 2 veya monojenik diyabette yaygın değildir. Bu test için kanınızı alınması gerekecektir.
Hamileyken şeker hastalığınız varsa, tip 2 diyabetiniz olup olmadığını görmek için bebeğiniz doğduktan sonra en geç 12 hafta içinde test yaptırmalısınız.
Referans: Amerikan Diyabet Derneği. Diyabetin sınıflandırılması ve teşhisi. Diyabet bakımı. 2016; 39 (Ek 1): S13 – S22.
Referanslar:
- Şeker hastalığı kan testleri
- Şeker hastaları için diyet listesi
- Şeker hastalığından korunma yolları
- Diyabet nedir? Şeker hastalığı, Diabetes Mellitus
- Şeker Hastalarında HbA1c hesaplama & Risk Hesabı
- Gebelik şekeri HbA1c hesaplama, insülin
- Diyabet nedir? Diyabetin belirtileri nedenleri
- Hiperinsülinemi belirtileri ve tedavisi
- insülin direnci: Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
- ideal kilo hesaplama, Vücut kitle indeksi hesabı
- Metabolik cerrahi Tip 2 diyabet ameliyatı
- Diabetes Mellitus
- Metabolic Surgery in the Treatment Algorithm for Type 2 Diabetes
- Metabolic Surgery: Weight Loss, Diabetes, and Beyond