Diş Eti İltihabı (Gingivit)

Diş eti iltihabı (Gingivit), diş eti hastalığının en erken aşamasıdır. Dişlerinizde plak ve bakteriler birikip enfeksiyona neden olduğunda meydana gelir. Yaygın semptomlar arasında kırmızı, şişmiş ve kanayan diş etleri bulunur. Tedaviler arasında düzenli diş temizliği ve ziyaretler arasında evde ağız hijyeninin iyileştirilmesi yer alır.

Diş eti iltihabı nedir?

Gingivit, diş eti hastalığının (periodontal hastalık) en erken aşamasıdır . Dişlerinizde plak, tartar ve bakteriler birikerek kırmızı, şişmiş ve kanayan diş etlerine neden olduğunda gelişir .

Özellikle diş hekiminin yardımıyla diş eti iltihabını başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz. Ancak tedavi edilmediği takdirde gingivit periodontite (çenenizdeki kemik kaybını içeren daha ciddi bir diş eti hastalığı türü) yol açabilir .

Kimler diş eti iltihabına yakalanır?

Diş eti hastalığının şu durumlarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir:

  • Erkekler ve insanlar doğumda erkek olarak atanır ( AMAB ), ancak araştırmacılar bunun nedeninden emin değiller. Hormonlarla veya erkeklerin ilgili hastalıklara yakalanma olasılığının daha yüksek olmasıyla ilgili olabilir.
  • Yoksulluk içinde yaşayanlar ve liseden daha az eğitime sahip olanlar. Bu faktörler bir dizi hastalığa bağlıdır.
  • Sigara içen kişiler, sigara içmek vücudunuzun enfeksiyonla savaşma yeteneğini zayıflatır.

Gingivit ne kadar yaygındır?

Çok yaygındır. 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerin neredeyse yarısında bir tür diş eti hastalığı vardır.

  • Oral kontraseptifler.

Diş eti iltihabı bulaşıcı mıdır?

Diş eti iltihabına neden olan bakteriler bir kişiden diğerine aktarılabilir. Yani uzmanlar diş eti iltihabının kendisinin bulaşıcı olmadığı konusunda hemfikir olsa da, bu duruma sahip kişiler tükürüğün tükürüğe teması yoluyla bakterileri yayabilir .

Öpüşmekten veya mutfak eşyalarını paylaşmaktan dolayı diş eti iltihabına yakalanma olasılığınız yoktur. Ancak gingivit olan biriyle tükürükten tükürüğe temasınız varsa, bu durumu kendiniz geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Bu, özellikle ağız hijyeniniz zayıfsa veya sizi HIV/AIDS veya lösemi gibi hastalıklara karşı daha duyarlı hale getiren sağlık sorunlarınız varsa geçerlidir .

Diş Eti İltihabı Tanısı

Gingivitis belirtileriniz varsa, kontrol için bir diş hekimine başvurmalısınız. Diş hekiminiz ağzınızı aşağıdakiler açısından inceleyecektir :

  • Kanama.
  • Kızarıklık ve şişlik gibi enfeksiyon belirtileri.
  • Gevşek dişler.
  • Dişlerinizden uzaklaşan diş etleri ( diş eti çekilmesi ).

Diş hekiminiz diş eti hastalığından şüpheleniyorsa diş röntgeni , bunun alttaki çene kemiğinizi etkileyip etkilemediğini gösterebilir. Diş hekiminiz ayrıca sizi bir periodontiste (diş eti hastalığı uzmanı) yönlendirebilir .

Gingivitis Tedavisi

Diş eti iltihabının tedavisi enfeksiyonu kontrol altına almayı ve sağlıklı diş ve diş etlerini yeniden sağlamayı amaçlar. Diş hekiminiz veya periodontistiniz, zararlı bakterileri, plakları ve tartarları gidermek için dişlerinizi iyice temizleyecektir. Ek gingivit tedavileri şunları içerir:

  • Ölçekleme ve kök düzeltme : Bu prosedür rutin diş temizliğine benzer, ancak diş etlerinizin daha derinlerine ulaşır. Ölçekleme tartar ve bakterileri ortadan kaldırır. Rendeleme diş köklerinizin yüzeylerini pürüzsüzleştirir ve bakterilerin yapışmasını önler.
  • Geliştirilmiş ağız hijyeni: İyi bir diş temizliği genellikle diş eti iltihabını temizler. Ancak eve döndüğünüzde temizliğe devam etmeniz gerekiyor. Dişlerinizi nasıl düzgün bir şekilde temizleyeceğinizi ve kontrollerinizi planlama konusunda yardım almayı öğreneceksiniz.
  • Antimikrobiyal gargara: Antimikrobiyal gargara ile gargara yapmak, hastalığa neden olan bakterilerin yok edilmesine yardımcı olabilir.
  • Diş onarımı: Diş hekiminiz , dışarı çıkan veya tam oturmayan kaplamaları , dolguları veya köprüleri onarabilir veya çıkarabilir . Pürüzsüz yüzeylerin temiz tutulması daha kolaydır.

Gingivit riskimi nasıl azaltabilirim?

İyi ağız hijyeni ile riskinizi azaltabilirsiniz:

  • Günde iki kez iyice fırçalayın; bir kez uyandığınızda ve bir kez yatmadan önce.
  • Diyabetiniz varsa yönetin.
  • Sigara içmeyin veya diğer tütün ürünlerini kullanmayın.
  • Dişlerinizin arasındaki bakterileri gidermek için her gün diş ipi kullanın.
  • Alkol ve aşırı şeker içeren yiyecek ve içecekleri sınırlayın.
  • Kontroller için yılda en az bir kez , herhangi bir belirtiniz varsa daha sık diş hekimine görünün .

Ailenizde diş eti hastalığı olan kişilerde bu hastalığa yakalanma riski daha yüksek olabilir. Diş eti hastalığını önlemek için daha fazla kontrole ve temizliğe ihtiyacınız olabilir. Diş hekiminize sizin için uygun bir temizlik programı isteyin.

Diş eti iltihabım varsa ne bekleyebilirim?

Diş eti hastalığına ne kadar erken yakalanırsanız, onu o kadar iyi yönetebilirsiniz. Gingivit uygun bakım ve bakımla geri döndürülebilir, ancak geri gelebilir. Muayenehane ziyaretleri arasında dişlerinize ve diş etlerinize iyi bakmalısınız.

Diş eti iltihabını tedavi etmezseniz daha ciddi bir diş eti hastalığına dönüşebilir. Periodontitis olarak bilinen bu diş eti hastalığı, dişlerinizi sabit tutan yapılara zarar verir.

Diş Eti İltihabı Tedavisi

Diş eti hastalığının diğer aşamalarından farklı olarak diş eti iltihabı, yeterince erken tedavi edildiği sürece tedavi edilebilir. Gingivit belirtileri fark ederseniz, bir diş hekimiyle randevu almalı ve hemen evde daha iyi ağız hijyeni uygulamaya başlamalısınız.

Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı kötüleşebilir ve periodontite dönüşebilir. Diş eti hastalığının bu aşamasında, dişlerinizin etrafındaki kemikleri kaybetmeye başlarsınız; bu, ağız sağlığı sorunlarının domino etkisi ile sonuçlanan kalıcı bir yan etkidir.

Gingiviti iyileştirmenin en hızlı yolu nedir?

Diş eti iltihabından kurtulmanın en hızlı yolu, temizlik için diş hekimine gitmek ve ziyaretler arasında evde ağız hijyeni alışkanlıklarınızı geliştirmektir.

Gingivit ciddi bir sorun mudur?

İyi haber şu ki erken tedavi diş eti iltihabını tersine çevirebilir. Ancak tedavi edilmediği takdirde gingivit ilerleyerek ilerlemiş diş eti hastalığına dönüşebilir. Sorunu erken tespit etmek ve tedavi etmek, gelecekte size çok fazla zaman, endişe ve para kazandırabilir.

 

Referanslar:

  1. Diş Eti İltihabı
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/241721
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10950-gingivitis-and-periodontal-disease-gum-disease
  5. https://www.healthline.com/health/gingivitis

Diş Eti İltihabı

Sosyal medyada paylaş!