Anüler Pankreas Hastalığı Nedir?

Sağlık Bilgisi Paylaş !

Anüler Pankreas hastalığı nedir?

Pankreas, midenin arkasında oturan bir organdır. Anüler pankreasta, pankreas tomurcukları normal bir şekilde bir araya gelmez ve yanlarında değil duodenum etrafında birleşirler. Besinlerin sindirimine yardımcı olan kimyasalları (enzim denir) yapar. Aynı zamanda kan şekerini kontrol eden bir kimyasal (hormon) olan insülini yapar. Çoğu insanda pankreas, göbeğin derinliklerinde yassı bir organdır. Mide ve omurganın arasında, göbek düğmesinin hemen üstünde bulunur. Organın sağ kenarı, “duodenum” adı verilen bir kısım olan ince bağırsağın yanına oturur.

Anüler pankreasta, pankreasın şekli farklıdır. Bir pankreas dokusu halkası duodenumun bir kısmını çevrelemektedir. Bu durum, duodenumun daralmasına, kusmaya neden olabilir veya hiç sorun çıkarmayabilir. Anüler pankreasta, pankreasın işlevi etkilenmez. Pankreas normal olarak sindirim ve insülin için enzimler yapmaya devam eder. Anüler pankreas neden olur? Bir bebek hamilelik sırasında annenin karnında gelişirken, pankreas iki parça olarak gelişmeye başlar (tomurcuklar denir). Bu tomurcukların bir araya gelmesi ve duodenumun solunda birleşmesi gerekir. Anüler pankreasta, pankreas tomurcukları normal bir şekilde bir araya gelmez ve yanlarında değil duodenum etrafında birleşirler.

Anüler Pankreas hastalığı nedir?
Anüler Pankreas hastalığı nedir?

Etkilenen insan sayısı kesin değildir. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin çoğunun problemi yoktur, bu yüzden tıbbi yardım almazlar. 100.000’de 5-15 kişide (% 1’den az) meydana geldiği tahmin edilmektedir. Bazen anüler pankreas, Down sendromu, özefagus ve duodenum ile ilgili problemler, malrotasyon ve kalp defektleri gibi doğumda mevcut diğer kusurlarla ilişkili olarak görülür. Bazı insanlarda pankreasın anormal şekli, ince bağırsakların daralmasına veya tıkanmasına neden olabilir.

Anüler Pankreas Hastalığı Belirtileri

  1. Anüler pankreas hastalarının yaklaşık üçte biri semptom geliştirir. Belirtiler ortaya çıktığında bağırsak tıkanmasının ciddiyetine bağlıdır. Ciddi tıkanıklığı olanlar, kusma, süt veya formüle tahammül edememe gibi bir bebek olarak görülürler. Bazen kusan sıvının safrası vardır (yeşil veya sarı renkte).
  2. Daha büyük çocuklarda görülen belirtiler / semptomlar şunlardır: karın ağrısı, öğünler sırasında tok hissetmek, kusma, yemek istememek.
  3. Bir bebek veya çocuğun parlak yeşil veya sarı kusması varsa (safra ile karıştırılmışsa), hemen bir doktor tarafından görülmelidir. Bazen kusma safra, hayati tehlike yaratabilecek çok ciddi bir durumdan dolayı olabilir (volvulus).

Çocuğumun Anüler Pankreas Tanısı

Anüler pankreas hastalarının çoğunda semptom olmadığı için, kan testlerinde veya röntgenlerinde herhangi bir anormallik yoktur.

Anüler pankreas nedeniyle duodenumun daralması veya tıkanması olan hastalarda:

Prenatal ultrasonda, maternal polihidramnios görülebilir. Maternal polihidramnios, fetüsün çevresinde fazla sıvı bulunduğundadır. Ek olarak, duodenumun daralmasını gösteren”çift kabarcıklı bir işaret” (double bubble sign) olabilir.

Doğumdan sonra çekilen röntgenler “double bubble sign” veya bağırsak tıkanıklığı belirtileri gösterebilir.

Anüler Pankreas hastalığı nedir?
Anüler Pankreas hastalığı nedir?

Bazen BT taraması (Bilgisayarlı Tomografi – vücudun çok seviyeli X-ışınları) veya MRG’ler (Manyetik Rezonans Görüntüleme – vücudun içini görüntülemek için manyetik enerjiyi kullanan radyoloji çalışması) anatomiyi tam olarak değerlendirmek ve cerrahiden önce tanıyı onaylamak için yapılabilir.

Bu duruma benzeyen koşullar arasında, bağırsak malrotasyonu , duodenal (bağırsak) atrezi veya karaciğere giden bir damarın (portal ven) anormal konumu bulunur.

Anüler Pankreas tedavisi

  • Ameliyat sadece barsakların daralmasına neden olan halka şeklindeki pankreas için yapılır.
  • Ameliyatın amacı, yiyeceğin mideden bağırsağa geçmesine yol vermektir. Genellikle tıkanmadan önce bağırsak kısmı, tıkanmadan sonra bağırsak kısmına dikilir. Bu, yemeğin tıkanmayı “atlamasına” izin verir. Bağırsakların çıkarılması neredeyse hiçbir zaman gerekli değildir.
  • Tıkanmanın ciddiyetine, çocuğun yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak, ameliyat daha büyük bir insizyon (açık prosedür, laparotomi) veya birkaç küçük insizyon (laparoskopik, minimal invaziv) kullanılarak yapılabilir.

Preoperatif hazırlık:

  • Çocuğunuzun kusma nedeniyle susuz kalması durumunda, ona intravenöz (IV) sıvılar verilir. Bazı durumlarda, çocuğun kusma ve yemeğe tahammül edememesi nedeniyle yetersiz beslenmesi vardır. Doktor, operasyondan önce çocuğun intravenöz beslenmeye mi yoksa tüp beslenmeye mi ihtiyaç duyacağına karar verecektir.
  • Başka anomalilerden şüpheleniliyorsa, bu durumları değerlendirmek için ameliyattan önce testler yapılabilir. Örneğin, kalp kusurlarından şüpheleniliyorsa ekokardiyogram (kalp ultrasonu) istenebilir.

Ameliyat sonrası bakım:

  • Çocuğunuz bir cerrahi serviste takip edilir. Bağırsakların iyileşmesine izin vermek için, hemen yemek yemesine izin verilmeyecektir. Ağrı için ilaç verilecektir. Muhtemelen intravenöz beslenme, beslenmeye başlayana kadar verilecektir.
  • Hastanede kalış süresi çocuğun yaşına, postoperatif komplikasyonlara ve tıkanmanın ciddiyetine bağlıdır.

Taburculuk sonrası çocuğuma nasıl bakmalıyım?

Diyet:

Hasta gaz ve dışkı çıkarmaya başladığında ve artık kusmadığında, diyet kısıtlamaları kalkar ve genellikle normal bir diyete devam etmesine izin verilir.

Aktivite:

Bebekler hiçbir kısıtlama altında değildir, ancak ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta boyunca karın bölgesini tolere edemeyebilirler.

Daha büyük çocuklarda iyileşme yaklaşıma bağlıdır. Laparoskopi kullanılmışsa, çocuk yaklaşık iki hafta içinde normale dönebilir. Açık veya laparotomi yaklaşımı kullanılırsa, insizyonun tamamen iyileşmesi 4-6 hafta olacaktır. Bu süre zarfında, çocuklar beden eğitimi, temas sporları veya yorucu faaliyetlerden kaçınmaya teşvik edilir.

Postoperatif kesin talimatlar, cerrahınız tarafından verilecektir.

Yara bakımı:

Özel yara bakım talimatları doktorunuz tarafından taburcu edilmeden önce verilecektir. Yaralar zamanla yumuşar ve kaybolur, ancak çocukla birlikte büyür.

İlaçlar:

Ameliyat sonrası birkaç gün boyunca ağrıya yardımcı olmak için asetaminofen veya Ibuprofen gibi ağrı kesici veya narkotik gibi daha güçlü bir ilaç gerekebilir. Özellikle ağrı için narkotik hala gerekliyse, ameliyat sonrası düzenli dışkıya yardımcı olmak için dışkı yumuşatıcı ve müshil gerekir.

Doktora ne zaman başvurmalı:

Çocuğunuzun 38.5ºC’den yüksek bir ateşi varsa, ağrı kesici ateş düşürücü tarafından hafifletilmezse; keside kızarıklık veya drenaj varsa, ya da kusma varsa doktorunuza bilgi vermeniz veya Acil Servise başvurmanız zorunludur.

Takip bakımı:

Bir yara kontrolü ve bakımı için takip ilk iki ay boyunca planlanır. Tam bir iyileşme kaydedildiğinde, sadece çocuk cerrahisi doktoru ile rutin takip gereklidir.

Anüler Pankreas hastalığı tedavisi sonunda uzun vadeli sonuçlar nelerdir?

Uzun vadeli sonuçlar mükemmeldir. Prognoz sıklıkla diğer ilişkili anormalliklere bağlıdır. Bazen daralmanın hemen yanındaki duodenum çok dilate olabilir ve kasları düzgün çalışmayabilir. Anüler pankreas ile ilişkili duodenal daralmanın cerrahi onarımı olan bir bebek veya çocuk haftalarca süren kusma varsa, doktor hastayı görmelidir.

 

Referanslar:

  1. Ravitch NM. The pancreas in infants and children. Surgery Clinic North America 1975; 55:377.
  2. Holcomb. G, and Murphy. P. Ashcraft’s Pediatric Surgery 5th Edition 2010, Elsevier.
  3. Hays DM, Greaney EM Jr, and Hill JT. Annular pancreas as a cause of acute neonatal duodenal obstruction. Annals of Surgery 1961; 153:103.
  4. Jimenez JC, Emil S, Podonos Y, Nguyen N. Annular pancreas in children: a recent decade’s experience. Journal of Pediatric Surgery 2004; 39:1654.
  5. Annular pancreas
  6. Hyperinsulinemia
  7. Hyperinsulinemia: An Early Indicator of Metabolic Dysfunction
  8. COMMON DISORDERS OF THE PANCREAS
  9. insülin direnci: Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
  10. Gebelik şekeri HbA1c hesaplama, insülin
  11. Pankreas kanseri belirtileri ve tedavisi
  12. Anüler Pankreas hastalığı nedir?
  13. Hiperinsülinemi belirtileri ve tedavisi

Anüler Pankreas Hastalığı Nedir?