Kas krampları nedir?
Kas krampları ani kas kasılmalarıdır. Kas spazmları veya charley atları olarak da adlandırılan kas krampları, egzersiz yorgunluğu veya hastalık gibi birçok şeyin ortak belirtisi olur. Kramp tipik olarak tedavi olmaksızın geçer veya evde tedavi olur.
Kas krampları nedir?
Bir kas aniden ve kontrolsüz bir şekilde kasıldığında kas krampı meydana gelir. Kas spazmları veya charley atları olarak da adlandırılan bu kramplar, aynı anda bir veya daha fazla kasta oluşabilir. Ağrılı olabilirler, ancak genellikle sadece birkaç saniye ile 15 dakika arasında sürerler.
Kas krampları birçok farklı tıbbi sorunun belirtisi olabilir. Genellikle kas gerginliği ile ilişkilendirilirler, ancak dolaşım sorunları ve karaciğer hastalığı gibi tıbbi durumların bir işareti de olabilirler.
Kas krampları günlük aktivitelerinizi etkiler. Genellikle geceleri meydana geldikleri için uykunuzu etkileyebilirler. Sonuç olarak, yaşam kalitenizi azaltırlarr. Ancak çoğu durumda kas krampları ciddi değildir.
Kas kramplarından kimler etkilenir?
Kas krampları çok yaygındır.
Herkeste kramp gelişir, ancak şu kişilerde daha sık görülür:
. Sporcular.
. İleri yaş.
. Bebekler
. Kilolu hastalar.
. Hamileler.
Kas kramplarının olası nedenleri nelerdir?
Doktorlar her zaman kas krampına neyin neden olduğunu bulamaz. Doktorunuz belirli bir neden bulamadığında, kramplara idiyopatik denir. Aslında bu belirtiye neden olabilecek birçok farklı tıbbi bozukluk vardır.
Kas kramplarına neden olan durumlar şunları içerir:
. Yaşlanma:
Zamanla kas kütlesini kaybetmek kaslarınıza daha fazla yük bindirir. Bu değişiklikler yaşlandıkça daha sık kas kramplarına neden olur.
. Dehidrasyon :
Egzersiz yaparken (özellikle sıcak havalarda) vücut sıvılarını kaybetmek kaslarda kramplara neden olur.
. Hipotiroidizm :
Normalden daha az aktif olan bir tiroid bezine sahip olmak kas kramplarına neden olur.
. Düşük elektrolit seviyeleri:
Kandaki kalsiyum veya potasyum gibi maddelerin düşük seviyeleri kas kramplarına neden olur.
. İlaç tedavisi:
Psödoefedrin (burun tıkanıklığını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç) ve statinler (yüksek kolesterolü tedavi eden ilaçlar) dahil olmak üzere bazı ilaçların alınması istemsiz kas kramplarına neden olur.
. Sinir bozuklukları:
Nadir durumlarda, sinir sıkışması veya omurilik yaralanması gibi sorunlar sinir sıkışmasına (sinirler üzerinde baskı) neden olur ve bu da kas kramplarına neden olur.
. Fiziksel zorlanma:
Egzersiz veya yorucu aktiviteler sırasında kaslarınızı aşırı kullanmak kramplara neden olur.
. Hamilelik:
Genellikle hamile kadınlar, düşük elektrolit seviyeleri, dolaşım değişiklikleri ve büyüyen bebeğin neden olduğu sinirler üzerindeki baskı nedeniyle bacak krampları yaşarlar.
. Gergin kaslar:
Hareketsizlik ve yeterince esneme kasların istem dışı kasılmasına (sıkışmasına) neden olur.
Kas krampları vücudunuzun herhangi bir kasında olabilir.
En sık şuralarda ortaya çıkarlar:
. Karın (göbek).
. Kollar.
. Eller.
. Ayak.
. Bacaklar.
. Göğüs kafesi.
Kas krampları nasıl teşhis edilir?
Çoğu kas krampı doktorunuzu ziyaret etmeyi gerektirmez. Sık veya şiddetli kas kramplarınız varsa, doktorunuz fizik muayene ile nedenini araştırır.
Kas sorunlarını aramak için doktorunuz kramplarınızın olduğu bölgeleri hissedecek ve hareket ettirecektir. Kas kramplarını tetikleyebilecek iş ve diğer aktiviteler hakkında sorular soracaktır.
Doktorunuz kas kramplarının nedenini bulmak için kan ve idrar testlerini de kullanır. Bu testler, kramplara neden olabilecek karaciğer veya böbrek hastalığı gibi altta yatan koşulları belirler.
Nadir durumlarda, doktorunuz nörolojik (sinir) problemlerin bacak kramplarının nedeni olup olmadığını görmek için MRI adı verilen bir görüntüleme testi kullanır .
Kas krampları nasıl tedavi edilir?
Kas krampları genellikle tıbbi tedavi olmaksızın geçer. Çoğu kas krampıyla ilişkili ağrıyı evde kendi başınıza giderirsiniz.
Kas kramplarını önlemek veya rahatlatmak için ne yapmalıyım?
Kas kramplarını önlemek veya rahatlatmak için evde atacağınız adımlar şunları içerir:
. Kaslara ısı veya buz uygulamak.
. Kafein içmekten kaçınmak.
. Egzersiz öncesi ve sırasında bol su içmek.
. Geceleri bacak kramplarını önlemek için düzenli egzersiz yapmak .
. Kramp durana kadar kramplı kasa hafifçe masaj yapın.
. Kramp neden olan aktiviteyi durdurmak.
. Egzersiz öncesi ve sonrası kasları germek.
Gece kramplarınız (gece krampları) varsa, her gece yatmadan önce germek yardımcı olur. Germe, gece boyunca krampları önleir.
Doktoruma ne zaman başvurmalıyım?
Yaşam kalitenizi veya uyku yeteneğinizi etkileyecek kadar şiddetli veya sık görülen kas kramplarınız varsa doktorunuzla iletişime geçin.
Ayrıca şu durumlarda bir doktora danışın:
. 10 dakikadan uzun süren kas krampları.
. Egzersiz, masaj ve iyi hidrasyonla bile iyileşmeyen kas krampı.
. Enfeksiyöz bir ajan veya toksinle (kimyasallar veya ilaçlar gibi) temas ettikten sonra ortaya çıkan kas spazmı.
REFERANSLAR:
1. American Osteopathic Association. Muscle Cramp. (https://osteopathic.org/what-is-osteopathic-medicine/muscle-cramp/)
2. Merck Manual. Muscle Cramps. (https://www.merckmanuals.com/home/brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders/symptoms-of-brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders/muscle-cramps)
3. NHS Inform. Leg cramps. (https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/muscle-bone-and-joints/conditions/leg-cramps)