Behçet Hastalığı

Sağlık Bilgisi Paylaş !

Behçet sendromu olarak da adlandırılan Behçet hastalığı, vücudunuzun her yerinde kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan nadir bir hastalıktır. Hastalık ilk başta ilgisiz gibi görünen çok sayıda belirti ve semptomlara yol açabilir. Ağız yaraları, göz iltihabı, deri döküntüleri ve lezyonları ve genital yaraları içerebilir.

Tedavi, belirti ve semptomları azaltmaya ve körlük gibi ciddi komplikasyonları önlemeye yönelik ilaçları içerir.

Behçet Hastalığı Belirtileri

Belirtileri kişiden kişiye değişir, gelip gidebilir veya zamanla şiddeti azalabilir. Belirtiler ve semptomlar vücudunuzun hangi bölümlerinin etkilendiğine bağlıdır.

Behçet hastalığından yaygın olarak etkilenen alanlar şunlardır:

  • Ağız. Aftlara benzeyen ağrılı ağız yaraları en sık görülen belirtisidir. Ağızda hızla ağrılı ülserlere dönüşen kabarık, yuvarlak lezyonlar olarak başlarlar. Yaralar genellikle bir ila üç hafta içinde iyileşir, ancak tekrarlayabilirler.
  • Deri. Bazı kişilerin vücutlarında sivilce benzeri yaralar oluşur. Bazılarının derilerinde, özellikle de alt bacaklarda kırmızı, kabarık ve hassas nodüller gelişir.
  • Cinsel organlar. Skrotumda veya vulvada kırmızı, açık yaralar oluşabilir. Yaralar genellikle ağrılıdır ve iz bırakabilir.
  • Gözler. Gözdeki iltihaplanma (üveit), genellikle her iki gözde de kızarıklığa, ağrıya ve bulanık görmeye neden olur. Behçet hastalığı olan kişilerde bu durum gelip gidebilir.
  • Eklemler. Hastalığı olan kişilerde eklem şişliği ve ağrı sıklıkla dizleri etkiler. Ayak bilekleri, dirsekler veya bilekler de etkilenebilir. Belirti ve semptomlar bir ila üç hafta sürebilir ve kendi kendine kaybolabilir.
  • Kan damarları. Damarlarda ve arterlerde iltihaplanma, kan pıhtısı oluştuğunda kollarda veya bacaklarda kızarıklık, ağrı ve şişmeye neden olabilir. Büyük arterlerdeki iltihaplanma, anevrizma ve damarın daralması veya tıkanması gibi komplikasyonlara yol açabilir.
  • Sindirim sistemi. Karın ağrısı, ishal ve kanama gibi çeşitli belirti ve semptomlar sindirim sistemini etkileyebilir.
  • Beyin. Beyin ve sinir sistemindeki iltihaplanma baş ağrısına, ateşe, yönelim bozukluğuna, zayıf dengeye veya felce neden olabilir.

Ne zaman doktora görünmeli

Behçet hastalığına işaret edebilecek alışılmadık belirti ve semptomlar fark ederseniz doktorunuzdan randevu alın. Size bu rahatsızlık tanısı konulduysa ve yeni belirti ve semptomlar fark ederseniz doktorunuza başvurun.

Nedenleri

Behçet hastalığı bir otoimmün bozukluk olabilir; bu da vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi sağlıklı hücrelerinden bazılarına saldırması anlamına gelir. Genetik ve çevresel faktörlerin rol oynaması muhtemeldir.

Belirti ve semptomlarının kan damarlarının iltihaplanmasına (vaskülit) bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu durum her büyüklükteki atardamarları ve damarları kapsayabilir ve bunlara tüm vücuda zarar verebilir.

Hastalıkla ilişkili birçok gen bulunmuştur. Bazı araştırmacılar, kendilerini Behçet hastalığına duyarlı kılan belirli genlere sahip kişilerde bir virüs veya bakterinin hastalığı tetikleyebileceğine inanıyor.

Risk faktörleri

Behçet riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

  • Yaş. Genellikle 20’li ve 30’lu yaşlarındaki kadın ve erkekleri etkiliyor, ancak çocuklar ve yaşlı yetişkinler de bu hastalığa yakalanabilir.
  • Nerede yaşıyorsun. Türkiye, İran, Japonya ve Çin dahil olmak üzere Orta Doğu ve Doğu Asya’daki ülkelerden gelen kişilerde Behçet hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.
  • Seks. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülse de erkeklerde hastalık genellikle daha şiddetli seyrediyor.
  • Genler. Belirli genlere sahip olmak, hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkilidir.

Komplikasyonları

Behçet hastalığının komplikasyonları belirti ve semptomlarınıza bağlıdır. Örneğin tedavi edilmeyen üveit, görmenin azalmasına veya körlüğe yol açabilir. Behçet hastalığının göz belirti ve semptomları olan kişilerin düzenli olarak bir göz uzmanını (göz doktorunu) ziyaret etmeleri gerekir çünkü tedavi bu komplikasyonun önlenmesine yardımcı olabilir.

Behçet Hastalığı Teşhisi

Behçet hastalığınızın olup olmadığını hiçbir test belirleyemez; bu nedenle doktorunuz öncelikle sizin belirti ve semptomlarınıza güvenecektir. Bu duruma sahip olan hemen hemen herkeste ağız yaraları ortaya çıktığı için, 12 ay içinde en az üç kez tekrarlayan ağız yaraları genellikle Behçet hastalığının tanısı için gereklidir.

Ayrıca Behçet hastalığı tanısı için aşağıdaki gibi en az iki ek belirti daha gerekir:

  • Tekrarlayan genital yaralar
  • Göz iltihabı
  • Cilt yaraları

İhtiyacınız olabilecek testler şunları içerir:

  • Kan testleri veya diğer laboratuvar testleri diğer koşulları ekarte edebilir.
  • Doktorunuzun cildinize steril bir iğne soktuğu ve bölgeyi bir ila iki gün sonra incelediği paterji testi . Test pozitif çıkarsa cildinizin altında iğnenin batırıldığı yerde küçük kırmızı bir şişlik oluşur. Bu, bağışıklık sisteminizin küçük bir yaralanmaya aşırı tepki verdiğini gösterir.

Behçet Hastalığı Tedavisi

Behçet hastalığının tedavisi yoktur. Hafif bir formunuz varsa doktorunuz alevlenmelerin ağrısını ve iltihabını kontrol altına alacak ilaçlar önerebilir. Ateşlemeler arasında ilaca ihtiyacınız olmayabilir.

Daha ciddi belirti ve semptomlar için doktorunuz, alevlenme ilaçlarına ek olarak vücudunuzdaki hastalığı kontrol altına alacak ilaçlar da reçete edebilir.

Behçet hastalığının bireysel belirti ve semptomlarına yönelik tedaviler

Alevlenmeler sırasında sahip olduğunuz belirti ve semptomları kontrol etmeye yönelik ilaçlar aşağıdakileri içerebilir:

  • Cilt kremleri, jeller ve merhemler. Topikal kortikosteroid ilaçlar, iltihabı ve ağrıyı azaltmak için doğrudan deriye ve genital yaralara uygulanır.
  • Ağız durulamaları. Kortikosteroid ve diğer maddeleri içeren özel gargaraların kullanılması ağız yaralarının ağrısını azaltabilir.
  • Gözyaşı. Kortikosteroid veya diğer antiinflamatuar ilaçları içeren göz damlaları, eğer inflamasyon hafifse gözlerinizdeki ağrıyı ve kızarıklığı giderebilir.

Behçet hastalığının sistemik tedavileri

Topikal ilaçlar yardımcı olmazsa doktorunuz tekrarlayan ağız ve genital yaralar için kolşisin (Colcrys, Mitigare) adı verilen bir ilacı önerebilir. Eklem şişmesi de kolşisin ile düzelebilir.

Şiddetli Behçet hastalığı vakaları, alevlenmeler arasında hastalığın neden olduğu hasarı kontrol altına alacak tedaviler gerektirir. Orta ila şiddetli Behçet hastalığınız varsa doktorunuz size aşağıdaki reçeteyi yazabilir:

  • Enflamasyonu kontrol etmek için kortikosteroidler. Behçet hastalığının neden olduğu iltihabı azaltmak için prednizon gibi kortikosteroidler kullanılır. Doktorlar sıklıkla bağışıklık sisteminizin aktivitesini baskılamak için onlara başka bir ilaç reçete eder.

    Kortikosteroidlerin yan etkileri arasında kilo alımı, kalıcı mide yanması, yüksek tansiyon ve kemik incelmesi (osteoporoz) yer alır.

  • Bağışıklık sisteminizi baskılayan ilaçlar. Behçet hastalığına bağlı inflamasyon, bağışıklık sisteminizin sağlıklı dokulara saldırmasını önleyen ilaçlarla azaltılabilir. Bu ilaçlar azatioprin (Azasan, Imuran), siklosporin (Gengraf, Neoral, Sandimmune) ve siklofosfamidi içerebilir. Bu ilaçlar enfeksiyon riskinizi artırabilir. Diğer olası yan etkiler arasında karaciğer ve böbrek sorunları, düşük kan sayımı ve yüksek tansiyon yer alır.
  • Bağışıklık sisteminizin tepkisini değiştiren ilaçlar. İnterferon alfa-2b (Intron A), iltihabı kontrol etmek için bağışıklık sisteminizin aktivitesini düzenler. Behçet olan kişilerde cilt yaralarının, eklem ağrılarının ve göz iltihabının kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Yan etkiler kas ağrısı ve yorgunluk gibi grip benzeri belirti ve semptomları içerir.

    Tümör nekroz faktörü (TNF) adı verilen bir maddeyi bloke eden ilaçlar, özellikle semptomları daha şiddetli veya dirençli olan kişilerde hastalığın bazı belirti ve semptomlarının tedavisinde etkilidir. Örnekler arasında infliximab (Remicade) ve adalimumab (Humira) bulunur. Yan etkiler arasında baş ağrısı, deri döküntüsü ve enfeksiyon riskinin artması sayılabilir.

Başa çıkma ve destek

Behçet hastalığının öngörülemezliği onu özellikle sinir bozucu hale getirebilir. Kendinize iyi bakmanız başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Genel olarak şunu deneyin:

  • Alevlenmeler sırasında dinlenin. Belirtiler ve semptomlar ortaya çıktığında kendinize zaman ayırın. Esnek olun ve mümkün olduğunda programınızı, ihtiyaç duyduğunuzda dinlenebileceğiniz şekilde ayarlayın. Stresi en aza indirmeye çalışın.
  • Enerjiniz olduğunda aktif olun. Yürüyüş veya yüzme gibi orta dereceli egzersizler hastalığın alevlenmeleri arasında kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Egzersiz vücudunuzu güçlendirir, eklemlerinizi esnek tutmanıza yardımcı olur ve ruh halinizi iyileştirebilir.
  • Başkalarıyla bağlantı kurun. Nadir görülen bir hastalık olduğundan, bu hastalığa sahip başkalarını bulmak zor olabilir. Bölgenizdeki destek grupları hakkında doktorunuza danışın. Yakınınızla bağlantı kurmak mümkün değilse, Amerikan Behçet Hastalığı Derneği, Behçet hastası olan diğer kişilerle bağlantı kurabileceğiniz mesaj panoları ve sohbet odaları sunmaktadır.

Referanslar:

  1. Behçet Hastalığı
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470257/
  3. https://www.nhs.uk/conditions/behcets-disease/
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12980-behcets-disease
  5. https://rarediseases.org/rare-diseases/behcets-syndrome/

Behçet Hastalığı