Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız Kokusu Nedir? (Halitosis)
Bazen halitosis olarak adlandırılan kronik ağız kokusu, genellikle kötü diş hijyeninin veya ağız kuruluğunun bir işaretidir. Bu durum ayrıca mide reflüsü, diyabet, böbrek hastalığı ve karaciğer hastalığı dahil olmak üzere vücudunuzun başka bir bölümünde daha ciddi bir ağız hastalığının veya bir sistemik hastalığın belirtisi olabilir.
Ağız Kokusu Nedenleri ve Belirtileri
Kötü hijyen
Kötü hijyen, ağız kokusunun en yaygın nedenidir. Yiyecek parçacıkları dişlerinizin arasına veya ağzınızın başka bir yerine sıkıştığında, orada büyüyen bakteriler tarafından parçalanırlar. Bu süreç kötü bir koku yayar. Bakteriler ayrıca diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olabilir. Dişlerinizi ve dilinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak, yiyecek artıklarını gidermeye ve bakterileri kontrol etmeye yardımcı olur.
Ağız kuruluğu
Tükürük, ağzınızı yıkamanıza yardımcı olur. Bu nedenle vücudunuz yeterince tükürük üretmiyorsa nefesiniz kötü kokabilir. Sigara içmek ağız kuruluğuna neden olabilir ve ayrıca diş eti hastalığı olasılığını artırır. Bazı ilaçlar ağzınızın kurumasına neden olur.
Ağzınızda veya burnunuzla ağzınız arasında kanser
Ağız veya orofaringeal kanserin diğer semptomları (orofarenks burun ve ağız arasındadır) iyileşmeyen yaraları, ağız ağrısı, yutma güçlüğü, boynunuzda bir yumru ve açıklanamayan kilo kaybı.
Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
Bu, mide asidi veya sıvılarının, yiyecekleri ağzınızdan midenize götüren tüp olan yemek borusuna geri sızdığı bir sindirim bozukluğudur.
Bademcik taşları
Her iki tarafta ağzınızın arkasında bulunan bademciklerinize yiyecek sıkıştığında bazen sertleşerek bademcik taşı adı verilen kalsiyum birikintilerine dönüşür.
Diş eti hastalığı
Diş eti iltihabı, diş etlerinin kızarmasına, şişmesine ve kolayca kanamasına neden olabilen bir iltihaplanmadır. Dişlerinizin üzerinde oluşan ve fırçalama ve diş ipi ile çıkarılabilen yapışkan bir film olan plaktan kaynaklanır. Hendek ağzı, yoğun ağrı, kanama, ateş ve yorgunluğu içerebilen gelişmiş bir diş eti iltihabı şeklidir. (Birinci Dünya Savaşı sırasında siperdeki askerler için yaygın bir hastalık olduğu için “hendek ağzı” olarak adlandırılır.) Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı diş eti dokusuna zarar veren ve diş çevresinde diş ve kemik kaybına yol açabilen periodontite yol açabilir.
Burun, boğaz veya akciğerlerdeki enfeksiyonlar
Pnömoni hastaları, örneğin, kötü kokan sıvıyı öksürür.
Diyabet (Şeker Hastalığı)
Diyabetli kişilerde diş eti hastalığı riski artar ve diş eti hastalığı, kan şekerini artıracağı için diyabeti kontrol etmeyi zorlaştırır.
Karaciğer hastalığı veya böbrek hastalığı
Bunlar, düzgün çalışan böbrekler veya karaciğer tarafından vücudunuzdan filtrelenecek toksik maddelerin kokusu nedeniyle ağız kokusuna yol açar.
Sjögren sendromu
Bu, ağız kuruluğu, kuru gözler ve cilt kuruluğunun yanı sıra kas ağrısına yol açabilen otoimmün bir hastalıktır.
Ağız Kokusu Tedavisi
- Her seferinde en az 2 dakika olmak üzere günde iki kez diş fırçalayın ve günde bir kez diş ipi kullanın. Dilinizi fırçanızla veya ideal olarak eczanelerde bulabileceğiniz bir dil kazıyıcıyla temizlemeyi unutmayın.
- Antibakteriyel gargara kullan.
- Kontroller ve dişlerinizi ve ağzınızı profesyonelce temizletmek için diş hekiminizi 6 ayda bir düzenli olarak görün.
- Ağız kuruluğunu önlemeye yardımcı olmak için bol su iç.
- Şekersiz sakız kullanarak, şekersiz şeker veya çok fazla çiğneme gerektiren sağlıklı yiyecekler yiyerek tükürük üretimini artırın. Diş hekiminiz yapay tükürük üreten veya vücudunuzun tükürük üretmesine yardımcı olan ürünler önerir veya reçete eder.
- Alkol, kafein ve tütün ürünlerinden uzak durun çünkü bunlar ağzınızı kurutur.
Diş fırçalamak için en iyi teknik nedir?
- Ağzınızın tüm bölgelerine ulaşmanızı sağlayacak büyüklükte ve şekilde yumuşak bir diş fırçası kullanın.
- Diş fırçasını en az 3 veya 4 ayda bir değiştirin – aşınmış görünüyorsa daha sık.
- Fırçayı diş etlerine 45 derece açıyla tutun ve yaklaşık diş genişliği kadar kısa vuruşlar yapın. Her dişin dışına, içine ve üstüne geldiğinizden emin olun.
- Fırçaya sert bastırmayın. Bu diş etleriniz için zordur ve kıllar dişlerinize karşı düzleştirilmişse fırça da işe yaramaz.
Diş ipi kullanmak için en iyi teknik nedir?
Yaklaşık 18 inç diş ipini kır ve orta parmaklarının etrafına sar. Diş ipini sıkıca tutmak için baş parmaklarınızı ve işaret parmaklarınızı kullanın. Böylece parmaklarınız arasında bir veya iki inç olsun. Bu orta kısmı dişler arasında yönlendirin ve dişlerinizin kenarlarına sararak nazikçe ovalayın. Diş ipi kullanmadıysanız, ilk birkaç gün biraz rahatsızlık duyabilirsiniz, ancak bu geçmelidir.
Ağız kokusu için ne zaman doktora gitmeliyim?
İyi diş hijyeni uygulamalarını takip ediyor, ağzınızın çok kuru olmamasına dikkat ediyor ve hala kalıcı ağız kokusu sorunları yaşıyorsanız, bir diş hekimine gitmek için randevu almalısınız.
Referanslar:
- American Dental Association. Bad breath: Causes and tips for controlling it.
- U.S. National Library of Medicine. Oral malodour (halitosis).
- American Dental Association. Brushing Your Teeth.
- Akalazya nedir: Belirtileri, tedavisi
- Sarı Dil nedir, nedenleri ve tedavisi
- Diş apsesi belirtileri ve tedavisi!
- Beyaz Dil nedir, nedenleri ve tedavisi
- Ağız Kokusu Nedenleri ve Tedavisi, Halitosis