Diş Gıcırdatma Tedavisi

Çocuklarda diş gıcırdatma veya sıkma nedenleri, diş gıcırdatma tedavisi üzerinde biraz değerlendirme yapalım. Uyuyan çocuğunuza baktığınızda, tatlı rüyaların sesini duymak istersiniz: kolay nefes alma ve belki de arada bir iç çekme. Ancak bazı ebeveynler, çocuklarda yaygın olan diş gıcırdatma veya sıkma seslerini duyar.

Diş gıcırdatma nedir?

Bruksizm, diş gıcırdatma veya çenenin sıkılması için tıbbi bir terimdir. Pek çok çocukta vardır (uzmanların söylediği gibi her 10 kişiden 2 ila 3’ü), fakat çoğu kişi bunu büyütüyor. Genellikle derin uyku aşamalarında veya çocuklar stres altındayken olur.

Çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir?

Uzmanlar neden gerçekleştiğinden her zaman emin değildir. Bazı durumlarda, çocuklar diş gıcırdatabilirler, çünkü üst ve alt dişler doğru şekilde hizalanmamıştır. Diğerleri; kulak ağrısı veya diş çıkarma gibi acıya bir cevap olarak yaparlar. Çocuklar, ağrılarını azaltmanın bir yolu olarak dişlerini gıcırdatabilirler. Pek çok çocukta diş gıcırdatma için oldukça yaygın nedenler vardır.

Stres – genellikle sinir gerginliği veya öfke – başka bir nedendir. Örneğin, bir çocuk okulda bir sınav veya rutindeki bir değişiklik için endişelenebilir (yeni bir kardeş veya yeni bir öğretmen). Ebeveynler ve kardeşlerle tartışmak bile diş gıcırdatma veya çene sıkışmalarını hızlandırmak için yeterli strese neden olabilir.

Hiperaktif olan bazı çocuklarda sıklıkla vardır. Bazen başka tıbbi koşullara sahip (serebral palsi gibi) veya bazı ilaçları alan çocuklarda da geliştirebilir.

Zararları

Birçok vaka, kötü etki göstermeden tespit edilirken, diğerleri baş ağrısı ya da kulak ağrılarına neden olur. Genellikle, öğütme sesi nedeniyle diğer aile üyelerine rahatsız edici gelir.

Bazı durumlarda, gece öğütme ve sıkma diş minesini aşağıya çekebilir, sıcaklık hassasiyetini artırabilir ve temporomandibular eklem hastalığı (TMJ) gibi ciddi yüz ağrısı ve çene sorunlarına neden olabilir. Ancak diş gıcırdatma yapan çocukların çoğu, bileme ve sıkma işlemleri çok fazla olmadıkça, TMJ problemi yaşamaz.

Tanısı

Dişlerini gıcırdatan birçok çocuk bunun farkında bile değil, bu yüzden sorunu tanımlayan kardeşleri veya ebeveynleridir.

İzlenecek bazı işaretler:

a. Çocuğunuz uyurken ses çıkarma
b. Sabah uyandıktan sonra ağrılı bir çene veya yüz şikayeti
c. Çiğneme ile ağrı

Çocuğunuzun dişlerini gıcırdattığını düşünüyorsanız, dişleri sıradışı aşınma ve yıpranma için muayene edecek diş hekimini ziyaret edin ve diş hekimi olağandışı duyarlılığı kontrol etmek için dişlere hava ve su püskürtecektir.

Hasar bulunursa, diş hekimi çocuğunuza aşağıdaki gibi birkaç soru sorabilir:

a. Yatmadan önce nasıl hissediyorsun?
b. Evde veya okulda bir şey hakkında mı endişeleniyorsun?
c. Birine kızdın mı?
d. Yatmadan önce ne yaparsın?

Muayene, diş hekiminin nedeninin anatomik (yanlış hizalanmış dişler) veya psikolojik (stres) olup olmadığını görmesine ve etkili bir tedavi planı geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi nasıl yapılır?

Çocukların çoğu, bu durumu aşabilir, ancak ebeveyn gözlemi ve diş ziyaretlerinin bir kombinasyonu, sorunu çözene kadar kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.

Diş  gıcırdatma ve sıkma işlemlerinin çocuğun yüzünü ve çenesini dişleri ağrıtması veya yaralaması durumunda, diş hekimleri özel bir gece koruyucusu önerebilir. Çocuğun dişlerine biçimlendirilmiş olan gece koruyucusu, sporcular tarafından takılan koruyucu ağızlıklara benzer. Bir ağızlığa alışmak biraz zaman alabilir, ancak olumlu sonuçlar hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Bruksizm hastalığında çocuklara nasıl yardım edilir?

Nedenin fiziksel veya psikolojik olmasına rağmen, çocuklar yatmadan önce rahatlayarak, örneğin sıcak bir banyo veya duş alarak, birkaç dakikalık dinlendirici müzik dinleyerek veya bir kitap okuyarak kontrol edebilirler.

Stresin neden olduğu durum için çocuğunuza neyin sinirlendirdiğini sorun ve yardım etmenin bir yolunu bulun. Örneğin, ilk kamp gezisi için evden uzak durmaktan endişelenen bir çocuğun gerektiğinde annenin veya babanın yakınlarda olacağına dair güvence alması gerekebilir.

Yeni bir şehre taşınmak gibi sorun daha karmaşıksa, çocuğunuzun endişelerini tartışın ve korkuları hafifletmeye çalışın. Endişeleniyorsanız, doktorunla konuşun.

Nadir durumlarda, temel stres düşürücüler, durdurmak için yeterli değildir. Çocuğunuz uyumakta zorluk çekiyorsa veya normalden farklı davranıyorsa, diş hekiminiz veya doktorunuz daha fazla değerlendirme önerebilir. Bu, stresin nedenini ve uygun tedavi sürecini bulmanıza yardımcı olabilir.

Bruksizm ne kadar sürer?

Çocukların çoğu bebek dişlerini kaybettiğinde gıcırdatmayı durdurur. Ancak, bazı çocuklar ergenliğe girince de diş gıcırdatmaya devam edebilir. Stresin yol açtığı durumlarda, stres hafifletilinceye kadar devam eder.

Diş gıcırdatma sorununun önlenmesi:

Bazı vakalar, çocuğun büyüme ve gelişmeye karşı doğal tepkisi olduğu için çoğu vaka önlenemez. Yine de stres kaynaklı bruxizmden kaçınılabilir. Bu nedenle çocuklarla düzenli olarak konuşun ve stresle baş etmelerine yardımcı olun.

 
Referanslar:

  1. Oral Health – Ağız diş sağlığı
  2. Dental Health & Hygiene for Young Children
  3. Childrens teeth
  4. Keeping Your Childs Teeth Healthy
  5. Diş apsesi belirtileri ve tedavisi!
  6. Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı
  7. Bruxism
  8. Diş gıcırdatma tedavisi

Diş Gıcırdatma Sıkma, Çocuklarda Bruksizm

Sosyal medyada paylaş!