Kuru Cilt Nedenleri ve Tedavisi
Kuru cilt, dünya çapında milyonlarca kişiyi etkileyen yaygın bir dermatolojik durumdur. Ciltte nem ve doğal yağ eksikliği ile karakterize olup kaba, pul pul ve bazen kaşıntılı bir dokuya neden olur. İster geçici bir rahatsızlık ister kalıcı bir sorun olsun, kuru cilt hem rahatsız edici hem de çirkin olabilir; kişinin genel refahını ve kendine olan güvenini etkileyebilir. Doğal olarak kuru bir cilde sahip olabilirsiniz. Vücudunuzun herhangi bir bölgesi kuru ciltten etkilenebilir. Eller, kollar ve bacaklar sıklıkla etkilenir.
Sağlık Bilgisi İçeriği
Kuru Cilt Nedenleri ve Tedavisi
Yaşam tarzındaki değişiklikler ve reçetesiz nemlendiriciler çoğu durumda yeterli tedavi olabilir. Bu tedavilerin yetersiz kalması durumunda doktorunuzla konuşmalısınız.
Sık sık yıkarsanız ve el dezenfektanı kullanırsanız elleriniz kuruyabilir. Ellerinizi her yıkadıktan sonra nemlendirici uygulamak faydalı olabilir. Kuru cildin nedenlerini, semptomlarını ve etkili tedavilerini anlamak, bu durumu yönetmek ve cildin sağlığını ve canlılığını geri kazandırmak için çok önemlidir.
Kuru Cilt Türleri
Sıcak suya, bazı kimyasallara ve kuru havaya maruz kalma sonucu cildiniz kuruyabilir. Ayrıca altta yatan tıbbi sorunlar da cildin kurumasına neden olabilir. Kuru cildin tıbbi adı dermatittir. Dermatit çeşitli şekillerde gelir.
Kontakt dermatit
Cildiniz dokunduğu her şeye tepki verdiğinde, kontakt dermatit olarak bilinen lokal iltihap ortaya çıkar. Cildiniz çamaşır suyu gibi tahriş edici bir kimyasal maddeye maruz kaldığında tahriş edici kontakt dermatit gelişebilir .
Cildiniz alerjiniz olan herhangi bir kimyasalla temas ettiğinde alerjik kontakt dermatit gelişebilir.
Seboreik dermatit
Cildinizin çok fazla yağ üretmesi seboreik dermatitin gelişmesine neden olur. Genellikle kafa derinizde görülen pullu, kırmızı bir döküntüye neden olur. Bebeklerde sıklıkla bu tür dermatit gelişir.
Atopik dermatit
Atopik dermatit egzama olarak da bilinir. Bu kronik cilt probleminden dolayı cildinizde pul pul, kuru lekeler oluşacaktır. Küçük çocuklarda tipiktir. Sedef hastalığı ve tip 2 diyabet gibi diğer hastalıklar nedeniyle de cildiniz kuruyabilir.
Kuru Cilt Nedenleri
Kuru cilt küçük bir sorun gibi görünse de tedavi edilmezse rahatsızlığa, kaşıntıya ve hatta daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
1. Çevresel Faktörler
Çevresel faktörler cildin kurumasına neden olmada önemli rol oynar. Özellikle kış aylarında veya kurak iklimlerde düşük nem seviyeleri cildin nemini yok edebilir. Sıcak duşlara veya banyolara, deterjanlara ve sabunlara sık sık maruz kalmak, cildin doğal yağlarını sıyırarak kuruluğa neden olabilir. Ek olarak, UV radyasyonuna ve kuvvetli rüzgarlara aşırı maruz kalmak, cildin nem seviyelerini tüketerek sorunu daha da kötüleştirebilir.
2. Yaşlanma
Yaşlandıkça cildimiz kuruluğa katkıda bulunan doğal değişikliklere uğrar. Cildin nemli kalmasını sağlayan doğal bir yağ olan sebum üretimi yaşla birlikte azalır. Ayrıca cildin nem tutma yeteneği azalarak elastikiyet kaybına ve kuruluğun artmasına neden olur. Yaşlı bireyler ayrıca yağ ve ter bezlerinin aktivitesinde azalma yaşayabilir ve bu da kuru cilt koşullarına daha da katkıda bulunabilir.
3. Temel Tıbbi Durumlar
Bazı tıbbi durumlar kuru ciltle ilişkilendirilebilir. Egzama veya atopik dermatit, iltihaplanma ve yoğun kaşıntı ile karakterize kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Cildin bariyer fonksiyonunu tehlikeye atarak kuruluğa karşı daha duyarlı hale getirebilir. Sedef hastalığı ve hipotiroidizm gibi diğer durumlar da normal nem dengesini bozarak cildin kurumasına katkıda bulunabilir.
4. Sert Cilt Bakım Ürünlerinin Aşırı Kullanımı
Sert sabunlar, temizleyiciler ve kozmetik ürünleri kullanmak cildin doğal pH dengesini bozabilir ve koruyucu yağlarını yok edebilir. Bu ürünlerin birçoğu cildi tahriş edebilecek, kuruluğa ve iltihaplanmalara neden olabilecek kimyasallar ve kokular içerir. Tahriş riskini en aza indirmek için kuru ciltler için özel olarak formüle edilmiş yumuşak, kokusuz ürünleri tercih etmeniz önerilir.
5. Yaşam Tarzı Faktörleri
Bazı yaşam tarzı seçimleri kuru cilde katkıda bulunabilir. Örneğin sigara içmek cilde kan akışını bozabilir ve doğru beslenmeyi engelleyebilir. Aşırı alkol tüketimi vücudun susuz kalmasına neden olarak kuru ve donuk cilde neden olabilir. Ayrıca yetersiz beslenme ve yetersiz su alımı da genel cilt kuruluğuna katkıda bulunabilir.
Kuru Cildin Belirtileri
Örneğin kışın kuru cilt sorunu yaşayabilirsiniz veya uzun süreli tedavi gerektirebilir. Kuru cilt sıklıkla geçici veya mevsimseldir. Kuru cildin belirti ve semptomları sağlığınıza, yaşınıza, cilt tonunuza, evdeki atmosfere ve güneşe maruz kalma durumuna bağlı olarak değişebilir.
Bunlar şunlardan oluşur:
- Cildin sıkılaştırılması
- Sert hissedilen ve görünen bir cilt
- Kaşıntı
- Kuru kahverengi ve siyah cilde küllü bir görünüm kazandırabilen, hafif ila şiddetli pullanmaya eğilimli cilt.
- Şiddeti değişen ölçeklenme veya soyulma
- Bacakta çatlak, “kuru nehir yatağı” görünümü vardır.
- Çatlaklar veya ince çizgiler
- Kahverengi ve siyah tende grimsiden beyaz tende kırmızımsıya kadar değişen cilt
- Kanamaya neden olabilecek derin çatlaklar
Kuru Cilt Tedavisi
Nemlendirici kullanmak ve uzun, sıcak banyo ve duşlardan kaçınmak, cildin kurumasına yardımcı olabilecek iki yaşam tarzı değişikliğidir. Cildiniz gerçekten kuruysa doktorunuz ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmış bir nemlendirici krem önerebilir.
Doktor, önemli bir cilt rahatsızlığınız varsa tedavi etmek için reçeteli bir krem veya merhem kullanmanızı önerebilir. Kuru cildiniz kaşınmaya başlarsa hidrokortizon içeren losyon uygulayabilirsiniz. Enfeksiyondan kaçınmaya yardımcı olmak için cildiniz açılırsa doktorunuz ıslak pansuman önerebilir.
Kuru cildi önlemek ve tedavi etmek için sağlıklı ve nemli cilt için etkili ipuçları:
Yüzünüzü günde en az iki kez nazikçe yıkayın
Yüzünüze günde iki kez ve terledikten hemen sonra yumuşak, alkolsüz, köpürmeyen bir temizleyici kullanın. Hem argan yağında hem de shea yağında bulunan linoleik asit veya stearik asit içeren ürünlerle cildiniz onarılabilir.
Hassas bir cildiniz varsa, akşamları bir temizleyiciyle yıkayın ve geri kalan zamanda durulayın. Kullandığınız topikal ilaçları cildiniz hala nemliyken uygulayın.
Kısa bir bekleme süresinden sonra (detaylar için ilacın etiketine bakın) nemlendiricinizi uygulayın. Kozmetik kullanıyorsanız yağ veya krem bazlı ürünler seçmeyi düşünün. Bulutlu günlerde bile en az 30 SPF’li geniş spektrumlu bir güneş koruyucu veya güneş koruyucu içeren bir nemlendirici uygulayın.
Cildinizi Nemlendirin
Gün boyunca, özellikle de cildinizin kuruduğunu hissettiğinizde ve banyodan veya ellerinizi yıkadıktan hemen sonra nemlendiriciyi sık sık uygulayın. Cilt tipinize ve durumunuza en uygun ürünlerin hangileri olduğunu doktorunuzdan öğrenin. Beğendiğiniz, size fayda sağlayan ve sıklıkla kullanacağınız şeyleri bulmadan önce birkaçını denemeniz gerekebilir.
Üre, seramidler, yağ asitleri, gliserol (gliserin olarak da bilinir), shea yağı ve kakao yağı tedavi edici maddelere örnektir. Sivilce çıkarmanıza neden olmayacak kokusuz, komedojenik olmayan ve hipoalerjenik ürünleri arayın. Sodyum lauril sülfat içeren ürünlerden cildi kuruttuğu için kaçınılmalıdır.
Cilt Nemlendirici kullanın
Sıcak ve kuru iç mekan havası, hassas cildi kurutabilir ve kaşıntıyı ve soyulmayı daha da kötüleştirebilir. Portatif bir nemlendirici veya fırınınıza bağlanan bir nemlendirici kullanarak evinizdeki havaya nem katabilirsiniz.
Sıcak su kullanın
Sıcak su ve uzun süreli duş veya banyolarla cildinizdeki doğal yağlar uzaklaştırılır. Günde bir defadan fazla ve 5-10 dakikadan fazla banyo yapılmamalıdır. Kaynatmak yerine ılık su kullanın.
Alerjen içermeyen nemlendirici bir sabun kullanın
Ellerinizi yıkamak için hipoalerjenik (kokusuz) nemlendirici sabun kullanın. Daha sonra elleriniz hala nemliyken nemlendirici bir krem sürün. Duşta veya banyoda sabun içermeyen bir yıkama losyonu veya duş jeli kullanmayı deneyin ve sabunu yalnızca kasık ve koltuk altı gibi yerlerde gerektiğinde kullanın. Lif kabağı ve ponza taşı kullanmayın.
Cildinize nazik olan kıyafetleri seçin
Pamuk ve diğer doğal lifler cildinizin nefes almasına yardımcı olabilir. Yün, doğal olmasına rağmen bazen sağlıklı cildi bile tahriş edebilir. Cildinizi tahriş edebilecek renk ve koku içermeyen çamaşır deterjanları kullanın. Bu ürünlerin isimlerinde free kelimesi sıklıkla kullanılıyor.
Kaşıntıyı hafifletmek
Kuru cilt sizi kaşındırıyorsa bölgeye taze, serin ve ıslak bir bez uygulayın. En az %1 hidrokortizon içeren kaşıntı önleyici losyon veya merhem uygulamak da bir seçenek olabilir.
Evde Kuru Cilt Tedavisi
Kremalı Avokado Maskesi
Yüz maskesindeki probiyotikler ve antioksidanlar sağlıklı, parlak bir cildin desteklenmesine yardımcı olacaktır. Egzama gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarının semptomlarını iyileştirmek için 1/2 avokadoyu 1/4 bardak sade Yunan yoğurdu (laktik asit içeriği cilt dokusunu iyileştirebilir) ile birlikte biraz manuka balı ve 1 çay kaşığı zerdeçal ile birleştirerek. Karışımı temiz cilde uygulayın, ardından yıkamadan önce 5 ila 10 dakika bekleyin.
Hindistan Cevizi Yağı ve Şeker Peelingi
Cildinizin kuru hissetmesine ve görünmesine neden olabilecek ölü cilt hücrelerini tedavi etmek için hafif bir DIY şeker peelingi kullanmayı düşünebilirsiniz. 1/2 su bardağı hindistancevizi yağını 1 su bardağı kahverengi veya toz şekerle birleştirin. Doğal bir aroma ve lavanta gibi bir esansiyel yağ ekleyerek kendinizi daha az kaygılı hissedebilir ve rahatlayabilirsiniz. Fırçalamayı cildinize en az 30 saniye boyunca nazikçe masaj yaparak uygulayın ve ardından ılık suyla durulayın. Son olarak, yakın zamanda pul pul dökülmüş cildin avantajlarını korumak için sakinleştirici bir nemlendirici uygulamayı deneyin.
Özet
Ara sıra kuru cildiniz varsa, muhtemelen birkaç basit yaşam tarzı ayarlaması ve reçetesiz nemlendiricilerle önleyebilir ve tedavi edebilirsiniz. Cildiniz gerçekten kuruysa doktorunuzdan randevu alın.
1. Kuru cilt sivilceye neden olabilir mi?
Evet, kuru cilt sivilceye neden olabilir, çünkü ciltte yaygın hasar olduğunda lekeler ortaya çıkabilir.
2. Yüzüm neden bu kadar kuru?
Çok sayıda faktör kuru yüz cildine katkıda bulunabilir. Bunlar arasında sert sabunlar kullanmak, değişken sıcaklıklara veya nem seviyelerine maruz kalmak ve egzama gibi cilt hastalıklarına yakalanmak yer alır.
Referanslar:
- Kuru Cilt Nedenleri ve Tedavisi
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885
- https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-causes
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16940-dry-skin
- https://www.healthline.com/health/dry-skin
- https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/dry-skin