Diş Kemik Grefti
Diş kemik grefti nedir?
Kemik kaybının meydana geldiği bölgelerde çenenize hacim ve yoğunluk kazandırır. Kemik greft materyali kendi vücudunuzdan (otojen) alınabileceği gibi, insan doku bankasından (allogreft) ya da hayvan doku bankasından (ksenograft) da satın alınabilir. Bazı durumlarda kemik grefti materyali sentetik (alloplast) olabilir.
Kemik grefti yerleştirildikten sonra vücudunuzun onarım işini yapması için yer tutar. Yani diş kemik grefti, kendi kemik dokunuzun büyüyüp yenilenebileceği bir iskele gibidir.
Bazı durumlarda diş hekiminiz diş kemik grefti ile trombosit açısından zengin plazmayı (PRP) birleştirebilir. Bu, kendi kanınızın bir örneğinden alınır ve iyileşmeyi ve doku yenilenmesini desteklemek için kullanılır.
Kimin diş kemik greftine ihtiyacı vardır?
Çenesinde kemik kaybı olan bir kişinin genellikle diş kemik greftine ihtiyacı vardır. Aşağıdaki durumlarda bu prosedür önerilebilir:
- Diş çektiriliyor.
- Eksik bir dişi diş implantıyla değiştirmeyi planlayın .
- Takma diş almadan önce çeneyi yeniden inşa etmek gerekiyor .
- Diş eti (periodontal) hastalığına bağlı olarak kemik kaybı olan alanlar var .
Yaygınlık
Diş kemik grefti son derece yaygındır. Genel bir diş hekimi veya periodontist veya ağız cerrahı gibi bir uzman tarafından yapılabilir.
Türleri
Evet. Aşağıdakiler dahil dört ana tür vardır:
- Soket koruması.
- Bazen sırt koruması olarak da adlandırılan bu tip greft, diş çekildikten hemen sonra yuvaya yerleştirilir. Eksik dişin bıraktığı boşluğu doldurur ve yuvanın yan taraflarının çökmesini engeller.
- Sırt büyütme.
- Dişleriniz bir süredir eksikse destek çene kemiği eskisine göre daha ince olabilir. Sırt büyütme, çene kemiğinin genişliğini ve hacmini arttırır, böylece implantlar veya diğer restoratif seçenekler için sağlam bir temel sağlayabilir.
- Sinüs kaldırma.
- Maksiller sinüsler üst arka dişlerinizin hemen üzerinde bulunur. Üst arka dişler eksikse sinüsler aşağıya düşebilir ve bir zamanlar diş köklerinin kapladığı alanı işgal edebilir. Bu senaryoda implantları yerleştirmek istemezsiniz çünkü implantlar sinüs zarına nüfuz edebilir. Bu sorunu çözmek için ağız cerrahınız veya periodontistiniz sinüs kaldırma işlemi yapabilir. Bu prosedür sinüsü tekrar uygun pozisyonuna yükseltir. Daha sonra sinüsün altına bir diş kemiği grefti yerleştirilir ve daha sonra diş implantları için sağlam bir temel oluşturulur.
- Periodontal kemik grefti.
- Diş eti hastalığından kaynaklanan enfeksiyon, dişleri destekleyen kemiği aşındırabilir. Bu, dişlerin gevşemesine neden olabilir. Hareketliliği azaltmak ve ek destek sağlamak için mevcut dişin etrafına periodontal kemik grefti yerleştirilir.
- Çoğu durumda, diş implantları için kemik greftlerinin, gerçek implant yerleştirilmeden önce tamamen iyileşmesi gerekir. Her insan benzersiz olduğundan iyileşme süreleri farklılık gösterir. Nadir durumlarda diş hekiminiz aynı anda kemik grefti ve diş implantı da yerleştirebilir. Ancak buna duruma göre karar verilir.
Ameliyat Öncesi
Diş hekiminiz dişlerinizin, diş etlerinizin ve çenenizin sağlığını kontrol etmek için ağız muayenesi yapacaktır. Kemik kaybınızın boyutunu belirlemek için diş röntgeni veya taramaları yapılacaktır. Daha sonra diş hekiminiz tedavi seçeneklerinizi sizinle görüşecek ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak kişiselleştirilmiş bir tedavi planı oluşturacaktır.
Diş Kemik Grefti ameliyatı
Öncelikle diş hekiminiz bölgeyi lokal anesteziyle uyuşturacaktır. Daha sonra diş etlerinizde küçük bir kesi oluşturacaklar. Diş eti dokusu çene kemiğinin görülebilmesi için hafifçe geriye kaydırılır. Alanı temizleyip dezenfekte ettikten sonra diş hekiminiz kusuru onarmak için kemik grefti materyali ekler. Çoğu durumda kemik grefti ek koruma sağlamak için bir membranla kaplanır. Son olarak diş eti dokusu yeniden konumlandırılır ve kesi dikişlerle kapatılır.
Ameliyat Sonrası
Diş kemik grefti sonrasında ağrı, şişlik ve morarma olabilir. Bunlar birkaç gün içinde ortadan kalkması gereken normal yan etkilerdir. Semptomlar ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir . Diş hekiminiz size antibiyotik de verebilir . Bunlar tam olarak reçete edildiği gibi alınmalıdır.
İlk birkaç gün içinde bölgeden küçük kemik parçalarının çıktığını fark edebilirsiniz. Bu parçalar genellikle tuz veya kum tanelerine benzer. Bu genellikle endişelenecek bir durum değildir ancak beklendiği gibi iyileştiğinizden emin olmak için diş hekiminizi arayın.
Ne kadar acı vericidir?
Diş kemiği greftleri olan çoğu kişi çok az ağrı bildirir veya hiç ağrı duymaz. Tüm ilaçları reçete edildiği gibi aldığınızdan ve ameliyat sonrası talimatlarınızı yakından takip ettiğinizden emin olun.
Tipik olarak kemik grefti yerleştirilmesi, uyutulmayı gerektirmez; lokal anestezi ile rahatlıkla yapılabilir. Pek çok diş hekimi, rahatınız için nitröz oksit, oral sedasyon ve IV sedasyon da dahil olmak üzere sedasyon sunabilir. Eğer vakanız daha kapsamlı ise genel anestezi önerilebilir. Hangi seçeneğin sizin için uygun olduğunu diş hekiminize sorun.
Diş kemik greftleri başarısız olabilir mi?
Dental kemik greftleri etkileyici derecede yüksek başarı oranlarına sahiptir. Bununla birlikte, her prosedürde olduğu gibi, özellikle sigara içen veya belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde başarısızlık olasılığı vardır . Diş kemiği grefti başarısızlığının belirtileri şunları içerir:
- İlk haftadan sonra kötüleşen ağrı veya şişlik.
- Kemik grefti bölgesinden irin veya drenaj.
- Diş eti çekilmesi (diş etlerinin dişlerden uzaklaşması).
- Çene kemiği hacminde iyileşme yok.
Avantajları
Diş kemiği greftleri diş implantları ve diğer restoratif tedavilere uygunluğunuzu artırabilir. Bu prosedür travma, diş kaybı veya diş eti (periodontal) hastalığından sonra çenenizi orijinal formuna kavuşturur .
Riskleri
Ağzınızdaki kemik greftleri genellikle güvenlidir. Ancak prosedür aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı riskler taşır:
- Enfeksiyon.
- Ağır kanama.
- Sinir hasarı.
- Anesteziden kaynaklanan komplikasyonlar.
İyileşme
Muhtemelen bir veya iki hafta içinde normale döndüğünüzü hissedeceksiniz, ancak diş kemiği grefti iyileşmesinin tamamı üç ila dokuz ay arasında, bazen daha uzun sürebilir. İyileşme süreleri, greftin türü, greftin yerleştirildiği alan ve vücudunuzun iyileşme kapasitesi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Çoğu durumda, kişiler işlemin ertesi günü işe veya okula dönebilirler. Sedasyonu seçerseniz evde iyileşmek için fazladan bir veya iki gün ayırmanız gerekebilir.
Yukarıda belirtildiği gibi iyileşme süreleri kişiden kişiye önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Kemik grefti yerleştirildikten sonra diş hekiminiz iyileşmenizi izleyecektir. Diş implantı ameliyatı olmayı bekliyorsanız, yeni kemiğiniz implantı destekleyecek kadar güçlü olduğunda size haber vereceklerdir.
Referanslar: