Çocuklarda Yabancı Cisim Yutma 2

100 / 100

Çocuklarda Yabancı Cisim Yutma Tedavisinde Özel Yaklaşımlar

(BÖLÜM – 1)

(BÖLÜM – 2)

* Madeni Paralar

Yutulan madeni paraların küçük bir yüzdesi yemek borusuna sıkışır ve bunlar çıkarılmadığı takdirde aspirasyon dahil ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Yutulan paraların yaklaşık üçte ikisi ilk radyografik değerlendirme sırasında midede bulunmaktadır. Radyografi, madeni para ile pil arasında ayrım yapan özellikler açısından dikkatle incelenmelidir. (Bkz . Yukarıdaki ‘Konvansiyonel radyografi’ .)

Özofagusta Madeni Para

Çocuklarda yabancı cisim yutma sonrasında, özofagusta bir bozuk para görülürse ve hastanın yutma sonrasında solunum semptomları veya başka bir sıkıntısı yoksa, çocuk bozuk para yutulduktan sonra 24 saate kadar gözlemlenebilir (bkz . Yukarıdaki ‘Beklenti yönetimi’ ). Bu gibi hastalarda, madeni paraların yüzde 20 ila 30’u gözlem süresi boyunca kendiliğinden mideye geçecektir (ilk sekiz saat içinde bunların üçte ikisi). Spontan pasaj daha büyük çocuklarda ve yemek borusunun uzak üçte birinde madeni para bulunduğunda daha yaygındır.

Hastanın belirgin semptomları varsa veya yutma zamanı bilinmiyorsa, özofagus parası derhal çıkarılmalıdır (bkz. ‘Çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisinde Acil çıkarma endikasyonları’). Çocuk asemptomatikse ve para yutulduktan 24 saat sonra kendiliğinden geçmezse çıkarılmalıdır.

Fleksible endoskopi kullanarak çoğu bozuk parayı çıkarmayı tercih ediyoruz. Rijit endoskopi veya Magill forsepsi deneyimli operatörlerle proksimal olarak yerleştirilmiş paralar için kabul edilebilir yaklaşımlardır. Kuruş pincher veya Foley kateter teknikleri seçilen hastalar için uygun maliyetli alternatiflerdir ancak floroskopi gerektirir ve yemek borusunun doğrudan incelenmesine izin vermez.

Bazı çocuklarda yabancı cisim yutma vaka serileri, düşük komplikasyon riski taşıyan seçilmiş hastalar için bozuk parayı mideye itmek için bougienage kullanarak etkili bir yönetim tanımlamıştır. Endoskopik olmayan tekniklerin hasta seçimi ve sınırlamaları aşağıda tartışılmıştır. (Aşağıdaki ‘Teknikler’e bakın.)

Midede Madeni Para

Mideye ulaşan paralar takip ile yönetilebilir. Madeni paraların bir komplikasyona neden olması olası değildir, çünkü keskin kenarları yoktur, metal toksik değildir ve çoğu bir ila iki hafta içinde sorunsuz bir şekilde geçer. Bu hastalar için, çoğu doktor paranın yerini yaklaşık haftada bir düz radyografiyle kontrol eder. Madeni para dört hafta boyunca midenin ötesine geçmediyse, endoskopik çıkarılması önerilir.

Çocuk herhangi bir obstrüksiyon, karın ağrısı, kusma veya ateş belirtisi veya semptomu geliştirirse, hasta paranın hala mide veya duodenal ampulde olduğunu belgelemek için derhal radyografilerle yeniden değerlendirilmeli, ardından endoskopik çıkarılmalıdır.

Çocuklarda Yabancı Cisim Yutma 2

* Piller

Özofagusta Pil

Piller yemek borusuna yerleştirildiğinde, tıbbi bir acil durumu temsil ederler. Özofagusun nekrozu elektrik akımından sıvılaşma nedeniyle oluşabilir ve yutulduktan sonraki sekiz saat içinde yutulma ve perforasyondan birkaç saat sonra ülserasyona neden olabilir. Daha uzun süreli tutulma basınç nekrozuna ve / veya kostik materyalin sızmasına neden olabilir ve sonuçta perforasyon dahil doku hasarı oluşabilir. (Bkz. Çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisi.)

Akü çıkarılıncaya kadar özofagus yanıklarının şiddetini en aza indirmek için ilk yardım dahil olmak üzere yönetim ayrı ayrı ele alınmaktadır. (Bkz. “Düğme ve silindirik pil yutma”.)

Midede Pil

Bozuk paralar gibi, çoğu disk veya silindirik pil mideye ulaştığında zararsız geçer. Bununla birlikte, piller doğrudan mukozal yaralanma ve toksisite potansiyeli nedeniyle, belirli koşullar altında (örn., <5 yaş veya büyük boyutlu pil) mideden çıkarılmalıdır. (Bkz . Çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisi.)

Pil alımlarının yönetimine genel bir bakış ayrı olarak sunulmaktadır. (Bkz. “Düğme ve silindirik pil alımı” .)

* Keskin Uçlu Nesneler

Özofagusta yer alan keskin uçlu nesneler (örn. Düz pimler, iğneler, düzleştirilmiş ataç veya balık kemikleri), yüksek perforasyon riski (% 15 ila 35) nedeniyle tıbbi bir acil durumu temsil eder. (Bkz. Çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisi.)

Keskin uçlu nesneleri yuttuğundan şüphelenilen çocuklar, nesnenin yerini belirlemek için değerlendirilmelidir. Öykü veya muayene keskin sivri bir cisim için endişe yaratıyorsa, radyolojik inceleme negatif olsa bile endoskopi yapılmalıdır çünkü birçok keskin sivri cisim radyografi ile kolayca görülemez. Radyografinin balık kemiklerini ve tahta kürdanları tespit etmesi pek olası değildir.

Özofagusta Keskin Uçlu Nesne

Nesne yemek borusundaysa, derhal çıkarılmalıdır. Keskin cisimlerin endoskopik olarak çıkarılması, forseps veya polipektomi trampetiyle gerçekleştirilir. Keskin bir cismin alınması sırasında mukozal yaralanma riski, cismin ekstraksiyon sırasında keskin uç iziyle yönlendirilmesiyle ve endoskopun ucunda veya daha büyük çocuklarda bir overtube kullanılarak koruyucu bir başlık kullanılarak en aza indirilebilir. Doğrudan laringoskopi, krikosfarenjus üzerine yerleşen nesneler için makul bir alternatiftir. (Bkz. Aşağıdaki ‘Fleksible endoskopi’ ve aşağıdaki ‘Magill forseps’ .)

Mide veya Proksimal Duodenumda Keskin Uçlu Nesne

Nesne midede veya proksimal duodenumdaysa, esnek bir endoskop kullanılarak derhal çıkarılmalıdır. Gastrointestinal sistemden geçen sivri uçlu bir cismin yol açtığı bir komplikasyon riski yüzde 35 kadar yüksektir. Ancak bazı olgu serileri sivri cisimlerden daha düşük komplikasyon oranlarını tanımlamaktadır (yüzde 4). (Bkz. Çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisi.)

Fleksible bir endoskopun ötesine geçen ve daha sonra semptomlara neden olan keskin nesneler cerrahi müdahale gerektirir. Bağırsak perforasyonunun en yaygın bölgeleri ileoçekal ve rektosigmoid bölgelerdir.

İnce Bağırsakta Keskin Uçlu Nesne

Nesne ince bağırsağa geçtiyse ve hasta asemptomatikse, geçişini belgelemek için seri radyografiler takip edilebilir. Art arda üç gün ilerleyemeyen cisimler için cerrahi müdahale düşünülmelidir. Acil cerrahi müdahale, karın ağrısı, kusma, ateş, hematemez veya melena içeren obstrüksiyon veya perforasyonu gösteren semptomları olan hastalar için endikedir. Ebeveynlere bu semptomlardan herhangi birini derhal bildirmeleri söylenmelidir.

* Özofagus Gıda Etkisi

Et veya diğer gıda bolusunun özofagus etkisi genellikle yemek yerken akut olarak başlayan disfaji olarak ortaya çıkar. Gıda etkisi olan çocuklarda özofagus patolojisi, yemek borusu, anatomik anormallikler veya motilite bozuklukları da dahil olmak üzere diğer özofagus yabancı cisimleri olan çocuklara göre daha yüksektir. (Bkz . Çocuklarda yabancı cisim yutma.)

Akut sıkıntı içinde olan veya oral sekresyonları yutamayan çocuklar, derhal dikkat edilmesini ve etkinin kaldırılmasını gerektirir. Hasta rahat ve oral sekresyonları idare edebiliyorsa, birçok gıda uygulaması kendiliğinden geçeceğinden endoskopik müdahale gecikebilir. Ancak müdahale 24 saatten fazla geciktirilmemelidir.

Bir gıda bolusunun endoskopik olarak çıkarılmasına en uygun yaklaşım, konuma ve kıvama bağlıdır.

Üst yemek borusundaki nesneler rijit bir endoskopla en iyi şekilde yönetilebilirken, daha uzak yerlerde bulunanlar tipik olarak fleksible endoskopi gerektirir. Bazı doktorlar, polipektomi tuzaklarının veya geri alma ağlarının (örn. Roth Net) veya endoskopun sonuna takılan bir sürtünme uyum adaptörünün (bant ligatorundan) gıda bolusu çıkarılması için değerli olduğunu bulmaktadır.

Yiyecek bolusu blok halinde veya parça parça şeklinde çıkarılabilir. Bir kez küçültüldüğünde, bolus endoskopun ucu kullanılarak mideye yavaşça itilebilir; delme riskini en aza indirmek için aşırı güçten kaçınılmalıdır. Gıda etkisine sıklıkla özofajit veya darlık gibi altta yatan mukozal bir anormallik neden olduğu için, özofagus mukozal biyopsilerinin endoskopik diseksiyon sırasında alınmasını öneriyoruz.

* Mıknatıslar

Neodimyumdan (nadir toprak mıknatısları olarak da bilinir) oluşan yüksek güçlü mıknatıslar artık ev aletlerinin ve bazı oyuncakların ortak bileşenleridir. Gastrointestinal perforasyon riskleri nedeniyle yutulduğunda ciddi bir sağlık tehlikesi oluştururlar. (Bkz. Çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisi.)

Özellikle farklı zamanlarda yutulursa, iki veya daha fazla yüksek güçlü mıknatıs, basınç nekrozu, fistül, volvulus, perforasyon, enfeksiyon veya tıkanıklığa neden olan bağırsak katmanlarını çekebilir; bu bağırsak rezeksiyonu dahil ciddi sonuçlara yol açabilir. Mezenterik damarlar çekilen bağırsak ilmekleri arasında sıkışırsa intraperitoneal kanamanın oluşabileceği düşünülmektedir.

Yüksek güçlü bir mıknatısın şüpheli yutulması acil değerlendirme gerektirir. Lateral projeksiyon da dahil olmak üzere boyun ve karın radyografileri yapılmalıdır. Çoğu durumda, radyografiler bağırsak duvarının mıknatıslar arasında sıkıştırılıp sıkıştırılmadığını belirleyemez, ancak istiflenmiş gibi görünen ancak hafifçe ayrılmış mıknatısların bulunması bağırsak sıkışması için şüphelidir. Yönetim, algoritmalarda açıklandığı gibi, mıknatısların sayısına, konumuna ve türüne ve alım zamanlamasına bağlıdır.

Çocuklarda Yabancı Cisim Yutma 2
Çocuklarda yabancı cisim yutma: 3lü mıknatısa bağlı perforasyon

Tekli Yüksek Güçlü Mıknatıs Yutma

Tek bir yüksek güçlü mıknatısın bile yutulması, mıknatısın kemer tokası, deniz gövdesi mücevheri veya metalik düğme gibi harici metalik giysilere yapışabileceği için bazı riskler vardır. Mıknatıs erişilebilirse (yani yemek borusu veya midede), özellikle çocuk daha fazla yutma riski altındaysa endoskopik çıkarma düşünülmelidir.

Alternatif olarak, bu durumları aşağıdaki önlemlerle muhafazakar bir şekilde yönetmek mantıklıdır:

• Mıknatısın gastrointestinal kanaldan ilerlediğini doğrulamak ve çoklu mıknatısların olmadığını doğrulamak için seri radyografiler yapılmalıdır. Radyografiler tek ve çoklu mıknatıslar arasında güvenilir bir şekilde ayrım yapmaz, çünkü mıknatısların tek bir görünümde birbirine yapışması veya üst üste gelmesi ve tek bir mıknatıs olarak yanlış tanı konması mümkündür. Radyografiyi yanlış yorumlama riskini azaltmak için, başlangıçta hem anteroposterior hem de lateral radyografiler yapılmalı ve müteakip tüm radyograflar çoklu mıknatısların mevcut olabileceğine dair herhangi bir gösterge açısından yakından incelenmelidir. (Bkz. Çocuklarda yabancı cisim yutma.)

• Çocuk, mıknatıs gastrointestinal sistemden çıkana kadar manyetik veya metalik malzemelerden (metalik düğmeler veya giyimdeki tokalar dahil) uzak tutulmalıdır.

• Tek bir mıknatısın başka bir metalik nesne ile yutulması, çoklu mıknatıs yutma protokolü kullanılarak yönetilmelidir.

Çoklu Yüksek Güçlü Mıknatıs Yutma

Çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisi planlamasında, çoklu yüksek güçlü mıknatısların yutulması yüksek komplikasyon riski taşır ve önleyici çıkarmayı gerektirir:

• Özofagus veya midede mıknatıslar endoskopi ile derhal çıkarılmalıdır.

• Mıknatısın ötesinde birden fazla mıknatıslı hastaların tedavisi semptomlara ve ilerlemeye bağlıdır. Asemptomatik hastalar her dört ila altı saatte bir seri radyografiler ve muayenelerle yakından izlenmelidir. Alternatif olarak, mıknatıslar, mümkünse enteroskopi veya kolonoskopi ile çıkarılabilir. Semptomatik hastalar veya seri radyografilerde ilerlemeyen çoklu mıknatısları olan herhangi bir hasta, mıknatısların ameliyatla çıkarılması için ameliyat edilmelidir.

Mıknatısların endoskopik olarak çıkarılmasına yaklaşım diğer künt cisimlere benzer. Manyetik problar, farklı başarı ile manyetik ve metalik yabancı cisimleri almak için kullanılmıştır. Endoskopik ve cerrahi tedaviyi yönlendirmek için bir dizi podcast mevcuttur. Yukarıda özetlenen adımlara ek olarak, bazı uzmanlar, manyetik nesnenin bağırsaktan ilerlemesini hızlandırmak için elektrolitsiz polietilen glikol (PEG 3350, örn., MiraLAX) veya diğer laksatifler verilmesini önermişlerdir.

* Uzun Nesneler

Çocuklarda yabancı cisim yutma konusunda, uzun ve künt olan yabancı cisimler arasında diş fırçaları, piller ve kaşıklar bulunur. Önerilen tedavi, nesnenin uzunluğuna ve konumuna ve çocuğun boyutuna bağlıdır:

• Daha büyük çocuklar ve ergenler için, midede bulunan 5 cm veya daha uzun cisimler çıkarılmalıdır çünkü pilordan geçerlerse ileoçekal bölgeden etkilenme olasılıkları yüksektir. 6 cm’den uzun nesneler genellikle midenin ötesine geçemez. İnce bağırsağa geçerlerse, seri radyografiler takip etmeli ve ilerlemezlerse cerrahi olarak çıkarılmaları düşünülmelidir.

• Midede uzun bir cisim olan küçük çocuklar için, daha düşük bir eşik daha uygun olabilir. Ancak bu yaş grubundaki uzun nesnelerin yönetimi için kararları yönlendirecek çok az veri vardır. Örneğin, genellikle 5 yaşından küçük çocuklar için 2,5 cm’den uzun nesneleri çıkarırız. (Bkz. Çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisi.)

Endoskopi sırasında, gastroözofageal bileşkenin ötesine uzanan uzun (45 cm’den büyük) bir overtube kullanımı, bu cihazın geçişine izin verecek kadar büyük çocuklarda faydalı olabilir. Nesne bir trampet veya sepet ile kavranabilir ve overtube içine manevra yapılabilir. Tüm aparat, yabancı cisim, overtube ve endoskop daha sonra tek bir hareketle geri çekilebilir ve overtube’deki nesnenin kavranmasını kaybetmekten kaçınılır.

* Süper Emici Polimerler

Süper emici polimerlerden yapılmış oyuncaklar ve ev ürünleri, yutulması halinde bağırsak tıkanıklığı riski taşır. Bu nesneler hidratlandığında hacim olarak 30 ila 60 kat genişleyebilir.

Süperemici bir cismin yutulmasından şüpheleniliyorsa, derhal çıkarılmalıdır. Süper emici polimer radyoaktiftir, bu nedenle radyografik değerlendirme genellikle yararlı değildir. Bununla birlikte, nesne bazen az miktarda suda çözünür kontrast madde (örn., Diatrizoat meglumin-diatrizoat sodyum [Gastrografin]) uygulanarak tanımlanabilir. Nesne midenin ötesine geçtiyse, hasta bağırsak tıkanıklığı belirtileri açısından izlenmelidir.

* Kurşun İçeren Nesneler

Yüksek kurşun içeriği olan nesneleri (örneğin, balık avlama veya havalı tüfek peletleri için kullanılan platinler) yutan çocuklarda akut kurşun toksisitesi oluşabilir (bkz . Çocuklarda yabancı cisim yutma). Kurşun içeren yabancı cisim yutulduktan sonraki 90 dakika içinde belirgin şekilde yükselmiş kurşun seviyeleri ölçülmüştür. Midenin asit ortamı metalin çözünmesini arttırır.

Akut kurşun toksisitesi, uyuşukluk ve kusma gibi spesifik olmayan semptomlarla ortaya çıkar. Doktor yabancı cismi olan bir çocukta bu olasılık konusunda uyanık olmalı ve kurşun toksisitesi şüphesi varsa serum kurşun seviyelerini ölçmelidir. (Bkz. “Çocukluk çağı kurşun zehirlenmesi” .)

Kurşun içeriği yüksek olduğundan şüphelenilen nesneler yemek borusundan veya mideden mümkün olduğunca çabuk çıkarılmalıdır. Asit indirgeyici ajanların (yani antasit, histamin tip 2 reseptör blokerleri [H2RA’lar), proton pompa inhibitörleri) kurşunun erimesini azaltabilir. Akut kurşun toksisitesinin tedavisi ayrıca açıklanmaktadır.

* Bezoarlar

Gastrik bezoarlar nadirdir, spesifik olmayan semptomlara neden olur ve genellikle üst gastrointestinal endoskopi veya görüntüleme uygulanan hastalarda tesadüfen bulunur. Bitkisel madde (fitobezoarlar), saç (trikobezoarlar), ilaçlar (farmakobezoarlar) veya başka bir maddeden oluşabilir. Bu tür bezoarların yönetimi ayrı ayrı ele alınmaktadır.

Süt pıhtılarından (laktobezoarlar) oluşan bezoarlar da nadirdir ve konsantre formülü ile beslenen erken doğmuş bebeklerde görülme olasılığı yüksektir. Laktobezoarlar genel olarak salin lavajı olsun olmasın bağırsak istirahatinden oluşan konservatif tedaviye yanıt verirler. Vaka raporları, laktobezoarların asetilsistein ile çözünmesini tarif etmektedir.

Çocuklarda Yabancı Cisim Yutma Tedavisi Yöntemleri

Fleksible Endoskopi

Çoğu durumda çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisinde fleksible endoskopi tercih edilir, çünkü yabancı cisim doğrudan görüntülenebilir ve manipüle edilebilir ve çevresindeki gastrointestinal sistem potansiyel komplikasyonlar açısından incelenebilir. Bu prosedür genellikle, yabancı cismin hava yoluna kaymamasını sağlamak için genel bir anestezi altında bir endotrakeal tüp ile gerçekleştirilir. Bununla birlikte, prosedür, hastanın yaşına ve işbirliği yeteneğine, çıkarılacak nesnelerin tipine ve sayısına ve mevcut kaynaklara bağlı olarak endotrakeal entübasyon olmadan ve / veya bilinçli sedasyon altında da gerçekleştirilebilir.

Endoskopi yapan hekim, sıçan dişi (rat-tooth) ve aligator forsepsi, polip trampet, geri alma ağı (retrieval net) ve sarmal sepetler (helical basket) gibi yabancı nesneyi kavramak için eksiksiz bir ekipman dizisine sahip olmalıdır. İşleme başlamadan önce geri alma araçlarını kullanarak yabancı cismin bir kopyasını kavramak faydalıdır. Yabancı cisim koruyucu başlık, nesne keskinse veya sivri ise yemek borusunu korumak için tercih edilen yöntemdir.

Rijit Endoskopi

Çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisinde Rijit endoskopi, genel anestezi altında yemek borusuna sokulan esnek olmayan kanallı bir cihaz kullanır. Özofagusun proksimalinde, hipofarenks ve cricopharyngeus kası seviyesinde bulunan etkilenmiş keskin nesneler için en kullanışlıdır. Teknik kayda değer beceri gerektirir ve özofagus aşınması ve perforasyonu gibi komplikasyonlara neden olabilir.

Magill Forsepsi

Magill forsepsi, orofarenksde krikofarenjede veya üstünde etkilenen yabancı cisimleri çıkarmak için kullanılabilir. Bazı durumlarda, üst özofagus sfinkterinde etkilenen bir nesne trakeal entübasyon sırasında görülebilir ve entübasyona gerek kalmadan Magill forsepsiyle doğrudan çıkarılabilir. Bununla birlikte, çoğu durumda, hava yolunu korumak için bir endotrakeal tüp yerleştirilir ve yemek borusunu nazikçe açmak ve yabancı cismi görselleştirmek için bir laringoskop kullanılır. Bir olgu serisinde, Magill forsepsi kullanan 36 hastanın 23’ünde özofagus paraları çıkarıldı. Bu vakaların çoğunda, paralar laringoskopta açıkça görülemese de ekstraksiyon kolayca gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada herhangi bir komplikasyon bildirilmemiştir.

Bougienage

Bujinaj (dilatörün geçişi), çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisinde nesneleri mideye itmek için kullanılmıştır. Prosedür endoskopiden daha az maliyetlidir ve anestezi veya sedasyon olmadan yapılabilir. Bununla birlikte, yabancı cismi geri almaz ve sadece yemek borusu boyunca ve mideye önemli miktarda mukozal yaralanmaya (örn. Bozuk para) neden olmadan geçmesi muhtemel künt ve küçük nesneler için düşünülmelidir.

Ayrıca, bujinaj özofagusun görüntülenmesine izin vermediği için, teşhis edilmemiş özofagus hastalığı olan çocukları (örneğin reflü özofajiti, muhtemelen bir striktür veya özofagusun ortasında bir ağın veya halkanın nadir durumu) tanımlamayacaktır. Dolayısıyla bu tekniğin kullanımı sınırlıdır. Endoskopi varsa birçok doktor bujinaj önermez.

Özofagus paraları için başarılı bir şekilde bujinaj kullanımını bildiren bir vaka serisinde, seçim kriterleri, tek bir madalyonun radyografik teyidi (düğme pili için şüpheli özellikler olmadan), yutulmasından sonraki 24 saat içinde olması, klavikulaların altında ve diyaframın üstünde olması, solunum sıkıntısı olmaması.

Foley Kateter

Çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisinde foley kateter tekniği için, sönük bir Foley kateter yabancı cismin ötesine geçirilir. Balon daha sonra bir radyoopak kontrast boya kullanılarak şişirilir ve kateter, yabancı cismi ağızdan çıkarmak için floroskopik kılavuzluk altında yavaşça geri çekilir. Teknik, deneyimli bir operatör tarafından gerçekleştirildiğinde proksimal özofagus yabancı cisimleri ile başarılı olabilir. Özofagusun görüntülenmesine izin vermez ve balon bir darlığın altında şişirilirse yemek borusu perforasyonu riskini taşır. Ayrıca, bu yaklaşım yanlışlıkla trakea içine sürüklenirse yabancı cismin aspirasyonuna neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı, endoskopi varsa birçok hekim bu tekniği önermez.

Kuruş Pincher Tekniği

Kuruş pincher tekniği, floroskopik kılavuzluk altında ve genellikle anestezi veya endotrakeal entübasyon olmadan, nazogastrik bir tüpten kavrama forsepsinin yerleştirilmesini içerir. Bu yaklaşım, Foley kateter yöntemine göre bir gelişmedir, çünkü nesnenin doğrudan kontrolüne izin vererek hava yoluna düşme riskini azaltır. Bununla birlikte, yemek borusunun incelenmesine izin vermez ve sadece forseps tarafından sıkıca kavranabilen ve kontrol edilebilen nesneler için kullanılmalıdır.

Çocuklarda yabancı cisim yutma tedavisi, tecrübeli uzman hekimlerce donanımlı merkezlerde yapılabilir.

Sonuç

Sonuç olarak, çocuklarda yabancı cisim yutma, erken müdahale gerektiren ciddi bir sağlık sorunudur. Çocukların doğal merak ve keşfetme isteği nedeniyle sıklıkla karşılaşılan bu durum, ebeveynlerin ve bakıcıların dikkati ve farkındalığı ile büyük ölçüde önlenebilir. Küçük nesnelerin ulaşılabilir alanlarda bulundurulmaması, çocuklara yönelik uygun ortam düzenlemeleri ve düzenli gözetim, yabancı cisim yutma riskini azaltmak için önemlidir. Bununla birlikte, çocukların böyle bir duruma maruz kalması halinde hızlı bir şekilde tıbbi yardım alınması, olası komplikasyonların önüne geçilmesinde hayati rol oynar.

Yabancı cisim yutma vakalarının yönetiminde en önemli adımlardan biri, doğru tanı ve uygun müdahaledir. Radyolojik görüntüleme gibi teşhis yöntemleri, yutulan cismin konumunu ve türünü belirlemede büyük önem taşır. Cerrahi olmayan yöntemlerle çıkarılamayan ya da riskli bölgelerde sıkışan cisimler, endoskopik müdahalelerle çıkarılmalıdır. Sağlık profesyonellerinin konuya hakimiyeti, ebeveynlerin bilinçlendirilmesi ve önleyici tedbirlerin alınmasıyla çocuklarda yabancı cisim yutma kaynaklı sağlık riskleri minimize edilebilir.

Referanslar:

  1. Çocuklarda yabancı cisim yutma – Bölüm 1
  2. Çocuklarda yabancı cisim yutma – Bölüm 2
  3. https://scholar.google.com/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  5. https://www.researchgate.net/
  6. https://www.mayoclinic.org/
  7. https://www.nhs.uk/
  8. https://www.webmd.com/
Çocuklarda Yabancı Cisim Yutma 2
Çocuklarda Yabancı Cisim Yutma 2
Sağlık Bilgisi Paylaş !