Migren
Günlük yaşamı olumsuz etkileyen migren hakkında merak ettiğiniz her şey burada. Belirtileri, nedenleri ve en etkili tedavi yöntemleri. Sağlık uzmanlarından güvenilir bilgiler.
Migren Belirtileri
Bireysel migrenin şiddeti orta ila şiddetlidir ve genellikle zonklama veya çarpma hissi ile karakterize edilir. Sıklıkla tek taraflı olmalarına rağmen başın, boynun ve yüzün herhangi bir yerinde veya tamamında ortaya çıkabilirler.
En kötü ihtimalle, bunlar tipik olarak ışığa, gürültüye ve/veya kokulara karşı hassasiyetle ilişkilendirilir. Bulantı en sık görülen semptomlardan biridir ve aktiviteyle kötüleşir, bu da sıklıkla hastanın sakat kalmasına neden olur. Pek çok açıdan alkolden kaynaklanan akşamdan kalma hallerine benzer.
Migren ağrısı, sinüs baş ağrısıyla karıştırılabileceği yüzde veya artrit veya kas spazmıyla karıştırılabileceği boyunda hissedilebilir. Teşhisini zorlaştıran şey, baş ağrılarına gözlerde sulanma, burun tıkanıklığı ve yüzde basınç hissi gibi diğer “sinüs benzeri” semptomların eşlik edebilmesidir. Sinüs baş ağrısına sahip olduğunu düşünen hastaların çoğunda aslında bu hastalık vardır.
Hastaların yüzde 25 kadarında, baş ağrısı ağrısından önce, yavaş yavaş ilerleyen ve tipik olarak ağrı başladığında düzelen geçici bir nörolojik sendrom olan bir aura gelebilir. Migren aurasının en yaygın türü görsel rahatsızlıkları (yanıp sönen ışıklar, zikzaklar, kör noktalar) içerse de, birçok kişi uyuşukluk, kafa karışıklığı, konuşma güçlüğü, vertigo (dönen baş dönmesi) ve felç benzeri diğer nörolojik semptomlar yaşar. Bazı hastalarda baş ağrısı olmadan da auralar yaşanabilir.
Ne kadar yaygındır?
Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık üç kat daha yaygındır ve ABD yetişkin nüfusunun yüzde 12’sinden fazlasını etkileyebilir. Genellikle ailelerde görülür ve ilkokul kadar erken bir zamanda başlayabilir, ancak çoğu zaman erken yetişkinlik döneminde de başlayabilir. Genellikle yaşamın ilerleyen dönemlerinde kaybolurlar, ancak herhangi bir zamanda saldırabilirler. Tekrarlayan, sakatlayıcı baş ağrısının en yaygın nedeni olan migren, aynı zamanda kronik, günlük baş ağrısı ağrısının da en yaygın altta yatan nedenidir. Hastaların bir nöroloğa başvurmasının 1 numaralı nedeni olsa da çoğu vaka birinci basamak hekimleri tarafından ele alınmaktadır.
Sebepleri
Baş ağrılarının meydana gelme olasılığını artırabilecek şeyler şunlardır:
- Alkol
- Hava değişiklikleri
- Uyku eksikliği
- Değişiklikleri planlayın
- Dehidrasyon
- Açlık
- Belirli gıdalar
- Güçlü kokular
- Geceleri diş gıcırdatma
- Adet
Tanısı
Dramatik semptomlarına rağmen, neredeyse hiçbir zaman herhangi bir testte, hatta beyin MR’larında bile ortaya çıkacak altta yatan bir sorundan kaynaklanmaz. Pek çok uzman, hastanın semptomları migren için tipik olduğu ve kapsamlı bir nörolojik muayene normal olduğu sürece, ağır vakalarda bile beyin görüntülemeyi hiç önermemektedir.
Ailesel hemiplejik migren adı verilen duruma yol açabilen, bilinen dört genden birindeki tek bir genetik mutasyonun sonucu olarak migreni olan son derece nadir aileler vardır. Hastaların büyük çoğunluğu için genetik test yoktur. Bu durum tarama veya kan testiyle teşhis edilemediği için teşhis “klinik” olup deneyimli bir doktor tarafından konur.
Migren Tedavisi
Şiddetli, sık görülen veya nörolojik semptomların eşlik ettiği migren; genellikle diyet değişikliği, yaşam tarzı değişiklikleri, vitaminler ve günlük reçeteli ilaçların kombinasyonuyla önleyici olarak en iyi şekilde tedavi edilir.
En iyi koruyucu ilaçlarımızın çoğu sıklıkla başka tıbbi amaçlarla da kullanılır; çoğunluğu tansiyon ilaçları, antidepresanlar veya epilepsi ilaçlarıdır. Bireysel baş ağrısı atakları en iyi şekilde erken tedavi edilir ve genellikle aşağıdaki ilaç türlerinden bir veya daha fazlası ile tedavi edilir: triptanlar, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), anti-emetikler (bulantı önleyici) ve bazen narkotikler veya steroidler.
Genellikle birkaç saatten birkaç güne kadar sürer ve belirli tedavilere iyi yanıt verir. Bununla birlikte, bazı hastalarda özellikle şiddetli ve uzun sürelidir ve hatta haftalar, aylar ve hatta yıllar boyunca sürekli olarak ortaya çıkan kronikleşebilir. Aralıklı migren, yanlış yönetilirse veya tedavi edilmezse, periyodik olarak “tam gelişmiş” bir migrene dönüşen sürekli ve için için yanan semptomlarla birlikte kronik günlük bir baş ağrısına dönüşebilir. Bu durumun tedavisi son derece zordur.
Diğer hastalarda, kısa etkili baş ağrısı ilaçlarını aşırı kullanmanın bir sonucu olarak giderek daha sık baş ağrısı gelişebilir. Bkz. aşırı ilaç kullanımı baş ağrısı . Birincil baş ağrıları olarak kabul edilseler de, yani bilinen bir altta yatan nedeni olmadığı anlamına gelirken, migren artan felç riski, MRI taramalarında görülen beyin yara izi, patent foramen ovale (PFO) adı verilen kalp kusuru ve diğer tıbbi durumlarla ilişkilidir.
Referanslar: