Panik Atak Nedenleri ve Tedavisi
Sayfa İçeriği
Panik atak bizim için yeni bir terim değil. Belirli bir durumda herkes paniğe kapılabilir. Çoğu insan hayatında daha önce panik atağa tanık olmuştur. Sıklıkla açık bir neden olmaksızın, yeniden yaratıldığınızı, beklenmedik korku veya kaygıyı fark ettiğinizde ortaya çıkar.
Beklenmedik bir olayla karşı karşıya kaldığınızda meydana gelir ve kesin bir nedeni olmayan paniğe veya endişeye neden olur. Bir kişi panik atak sırasında hızlı kalp atışı, nefes almada zorluk ve terleme gibi fiziksel belirtiler yaşayabilir.
Bazı kişiler panik atağa sürekli olarak tanık olurken, bazıları ise arada bir bu durumu yaşarlar.
Gerçekten de belirtiler davetkar olmayabilir. Tedaviyle yönetilebilir ve iyileştirilebilirler. Semptomları azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için yardım istemek çok önemlidir.
Panik atak nedir?
Panik atak, belirli bir nedeni olmayan, düzenli olarak beklenmeyen aşırı korku veya kaygı ataklarının yaşandığı kısa süreli bir kaygı atağıdır.
Herkes geçici bir endişe ve panik oyununa maruz kalıyor. Stresli hissetmek veya tehlikeli durumları hissetmek doğal bir tepkidir.
Ancak panik atağı olan bir kişi, düzenli olarak ve herhangi bir zamanda, ortada hiçbir sebep yokken kaygı, stres ve panik sorunu yaşayacaktır.
Öngörülemez. Bu ataklar sırasında kişilerde sıkıntı yaşanacak ve panik bozukluğu gelişecektir.
Sıradan veya tehdit edici olmayan durumlara tepki olarak paniğe ve fiziksel semptomlara neden olur.
Panik atak geçirdiğiniz zaman;
- Terleyebilirsiniz
- Nefes almakta güçlük çekebilirsiniz
- Artan kalp atış hızı
Bu semptomları kalp kriziyle karıştırabiliriz.
Kişi atak geçirmekten korktuğunda ya da herhangi bir atak yaşamamak için davranışlarını değiştirdiğinde panik atak yaşayabilir.
Panik ataklar ne kadar yaygındır?
Hindistan’da ruh sağlığı sıklıkla göz ardı ediliyor. Çoğu insan zihinsel sağlığın fiziksel semptomlarını görmezden gelir ve bunu altta yatan bir sağlık durumuyla ilişkilendirir. Hindistan’da ruh sağlığına yönelik terapilere genellikle soğuk davranılıyor.
Ancak ABD ve İngiltere gibi ülkelerde ruh sağlığı daha ciddiye alınıyor. Doğru teşhise tabi tutulurlar ve yapılan bir araştırma Amerikalıların %11’inin panik atak yaşadığını ortaya çıkardı. Bunların yaklaşık %3’ünde panik bozukluğu gelişiyor.
Kimlerde panik bozukluğu olabilir?
Herkes atak geçirebilir. Panik ataklar genellikle ilk olarak ergenlik döneminde veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkar. Ancak her yaştan insan atak hastasıdır.
Kadınların panik bozukluğu geliştirme olasılığı iki kat daha fazladır.
Panik atak belirtileri nelerdir?
Panik atağın belirtileri şu şekildedir:
- Titreşimler
- Nefes darlığı
- Boğuluyormuş gibi hissetmek
- Baş dönmesi veya vertigo
- Uçuyormuş hissi
- Mide bulantısı
- Terleme veya üşüme
- Sallanma hissi
- Derealizasyon veya duyarsızlaşma hissi gibi içsel durumunuzdaki değişiklikler
- Ellerinizde, tabanlarınızda veya yüzünüzde hissizlik
- Göğüs ağrısı
Panik atak nedenleri nelerdir?
Uzmanlar bazı insanların neden atak geçirdiğini ya da panik bozukluk geliştirdiğini bilmiyor. Beyin ve sinir sistemi panik ve kaygıyı algılamak ve yönetmek için gereklidir.
Aşağıdaki durumlara sahipseniz panik atak geçirme riskiniz artar:
Aile öyküsü
Anksiyete veya panik hastalıkları gibi zihinsel sağlık sorunları ailelerde görülür. Doktorlar bunun neden genlerde gerçekleştiğinden emin değiller.
Zihinsel sağlık sorunları
Anksiyete hastalıkları veya diğer akıl hastalıkları olan kişiler panik atak ve depresyona daha yatkındır .
Madde bağımlılığı veya alkolizm tehlikeyi artırabilir.
Panik atağın nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır ve araştırmalar devam etmektedir.
Hayat değişiklikleri
Panik ataklar, aileyle tartışmak gibi önemli yaşam değişiklikleri ve stresli olaylarla ilişkilidir. Ve gerçekten de, yaşamdaki değişiklikler kışkırtıcı ve olumsuz olduğunda, yeni zorluklar ve günlük stres etkenleri üretebilirler.
Örneğin, değişiklikler ve olaylar şunları içerebilir:
- Toplantı için evden ayrılmak
- Taşınma
- Sevilen birinin ölümü
- Evlenmek
- İlk çocuk sahip olmak
- Yeni bir işe başlamak
Yaşamın geçiş dönemlerinde zihinsel ve fiziksel sağlığınıza dikkat etmeniz çok önemlidir. Aşırı stresli bir dönemden geçerken ve zorlukları veya travmayı yönetirken de destek alabilirsiniz.
Sınırları belirleyin ve bunaldığınızı hissettiğinizde iletişim kurun. Bir arkadaşınız veya aileniz sizi destekleyebilir ve bir terapist de ilaç yazarak, tedavi yazarak ve yönetim taktikleri geliştirmenize destek vererek size yardımcı olabilir.
Endişe (Kaygı atağı)
Kaygılı olma eğilimi ve kaygı atağı geçirme eğilimi de panik bozukluklarıyla bağlantılıdır. Hem kaygı hem de panik bozukluğu uzun vadeli zihinsel sağlık sorunlarıdır.
Kaygı genellikle üzgün ya da gergin olma şeklinde kendini gösterir. Örneğin, sosyal ortamda veya birçok insanla birlikte bir ortamda performans sergilemekten endişe duyduğunuzda sosyal kaygı ortaya çıkabilir. Terleme veya nabız atışı gibi fiziksel semptomlarınız olduğunu hissedebilirsiniz.
İnsanoğlunun zaman zaman kaygılı hissetmesi doğaldır. Ancak endişelenmek her zaman bir endişe nedenidir ve yaygın anksiyete ataklarının göstergesi olabilir.
Ancak sürekli kaygıya tanık oluyorsanız yardıma başvurmanız önemlidir. Çare, yaşam uyarlamaları veya ayrıntılar stresin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.
Bazen atak belirli bir olayla ya da dışarıdan gelen bir teşvikle tetiklenir. Ataklar değişken doğaları nedeniyle günlük yaşamınızı önemli ölçüde etkileyebilir. Bazı insanlar iş yerinde, toplum içinde insanlarla birlikte veya evde panik ataklarına tanık olurlar.
Panik atak tanısı nasıl konulur?
Kalp krizi, tiroid krizi ve solunum güçlükleri gibi ciddi sağlık sorunları panik atak belirtilerini ortaya çıkarır. Doktorunuz fiziksel bir sorunu dışlamak için testler yapabilir. Ancak sağlık uzmanınız, fiziksel bir neden yoksa semptomlarınıza ve tehdit faktörlerine dayanarak bir fikir verebilir.
Panik atak belirtilerine ilk kez tanık oluyorsanız tıbbi yardım almak isteyebilirsiniz. Atak geçiren birçok kişi ilk kez kalp krizi geçirdiğine inanıyor. Bir tıp uzmanının yardımı olmadan semptomları ayırmak zor olabilir.
Hastanedeyken, bir doktor veya sağlık uzmanı belirtilerinizin nedeninin kalp krizi olup olmadığını görmek için çeşitli teşhis testleri yapacaktır.
Bunlardan bazıları kalp fonksiyonlarını kontrol etmek için kan testleri veya idrar testleri ve elektrokardiyogramı içerir.
Birinci basamak sağlayıcınız tıbbi geçmişinizi soracak, laboratuvar sonuçlarını inceleyecek, belirtilerinizi soracak ve dahili bir sağlık muayenesi yapacaktır.
Doktorunuz veya bir sağlık uzmanınız panik atak ve bozukluğu teşhis edebilir.
- Daha fazla atak geçireceğiniz konusunda sürekli endişe duymak
- Atak sırasında kontrolü kaybetme takıntısı.
- Panik atağı tetikleyebilecek durumlardan kaçınmak için eylemlerinizi değiştirin.
Panik atak tedavisi doğal yöntemler
Anti-anksiyete hapları panik atakları durdurabilir. Panik atak tedavisi semptomlarınızı azaltmaya veya engellemeye odaklanır. Diğer yaklaşımlara benzer şekilde bu, terapiler, yaşam değişiklikleri ve bazı durumlarda ilaçlar yoluyla sağlanabilir.
Terapi seçenekleri
Terapi, belirtilerin üstesinden gelmenize ve kontrolün daha fazla sizde olduğunu hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca destek ve rehberlik gerektiren herhangi bir şey hakkında konuşmak için güvenli bir ortam da olabilir.
Atak tedavisinde özel ilaçlar kullanılır. Bunlar arasında seçici serotonin geri alım engelleri (SSRI’lar) ve bir dizi antidepresan bulunur.
Panik atak için belirtilen SSRI’lar şunları içerebilir:
- Fluoksetin
- Paroksetin
- Sertralin
Panik ataklarını tedavi etmek için ara sıra kullanılan diğer özellikler arasında, aynı zamanda antidepresan olan serotonin-norepinefrin geri alım engelleri (SNRI’ler) yer alır. Monoamin oksidaz engelleri (MAOI’ler), nadir fakat ciddi yan etkiler nedeniyle nadiren kullanılan antidepresanlardır.
Benzodiazepinler genellikle alprazolam veya klonazepam dahil olmak üzere ağrı kesici olarak kullanılır.
Bu tedavilere ek olarak belirtilerinizi azaltmak için ev ilaçlarını kullanmanın birkaç yolu vardır.
Tekniklerden bazıları şunları içerir:
- Sabit bir rutinin sürdürülmesi
- Düzenli olarak egzersiz yapmak
- Yeterince uyumak
- Kafein alımından kaçınmak
Psikoterapi
Psikoterapi, spesifik tedaviler veya kombinasyonlar atakları durdurmada gerçekten etkilidir. Tedaviye ne kadar süre ihtiyacınız olacağı probleminizin ciddiyetine bağlıdır.
Seçenekler şunları içerir:
Psikoterapi Bilişsel davranışçı Terapi (CBT), düşüncelerinizi, eylemlerinizi ve tepkilerinizi değiştirebilmeniz için panik atağı tetikleyenleri tanımlayan bir psikoterapi veya konuşma ilacıdır.
Antidepresanlar
Bazı antidepresan özellikleri panik atakların daha az sıklıkta veya daha az şiddetli olmasını sağlayabilir. SSRI’lar arasında fluoksetin ve paroksetin bulunur. SNRI’lar arasında duloksetin ve venlafaksin bulunur. TCA’lar amitriptilin ve doksepin içerir.
Benzodiazepinler gibi anti-anksiyete ilacı, panik atakların tedavisine ve yardımcı olmasına yardımcı olan en spesifik anti-anksiyete ilacıdır. Kaygının giderilmesine yardımcı olurlar ancak bağımlılık tuzakları vardır. Bu ilaçlar arasında alprazolam ve lorazepam bulunur.
Tedavi, sahip olduğunuz atak sayısını azaltacak ve belirtilerinizi hafifletecektir. Konuşma tedavisi ve ilaçlar panik atağın başlıca tedavileridir. Tedaviniz semptomlarınıza bağlı olacaktır.
Bir uzmana yönlendirme
Bir destek grubuyla bağlantı kurarak, BDT’den sonra semptomlarınız azalmazsa, sizi psikiyatrist veya klinik psikolog gibi bir ruh sağlığı uzmanıyla ilişkilendirebilirsiniz.
Uzman belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olacak bir tedavi planı önerecektir.
Panik bozukluklarının komplikasyonları
Panik atak, müdahale edilmediği takdirde günlük yaşamınızı ve genel refahınızı önemli ölçüde etkileyebilir.
Adreslenmemiş bir panik atağın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri şunları içerir:
- Agorafobi (bir yere gitme ve insanları görme korkusu)
- Madde kullanımının geliştirilmesi
- Depresyon
- İntihar düşünceleri
Panik ataklar çocukların ve gençlerin sosyal gelişimini etkiler. Aatak geçirme paniği, bir akademiye gitmeyi, evden ayrılmayı veya bağlantıları sürdürmeyi zorlaştırabilir.
Panik atak vs Panik bozukluğu
Panik atağınız her zaman kaygı ataklarını da içerir. Ancak panik atak geçirmeniz panik bozukluğunuzun olduğu anlamına gelmez.
Doktorlar atakların miktarına ve sıklığına bakacaklardır. Ayrıca onları kuşatan tutkularınızı da dikkate alacaklar.
Pek çok insan hayatının bir döneminde panik atağa tanık oluyor. Ancak birden fazla panik atağınız varsa ve bunların yeniden ortaya çıkacağına dair bir panik yaşıyorsanız, bu bir panik bozukluğunun işareti olabilir.
Özet
Ataklar, sıklıkla açık bir neden olmaksızın, yeniden yaratıldığınızı, beklenmedik korku veya kaygıyı fark ettiğinizde ortaya çıkar. Öngörülemeyen bir olayla uğraştığınızda, kesin bir nedeni olmayan paniğe veya kaygıya neden olduğunuzda atak geçirebilirsiniz.
Doktorlar atakların yoğunluğuna ve sıklığına bakacak ve buna göre tedavi uygulayacaktır.
Her zaman düşüncelerinizi değiştirerek, bir arkadaşınızla konuşarak vs. kendinizi endişe veya stresten uzaklaştırmaya çalışın.
Panik bozukluğunun beş belirtisi nelerdir?
İşte panik bozukluğunun birkaç belirtisi:
1· Hızlanan kalp atışı
2· Bulantı
3· Terleme
4· Göğüs ağrısı ve
5· Nefes darlığı
Panik bozukluğu tedavi edilebilir mi?
Panik bozukluğu tedavi edilebilir bir zihinsel sağlık durumudur ve kişi tamamen iyileşebilir. Panik bozukluğu yoğunlaşabileceğinden ve başa çıkmak zorlaşabileceğinden tıbbi yardım almak en iyisidir.
Referanslar:
- Panik Atak Nedenleri ve Tedavisi
- https://www.nimh.nih.gov/health/publications/panic-disorder-when-fear-overwhelms
- https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/panic-disorder/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4451-panic-attack-panic-disorder
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/panic-disorder
- https://adaa.org/understanding-anxiety/panic-disorder