Göz içi basıncı nedir?

“Göz içi basıncı” gözünüzün içindeki sıvının basıncını ifade eden tıbbi terimdir . Buna göz basıncı veya GİB dendiğini görebilirsiniz. Doğal olarak oluşan göz içi basıncınız görüşünüzün ve gözlerinizin fiziksel sağlığının önemli bir parçasıdır .

Gözleriniz sıvıyla doludur. Gözünüzün arkasındaki odacık vitreus mizahı (kalın, jel benzeri bir malzeme) ile doludur. Sulu mizah adı verilen bir sıvı, gözünüzün önündeki alanı (korneanız ile irisiniz arasındaki boşluk ) doldurur. Sulu mizah, camsı mizahtan daha ince ve daha suludur.

Vücudunuz göz içi basıncınızı otomatik olarak düzenler. Gözünüz yeni sulu mizah yarattıkça, aynı miktarda eski sulu mizah da gözünüzden ayrılır. Eski aqueous humor, irisinizin (gözünüzün renkli kısmı) sklerayla (gözünüzün beyaz kısmı) buluştuğu nokta olan drenaj açısı yoluyla gözünüzden dışarı akar .

Göz içi basıncının yüksek olması oküler hipertansiyon adı verilen bir sağlık durumudur. Tedavi edilmezse gözünüzün içindeki kısımlarda oluşan bu ilave stres, optik sinirinize zarar verebilir . Tedavi edilmeyen oküler hipertansiyon glokoma neden olabilir ve görüşünüzü kalıcı olarak kaybetmenize neden olabilir.

Göz içi basıncı nasıl ölçülür?

Bir göz uzmanı, göz muayenesi sırasında göz içi basıncınızı kontrol edecektir .

Göz içi basıncı, gözlerinizin içindeki basınç veya kuvvet miktarıdır. Özellikle sulu mizahınızdaki sıvı basıncının bir ölçümüdür.

Bir göz uzmanı, tonometri adı verilen bir testle göz basıncınızı ölçecektir . Tonometri, korneanızı (gözünüzün önündeki şeffaf kısım) düzleştirerek gözünüzün içindeki basıncı ölçer. Korneanızı düzleştirmek için gereken kuvvet ne kadar fazlaysa göz basıncınız da o kadar yüksek olur.

En yaygın tonometri türü temassız veya hava püskürtmeli tonometridir. Bir makine gözünüze kısa bir hava üfler ve korneanızın ne kadar hareket ettiğini ölçer.

Göz doktorunuz ayrıca gözünüzü özel damlalarla uyuşturup ardından bir aleti korneanıza bastırarak da göz içi basıncınızı ölçebilir.

Ortalama göz basıncı nedir?

Göz bakımı uzmanları göz basıncını milimetre cıva cinsinden ölçer. Bunun mmHg (Hg, cıvanın kimyasal sembolüdür) olarak anıldığını görebilirsiniz. Bu, sağlık hizmeti sağlayıcılarının kan basıncınızı kontrol ederken kullandıkları ölçümün aynısıdır .

Sağlıklı bir göz içi basıncı miktarı 10 mmHg ile 20 mmHg arasındadır.

Yüksek göz basıncına ne sebep olur?

Vücudunuz göz basıncınızı otomatik olarak ayarlar. Ancak gözünüzdeki bazı değişiklikler göz içi basıncınızı vücudunuzun düzenleyebileceğinden daha hızlı etkileyebilir:

  • Gözünüz çok fazla sulu mizah üretiyor.
  • Sulu mizahın gözünüzden ayrılmasını önleyen tıkalı bir drenaj açısı.
  • Travmalar ve göz yaralanmaları .
  • Bazı ilaçların, özellikle kortikosteroidlerin yan etkileri .

Göz içi basıncı yüksek olan kişilerde glokom gelişme riski daha yüksektir. Bir göz uzmanına göz içi basıncınızı ne sıklıkta kontrol ettirmeniz gerektiğini sorun.

Yüksek göz tansiyonu nasıl bir duygu?

Oküler hipertansiyon genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Göz muayeneniz sırasında bir göz doktoru teşhis koyana kadar muhtemelen yüksek göz tansiyonunuz olduğunu bilemezsiniz.

Göz tansiyonunuzu bir göz uzmanına test ettirmeden, göz tansiyonunuzun yüksek olduğunu hissetmeniz veya bilmeniz genellikle mümkün değildir. Optik siniriniz görüşünüzü etkileyecek kadar hasar görmediği sürece semptomlara neden olmaz. Bu nedenle göz tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol ettirmeniz önemlidir.

Yüksek göz içi basıncı nasıl tedavi edilir?

Bir göz bakımı uzmanı yüksek göz basıncını tedavi edecektir. Hangi tedaviye ihtiyacınız olacağı göz içi basıncınızın ne kadar yüksek olduğuna ve buna neyin sebep olduğuna bağlıdır. Bazı tedaviler şunları içerir:

  • Sıvıları azaltan ve gözünüzdeki drenajı artıran ilaçlar (genellikle göz damlaları).
  • Tıkanmış bir drenaj açısını temizlemek için lazer tedavisi.
  • Gözünüzün içindeki basıncı hafifletmek için yapılan ameliyat.

Göz uzmanınız sizi glokom belirtileri açısından izleyecektir. Göz basıncınızı ne sıklıkta kontrol etmeniz gerektiğini size söyleyeceklerdir.

Göz içi basıncı nedir?