Çocuk Allerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuk Allerjisi, Bebeklerde Alerji:

Allerjik hastalıkların, çocuk allerjisinin yaygın görülen bir sorun olduğu bilinen bir gerçektir. Bu hastalıklarla çocuk alerjisi doktoru ilgilenir. Bağışıklık sistemi, gıda proteinleri, polenler veya toz akarları gibi normalde zararsız olan bir şeye tepki gösterdiğinde meydana gelir. Allerjik reaksiyonlar cilt, gözler, burun, akciğerler, mide veya bağırsak ile temas eden bir alerjen (kişinin alerjisi olan madde) tarafından tetiklenebilir.

Çocuk allerjisi araştırılırken, allerjinin en yaygın nedenleri yumurta, yer fıstığı, ağaç fıstığı, inek sütü, soya, buğday, balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır. Diğer nedenler arı veya diğer böcek ısırıkları (örn. Yaban arısı veya kriko atlamacı karınca), bazı ilaçlar (örneğin antibiyotikler veya anestezikler) ve latekstir (kauçuk).

Birçok allerjik reaksiyon hafiftir, ancak bazıları aşırı derecede şiddetli olabilir.

Anafilaksi, allerjik reaksiyonun en şiddetli şeklidir ve hayatı tehdit eder. Okul çağındaki her 100 çocuktan birinde anafilaksi olduğu tahmin edilmektedir. Planlama ve eğitim ile anafilaksi etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

Çocuklarda Allerji belirtileri nelerdir?

Hafif ila orta derecede allerji ve allerjik reaksiyon:

Allerjik bir reaksiyon bu semptomlardan birini veya daha fazlasını içerecektir ve bunların birçoğunun aynı anda olması mümkündür:

  • Kurdeşen, welts veya wheals (sivrisinek ısırıkları gibi kırmızı, topaklı bir döküntü)
  • Ağızda veya çevresinde karıncalanma hissi
  • Mide ağrısı, kusma ve / veya ishal
  • Yüzün şişmesi.

Çocuğunuzun ilk kez herhangi bir allerjik reaksiyonu olduğunda, çocuk hastalıkları doktoruna götürün. Doktor çocuğunuzun allerjik reaksiyonu olup olmadığını doğrulayacak ve bir dahaki sefere reaksiyonu nasıl tedavi edeceğinizi önerecektir.

Reaksiyon orta veya şiddetliyse, bir alerji uzmanına yönlendirilebilirsiniz. Çocuğunuz alerjene ikinci kez maruz kaldığında bazen daha şiddetli bir reaksiyon olabileceğini unutmayın.

Şiddetli allerji ve allerjik reaksiyon (anafilaksi):

Şiddetli allerjik reaksiyon, bir kişinin nefes almasını ve / veya dolaşımını (kalp ve kan) içerir.

Hafif ila orta dereceli allerjik reaksiyonun yukarıdaki semptomlarından birine veya daha fazlasına ek olarak, aşağıdaki semptomlardan en az biri çocuğunuzun anafilaktik reaksiyonu olduğunu gösterir:

  • Nefes almada zorluk ve / veya gürültülü nefes alma
  • Hırıltı veya kalıcı öksürük
  • Dilin şişmesi
  • Boğazda şişme ve / veya gerginlik
  • Konuşma güçlüğü veya ses kısıklığı
  • Kalıcı baş dönmesi veya çökme
  • Solgunluk (bebekler / küçük çocuklar).

Çocuğunuzda anafilaksi belirtileri varsa hemen bir ambulans çağırın.

Çocuğumun gıda reaksiyonu bir alerji mi intolerans mı?

Bazen bir gıda intoleransı bir gıda alerjisi ile karıştırılabilir, çünkü semptomların çoğu benzerdir. Bununla birlikte, intolerans ve alerji aynı şey değildir – alerji bağışıklık sistemini içerir, ancak intolerans içermez. Gıda intoleransı anafilaksiye yol açmaz.

Yiyeceklere allerjik reaksiyon çok küçük miktarlarda bile tetiklenebilir. İntolerans, bir kişinin belirli bir miktarda tetikleyiciyi tolere edebildiği, ancak çok fazla olduğunda, hastalandıklarındadır (örneğin ishal, şişkinlik, baş ağrısı, döküntü ve ağız ülseri ile).

Çocuk Allerjisi ve Allerjik reaksiyonların tedavisi:

Hafif ila orta derecede allerjik reaksiyon:

Çoğu hafif gıda alerjisi atakları oral bir antihistaminik ilaca iyi cevap verecektir. Çocuğunuzun bilinen bir alerjisi varsa, her zaman yanınızda bir antihistaminik ilaç taşımalısınız. Doktorunuzla konuşun.

Anafilaksi reaksiyonu:

Anafilaksi için ilk basamak tedavi, enjeksiyon olarak verilebilen adrenalindir. Doktorunuz ayrıca çocuğunuz için bir Anafilaksi Eylem Planı hazırlayacaktır.

Çocuğunuzun anafilaktik reaksiyonu varsa, planı takip edin veya aşağıdakileri yapın:

  • Çocuğunuzu yatmasını sağlayın, ancak nefes almak zorsa oturmasına izin verin.
  • Çocuğunuza otoenjektör enjekte edin ve hemen bir ambulans çağırın .
  • Ambulans beklenirken bazen ikinci bir otoenjektöre ihtiyaç duyulur.
  • Otomatik enjektör yoksa, hemen bir ambulans çağırın.

Bir alerjist, neye allerjik olduklarını öğrenmek için çocuğunuzla birlikte çalışacaktır. Çocuğunuz, başkalarına allerjik reaksiyon göstermelerine neyin neden olabileceğini bildirmek için tıbbi bir uyarı kolye veya bilezik takabilir. Bunun hakkında doktorunuzla konuşun.

Çocuk Alerjisi Tedavisinde Otoenjektörler:

Çocuğunuzun anafilaksi öyküsü varsa, gelecekteki tüm bölümlerde kullanılmak üzere bir adrenalin otoenjektör reçete edilecektir.

Siz ve çocuğunuz (yeterince büyükse) otomatik enjektörün nasıl kullanılacağını öğrenmeniz gerekecektir. Otoenjektör ile çocuğunuzun Anafilaksi Eylem Planının bir kopyasını saklayın.

Son kullanma tarihini düzenli olarak kontrol edin ve otomatik enjektörde pencerenin açık olduğundan emin olun.

Hastanede otoenjektör kullanma:

Çocuğunuz hastanedeyse, adrenalin otoenjektörlerini getirmeli ve personele yanınızda olduğunu bildirmelisiniz. Nerede saklayacağınızı size bildirecekler, böylece hızlı ve kolay bir şekilde erişebilirsiniz. Personel, çocuğunuzun hastanede kaldığı süre boyunca çocuğunuzun otomatik enjektörünü nasıl ve ne zaman kullanacağınızı bildiğinizi onaylamak için sizinle birlikte bir kontrol listesinden geçecektir.

Hastaneden ayrılırken, çocuğunuzun adrenalin otoenjektörünü yanınıza almayı unutmayın. Çocuğunuzun adrenalin otoenjektörünü hastanede kullandıysanız, eve gitmeden önce personelin size bir yedek aldığından emin olun.

Çocuğunuz hastanede kaldığı süre boyunca anafilaksi yaşadıysa, eve gittikten sonraki beş gün içinde bir doktor tarafından incelenmesi gerekir.

Çocuk Allerjisi ve anafilaktik reaksiyonları önleme:

Alerji ve anafilaksi yönetiminin önemli bir yönü, tetikleyici faktörlerden kaçınarak önlemektir.

Çocuğunuz yiyeceğe alerjisi varsa, ona yiyecekleri başkalarıyla paylaşmamasını veya takas etmemesini ve yemekten önce daima ellerini yıkamasını öğretin. Paket servis yiyecekleri yerken veya restoran ve kafelerde yemek yerken çocuğunuza çok dikkatli davranmayı öğretin. Çocuğunuz için ayrı yiyecekler sağlamayı düşünün.

Okullar, anaokulları ve çocuk bakım merkezlerinde anafilaksi riski olan çocuklarda reaksiyonları önlemek için politikalar uygulanacak ve personel meydana geldiklerinde reaksiyonların nasıl yönetileceği konusunda eğitilecektir.

Astım ve anafilaktik reaksiyonlar:

Hem astımı hem de anafilaksisi olan çocuklar için iyi astım semptom kontrolünü sürdürmek çok önemlidir. Bu, her alerjik reaksiyonun şiddetini azaltacaktır.

Çocuk Allerjisi konusunda hatırlanması gereken önemli noktalar:

  • Alerjik reaksiyonlar çocuklarda yaygındır. Çoğu reaksiyon hafiftir.
  • Şiddetli allerjik reaksiyon, bir kişinin nefes almasını ve / veya dolaşımını bozar.
  • Anafilaksi, allerjik reaksiyonun en şiddetli şeklidir ve hayatı tehdit eder.
  • Alerji ve anafilaksi yönetiminin önemli bir yönü, nedeni önleyerek önlemektir.
  • Anafilaksi tedavisi, çocuğu düz (veya oturmuş) yatmayı, bir otoenjektör vermeyi ve ambulans çağırmayı içerir.
  • Çocuğunuz hastanedeyken anafilaksi belirtileri yaşarsa, derhal otoenjektörlerine enjekte edin ve bir personele söyleyin.

 

Referanslar:

  1. Wheat allergy
  2. Wheat allergy
  3. Symptoms of a Wheat Allergy
  4. Allergies in children
  5. Çocuklarda alerji belirtileri ve tedavisi!
  6. Çocuk allerjisi belirtileri ve tedavisi
  7. Buğday alerjisi nedir, nasıl tedavi edilir?
Çocuk Allerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Çocuk Allerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Sosyal medyada paylaş!