Saman Nezlesi Tedavisi

Alerjik rinit olarak da adlandırılan saman nezlesi soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olur. Bunlar burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, tıkanıklık, hapşırma ve sinüs basıncını içerebilir. Ancak soğuk algınlığının aksine saman nezlesine virüs neden olmaz. Saman nezlesi, vücudun zararlı (alerjen) olarak tanımladığı zararsız bir dış mekan veya iç mekan maddesine karşı alerjik bir tepkiden kaynaklanır.

Saman nezlesi semptomlarını tetikleyebilen yaygın alerjenler arasında polen ve toz akarları bulunur. Kedilerin, köpeklerin ve kürklü veya tüylü diğer hayvanların (evcil hayvan kepeği) döktüğü küçük deri lekeleri de alerjen olabilir.

Saman nezlesi sizi perişan etmenin yanı sıra işte veya okulda performansınızı da etkileyebilir ve genel olarak yaşamınızı etkileyebilir. Ancak can sıkıcı semptomlara katlanmak zorunda değilsiniz. Tetikleyicilerden kaçınmayı ve doğru tedaviyi bulmayı öğrenebilirsiniz.

Saman Nezlesi Belirtileri

Saman nezlesi belirtileri şunları içerebilir:

  • Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı (tıkanıklık)
  • Sulu, kaşıntılı, kırmızı gözler (alerjik konjonktivit)
  • Hapşırma
  • Öksürük
  • Kaşıntılı burun, ağız çatısı veya boğaz
  • Boğazınızın arkasından aşağı doğru akan mukus (geniz sonrası damlama)
  • Göz altlarında şişmiş, morarmış görünen cilt (alerjik parlatıcılar)
  • Çoğunlukla yetersiz uyku nedeniyle aşırı yorgunluk (yorgunluk)

Saman nezlesi tetikleyicileri

Saman nezlesi belirtileriniz ve semptomlarınız yıl boyunca ortaya çıkabilir veya yılın belirli bir zamanında (mevsimsel) başlayabilir veya kötüleşebilir.

Saman nezlesi tetikleyicileri şunları içerir:

  • Erken ilkbaharda yaygın olan ağaç poleni
  • İlkbahar sonu ve yaz aylarında yaygın olan çim poleni
  • Sonbaharda yaygın olan yakup otu poleni
  • Yıl boyunca mevcut olan toz akarları ve hamamböceği pislikleri
  • Yıl boyunca rahatsız edici olabilen ancak kışın evlerin kapatıldığı kış aylarında daha kötü semptomlara neden olabilen evcil hayvanlardan kaynaklanan kepek
  • Hem mevsimsel hem de yıl boyunca olabilen iç ve dış mekan mantar ve küflerinden sporlar

Saman nezlesi mi yoksa soğuk algınlığı mı?

Belirtiler benzer olabilir, dolayısıyla hangisine sahip olduğunuzu söylemek zor olabilir.

Durum Belirtiler Başlangıç Süre
Saman nezlesi İnce, sulu akıntıyla birlikte burun akıntısı; ateş yok Alerjenlere maruz kaldıktan hemen sonra Alerjenlere maruz kaldığınız sürece
Nezle, soğuk algınlığı Sulu veya koyu sarı akıntıyla birlikte burun akıntısı; vücut ağrıları; düşük dereceli ateş Soğuk algınlığı virüsüne maruz kaldıktan 1 ila 3 gün sonra

Ne zaman doktora görünmeli

Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınıza başvurun:

  • Saman nezlesi semptomlarınızdan rahatlama bulamıyorsunuz
  • Alerji ilaçları rahatlama sağlamaz veya rahatsız edici yan etkilere neden olmaz
  • Nazal polipler, astım veya sık görülen sinüs enfeksiyonları gibi saman nezlesi semptomlarını kötüleştirebilecek başka bir durumunuz varsa

Pek çok insan, özellikle de çocuklar saman nezlesi semptomlarına alıştığından, semptomlar şiddetli hale gelinceye kadar tedavi aramayabilirler. Ancak doğru tedaviyi almak rahatlama sağlayabilir.

Nedenleri

Saman nezlesi olduğunuzda, bağışıklık sisteminiz havadaki zararsız bir maddeyi zararlı olarak tanımlar. Bu maddeye alerjen denir. Bağışıklık sisteminiz vücudunuzun kendisini koruma şeklidir, dolayısıyla bu alerjene karşı korunmak için immünoglobulin E (IgE) antikorları üretir. Alerjenle bir sonraki temasta bu antikorlar bağışıklık sisteminize histamin gibi kimyasalları kan dolaşımınıza salması için sinyal verir. Bu saman nezlesi semptomlarına yol açan bir reaksiyona neden olur.

Risk faktörleri

Aşağıdakiler saman nezlesi gelişme riskinizi artırabilir:

  • Başka alerjiniz veya astımınız varsa
  • Cildinizin tahriş olmasına ve kaşınmasına neden olan atopik dermatit veya egzama adı verilen bir duruma sahip olmak
  • Ebeveyn veya kardeş gibi alerjisi veya astımı olan bir kan akrabasına sahip olmak
  • Sizi sürekli olarak hayvan kepeği veya toz akarları gibi alerjenlere maruz bırakan bir ortamda yaşamak veya çalışmak
  • Burun iç yüzeyini tahriş eden duman ve güçlü kokulara maruz kalmak
  • Yaşamınızın ilk yılında sigara içen bir anneye sahip olmak

Komplikasyonlar

Saman nezlesiyle birlikte gidebilecek sorunlar şunlardır:

  • Yaşam kalitesinin azalması. Saman nezlesi aktivitelerden keyif almanızı engelleyebilir ve daha az üretken olmanıza neden olabilir. Birçok insan için saman nezlesi belirtileri iş veya okulu kaçırmaya neden olur.
  • Kötü uyku. Saman nezlesi belirtileri sizi uyanık tutabilir veya uykuda kalmanızı zorlaştırabilir. Bu, yorgunluğa ve genel olarak iyi olmama hissine (halsizlik) yol açabilir.
  • Kötüleşen astım. Saman nezlesi öksürük ve hırıltı gibi astım semptomlarını kötüleştirebilir.
  • Sinüzit. Saman nezlesi nedeniyle uzun süreli sinüs tıkanıklığı, sinüsleri kaplayan zarın enfeksiyonu veya iltihabı olan sinüzite yakalanma riskinizi artırabilir.
  • Kulak enfeksiyonuÇocuklarda saman nezlesi sıklıkla orta kulak enfeksiyonunun (otitis media) bir faktörüdür.

Önleme

Saman nezlesine yakalanmaktan kaçınmanın hiçbir yolu yoktur. Saman nezleniz varsa yapılacak en iyi şey belirtilerinize neden olan alerjenlere maruz kalmanızı azaltmaktır. Alerjenlere maruz kalmadan önce, sağlık uzmanınızın belirttiği şekilde alerji ilaçlarını alın.

Teşhis

Saman nezlesini teşhis etmek için sağlık uzmanınız genellikle fiziksel bir muayene yapar ve sağlığınız, semptomlarınız ve olası tetikleyicileriniz hakkında konuşur. Sağlayıcınız bu testlerden birini veya her ikisini de önerebilir:

  • Deri delme testi. Alerjiyi tetikleyebilecek küçük miktarlardaki malzeme kolunuzdaki veya sırtınızın üst kısmındaki deri bölgelerine batırılır. Daha sonra alerjik reaksiyon açısından izlenirsiniz. Alerjiniz varsa, o alerjenin bulunduğu yerde kabarık bir şişlik (kurdeşen) oluşur. Bu genellikle yaklaşık 15 ila 20 dakika sürer. Alerji uzmanları genellikle alerji cilt testlerini gerçekleştirmek için en iyi donanıma sahiptir.
  • Alerji kan testiBağışıklık sisteminizin belirli bir alerjene tepkisini ölçmek için laboratuvara bir kan örneği gönderilir. Bu test, kan dolaşımınızda immünoglobulin E (IgE) antikorları olarak bilinen, alerjiye neden olan antikorların miktarını ölçer.

Saman Nezlesi Tedavisi

Neye alerjiniz olduğunu öğrendikten sonra siz ve sağlık uzmanınız saman nezlesi semptomlarınızı azaltmak veya onlardan kurtulmak için bir tedavi planı geliştirebilirsiniz.

Saman nezlesine neden olan maddelere maruz kalmanızı sınırlamak en iyisidir. Saman nezleniz çok şiddetli değilse reçetesiz alabileceğiniz ilaçlar semptomları hafifletmek için yeterli olabilir. Daha kötü belirtiler için reçeteli ilaçlara ihtiyacınız olabilir.

Birçok kişi en iyi rahatlamayı alerji ilaçlarının kombinasyonundan alır. En iyi olanı bulmadan önce birkaç farklı seçeneği denemeniz gerekebilir.

Çocuğunuzda saman nezlesi varsa tedavi hakkında çocuğunuzun sağlık uzmanıyla görüşün. Tüm ilaçların çocuklarda kullanımı onaylanmamıştır. Etiketleri dikkatlice okuyun.

Saman nezlesi tedavileri ilaçları, immünoterapiyi ve burun salin durulamalarını içerebilir.

Saman nezlesi için ilaçlar

Nazal kortikosteroidler

Bu burun spreyleri, saman nezlesinin neden olduğu burun tıkanıklığını (tıkanıklık) ve kaşıntılı, burun akıntısını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur. Birçok insan için burun spreyleri en etkili saman nezlesi ilaçlarıdır ve genellikle önerilen ilk ilaç türüdür.

  • Reçetesiz burun spreyleri arasında flutikazon (Flonaz Alerji Giderici), budesonid (Rhinocort Alerji), triamsinolon (Nasacort Allergy 24 Hour) ve mometazon (Nasonex 24HR Allergy) bulunur.
  • Bir antihistamini bir steroidle birleştiren reçeteli burun spreyleri arasında azelastin ve flutikazon (Dymista) ve mometazon ve olopatadin (Ryaltris) bulunur.

Nazal kortikosteroidler çoğu insan için güvenli ve uzun süreli bir tedavidir. Yan etkiler hoş olmayan bir koku veya tat ve burun tahrişini içerebilir. Burun spreyinin steroid yan etkileri nadirdir.

Antihistaminikler

Antihistaminikler, alerjik reaksiyon sırasında bağışıklık sisteminiz tarafından salınan, semptomlara neden olan bir kimyasalın (histamin) bloke edilmesiyle çalışır. Antihistaminikler kaşıntı, hapşırma ve burun akıntısına yardımcı olabilir ancak tıkanıklık üzerinde daha az etkiye sahiptir. Bu preparatlar genellikle hap olarak (ağızdan) verilir. Ancak burun semptomlarını hafifletebilecek antihistaminik burun spreyleri de vardır. Antihistaminik göz damlaları göz kaşıntısını ve tahrişini hafifletmeye yardımcı olabilir.

  • Reçetesiz satılan oral antihistaminikler arasında loratadin (Claritin, Alavert), setirizin (Zyrtec Allergy) ve feksofenadin (Allegra Allergy) bulunur.
  • Reçetesiz göz damlaları olopatadin (Pataday) ve ketotifen fumarat (Alaway, Zaditor) içerir.
  • Reçetesiz burun spreyleri arasında azelastin (Astepro Allergy) bulunur.
  • Reçeteli burun spreyleri arasında olopatadin (Patanaz) bulunur.

Antihistaminiklerin yaygın yan etkileri ağız, burun ve göz kuruluğudur. Bazı oral antihistaminikler uykunuzu getirebilir. Oral antihistaminiklerin diğer yan etkileri arasında huzursuzluk, baş ağrıları, iştahta değişiklikler, uyku sorunları ve kan basıncı ve idrara çıkma sorunları sayılabilir. Özellikle hamileyseniz veya emziriyorsanız veya glokomunuz veya prostat büyümeniz varsa, antihistaminikler almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

Dekonjestanlar

Dekonjestanlar burun tıkanıklığını ve şişlikten kaynaklanan baskıyı azaltır. Saman nezlesinin diğer semptomlarını hafifletmedikleri için bazen antihistaminikler gibi diğer ilaçlarla birleştirilirler.

Dekonjestanlar sıvı, tablet ve burun spreyi şeklinde mevcuttur. Reçeteli ve reçetesiz olarak da mevcutturlar.

  • Oral dekonjestanlar arasında psödoefedrin (Sudafed) bulunur.
  • Nazal dekonjestan spreyler arasında fenilefrin hidroklorür (Neo-Synephrine) ve oksimetazolin (Afrin) bulunur.

Oral dekonjestanlar; artan kan basıncı, uykusuzluk, sinirlilik ve baş ağrısı gibi bir takım yan etkilere neden olabilir. Prostatınız büyümüşse dekonjestanlar idrar yapmada sorunlara neden olabilir. Yüksek tansiyonunuz veya kalp hastalığınız varsa ya da hamileyseniz dekonjestan almadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

Dekonjestan burun spreyini tek seferde 2 ila 3 günden fazla kullanmayın çünkü sürekli kullanıldığında semptomları kötüleştirebilir (geri tepme şişmesi).

Kromolin sodyum

Kromolin sodyum, histamin salınımını önleyerek saman nezlesi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu ilaç, semptomlarınız ortaya çıkmadan önce kullanmaya başlarsanız en etkilidir. Kromolin sodyum, günde birkaç kez kullanılması gereken reçetesiz bir burun spreyi olarak mevcuttur. Ayrıca reçeteyle göz damlası şeklinde de mevcuttur. Kromolin sodyumun ciddi yan etkileri yoktur.

Lökotrien değiştirici

Montelukast (Singulair), lökotrienlerin etkisini engellemek için alınan reçeteli bir tablettir. Lökotrienler, burunda tahriş ve çok fazla mukus üretimi gibi alerji semptomlarına neden olan bağışıklık sistemi kimyasallarıdır. Özellikle alerjiye bağlı astımın tedavisinde etkilidir. Genellikle burun spreyleri tolere edilemediğinde veya hafif astımda kullanılır.

Montelukast baş ağrısına neden olabilir. Nadir durumlarda uykusuzluk, kaygı, depresyon ve intihar düşüncesi gibi psikolojik reaksiyonlarla ilişkilendirilmiştir. Olağandışı herhangi bir psikolojik reaksiyon için derhal tıbbi yardım alın.

Nazal ipratropyum

Reçeteli bir burun spreyi olarak satılan ipratropium, burundaki bezlerin çok fazla mukus üretmesini önleyerek şiddetli burun akıntısının hafifletilmesine yardımcı olur. Tıkanıklığı, kaşıntıyı veya hapşırmayı tedavi etmede etkili değildir.

Hafif yan etkiler arasında burun kuruluğu, burun kanaması, kuru ve tahriş olmuş gözler ve boğaz ağrısı bulunur. Nadiren ilaç, bulanık görme, baş dönmesi ve idrar yapmada zorluk gibi daha ciddi yan etkilere neden olabilir. Glokomunuz veya prostat büyümeniz varsa bu ilaç önerilmez.

Oral kortikosteroidler

Prednizon gibi kortikosteroid hapları bazen şiddetli alerji semptomlarını hafifletmek için kullanılır. Kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı katarakt, osteoporoz ve kas zayıflığı gibi ciddi yan etkilere neden olabileceğinden genellikle kısa süreler için reçete edilirler.

Saman nezlesi için immünoterapi

Alerji çekimleri

İmmünoterapi veya duyarsızlaştırma tedavisi olarak da adlandırılan alerji aşıları, bağışıklık sisteminin alerjenlere tepki verme şeklini değiştirir. İlaçlar saman nezlesi semptomlarınızı hafifletmiyorsa veya çok fazla yan etkiye neden oluyorsa, sağlık uzmanınız alerji aşısı önerebilir. 3 ila 5 yıl arasında, az miktarda alerjen içeren düzenli aşılar (enjeksiyonlar) alacaksınız. Amaç vücudunuzu semptomlarınıza neden olan alerjenlere alıştırmak ve ilaç ihtiyacınızı azaltmaktır.

Hayvan tüylerine, toz akarlarına veya ağaçların, çimenlerin veya yabani otların ürettiği polenlere alerjiniz varsa immünoterapi özellikle etkili olabilir. Çocuklarda immünoterapi astımın önlenmesine yardımcı olabilir.

Dil altı (dil altı) alerji tabletleri

İğne yaptırmak yerine, ağzınızda çözünen hap formundaki küçük miktarlarda alerjeni alırsınız. Haplar genellikle günlük olarak alınır. Dil altı alerji tabletleri tüm alerjenler için işe yaramaz ancak çimen, yakup otu polenleri ve toz akarları için faydalı olabilir.

Saman nezlesi için nazal salin durulamaları

Tuzlu burun spreyi

Tuzlu burun spreyleri kuru burun geçişlerini ve ince burun mukusunu nemlendirebilir. Reçeteye ihtiyacınız yoktur ve bunları ihtiyaç duyduğunuz sıklıkta kullanabilirsiniz.

Burun sulama

Burun kanallarınızı salinle durulamak (burun yıkama), burun tıkanıklığını gidermenin hızlı ve etkili bir yoludur. Durulama burnunuzdaki mukus ve alerjenleri temizler. Tuzlu sulama, az miktarda tuz (sodyum) ve diğer bileşenleri içeren su bazlı bir çözeltidir.

Tuzlu sulama solüsyonları hazır olarak veya suya eklenecek kitler halinde satın alınabilir. Ayrıca ev yapımı bir çözüm de kullanabilirsiniz. Eczanenizde veya sağlıklı gıda mağazanızda bir sıkma şişesi veya bir neti kabı (burun yıkamak için tasarlanmış ağızlı küçük bir kap) arayın.

Tuzlu sulama solüsyonunu hazırlamak için musluk suyu kullanmayın çünkü enfeksiyona neden olabilecek organizmalar içerebilir. Damıtılmış veya steril su kullanın. Ayrıca kaynatılıp soğutulmuş suyu da kullanabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise mutlak gözenek boyutu 1 mikron veya daha küçük olan bir filtre kullanılarak filtrelenen suyun kullanılmasıdır.

Enfeksiyonları önlemek için şişeyi veya tencereyi sıcak sabunlu suyla yıkayın, her kullanımdan sonra durulayın ve açık havada kurumaya bırakın. Bir kabı başkalarıyla paylaşmayın.

Yaşam tarzı ve ev ilaçları

Alerjenlerden tamamen kaçınmak mümkün değildir ancak bu maddelere maruz kalmanızı sınırlandırarak belirtilerinizi azaltabilirsiniz. Neye alerjiniz olduğunu biliyorsanız tetikleyicilerinizden kaçınabilirsiniz. Bu ipuçlarından bazılarını göz önünde bulundurun.

Polen veya küfler

Polen ve küf sporları, bitkilerin gübrelemede kullandığı ince toz benzeri parçacıklardır. Rüzgarda yüzerler ve burnunuza ve gözlerinize girebilirler.

  • Polen mevsiminde kapı ve pencereleri kapatın.
  • Çamaşırları dışarıya asmayın; polenler çarşaflara ve havlulara yapışabilir.
  • Evinizde ve arabanızda klima kullanın.
  • Evinizin havalandırma sisteminde alerjiye uygun bir filtre kullanın ve onu düzenli olarak değiştirin.
  • Polen sayısının en yüksek olduğu sabahın erken saatlerinde ve ayrıca polen sayısının yüksek olduğu günlerde açık hava aktivitesinden kaçının.
  • Kuru ve rüzgarlı günlerde içeride kalın.
  • İç mekandaki nemi azaltmak için nem giderici kullanın.
  • Yatak odanızda ve çok fazla zaman harcadığınız diğer odalarda yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi kullanın.
  • Çimleri biçmekten veya yaprakları tırmıklamaktan kaçının.
  • Evi veya bahçeyi temizlerken toz maskesi takın.
  • Polenlerin gözlerinize girmesini sınırlamak için dışarıdayken gözlük veya güneş gözlüğü takın.

Toz akarları

Toz akarları, tozda yaygın olan küçük, böceğe benzer zararlılardır. Yatak takımlarında, halılarda, döşemelerde ve doldurulmuş hayvanlarda yaşarlar. Toz akarları sıcak ve nemli yerleri tercih eder.

  • Yatak, baza ve yastıklarda alerjiye dayanıklı örtüler kullanın.
  • Çarşafları, battaniyeleri ve doldurulmuş hayvanları en az haftada bir, en az 130 F (54 C) sıcaklığa ısıtılmış suda yıkayın.
  • İç mekandaki nemi azaltmak için nem giderici veya klima kullanın.
  • Küçük parçacık veya HEPA filtreyle donatılmış bir elektrikli süpürgeyle halıları haftalık olarak süpürün.
  • Toz akarlarına karşı çok hassassanız, özellikle uyuduğunuz yerdeki halıları kaldırmayı düşünün.
  • Tozu karıştırmamak için nemli bir paspas ve toz bezi kullanın.

Hamamböcekleri

Hamamböcekleri havaya karışabilecek küçük dışkılar bırakır. Böceklerden kurtulmak onların dışkılarından da kurtulur.

  • Hamamböceklerinin girebileceği çatlakları ve yarıkları kapatın.
  • Sızdıran musluk ve boruların etrafını kapatın ve onarın.
  • Her gün bulaşıkları yıkayın ve çöpleri ve geri dönüştürülebilir malzemeleri boşaltın.
  • Yiyecek kırıntılarını tezgahlardan ve zeminden süpürün.
  • Evcil hayvan yemi de dahil olmak üzere yiyecekleri kapalı kaplarda saklayın.
  • Profesyonel haşere imhasını düşünün.

Evcil hayvan tüyü

Evcil hayvan tüyü, kedilerin, köpeklerin ve kürklü veya tüylü diğer hayvanların döktüğü küçük deri lekeleridir. Evcil hayvan idrarı ve tükürüğü de alerjenler içerebilir.

  • Mümkünse evcil hayvanlarınızı evinizden uzak tutun.
  • Mümkünse köpekleri haftada iki kez yıkayın. Kedileri yıkamanın faydası kanıtlanmamıştır.
  • Evcil hayvanları yatak odanızdan ve mobilyalardan uzak tutun.
  • Halıları genellikle küçük parçacık veya HEPA filtreyle donatılmış bir elektrikli süpürgeyle süpürün.
  • Bir hayvanı sevdikten sonra ellerinizi yıkayın.
  • Bir hayvanla temas ettikten sonra kıyafetleri yıkayın.
  • Alerjisi olmayan bir kişiden evcil hayvan alanlarının bakımını ve temizliğini yapmasını isteyin.
  • Evcil hayvan tüylerine karşı çok hassassanız, özellikle uyuduğunuz yerdeki halıları kaldırmayı düşünün.
  • Evcil hayvan kepeğinin karışmasını önlemek için nemli bir paspas ve toz bezi kullanın.

Alternatif tıp

Alternatif tedavilerin ne kadar işe yaradığına dair çok fazla kanıt olmasa da insanlar bazen saman nezlesi için bunları dener. Örnekler şunları içerir:

  • Bitkisel ilaçlar ve takviyeler. Çalı tereyağı özleri mevsimsel alerji semptomlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Butterbur’u denerseniz, PA içermeyen etiketli bir ürün kullandığınızdan emin olun; bu, potansiyel olarak toksik maddelerin çıkarıldığını gösterir.Spirulina ve Tinospora cordifolia’nın da etkili olabileceğine dair sınırlı kanıt var. Faydaları net olmasa da mevsimsel alerjilere karşı diğer bitkisel ilaçlar arasında kırmızı biber, bal, C vitamini ve balık yağı yer alır.

    Bitkisel ilaçlar ve takviyeler, ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından ilaçlar gibi değerlendirilmemektedir. Bu ürünleri kullanmadan önce sağlık uzmanınızla görüşün.

  • Akupunktur. Bazı insanlar akupunkturun mevsimsel alerji semptomlarına yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Bu tedavilerin işe yaradığına dair sınırlı kanıt var ancak zararına dair de çok az kanıt var.

Referanslar:

  1. Saman Nezlesi Tedavisi
  2. https://www.nhs.uk/conditions/hay-fever/
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8622-allergic-rhinitis-hay-fever
  4. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/immune-system/hay-fever
  5. https://www.healthdirect.gov.au/hay-fever

Saman Nezlesi Tedavisi

Sosyal medyada paylaş!