Çocuklar İçin Diyet Vitamin Takviyesi
Çocuklar için diyet vitamin takviyesi başlıklı makalemde, konuyla ilgili yapılmış olan araştırmaları kısaca özetlemeyi hedefledim. Yapılan bir araştırmaya göre, gelişmiş ülkelerde yaşayn çocukların yaklaşık yüzde 12’si (yaklaşık dokuzda biri) bitkisel veya diyet takviyeleri gibi tamamlayıcı bir sağlık yaklaşımı kullanıyor.
Bazı gençler, kilo kaybı veya vücut geliştirme için vitamin takviyesi olarak tanıtılan ürünleri kullanır. Giderek artan bir şekilde diyet takviyesi olarak satılan ürünler, özellikle kilo verme ve vücut geliştirme için, reçeteli ilaç bileşenleri de dahil olmak üzere zararlı olabilecek bileşenler içerir.
Ek olarak, birçok diyet takviyesi çocuklarda test edilmemiştir. Çocukların bedenleri tam olarak gelişmemiş olduğundan, bu ürünlerin çocuklar ve yetişkinler üzerindeki yan etkileri farklılık gösterebilir.
İşte Çocuklar için diyet vitamin takviyesi hakkında bilmeniz gereken 10 madde:
1. Her ne kadar birçok besin takviyesi doğal kaynaklardan geliyor olsa da, “doğal” olan mutlaka “güvenli” anlamına gelmez.
2. Diyet takviyeleri için yönetmelikler, reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar için yapılanlardan daha az katıdır.
3. Diyet ve bitkisel takviyeler kalitesiz olabilir ve ilaçlar, kimyasallar veya metaller dahil olmak üzere kirletici maddeler (çeşitli katkı maddeleri veya koruyucu maddeler) içerebilir. Diyet takviyeleri çalışmalarında, etikette yazan tamamlayıcılar ile şişesinde bulunan maddeler arasında önemli farklılıklar bulmuştur. Bunu da mutlaka hatırda tutmak gereklidir.
4. Diyet takviyeleri, diğer ürünler veya ilaçlar ile etkileşime girebilir veya kendi başlarına istenmeyen yan etkiler yapabilir. Dolayısıyla yan etki potansiyeli ile ilgili detaylı inceleme yapmak gerekir.
5. Her yıl binlerce çocuk, diyet takviyesi nedeniyle acil servise gider. Çoğu kontrolsüz yolla bir vitamin veya mineral almıştır.
6. Bazı homeopatik ürünler (“nozod” veya “homeopatik aşılamalar” olarak adlandırılır), geleneksel bağışıklık kazandırmaların yerine geçmiştir. Ancak çocukları hastalıklardan korudukları gösterilmemiştir. Çocuğunuzu aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı korumak için Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin aşı önerilerini takip edin. Çocuklara aşı yapmak toplumumuzun ve çocuk sağlığının korunmasına yardımcı olur.
7. Bazı yaygın olarak kullanılan çocuklar için diyet ve vitamin takviyesi için güvenlik bilgileri:
a. John’s wort; antidepresanlar, doğum kontrol hapları, epilepsi ve kanser tedavilerinde kullanılan ilaçlar gibi birçok ilaçla etkileşime girer.
b. Uyku yardımı olarak kullanılan bir hormon olan Melatonin, kısa süreli kullanım için güvenli görünüyor, ancak uzun vadeli etkilerini bilinmiyor. İleri dönemde bu konu ile ilgili detaylı inceleme ve araştırmalar yapıldıktan sonra, yeni bilgiler edinilmesi mümkün görünmektedir.
c. Çocuklara probiyotik verilmesi riskli görünmemektedir, ancak özellikle uzun süreli kullanım için kesin kanıtlardan yoksundur. Kritik olarak hastalar probiyotik kullanmamalıdır.
d. Vitamin takviyesi gibi Omega-3 takviyeleri; geğirme, hazımsızlık veya ishal gibi küçük mide problemlerine neden olabilir.
e. Amerikan Pediatri Akademisi; sağlıklı çocuklar ve çeşitli besinleri yiyen gençler için multivitaminler önermemektedir. Vitaminlerini yiyeceklerden alabilirlerse en iyisidir. Doğal yollardan temini mutlaka ilk tercih olmalıdır.
8. Vücut geliştirme için tanıtılan ürünlerde, gizli malzemeler giderek daha fazla sorun olmaktadır. Diyet takviyesi olarak pazarlanan bazı vücut geliştirme ürünleri, steroid veya steroid benzeri maddeler içerir. Bunlar ciddi karaciğer hasarı, felç, böbrek yetmezliği veya diğer ciddi durumlara yol açabilir.
9. Acai ve hoodia gibi hızlı kilo kaybı için pazarlanan diyet takviyeleri; uzun süre kilonun korunmasına yardımcı olmaz ve yan etkileri olabilir. Bazı takviyelerde, kalp ritminizde hayatı tehdit eden değişikliklere neden olabilecek, kafein içeren guarana vardır. FDA ayrıca kilo kaybı ürünlerini potansiyel olarak tehlikeli reçeteli ilaçlar olarak bulmuştur.
10. Çocuğunuzun doktoru ile, çocuğunuz için kullanmayı düşündüğünüz veya zaten kullandığınız tüm tamamlayıcı sağlık yaklaşımlarının (Vitamin takviyesi gibi) etkililiği ve olası riskleri hakkında konuşun. Ayrıca, gençlere, sağlık görevlileri ile kullanabilecekleri veya düşünebilecekleri tamamlayıcı sağlık yaklaşımları hakkında konuşmalarını öğretin. Dolayısıyla bilinçsiz ilaç kullanımın önüne geçmek, hem sağlık çalışanları olan bizlerin ve hem de toplumsal sorumluluk hisseden tüm ebeveyn ve kişilerin ortak kaygısı olmalıdır.
Referanslar: