Baş Dönmesi ve Kulak Çınlaması Birlikteyse Ne Anlama Gelir?

Baş dönmesi ve çınlamanın ortak nedenlerini, ani işitme kaybını, pulsatil çınlamayı ve acil değerlendirme gerektiren belirtileri öğrenin.

Baş dönmesine kulak çınlamasının eşlik etmesi, iç kulak ve işitme sisteminin birlikte değerlendirilmesini gerektirir; ancak bu iki belirtinin aynı anda bulunması tek başına Ménière hastalığı veya başka bir kesin tanı anlamına gelmez. Çınlamanın tek ya da iki kulakta olması, nabızla uyumlu duyulup duyulmaması, işitme değişikliği, dönmenin süresi ve nörolojik belirtiler kararın temel parçalarıdır.

Kısa süreli pozisyonel dönme, saatler süren atak, sürekli dengesizlik ve bayılacak gibi olma birbirinden farklı klinik örüntülerdir. Bu rehber, baş dönmesiyle çınlamanın birlikte olduğu durumlarda hangi bilgilerin kaydedileceğini, ne zaman kulak burun boğaz değerlendirmesi gerektiğini ve hangi belirtilerde beklenmemesi gerektiğini açıklamak amacıyla hazırlanmıştır.

Baş dönmesi ve kulak çınlaması nasıl tarif edilmelidir?

Hekime “başım dönüyor, kulağım çınlıyor” demek başlangıçtır; tanısal değeri artırmak için iki belirtinin özellikleri ayrı ayrı tarif edilmelidir. Baş dönmesi çevrenin dönmesi mi, yürürken savrulma mı, ayağa kalkınca göz kararması mı? Çınlama zil, uğultu, vızıltı veya kalp atımı gibi mi duyuluyor? Belirtiler aynı anda mı başlıyor, yoksa biri diğerinden önce mi geliyor?

  • Çınlama sağ, sol veya iki kulakta mı?
  • Sürekli mi, ataklar halinde mi?
  • Nabızla aynı ritimde mi?
  • İşitme azalması veya kulakta dolgunluk var mı?
  • Dönme saniyeler, dakikalar ya da saatler mi sürüyor?
  • Baş hareketi, yüksek ses, stres veya ayağa kalkma tetikliyor mu?

Kulak çınlaması nedir?

Tinnitus, dışarıdan bir ses kaynağı olmadığı halde kulakta veya başta ses algılanmasıdır. Bir hastalık adı değil, işitme sistemini ve bazen dolaşımı etkileyen farklı durumlarda görülebilen bir belirtidir. Gürültüye maruz kalma, yaşa bağlı işitme değişikliği, kulak kiri, bazı ilaçlar ve işitme sistemi hastalıkları çınlamayla ilişkili olabilir.

Çınlamanın yüksekliği, altta yatan nedenin tehlikesini tek başına göstermez. Yeni başlaması, tek taraflı olması, işitme kaybı veya nörolojik belirtiyle birlikteliği daha belirleyicidir.

Baş dönmesiyle çınlama neden birlikte olabilir?

İç kulakta işitmeden sorumlu koklea ile dengeden sorumlu vestibüler yapılar birbirine yakındır. Aynı süreç iki sistemi etkilediğinde dönme, dengesizlik, çınlama, işitme değişikliği ve kulakta dolgunluk birlikte görülebilir. Bununla birlikte çınlama daha önceden var olup baş dönmesi başka bir nedenle de ortaya çıkabilir; eşzamanlılık her zaman ortak neden kanıtı değildir.

Sık değerlendirilen iç kulak nedenleri

  • Ménière hastalığı: Genellikle ataklar halinde vertigo, dalgalanan işitme kaybı, çınlama ve kulakta dolgunluk örüntüsü araştırılır.
  • Labirentit: Vertigo ile işitme belirtileri birlikte olabilir; vestibüler nöritte belirgin işitme kaybı beklenmez.
  • Ani sensörinöral işitme kaybı: İşitmenin saatler veya birkaç gün içinde azalması, çınlama ve bazen baş dönmesiyle ortaya çıkabilir; hızlı değerlendirme gerektirir.
  • Vestibüler migren: Baş ağrısı olmasa bile vertigo ve hareket hassasiyeti görülebilir; çınlama eşlik edebilir fakat tanı yalnız çınlamaya dayanmaz.
  • Pozisyonel vertigo: Baş hareketiyle kısa dönme yapar; klasik BPPV doğrudan yeni işitme kaybını açıklamaz.

Ménière hastalığı hangi örüntüyle düşünülür?

Ménière tanısı tek bir atak veya yalnız çınlamayla konmaz. Tekrarlayan vertigo atakları, odyometriyle değerlendirilen işitme değişikliği, çınlama ve kulakta basınç/dolgunluk birlikte ele alınır. Atak süresi, belirtilerin hangi kulakta olduğu ve işitmenin zaman içindeki seyri önemlidir.

Benzer yakınmalar vestibüler migren ve başka iç kulak hastalıklarında da görülebilir. Bu nedenle kendi kendine “Ménière oldum” sonucuna varmak yerine KBB muayenesi ve işitme testi planlanmalıdır.

Ani işitme kaybı neden acildir?

Bir kulakta işitmenin aniden veya birkaç gün içinde belirgin azalması; çınlama, dolgunluk ve baş dönmesiyle birlikteyse aynı gün tıbbi değerlendirme gerekir. Kişiler bazen bunu kulak kiri, su kaçması veya enfeksiyon sanarak bekleyebilir. Oysa ani sensörinöral işitme kaybında erken tanı ve tedavi zamanı önemlidir.

Telefonu iki kulakta ayrı ayrı dinlerken belirgin fark, konuşmaları aniden boğuk duyma veya sabah tek kulakta işitme kaybıyla uyanma bekletilmemelidir. Kulak içini temizlemeye çalışmak veya reçetesiz damlayla zaman kaybetmek uygun değildir.

Nabızla uyumlu çınlama ne anlama gelir?

Kalp atımıyla aynı ritimde “vuru” veya “uğultu” duyulmasına pulsatil tinnitus denir. Damar yapıları, kan akımı, tansiyon, kansızlık ve başka nedenlerle ilişkili olabilir. Özellikle yeni başlayan, tek taraflı ve sürekli pulsatil çınlama muayene gerektirir.

Hangi eşlik eden belirtiler bekletilmemelidir?

Pulsatil çınlamaya şiddetli yeni baş ağrısı, görme değişikliği, yüz-kol-bacak güçsüzlüğü, konuşma bozulması, bayılma veya yürüyememe eşlik ediyorsa 112 aranmalıdır. Yalnız evde tansiyon ölçmek, damar veya nörolojik nedenleri dışlamaz.

Pozisyonel vertigo çınlama yapar mı?

BPPV, belirli baş hareketleriyle kısa süreli dönme yapan yaygın bir iç kulak problemidir; tipik olarak yeni işitme kaybı ve çınlamanın ana nedeni değildir. Kişinin daha önceden çınlaması varken BPPV gelişebilir veya farklı bir iç kulak hastalığı iki belirtiyi birlikte oluşturabilir.

Dönme yatakta dönme, eğilme veya yukarı bakmayla saniyeler sürüyorsa baş hareketiyle baş dönmesi rehberindeki pozisyonel örüntü değerlendirilebilir. Yeni işitme kaybı varsa tablo yalnız BPPV kabul edilmemelidir.

Kulak dışındaki hangi nedenler düşünülür?

Baş dönmesi ve çınlama iki farklı nedenden kaynaklanabilir. Tansiyon değişikliği, ritim bozukluğu, sıvı kaybı, migren, anksiyete, kansızlık ve ilaç yan etkileri baş dönmesine katkıda bulunabilir. Çınlama ise gürültü maruziyeti veya kronik işitme değişikliği nedeniyle önceden mevcut olabilir.

Ayağa kalkınca göz kararması ve baygınlık hissi baskınsa kulak–tansiyon ayrımı ayrıca yapılmalıdır. Tansiyonun tek ölçümde normal olması aralıklı ritim veya ortostatik sorunları dışlamaz.

İlaçlar baş dönmesi ve çınlamayı etkileyebilir mi?

Bazı ilaçlar işitme sistemi, tansiyon veya denge üzerinde etkili olabilir. Yüksek doz bazı ağrı kesiciler, belirli antibiyotikler, idrar söktürücüler ve kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar tinnitusla ilişkilendirilebilir; tansiyon ilaçları, sakinleştiriciler ve başka ilaçlar da sersemlik veya düşme riskini artırabilir.

Bu bilgi, ilacın kendi kendine kesilmesi gerektiği anlamına gelmez. İlacın adı, dozu, başlama tarihi ve belirtilerin zamanlaması sağlık profesyoneline bildirilmelidir. Reçeteli tedaviyi aniden kesmek daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

Hangi belirtilerde 112 aranmalıdır?

  • Yüzde kayma, kolda veya bacakta ani güçsüzlük/uyuşma
  • Konuşma bozulması, bilinç değişikliği veya yeni kafa karışıklığı
  • Yeni çift görme, yürüyememe veya belirgin koordinasyon kaybı
  • Aniden başlayan alışılmadık şiddette baş ağrısı
  • Bayılma, göğüs ağrısı, ciddi nefes darlığı veya kalıcı düzensiz çarpıntı
  • Ciddi kafa travması sonrası baş dönmesi ve işitme belirtisi
  • Sürekli kusma ve sıvı alamama

Ani denge kaybı başka nörolojik belirtilerle birlikteyse inme belirtileri rehberindeki acil yaklaşım izlenmelidir.

Muayenede hangi değerlendirmeler yapılabilir?

Öykü ve muayenede kulak kanalı, kulak zarı, göz hareketleri, denge, yürüme ve nörolojik bulgular incelenir. Tansiyon ve nabız ölçülür; kullanılan ilaçlar ve gürültü maruziyeti gözden geçirilir. İşitme testi, çınlamanın tek/çift taraflı oluşu ve işitme kaybının tipi hakkında bilgi sağlar.

Her hastaya görüntüleme gerekir mi?

Hayır. Görüntüleme gereksinimi çınlamanın tek taraflı veya pulsatil olması, asimetrik işitme kaybı, nörolojik bulgu, travma ve muayene sonuçlarına göre belirlenir. Tipik ve iki taraflı kronik çınlamada aynı testler gerekmeyebilir. Test seçimi kişisel risk ve bulguya göre yapılır.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

  • Kulak burun boğaz: Yeni çınlama, işitme değişikliği, kulakta dolgunluk veya vertigo.
  • Odyoloji: İşitme düzeyi ve iki kulak arasındaki farkın ölçülmesi.
  • Nöroloji: Migren özellikleri, nörolojik bulgu veya merkezi neden şüphesi.
  • Kardiyoloji/iç hastalıkları: Bayılma, çarpıntı, pulsatil çınlama veya dolaşım-tansiyon şüphesi.

Kulak ve işitme başlıkları için Kulak Burun Boğaz Sağlığı Rehberi, nörolojik eşlikçiler için Nöroloji ve Beyin Sağlığı Rehberi kullanılabilir. Acil belirti varsa bölüm seçmeye çalışmadan 112 aranmalıdır.

Evde güvenli olarak neler yapılabilir?

  • Baş dönmesi sırasında oturun veya uzanın; düşme riski olan yerlerden uzaklaşın.
  • Araç, bisiklet ve makine kullanmayın.
  • Yüksek ses ve kulaklık ses düzeyini azaltın.
  • Belirtileri bastırmak için başkasına ait ilaç veya kulak damlası kullanmayın.
  • Doktor önermeden mevcut ilaçları kesmeyin.
  • Çınlama ve atak günlüğü tutun.

Çınlama sessiz ortamda daha belirgin hissedilebilir. Düşük düzeyli nötr arka plan sesi bazı kişilerde algıyı azaltabilir; ancak bu yaklaşım altta yatan nedeni araştırmanın yerine geçmez.

Belirti günlüğüne neler yazılmalıdır?

  • Başlangıç tarihi, saat ve atak süresi
  • Çınlamanın hangi kulakta olduğu ve nabızla uyumu
  • İşitme azalması, dolgunluk, kulak ağrısı veya akıntı
  • Dönmenin baş hareketi, ayağa kalkma, gürültü veya stresle ilişkisi
  • Baş ağrısı, ışık-ses hassasiyeti ve nörolojik belirtiler
  • Yeni ilaç, doz değişikliği, enfeksiyon, travma ve gürültü maruziyeti

Sık yapılan hatalar

  • Çınlama ve vertigoyu otomatik olarak Ménière hastalığı kabul etmek
  • Ani işitme kaybını kulak kiri sanarak günlerce beklemek
  • Pulsatil çınlamayı yalnız tansiyon ölçümüyle açıklamak
  • Nörolojik belirtileri “kulağımdan” diyerek önemsememek
  • Reçeteli ilacı kendi kendine kesmek
  • Baş dönmesi varken araç kullanmak

Sonuç: iki belirtinin zamanlaması belirleyicidir

Baş dönmesiyle kulak çınlaması birlikte olduğunda atak süresi, işitme değişikliği, tek/çift taraf, nabızla uyum ve nörolojik belirtiler ayrımın merkezindedir. Yeni tek taraflı işitme kaybı aynı gün değerlendirilmelidir. Ani güçsüzlük, konuşma bozukluğu, yürüyememe, şiddetli baş ağrısı veya bayılma varsa 112 aranmalıdır. Belirtiler daha hafif olsa bile yeni, tek taraflı, tekrarlayan veya günlük yaşamı bozan çınlama ve baş dönmesi KBB ve gerektiğinde diğer branşlarca değerlendirilmelidir.

Kaynaklar

Bu içerik genel sağlık bilgisi sunar; kişisel tanı veya tedavi önerisinin yerine geçmez.

Editoryal şeffaflık

Yayın bilgileri

Yayın sorumlusu
Op. Dr. Ali Gürtuna
Tarih bilgisi
Yayın tarihi:

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; kişisel tanı veya tedavi önerisi değildir. Tıbbi içerik sınırlarını okuyun.